Krigen i Ukraine
Læsetid: 9 min.

Et halvt år efter invasionen støtter mange russere stadig Putins krig

Et halvt års krig i Ukraine har næppe rokket synderligt ved russernes høje opbakning til krigen, og mange lever uanfægtet videre i det samme liv, som de plejede. Men det er langtfra sikkert, at det vil fortsætte sådan, vurderer eksperter
I løbet af de seneste seks måneder har flere analyseinstitutter og andre initiativer peget på en relativt høj opbakning til krigen hos den russiske befolkning. For eksempel den uafhængige forskningsorganisation Levada Center, der i sin seneste måling har registreret, at 76 procent af de adspurgte i juli støttede de russiske troppers handlinger i Ukraine i forskellige grader.

I løbet af de seneste seks måneder har flere analyseinstitutter og andre initiativer peget på en relativt høj opbakning til krigen hos den russiske befolkning. For eksempel den uafhængige forskningsorganisation Levada Center, der i sin seneste måling har registreret, at 76 procent af de adspurgte i juli støttede de russiske troppers handlinger i Ukraine i forskellige grader.

ALEXANDER NEMENOV/ AP

Udland
31. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Mens ukrainske byer de seneste seks måneder er blevet bombet til ukendelighed, har Anna Letunovitjs liv ikke ændret sig nævneværdigt.

I begyndelsen var hun nervøs for, at den nye verdenssituation ville gå ud over den sprogskole, hun driver, og at forældrene ville opgive deres børns engelskundervisning, men indtil videre har der været rigeligt med elever:

»Jeg driver stadig min virksomhed, og regeringen hjælper os virksomhedsejere en del,« siger Anna Letunovitj.

Hun er 44 år, bor alene i den vestrussiske by Smolensk tæt ved grænsen til Belarus og har børn fra et tidligere ægteskab.

Før i tiden plejede hun at tage sine elever med til Storbritannien, hvor de boede hos engelske værtsfamilier og deltog i de britiske børns undervisning, men det kan ikke lade sig gøre længere:

»Nu er det ekstremt dyrt at rejse udenlands, men jeg håber, det hele ordner sig, så vi kan komme tilbage til England en dag.«

Ellers er det mest de stigende fødevarepriser, som påvirker hendes hverdag direkte:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

olivier goulin

Det er derfor det er på tide at afskære den russiske befolkning fra alle vestlige priviligier. Luk de europæiske grænser for russiske turister nu!

Kun asylansøgere bør lukkes ind.

/O

Poul Anders Thomsen, Rolf Andersen, Jan Kauffmann, Ask Emil Skovgaard, Thomas Jørgensen, Willy Johannsen, Ole Olesen, Kim Houmøller, Jacob Nielsen, Torben Bruhn Andersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Staklerne er jo inficeret med regimets propaganda og tror sandsynligvis at Rusland fører krig for at sikre selve Ruslands eksistens.

Kim Folke Knudsen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Brian W. Andersen, Willy Johannsen, Jacob Nielsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Alle rige russere kører i vesteuropæiske biler. Stands eksport af reservedele!

Ole Meyer, Kim Folke Knudsen, Niels K. Nielsen, Willy Johannsen og Ole Olesen anbefalede denne kommentar
Theo Lindemann

Befriende at se nogle unge uden en mobiltelefon foran næsen. Bortset fra det, så tænker jeg den almindelige russer ikke er meget anderledes end du og jeg. En dag er denne her krig slut, ligesom alle andre krige, og relationer skal genopbygges. Ligesom efter alle andre krige. Tænker f.eks. tyskerne har et ganske fornuftigt forhold til USA, Storbritannien og Frankrig.

En fremtid uden relationer er ingen fremtid. Og Europa kan ikke have et fjendtligt forhold til Rusland i al evighed. Hvad godt skulle det lige gøre?

Som en dansk Major sagde det i Politikken forleden, så er russerne ikke noget større problem end hvad der kan forhandles gennem traktater.

Torben Arendal, Mikael Velschow-Rasmussen, Kim Folke Knudsen, Steen K Petersen, Claus Nielsen, Carsten Munk, Jens Thaarup Nyberg, Lars Løfgren, erik jensen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

@ René Arestrup

Kom til at tænke på, at efter det mislykkede attentat mod Hitler 20. juli 1944, kunne SD i deres stemningsrapporter slå fast, at den overvældende stemning var dyb taknemmelighed i det tyske folk, at Hitler havde overlevet.
For uden Hitler ville krigen ende som en katastrofe for Tyskland…
Jo, propaganda virker, må man vist sige…

Nu begynder et nyt skoleår i Rusland, og regimet sætter en gigantisk propagandakampagne i gang målrettet mod skolebørnene. Og når det er deres – sandsynligvis – elskede klasselærer, som står som formidler af kampagnen, så kan vi vist godt gætte på, at propagandaen komme til at virke.
Skræmmende…

https://meduza.io/en/feature/2022/08/26/true-patriots-are-willing-to-def...

