Baggrund
Læsetid: 3 min.

Iran slår ned på kvinder, der klæder sig »upassende«

Flere anholdelser, en national kyskhedsdag, mere moralpoliti i gaden og fremtvungne tv-’tilståelser’ er nogle af præstestyrets metoder i en skærpet håndhævelse af det islamiske tilsløringspåbud over for kvinder
Den 12. juli er blevet gjort til national ’Hijab- og kyskhedsdag’, hvor iranerne kan udtrykke deres støtte til regimets politik over for kvinder. Det var efter den, at den 28-årige kvinde blev arresteret og tvunget til offentlig bodsgang.

Den 12. juli er blevet gjort til national ’Hijab- og kyskhedsdag’, hvor iranerne kan udtrykke deres støtte til regimets politik over for kvinder. Det var efter den, at den 28-årige kvinde blev arresteret og tvunget til offentlig bodsgang.

Arash Khamooshi

Udland
29. august 2022

Protester og fordømmelser breder sig i Iran, efter at en iransk kvinde, som for nylig blev arresteret for at trodse præstestyrets for nylig skærpede hijablove, senere er dukket op på stats-tv for offentligt at tilkendegive, hvad iagttagere kalder en tilståelse fremtvunget ved tortur.

Sepideh Rashno, 28, blev arresteret i juli, kort efter at videooptagelser, hvor hun ses blive chikaneret i en bus på grund af »upassende tøj«, gik viralt på internettet.

Rashno, en forfatter og kunstner, er en af adskillige iranske kvinder, der er blevet arresteret efter indførelsen af en såkaldt national Hijab- og Kyskhedsdag den 12. juli.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Hrana blev hun kort efter sin anholdelse bragt til hospitalet med indre blødninger. For iranske kvinder har det været påbudt at bære hijab eller lignende tilsløring i det offentlige rum siden Den Islamiske Revolution i 1979, men da præsident Ebrahim Raisi den 15. august gav ordre til en strengere håndhævelse af landets love om påbudt islamisk tøjstil, var nye straffesanktioner kommet til.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Fosberg

Tildækning af kvinder er ikke foreskrevet i koranen. Det er en løgn som mændene har fundet på. Ligesom tvangsægteskab er sløret noget samfundet gør for at undertrykke kvinder. Der er mange måder at gøre det på på, sløret er en af dem. For at slippe for at forklare sig lægger man ansvaret over på Gud. Nemt og bekvemt.

Imamen siger at kvinder skal tildække deres hår fordi de dermed ærer Gud. Men det er noget imamen selv finder på. I islam tror man på at Koranen er Guds egne ord, men man læser den ikke, istedet overlader man til imamerne og andre hellige mænd at forklare og fortolke hvad Gud tænker. Og det tror man på.

Retten til fortolkning af de hellige tekster, det er vejen til magt i religiøse samfund - og den hviler i reglen på vold. Vold i Guds navn, det er noget meget fint. Man adlyder og ærer Gud når man piner og plager de opsætsige, de med deres egne fortolkninger. Ikke af ond vilje men af Guds vilje.

De hellige mænd står således mellem den enkelte og Gud. De troende tror ikke på Gud men på de med vold etablerede fortolkere af Guds tanker. Og tror de ikke på fortolkerne bliver de straffet.

Og fortolkere af Guds tanker siger at Gud lægger stor vægt på at hans skabning kvinden dækker sig til når de bevæger sig udenfor hjemmet. Undtagelser er kun hvis kvinderne skal udføre arbejde udenfor hjemmet der kræver at man løfter sløret - som at arbejde i marken eller vaske tøj ved floden. Gud er fleksibel og vil ikke forhindre kvinder i at arbejde for manden.

Denne besynderlige Gud der går vildt meget op i kvinders påklædning og kyskhed men lader de fattige sulte og tørste ihjel uden at røre en finger - jf situationen lige nu i Afghanistan og på Afrikas Horn.

Estermarie Mandelquist, Erik Karlsen, Frederik Schwane, Thomas Barfod, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Inge Nielsen, Thomas Jørgensen, Alexander Zwisler og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Tildækning af kvinder er ikke foreskrevet i koranen. Det er en løgn som mændene har fundet på. Ligesom tvangsægteskab er sløret noget samfundet gør for at undertrykke kvinder. Der er mange måder at gøre det på på, sløret er en af dem. For at slippe for at forklare sig lægger man ansvaret over på Gud. Nemt og bekvemt.

Imamen siger at kvinder skal tildække deres hår fordi de dermed ærer Gud. Men det er noget imamen selv finder på. I islam tror man på at Koranen er Guds egne ord, men man læser den ikke, istedet overlader man til imamerne og andre hellige mænd at forklare og fortolke hvad Gud tænker. Og det tror man på.

Retten til fortolkning af de hellige tekster, det er vejen til magt i religiøse samfund - og den hviler i reglen på vold. Vold i Guds navn, det er noget meget fint. Man adlyder og ærer Gud når man piner og plager de opsætsige, de med deres egne fortolkninger. Ikke af ond vilje men af Guds vilje.

De hellige mænd står således mellem den enkelte og Gud. De troende tror ikke på Gud men på de med vold etablerede fortolkere af Guds tanker. Og tror de ikke på fortolkerne bliver de straffet.

Og fortolkere af Guds tanker siger at Gud lægger stor vægt på at hans skabning kvinden dækker sig til når de bevæger sig udenfor hjemmet. Undtagelser er kun hvis kvinderne skal udføre arbejde udenfor hjemmet der kræver at man løfter sløret - som at arbejde i marken eller vaske tøj ved floden. Gud er fleksibel og vil ikke forhindre kvinder i at arbejde for manden.

Denne besynderlige Gud der går vildt meget op i kvinders påklædning og kyskhed men lader de fattige sulte og tørste ihjel uden at røre en finger - jf situationen lige nu i Afghanistan og på Afrikas Horn.

Steffen Gliese

Jamen, det er jo ikke anderledes end her, med modsat fortegn.

Lillian Larsen, erik pedersen, Hans Larsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Menneske ... når den verden, menneskene har skabt, farer mod afgrunden i stor hast, diskuteres der påklædning og udøves vold med dem, som ikke kan forsvare sig mod mentale og fysiske slag.

Fortæl mig lige igen, at mennesker med magt har gjort sig fortjent til magten

erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Annette Chronstedt

Det er præcis den ulykkelige udvikling, som blev forudsagt ville blive resultatet af Trumps opløsning af atomaftalen og hans øgede sanktionspolitik. De ultrareaktionæres forudsigelige sejr.

Estermarie Mandelquist, Erik Karlsen, erik pedersen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Prøv lige at sammenholde denne blok med blokken ovenfor - diskussionen om tørklæder i DK......bare lige en reflektion .

Frederik Schwane

Steffen Gliese

"Jamen, det er jo ikke anderledes end her, med modsat fortegn."

Ja, her handler det om afklædning af kvinder. Mekanismen bag er den samme.