Nedrustning
Læsetid: 6 min.

Eksperter: Svært men vigtigt at forhandle atomnedrustning trods krig i Ukraine

På trods af krigen i Ukraine skal stormagterne blive ved med at holde linjerne åbne og forhandle om nedrustning af atomvåben, siger eksperter. Netop i disse dage er verdens største konference om atomnedrustning indledt i New York
I dag er menneskeheden blot en enkelt misforståelse, en enkelt fejlberegning fra atomar ødelæggelse, sagde FN’s generalsekretær, António Guterres, til verdens atommagter og en række andre lande, som i disse uger er samlet i New York til konference om nedrustning af atomvåben.

I dag er menneskeheden blot en enkelt misforståelse, en enkelt fejlberegning fra atomar ødelæggelse, sagde FN’s generalsekretær, António Guterres, til verdens atommagter og en række andre lande, som i disse uger er samlet i New York til konference om nedrustning af atomvåben.

Lev Radin

Udland
3. august 2022

»I dag er menneskeheden blot en enkelt misforståelse, en enkelt fejlberegning fra atomar ødelæggelse.«

Sådan sagde FN’s generalsekretær, António Guterres, i sin tale ved åbningen af verdens største konference for nedrustning og ikkespredning af atomvåben, som netop er blevet indledt i FN’s hovedkvarter i New York. Konferencen varer indtil den 26. august og finder sted i skyggen af krigen i Ukraine, som samtidig gør den højaktuel.

Fra januar 2021 til januar 2022 var der et moderat fald i det globale, samlede antal atomsprænghoveder. Men de næste år skal vi forvente en stigning i antallet af atomvåben i verden. Det skyldes blandt andet Ukrainekrigen, vurderer eksperter, som Information har talt med, men ikke kun den. Atommagterne er generelt i gang med at opruste deres arsenaler. Det er »en utopi at fjerne alle atomvåben«, siger seniorforsker ved DIIS og ekspert i Rusland Flemming Splidsboel.

»Tværtimod går vi i retning af flere atomvåben og måske endda også flere stater med atomvåben.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Rusland kan udelukkende banke løs på Ukraine fordi de har atomvåben. Kina kan kun være en magtfaktor i verden fordi de har atomvåben (den teknik fik de i øvrigt fra russerne midt i 50'erne), Israel har den, Iran må ikke få den, Indien har den fordi Pakistan har den, Pesoli kræver Nord Korea omgående afskaffer den, Nord Korea har den ellers for at beskytte sig mod USA, USA har masser af dem for ellers kan de ikke sætte dagsorden for verden, Storbritannien og Frankrig har den som USA fordi vi er de gode i verden. Libyen og Gadaffi gav afkald på den og det gik ikke så godt for Gadaffi. Og EU må have den for ikke at ende med at blive sprunget i luften.

Den bliver vist svær at komme af med.