Rolf Andersen, Kim Folke Knudsen, Danny Hedegaard og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Selv i et frit land som USA - med en fri presse - tror over halvdelen af republikanerne på Trump, når han siger, at det seneste valg var svindel.

Intet underligt i, at de fleste russere - i et Rusland med en censureret presse - tror på Putin.

Rolf Andersen, Kim Folke Knudsen, Claus Nielsen, Leif Høybye, Inger Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Kim Houmøller, det er allerede sket.

Det er derfor, det var vist Moskvas borgmester, der ville genoplive produktionen af en gammel model fra kommunisttiden.

Men derudover er min holdning, at man ikke skal stole på, at analysespøgsmål bliver besvaret korrekt i et diktatur.

Personligt ville jeg også følge den statslige udstukkede linie. Arrestationerne og chikanen af dem, der ikke følger denne minutiøs, har været udbredt i medierne.

Forhåbentlig får vi på et tidspunkt igen et normalt forhold, men på nuværende tidspunkt er det dumt, at give frit lejde, både af hensyn til sikkerheden og signalværdien.

Rolf Andersen, Kim Folke Knudsen, Steen Bahnsen, René Arestrup og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Jeg så på en russisk VLOG, at 90 procent af dem, som bliver kontaktet med spørgsmål om krigen afslår at svare.
Og så kan man jo gætte på, hvad de mener.
Det er i hvert fald ikke ufarligt, at være imod krigen.
https://meduza.io/en/feature/2022/08/25/crushing-the-anti-war-movement

Og jo højere man er på strå i systemet jo farligere er det åbenbart at være kritisk.
Jeg er ret sikker på, at despoten ikke engang behøver at nikke med hovedet, før de ryger ud af vinduet.
Og jeg tør godt vædde på, at han kan lide det.
Sådan er det at have absolut magt, når man er en lille hadefuld og hævngerrig skiderik.
https://www.dr.dk/nyheder/seneste/russisk-oliechef-der-har-kritiseret-pu...

Kim Folke Knudsen

@Rusland

Med fare for at blive meget upopulær i panelet her.

for jeg er absolut ingen tilhænger af Vladimir Putins stalinistiske diktatur

Kan hænde at krigen er en udløber af, at det gik lidt vel stærkt med at erklære Ukraine uafhængigt i 1991

og så opstod den rodede situation med et Krim, hvor Rusland havde flådebasen i Sevastopol og Ukrainerne de fik Krim, fordi Krim administrativt var blevet flyttet ind under Ukraine og dermed ud af de russiske oblaster i Sovjetunionens dage.

Medens Ukraines Atomvåben blev foræret væk for at undgå at endnu en ny nation fik adgang til Kernevåben. De Kernevåben løb Rusland med og hvis Kernevåbene nu havde været i Ukrainsk besiddelse, så var det russiske overfald på Ukraine formentlig aldrig sket.

For mig minder Krim om Danzig status som interimsrepublik fri bystat under Folkeforbundet fra 1920-1939, hvor DE og Polen lå i konflikt om korridoren fra Pommern over til Ostpreussen. Danzigs status var nødvendig for at sikre Polen adgang til havet og Østersøen, men byen Danzig havde et tysk sproget flertal, som Adolf Hitler med lethed kunne ophidse mod den polske stat. NSDAP stemmetal i Fristaten Danzig var overvældende.

Jeg tænker, at Ukraine konflikten først og fremmest handler om, at Rusland hvis de vil tilhøre de civiliserede nationer må lægge aggressionen helt på hylden. Ingen kan have tillid til en nation der det ene øjeblik skriver under på aftaler for det næste øjeblik at rive aftalen i stykker og fare i flæsket på naboen.

Hvis den ulykkelige krig mellem Ukraine og Rusland drevet af Putins krigsgale og vanvittige overfald på nabolandet skal bilægges.

Så skal der findes en varigt og sammenhængende løsning på Krim halvøens tilknytning.

og de to republikker Luhansk og Donetsk der skulle der efter sønderjysk forbillede og under det internationale samfunds kontrol og opsyn afholdes en fri og hemmelig folkeafstemning.

vil tilhøre Ukraine som nu

vil være en selvstændig republik mellem Ukraine og Rusland.

