Fossile energiselskaber
Læsetid: 4 min.

FN’s generalsekretær langer ud efter de fossile energiselskabers »groteske grådighed«

I en bemærkelsesværdig konfrontatorisk tale opfordrer FN’s generalsekretær, António Guterres, verdens lande til at beskatte de store, fossile energiselskabers »umoralske« profit. Deres »groteske grådighed straffer verdens mest sårbare og smadrer planeten«
En delforklaring på olieselskabernes svimlende høje profitter er, at de ikke sender så mange penge ud i efterforskning af nye borefelter.

En delforklaring på olieselskabernes svimlende høje profitter er, at de ikke sender så mange penge ud i efterforskning af nye borefelter.

Sarah Hartvigsen Juncker

Udland
5. august 2022

Det er, som FN’s generalsekretær, António Guterres, erklærede onsdag, »svære tider«. Inflationen udhuler opsparinger og reallønninger, mens krigen i Ukraine har ført til dramatiske prisstigninger på de allermest basale fornødenheder som energi og fødevarer. I Vesten kæmper folk med regningerne, og i det globale syd er millioner skubbet under sultegrænsen.

Krisen har imidlertid bevæget sig i en pæn bue uden om de store olie- og energiselskaber. Hvad der har været en tragedie for ukrainerne og verdens fattigste, har været en exceptionelt god forretning i den fossile industri. Amerikanske ExxonMobils overskud for første halvdel af 2022 er svimlende 170 milliarder kroner, Shell har tjent 150 milliarder kroner, Totals profit er 137 milliarder, og sådan fortsætter listen.

Allerede i juni beklagede USA’s præsident, Joe Biden, sig over, at ExxonMobil har »tjent flere penge end Gud i år«, og onsdag udtalte FN’s generalsekretær, António Guterres, altså, at »det er umoralsk for olie- og gasselskaber at indkassere rekordhøje overskud på ryggen af en energikrise, der rammer de fattigste mennesker«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Glem ikke Mærsks groteske grådighed.
Brandbeskat hele banden, tak!

erik pedersen, Kim Petersen, Morten Jensen, Ask Emil Skovgaard, Steen K Petersen, Inge Nielsen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er som det er", eller
"Sådan er det jo"

Eksempler på, at markedskapitalismen har erstattet naturlovene i erhvervslivets og politikernes bevidsthed !

Lillian Larsen, erik pedersen, Kim Petersen, Morten Jensen, Lise Lotte Rahbek, Steen K Petersen, Bjørn Pedersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Hvis man lægger Exxon, Shell og Totals profit sammen så får man næsten 500 milliarder kroner. Selv med så mange penge kan man dog stadig kun købe mad til de sultne, hvis der er noget mad at købe. Grunden til at fødevarepriserne stiger er netop at der ikke er fødevarer nok (udbud nok) til at dække behovet/efterspørgslen (som er vitalt). Da der samtidig ikke er noget alternativ til at spise mad, hvis man vil overleve, så bliver resultatet ikke at "markedet løser alt", fordi der ikke kan produceres mere end man allerede gør.

Selv Verdens største og rigeste selskaber kan i princippet kun kræve ejerskab over det, som de bogstavelig talt kan klamre sig til, når først systemet kollapser. Det ved de godt, og det har de vidst længe. Penge har ingen værdi anden end den indbildte illusion. Værdi er ressourcer, og det lærer vi nu og fremover. Nytteværdi er den komfort vi køber os til, mens vi spilder værdifulde ressourcer, som ellers kunne bruges til at bygge systemet om til noget lidt mere bæredygtigt, eller til at placere en "madras" under den "afgrund" vi er på vej ud over.

Regnestykket går ikke op. Vi bruger for mange ressourcer og vi er blevet for mange individder i arten. I biologien plejer det at ende på én måde. Hvis man siger det højt, er man "dommedagsprædikant", men som Galilei engang sagde: "And yet it moves".

Lillian Larsen, Alan Frederiksen, erik pedersen, Kim Petersen, Rolf Andersen, Preben Kristensen, Eva Schwanenflügel og Thomas Barfod anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Hurra for en verden hvor de der ødelægger tvinges til at bruge det de hiver hjem på ødelæggelserne til at reparerer ruiner, klimadestruktion etc. Men det er ikke vores verden, hvor jævne indkomster og nødvendigt forbrug betaler for de riges gilder og deres ødelæggelser! De der har ansvar slipper og de "uskyldige" straffes. Ak Ja!!!

Lillian Larsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Jamen Gud bevare os. Det er jo socialisme. Nu går verden for alvor under.

Jeppe Theodor Lindholm

Selskabskatten og topskatten på arbejde skal sættes betydeligt op. For så vil der blive produceret og arbejdet mindre og forbruget sat ned til fordel for klima- og miljø.

Mere tid til et menneskeligt samfund. Men det kræver vi alle komme på forbrugsafvending. De sidste 20 år er vi alle frådende forbrugsnarkomaner.

At der vil blive produceret og arbejdet mindre ved en betydelig skatte stigning er selv det blå hold enige om :-)

erik pedersen, Kim Petersen og Thomas Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

En dag sidder den ene procent rigeste på 99,9% af alle menneske skabte værdier. Bare ærgerlig der ikke længere er en verden tilbage at leve i til den tid.

Jeppe Theodor Lindholm

Ifølge det blå bedragerhold findes der kun en løsning på klimaudfordringen. De 60% fattigste skal gøres endnu fattigere, så de skal arbejde for en løn de kun lige kan overleve for. Det moderne slaveri. De rigeste 25% derimod skal have alle værdier, så de dels kan fortsætte som hidtil, dels frelse verden med deres, efter det blå bedragerholds opfattelse, innovative evner og skaber kapacitet.

Flere fertilitetsklinikker!!! Så skal det nok gå altsammen.

Kære Jeppe! Afvænning.