JAPAN
Læsetid: 3 min.

Japan vil puste liv i sin atomkraft

Et årti efter Fukushima-katastrofen påtænker den japanske regering at bygge en ny generation af reaktorer og ibrugtage gamle, der er lagt i mølpose. Det er en kovending, der skal sikre stabil forsyning og grøn omstilling, men kan støde på folkelig modvilje
En mand beder ved monumentet for de dræbte ved atomkatastrofen på Fukushimaværket i 2011. Katastrofen sendte den japanske atomindustri til tælling.

En mand beder ved monumentet for de dræbte ved atomkatastrofen på Fukushimaværket i 2011. Katastrofen sendte den japanske atomindustri til tælling.

Jiji Press

Udland
26. august 2022

TOKYO – Japan overvejer nu ikke bare at opføre en ny generation af atomreaktorer, men også at genstarte flere inaktive værker.

Signalet om den mulige kovending kommer 11 år efter, at en tredobbelt nedsmeltning på Fukushima Daiichi-atomkraftværket rystede landet – og skruede kraftigt ned for atomkraftens placering i den japanske energistrategi.

Den japanske premierminister, Fumio Kishida, har pålagt et regeringspanel at undersøge, hvordan »en ny generation af atomreaktorer, som vil være udstyret med nye sikkerhedsmekanismer«, kan bruges til at hjælpe Japan med at nå sit mål om kulstofneutralitet inden 2050. Hans ’grønne omstillingsråd’ forventes at rapportere tilbage ved årets udgang. Det oplyste han onsdag.

Det politiske kursskifte, der også ventes at lægge op til at forlænge levetiden for eksisterende reaktorer, udstiller, hvor svært Japan har ved at sikre en stabil energiforsyning, især efter krigen i Ukraine og de skyhøje energiomkostninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Lykke Jacobsen

Billedteksten er ikke seriøs. Museet hedder "The Great East Japan Earthquake and Nuclear Disaster Memorial Museum" og dets hjemmeside er her:

https://www.fipo.or.jp/lore/en/about

Det omtalte monument omhandler ofrene for tsunamien og den efterfølgende oversvømmelse. Der omkom ingen mennesker på grund af atomkraftværket, selvom atomkatastrofen selvsagt er en yderst alvorlig begivenhed.

Derfor er billedteksten "En mand beder ved monumentet for de dræbte ved atomkatastrofen på Fukushimaværket i 2011" misvisende og tendentiøs.

Rolf Andersen, Dennis Tomsen, Nicolaj Knudsen, Søren Fosberg, Bo Jensen, John Johansen, Jakob Bonde, Morten Simonsen, Finn Thøgersen, Tanja Sandved og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Man skulle ellers tro der var pladst til en hulens masse havvindmøller i Japan?

Fint at Japan kommer til fornuft igen. Fukushima var ikke den katastrofe som medierne prøvede at gøre den til, men det var selvfølgelig den tsunami der ødelagde kraftværket.
Man må håbe at den japanske fornuft smitter af på resten af verden. Ellers bliver det svært at gennemføre den grønne omstilling, og uden atomkraft må vi forvente fortsat afhængighed af fossile brændstoffer som "backup" også efter 2050.

I Ukraine ser vi, hvor sårbare atomkraftværker er, og japanerne vil efterlade sig radioaktivt affald, som det bliver kommende generationer efter generationers opgave at tage sig af.
Og nej, affaldsproblemet er ikke løst.
Det højradioaktive affald kan måske genanvendes en gang i fremtiden, men håndteringen af det mellemradioaktive affald er der ingen rimelige løsninger på.
Hvis vi indregner udgiften til sikker opbevaring af det radioaktive affald i de næste 100.000 år, er atomkraft næppe et økonomiskt bæredygtigt alternativ til sol og vindkraft.