At indlemme de to provinser i Rusland - Nej den går ikke nu for det svarer til at præmiere Rusland for det brutale overfald på broderfolket og på nabolandet Ukraine.

og så må Rusland til at indse at andre nationer må have ret til at vælge deres tilknytning til internationale organisationer og internationale alliancer uden at Rusland skal have nogen som helst veto ret endsige afgørende indflydelse.

Ligesom russerne nok også ville betakke sig for, at vi pålagde Rusland at de skal være medlem af NATO og EU. Den proces kan kun komme indefra formuleret i borgernes frie ønske om at vælge deres lands fremtid.

Spændene artikel her med de russiske stemningsbilleder- vi kan godt tåle at høre hvad opinionen # forventes at mene # over på den anden side i Rusland. Dørene bør ikke smækkes helt i overfor Rusland, for der står alt for meget på spil for alle parter med den nuværende farlige optrapning fra Ruslands side.

Minsk aftalerne og Normandiet forhandlingsformatet var netop et forsøg på at tage trykket af kedlen og undgå den situation, som vi nu er havnet i.

VH
KFK

Kim Folke Knudsen

@russiske borgere i Vesten

Jeg tror ikke, at det er en god ide, at lukke for russiske turister. Vi er officielt ikke i krig med Rusland.

og så længe turisterne ikke udgør en sikkerhedsrisiko, så vil jeg være meget varsom med at indføre et fuldstændig rejsestop for russiske statsborgere.

Det kunne jo være, at det gjorde indtryk at se tingenne lidt her fra Vesten af, og jeg har intet imod, at der er rigtig mange russiske statsborgere som vælger at emigrere til andre nationer, fordi de ikke kan holde ud at leve i et stalinistisk diktatur som nu.

Russiske asylansøgere med rent mel i posen skal være hjertelig velkommen i Vesten blandt de frie demokratier. og de frie nationer.

Hvis russerne som turister i Vesten vælger at reklamere for deres sympati for deres egen hær dem om det. Det kan næppe være nogen overraskelse og hvis vi har ytringsfrihed, så må russiske statsborgere også kunne ytre sig om deres for mig uforståelige sympati for det russiske overfald og den russiske aggression mod Ukraine og mod det ukrainske broderfolk.

VH
KFK

Poul Anders Thomsen

Det er russerne der holder Putin ved magten enten aktivt eller ved passivt ved at lade stå til. Ingen andre end russerne selv er ansvarlige for at den idiot får lov at hærge, både inderigs og udenrigs. Selvfølgelig er den almindelige russer sød, sjov og rar, men han og hun er ikke uden skyld i krigen i Ukraine eller alt det andet lort Putin får lov at rende rundt og lave. De må få styr på deres gale hund, hvis de vil være en del af det gode selskab Europa.

Per Christiansen

Jeg frygter at modstanden imod Rusland, her i vesten falder fra hinanden i vinter.
Vesten og især Tyskland er en flok af kræmmere.
Vi tuder når det gør lidt ondt, når gassen bliver en mangelvare og dyr.
Vi tænker kortsigtet og primært med penge pungen.
Vi -
Har gjort os sårbare overfor en gal hund og den gale hund alt for godt.
Russere er et hersker folk, der efter min mening ikke blive en del af det “gode” selskab igen i en meget, meget lang fremtid.
Men.
Hvor mange gas og elvarme forbrugere har tordnet imod opstilling af vindmøller eller biogas eller sol energi anlæg i deres nabolag?
Måske kan der blive lidt mere ro på den front fremad?
Ligeledes må politiken vedr. udnyttelsen af Nordsøen seriøst genovervejes, ikke mindst i lyset af nuværende situation.
Og-
Jeg kan ikke helt fraskrive mig mistanken om landsskadelig virksomhed fra nogle virksomheder, der åbentlyst udnytter situationen til at uhæmmet at hæve priser på især fødevare.
Især landbruget og deres virksomheder, som ellers er pumpet godt fulde af offentlige støttemidler.
Det forekommer mig meget besynderligt at hører historier om, at smør handles til det halve af de danske priser i Libanon?
Helt klart bør landbrugsstøtten seriøst genovervejes, et sådan planøkonomisk system (til et “liberalt erhverv”) fungerer åbentbart slet ikke i sådanne krisetider, hvor priser kunstigt holdes oppe pga grådighed og påstået knaphed.
Puha så kom blodtrykket lidt ned og de øvrige aviser skal fordøjes