Afghanistan
Læsetid: 7 min.

De har holdt over 400 internationale møder. Alligevel vil ingen anerkende Taleban

For et år siden kom Taleban til magten igen efter 20 års amerikansk besættelse. Siden har bevægelsen kæmpet indædt for international legitimitet. Men i dag holder selv Vestens fjender stadig det nye styre i Kabul i armslængde. Det er Taleban selv skyld i, vurderer eksperter
Khalil Haqqani, leder af Haqqani-grenen af Taleban, holdt tale ved fredagsbønnen i Pul-i-Khishti moskeen i Kabul, fredagen efter Taleban havde overtaget magten i den afghanske hovedstad i august sidste år.

Khalil Haqqani, leder af Haqqani-grenen af Taleban, holdt tale ved fredagsbønnen i Pul-i-Khishti moskeen i Kabul, fredagen efter Taleban havde overtaget magten i den afghanske hovedstad i august sidste år.

Victor J. Blue

Udland
20. august 2022

Da Taleban sad på magten i Kabul fra 1996 til 2001, var bevægelsen dengang kun anerkendt af Saudi-Arabien, Pakistan og De Forenede Arabiske Emirater. I dag – et år efter den amerikanske tilbagetrækning fra Afghanistan – er Taleban-styret ikke anerkendt af nogen. Alligevel er bevægelsen faktisk langt mindre isoleret, end sidst den sad på magten.

Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov har eksempelvis sagt, at Afghanistans nye magthavere bør få sæde i FN. Tyrkiets udenrigsminister, Mevlüt Çavusoglu, har opfordret det internationale samfund til at anerkende Det Islamiske Emirat i Afghanistan. Og kinesiske embedsmænd har haft 71 møder med Taleban over det seneste år.

Sammenlagt har Taleban-styret efter et år ved magten haft 440 internationale møder med repræsentanter fra i alt 35 lande, hvoraf langt de fleste møder har været med repræsentanter fra Kina, Tyrkiet, Qatar, Uzbekistan, Iran, Turkmenistan, Pakistan, Japan og Rusland.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

erik pedersen

Havde vesten haft økonomiske interesser i Afghanistan; skulle vi nok finde ud af at anerkende / samarbejde med hvilket styre de end måtte have . Så ville begrundelsen være at vi skal påvirke indefra

Christel Gruner-Olesen, Alan Frederiksen, Mogens Holme og erik jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@erik pedersen 21. august, 2022 - 13:27.

"Havde vesten haft økonomiske interesser i Afghanistan"....

Afghanistan er sindssygt vigtig for Kinas Nye Silkevej, og landet er derfor også sindssygt vigtig for "vesten".

Spørgsmålet er, hvordan "vi" nærmer os et samarbejde med Afghanistan, som ikke accepterer (eller ligefrem støtter) et yderligere undertrykkende og kvindefjendsk samfund.

Vi skal også samtidig undgå væbnede konfrontationer med regimet i Kabul, så vi ikke gentager både engelske, russiske og amerikanske (og andre vestlige landes) militære katastrofer i landet.

erik pedersen

Afghanistan har “altid” været en del af Silkevejen.
Vi støtter, og handler blandt andre; med Israel der undertrykker et helt folkefærd, kineserne det undertrykker tibetanerne og uighurer. Tyrkerne der undertrykker kurderne. Vi handler med Bolsonaro der opmuntrer til udslettelse af oprindelige folkeslag i Amazonas
Taliban er muslimer - det gør forskellen ?

Issa Chaaban, John Andersen, Alan Frederiksen, Mogens Holme, Thomas Jørgensen og erik jensen anbefalede denne kommentar
erik pedersen

Ps jeg er ikke tilhænger af Taliban, men vi straffer de svageste, de sultende, kvinder og børn. Den stærkeste overlever og kan skyde skylden for de svages nød, på os i vesten

John Andersen, Alan Frederiksen, Mogens Holme og erik jensen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@erik pedersen - 21. august, 2022 - 14:12.

"Afghanistan har “altid” været en del af Silkevejen."

Ja. Men der har været mere end kold luft mellem Beijing og Taleban, eftersom Taleban kan lave ravage i den autonome Xinjiang Uighur region ved at støtte de uighurer, som Beijing ivrigt prøver at "genopdrage" i KZ-lejrlignende komplekser.

Og det er Xi ikke så pjattet med.

Beijing har haft mange kontakter med Taleban i det seneste års tid - og faktisk også før - men selv Kina har ikke anerkendt det nye regime i Kabul.

erik pedersen

Vi behøver ikke anerkende Taliban . Vi bør yde humanitær bistand uagtet Taliban er regerende eller ej.
Derfor bør vi tale med dem . For befolkningens skyld. Taliban bliver ikke straffet, som en anden skrev, de skal nok overleve vinteren

Torben Siersbæk

... og Silkevejen mistede sin betydning med etableringen af søtransport i 1500-tallet og frem.

"Den nye Silkevej" er et projekt KKP har initieret.

Hvornår er hjælp, og hvornår er det skadeligt.....eller statusbevarende?

Uanset hvilken form for humanitær hjælp vesten måtte sende, vil taliban tage æren. Sandsynligheden for at de vil fortælle befolkningen at det er hjælp fra vesten er nok ikke-eksisterende.......ergo ses taliban som hjælperne - og detmed styrker man implicit taliban.
Hvis de da ikke beholder hjælpen selv.

Synd for befolkningen? Selvfølgelig - men de har haft 20 år til opgør med korruption , klanstyre, klankrige magtkrige , interne religionskrige , opiumsmarker osv .....en stor del af befolkningen lever i middelalderen .
De vil jo aldrig blive enige om hvilken del af islam der skal være bestemmemde eller hvilken klan skal have magten.....uden fælles mål.for landet , uden befolkningens oprør mod dels patriarkatet og kulturen, og dels den gennemsyrende koruption og fundamentalistiske tro/ideologi,
De VIL altid krigs !
Den dominerende vil altid tage æren for gaverne (taliban pt).......ergo støtter man taliban .....og befolkningen vil fortsat lide!