Visumforbud
Læsetid: 7 min.

Skal de holde ferie i Paris eller Pyongyang? EU-landene strides om visumforbud for russere

De baltiske lande og Finland begrænser EU-visum til russere og kræver, at hele EU følger trop. Men Europa er splittet, for et visumforbud kan svække den russiske opposition og genindføre koldkrigstilstande, der er vand på Putins propagandamølle
Finske toldere tjekker russiske biler i juli ved Nuijamaa-grænseovergangen i Lappeenranta. Her strømmer russiske turister ind, også i busser. Nogle for at afholde ferie i Finland, andre for at rejse videre ind i Europa. 

Finske toldere tjekker russiske biler i juli ved Nuijamaa-grænseovergangen i Lappeenranta. Her strømmer russiske turister ind, også i busser. Nogle for at afholde ferie i Finland, andre for at rejse videre ind i Europa. 

Alessandro Rampazzo/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
25. august 2022

En Bentley på russiske plader. En Porsche 911 på russiske plader. En Mercedes S-klasse på russiske plader. Halve landskaber af russiske luksusbiler fylder ifølge webmagasinet Euractiv for tiden parkeringspladserne ved lufthavnen Helsinki-Vantaa i den finske hovedstad. Flyforbuddet for russiske flyselskaber i europæiske lufthavne har ifølge den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, nemlig gjort Finland til et vigtigt transitland for rejsende fra Rusland.

Når de formuende russiske turister én gang er inde i Schengen-zonen, kan de med deres visum til et hvilket som helt EU-land frit flyve videre til deres ønskede destination. Til Paris og shoppe. Til Rhinlandet på spaophold. Til russiske vinslotte i Provence. Eller til luksusdomiciler på Costa del Sol. Men de kan også besøge venner eller syge familiemedlemmer og tage på studieophold. Eller tage i eksil i EU, langt væk fra Kreml.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Det er velgørende at læse Kristi Raik fra Estonian Foreign Policy Institute,
hun har den rette holdning.

Helt i modsætning til den forvirrede Olaf Scholz -

for ikke at tale om Emmanuel Macron, der konstant ringer til Putin,
måske i håb om at tale til Putins bedre jeg ....

italienerne taler vi slet ikke om - de er pacifisiske helt ind til marven,
og helt ligeglade med ukrainerne.

Kim Houmøller

Indfør eksportforbud af vesteuropæiske og amerikanske biler til Rusland, da de åbenbart fravælger deres egne Ladaer. Kredsen kan udvides til resten af verden.
Reservedele til deres stjålne Boeing fly bliver fremstillet i Kina, så fred være med det.
Flyene er nu værdiløse!

Willy Johannsen

Der lige en lille pikant side ved alle de her russiske turister, som vil til udlandet i en anspændt international situation: Det er helt sikkert ikke turister alle sammen.

Det er vigtigt for dem, der i en given situation skal eliminere vestlige nøglepersoner og sabotere centrale installationer, at de har på forhånd har gjort sig fortrolige med de steder, hvor de skal sættes ind og hvem og hvor deres kontakter i givet fald er. Det er gammel russisk praksis. Kendt ikke mindst fra Sverige.

Vi kan kun håbe, det ikke kommer så vidt...

Lillian Larsen, Torben Bruhn Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Mikael Bjerrum

Der er ingen, der ved, hvorvidt de russere, der besøger Schengen landene er oligarker, pro-Putin eller imod krigen. Min russiske ven vurderer, at hovedparten af turisterne vil være kritiske overfor det russiske regime, alene af den grund at Putin med sin retorik har italesat Vesten som et forfærdeligt sted; så dem, der alligevel tager dertil i disse tider vil blive opfattet som landsforrædere.
Det er vanskeligt at vurdere graden af støtte til krigen i Rusland, men det er bemærkelsesværdigt, at når meningsmålingsinstitutter ringer og spørger russere om deres holdning, så er det kun 6%, der ønsker at svare. 94% af de adspurgte vil (eller tør?) ikke respondere. Man kan ikke dømme et helt folk ud fra, hvad et diktatorisk regime bestemmer, og specielt ikke, når regimet slår hårdt ned på en enhver kritik.
Argumentet fra nogle sider om at inføre visaforbud er, at russerne jo har valgt Putin, så må man også tage ansvar for politikken. I marts 2003 førte daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen – med et spinkelt folketingsflertal i ryggen – Danmark ind i en ulovlig krig i Irak. Jeg ville meget nødigt dengang have været taget til indtægt for de ulovligheder den danske regering foretog sig; det var ikke min krig. Jeg ville have været overrasket og vred, hvis andre lande i den forbindelse havde begrænset min personlige bevægelsesfrihed.

Michael Kamp, Nike Forsander Lorentsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Theo Lindemann

Russiske systemkritikere, Putin kritiske journalister og andre som flygter fra Putin's Rusland skal selvfølgelig have mulighed for at komme ind i EU og søge om asyl. Her er jeg helt enig med Olaf Schultz. Der kommer en tid efter denne her krig og der kommer en verden efter Putin. Og Europa har ikke råd til at befinde sig i konflikt i al evighed. Der kommer igen en tid med fred. Forhåbentlig.

Nike Forsander Lorentsen og Mikael Bjerrum anbefalede denne kommentar

Tak til Mikael Bjerrum!
Det eneste fornuftige indspark hidtil.
Jeg himler over et af indlæggende om at forbyde mad og medicin til russerne.
Det er jo et vanvittigt og umenneskeligt forslag! Vesten gjorde det samme i Irak og resultatet var 500.000 døde irakiske børn (og totalt set op mod 1.5 Mio irakere). Hvordan kan man være rask i hovedet og foreslå sådan noget? Det er jo ikke eliten der kommer til at lide, men almene russere, som ikke havde noget at skulle have sagt ift. start af krigen. Rusland lader I os vide er ikke et demokrati, så hvorfor straffe den russiske civile befolkning for enkelte ikke valgte lederes handlinger?
Det lugter lidt af kollektiv afstraffelse som jo bekendt er ulovligt.

Torben Lindegaard

Michael Kamp 29. august, 2022 - 07:49

Det ville være helt fint at stoppe enhver samhandel med Rusland -
og undlade at udstede turistvisum til russerers feriebesøg i EU.