Frygt for diktatur
Læsetid: 6 min.

Fremtrædende brasilianere slår alarm: Bolsonaro forbereder kup før valg

Jair Bolsonaro styrer ifølge meningsmålinger imod et klart nederlag, men vil den højrepopulistiske leder afgive magten frivilligt? Eller som sit forbillede Donald Trump klynge sig til den ved at angribe den demokratiske orden?
Torsdag mødte intellektuelle, kunstnere og aktivister op på Rio de Janeiro Universitet for at markere deres støtte til et nyt manifest til forsvar for den demokratiske retsstat, der her bliver læst op af den pensionerede juraprofessor og dommer Gustavo Grandinetti.

Torsdag mødte intellektuelle, kunstnere og aktivister op på Rio de Janeiro Universitet for at markere deres støtte til et nyt manifest til forsvar for den demokratiske retsstat, der her bliver læst op af den pensionerede juraprofessor og dommer Gustavo Grandinetti.

Erica Martin

Udland
15. august 2022

RIO DE JANEIRO – Det var grusomme, brutale år. Oppositionsaktivister og systemkritikere hensygnede i torturkamre. Oprørere blev skudt med koldt blod. Kulturpersonligheder drog i eksil.

»Det var en tid med konstant sorg og frygt,« siger den brasilianske advokat og tidligere justitsminister José Carlos Dias om det militærdiktatur, der kom til magten i hans land i 1964 – og blev siddende tungt på den i over to årtier. »Vold var ikke kun noget, torturbødlerne glædede sig over. Det var styrets politik.«

I 1977 havde Dias og jurister som han fået nok af fortsat undertrykkelse. De offentliggjorde et prodemokratisk manifest under titlen Brev til brasilianerne, hvori de lagde op til et ekstraordinært opgør med Brasiliens militære herskere.

Et skelsættende øjeblik i frihedskampen blev det, da brevet en augustaften samme år blev læst højt for en stor menneskemængde, som havde forsamlet sig ved det juridiske fakultet på São Paulos førende universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Man forlader selvfølgelig ikke et godt betalt job frivilligt. Særligt hvis man absolut har fortjent det gode job end nogen anden. Det er en sygdom som breder sig mere og mere blandt højrefløjen, hvor man vil have magten selv med umoralske argumenter. Det har vi også i lille Danmark været vidner til den seneste tid, hvor højrefløjen ikke lader en chance ligge, småt som stort, for at begå karaktermord på en siddende dansk statsminister, som ikke har forbrudt sig på nogen lov. Modsat Inger Støjberg, som er en dømt kriminel på vej ind i folketinget med over 10% af vælgerne bag sig.

Moral og etik er åbenbart smidt i skraldespanden. Og så bliver det først rigtig sjov om nogle år, når klimaudviklingen først for alvor viser sit grimme ansigt.

Det er aldrig set før i dansk politik.

Hans Larsen, Hans Christian Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Torben K L Jensen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Jeppe Theodor Lindholm
At Bolsonaro er en ubehagelig fyr er vi enige om, hvis det ellers er det du mener. At du så fortsætter med følelsesbelagte argumenter om forholdene i danmark, hvor du beklager at 10% af befolkningen vil stemme på Inger Støjberg. Jamen, syntes du ikke de skulle have lov til det? Moral og etik er godt, men det at man holder sig til demokratisk vedtagne regler er bedre. I øvrigt er det ikke kun højrefløjen, der har denne lyst til magt. Det går vist også godt i nabolandet Venezuela.