Ekstremt vejr
Læsetid: 6 min.

Historisk monsunregn er ved at sætte en tredjedel af Pakistan under vand

Smeltende gletsjere og konstante regnskyl får floder til at gå over deres bredder, hvilket river huse væk og sender millioner på flugt, mens husdyr omkommer, og høsten ødelægges. En virkeliggjort klimadystopi ødelægger vores land, siger den pakistanske klimaminister
Næsten 300.000 hjem er ødelagt, adskillige veje er blevet ufremkommelige, og elektricitetsudfald er hyppige, hvilket har påvirket dagligdagen for mere end 33 millioner mennesker – eller hver syvende pakistaner – heraf meldes foreløbig 3,1 million fordrevet ifølge tal fra Røde Kors.

Næsten 300.000 hjem er ødelagt, adskillige veje er blevet ufremkommelige, og elektricitetsudfald er hyppige, hvilket har påvirket dagligdagen for mere end 33 millioner mennesker – eller hver syvende pakistaner – heraf meldes foreløbig 3,1 million fordrevet ifølge tal fra Røde Kors.

Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
30. august 2022

Midt i mudrede vande, der breder sig så langt øjet rækker, er hundredvis af mennesker, der er flygtet fra et af de hårdest ramte distrikter i Pakistan, ved at slå deres telte op på det eneste højtliggende terræn, de kan finde i miles omkreds: de forhøjede bredder langs Saifullah Magsi-kanalen.

De er brudt op fra Jaffarabad-regionen i Pakistans ludfattige Balochistan-provins. Her er der siden juni faldet en kraftig monsunregn. Nu har deraf følgende og stadig mere massive oversvømmelser skyllet både deres hjem og levebrød væk. Balochistan har i år fået 522 procent mere nedbør, end provinsen får på et gennemsnitligt år.

Søndag kom Pakistans premierminister, Shehbaz Sharif, på besøg i Jaffarabad. Han oplyste efterfølgende, at mindst 75 procent af denne sydvestlige provins, som dækker hele 44 procent af Pakistans landområde, helt eller delvist er ramt af oversvømmelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Theo Lindemann

Hvad skal man sige? Det er først lige begyndt. Tænker klimastrategien de kommende år bliver ændret fra forebyggelse til redde, hvad reddes kan. For stoppe udviklingen er for sent.

Karin Hansen, Lillian Larsen, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Vagn Bro, Alan Frederiksen, Arne Albatros Olsen, Naja Abelsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Virkelig, virkelig trist at læse om!

Kenneth Jacobsen

Ja det er skrækkelig og skræmmende...

Lise Lotte Rahbek

I Danmark snakker politikerne om udlændinge med tørklæder og skattelettelser.
Den menneskeskabte verden er skræmmende absurd med stigende tendens.

https://unric.org/da/pakistan-har-brug-for-vores-hjaelp-nu/

Karin Hansen, Lillian Larsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Rolf Andersen, Bo Boisen Pedersen, Carsten Munk, Per Kortegaard, Thomas Tanghus, Vagn Bro, erik pedersen, Ove Junne og Thomas Jørgensen anbefalede denne kommentar

Næsten daglig får jeg mails, SMSer, telefonopkald eller breve fra diverse nødhjælpsorganisationer, der kæmper for at afbøde de værste konsekvenser for de stakkels mennesker eksempelvis i Pakistan. Det er nemlig »eksempelvis«, for Pakistan er kun ét af de steder på kloden, der har mærket, at naturen endelig er ved at have fået nok af menneskenes tankeløse rovdrift.

Jeg har stor respekt for nødhjælpsorganisationernes utrættelige arbejde, men jeg har desværre ikke flere penge at gi' af.

Og så er det, jeg tænker, at det vel også må gælde store pengetanke som IMF (der nævnes i artiklen)?

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, erik pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Thomas Barfod

Der går ikke mere end 2-3 år så kommer der millioner og atter millioner af migranter fra Mellemøsten, Afrika samt Afghanistan, Indien og Bangladesh mod Europa.

Der vil komme fødevarekriser og energikriser, og alt mulig andre kriser vi slet ikke kan overskue. Det bliver en meget kaotisk fremtid vi går i møde.

Rolf Andersen

Bare rolig. Dan Jørgensens 'Hockeystav' kommer til at virke .. HELT sikkert inden det kommende valg. Ellers bliver han og resten af regeringen jo ikke valgt igen.

Regeringen har styr på det ...

... og i øvrigt skal alle de der unge, larmende klimaaktivister bare tie stille .. vi HAR styr på det.

[/ironi off]

https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/explainer-kan-regeringen-redde-kli...

Karin Hansen, Lillian Larsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Rikke Emilie Christensen

Det er forfärdeligt. Pakistan beder om international hjälp og det skal de selvfølgelig også ha. Men for ikke mange år siden (3 år) smed de alle internationale organisationer ud af landet fordi de ikke ville risikere nogen anden indflydelse i landet end landets egen regering og institutioner. Vi havde et fadderbarn gennem Plan- organisationen, men de blev også smidt ud og al deres arbejde med udvikling och uddannelse så vi mistede al kontakt og familien fik ikke længere hjälp. Meget trist det også.

Rolf Andersen

Jeg ved ikke ret meget om Pakistan, og selvfølgelig skal de have hjælp her og nu ... men man kunne måske godt benytte situationen til at forlange, at internationale NGO'er har permanent adgang til landet fremover ?

"forlange, at internationale NGO'er har permanent adgang til landet fremover"

NGO'er kan være udmærkede til akut nødhjælp, men da man må forvente, at der kan komme lignende tilstande fremover, er det noget andet, der skal til.
Dette andet er ikke reduktioner i udledningen af klimagasser, for det løb er kørt med hensyn til, hvad der sker nu og vil ske de næste 10-20-30 år.
Indus-floden har i forvejen flere dæmninger og reservoirer (i form af søer) og diger, men noget tyder på, at der skal flere til, både i forbindelse med denne flod og andre steder i landet for at opfange vandet fra monsunregnen. Sådanne reservoirer kan også virke som reservoirer under tørkeperioder.
Dette kan ikke klares ved NGO'er, men kræver både national og international indsats. Og når man så lige er i gang med Pakistan, kan man lige så godt fortsætte i andre lande.