Krigen i Ukraine
Læsetid: 6 min.

Første skib forlader Ukraine med korn og giver anledning til forsigtig optimisme

For første gang siden den 24. februar har et skib ladet med korn nu forladt Ukraine. Det er et tegn på, at kornaftalen fungerer efter hensigten, vurderer eksperter, der dog også ser tegn på, at Rusland fortsat vil forsøge at forhindre eksporten
Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøger havnen i Odesa efter aftalen med FN, Tyrkiet og Rusland om at sende korn ud af landet via sikre ruter.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøger havnen i Odesa efter aftalen med FN, Tyrkiet og Rusland om at sende korn ud af landet via sikre ruter.

Handout/Ritzau Scanpix

Udland
2. august 2022

Mandag kunne det første fragtskib med korn forlade havnen i Odesa, efter at Ukraine og Rusland for halvanden uge siden indgik den længe ventede aftale om at genstarte Ukraines korneksport.

Klokken 07.30 dansk tid sejlede det sierraleonske skib Razona planmæssigt fra havnen med kurs mod Libanon, hvor det skal levere 26.000 ton majs. Forud for afgangen har man ifølge den ukrainske infrastrukturminister, Oleksandr Kubrakov, gjort alt, hvad man kunne, for at gendanne Ukraines havne, som efter planen skal opnå fuld transportkapacitet i løbet af de kommende uger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Det kan man kun klappe i sine hænder over. For det går i den grad ud over uskyldige mennesker i de mindre bemidlede områder i verden, hvis der opstår mangel på fødevare. Her hos os betyder det højst lidt dyrere priser.

Tak til fornuften har sejret i dette slag og at et samarbejde har været muligt midt i en krig.

Det minder lidt om situationen under første verdenskrig, hvor krigen stoppe i nogle timer juleaften og fjender kom op af skyttegravene og sang julesange før de atter vente til hver sit op genoptog beskydningen. Men det er jo heller ikke os almindelige mennesker, som ønsker krig. Vi skal bare udfører den.

Torben Lindegaard

@Johanne Breum Jacobsen

Det slog mig ved under læsning af artiklen, at ukrainerne,
ved at guide skibe igennem det af dem udlagte minefelt
i farvandet omkring Odesa, nøjagigt viser russerne vejen -
og Rusland har slet ikke opgivet at erobre den ukrainske sydkyst.

Så det kan i sidste ende blive dyrt for Ukraine at levere korn til Verden.

Ja. Der er stor ballade om hvor vigtigt det er at få Ukraines hvede og majs ud til verdens sultende horder.
Til gengæld er der ingen brok over, at USA "i den svære stund" ikke vil stoppe med at lave de samme produkter om til benzin for landets sultne biler.

Jeg er ikke særligt imponeret!

Freddie Vindberg, Hans Aagaard, Hanne Utoft, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Fint at udskibningen er kommet i gang. Jeg kan dog have mine tvivl om hvorvidt russerne vil leve op til aftalen. Det vil ikke overraske mig, hvis russerne, på baggrund af en eller anden konstrueret forklaring, saboterer den ekstremt vigtige eksport af fødevarer.

Eva Schwanenflügel

Der er en anden grund til at Rusland angriber Odesa, og sandsynligvis vil fortsætte med det.

Rusland sælger også korn, blandt andet hvede, (i tilgift det, de har erobret i det østlige Ukraine) og det er selvfølgelig i deres interesse, at kornpriserne fortsat er høje.

Freddie Vindberg, Torben Skov og Klaus Ankerstjerne Eriksen anbefalede denne kommentar

Mht. majs, er USA verdens uden sammenligning største producent( 346.0 millioner tons) og eksportør. Ukraine kommer på 5. pladsen( 35.9 millioner tons).

USA bruger ca, 25% af majsen, 87 mill. tons, til fremstilling af bioethanol. Mere end det dobbelte af Ukraines produktion. Og faktisk til stor skade:

"the National Wildlife Federation and U.S. Department of Energy, found that ethanol is likely at least 24% more carbon-intensive than gasoline due to emissions resulting from land use changes to grow corn, along with processing and combustion."

Så endnu et konkret eksempel af mange, på, at miljø og klimatiltag oftest er til glæde for de involverede producenter, men til stor skade for miljø og klima.

Så jeg giver ikke fem flade ører for hverken Joe Bidens eller Mette Frederiksens miljøpolitikker! Dertil kommer, at deres sociale forblindelse er total!

erik jensen, Mikael Velschow-Rasmussen, Freddie Vindberg, Eva Schwanenflügel, Hanne Utoft og Tina Petersen anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

@Eva Schwanenflügel

Vær ikke bekymret for Odessa... verdensmarkedets høje priser på hvede, under alle omstændigheder, enten vil bestå, eller stige lige så længe, som sanktionerne mod den russiske handelslogistik, består - og disse sanktioner vil bestå uanset hvem taber eller vinder konflikten i Ukraine. Det hørte jeg i weekenden (ZDF) Olaf Scholz udtale på vegne af Tyskland, NATO(USA?) og EU.

erik jensen, Freddie Vindberg og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Ja. Jeg blev lige revet med af miljøaspektet. Det jeg ønskede at sige ér, at i mine øjne er den store hype om at give russerne og krigen i Ukraine skylden for, at verden sulter et kæmpebedrag!

Amerikanerne kunne så let som ingenting have leveret rigelige mængder af majs, ved at skære lidt ned på ethanolproduktionen. Men det afviste Biden.

Og så er det vist skåret ud i pap!

Mikael Velschow-Rasmussen, Tina Petersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar