Baggrund
Læsetid: 7 min.

Kenya går til valg, og resultatet kan påvirke landets stabiliserende rolle i regionen

Præsidentvalget i Kenya står til at blive tæt, og mange forbereder sig på det værste efter flere tidligere valg, der har ført til voldelige protester. Valget står mellem stabilitet og populistisk utilregnelighed, og det sidste scenarie kan få konsekvenser for regionen og forholdet til det internationale samfund
Den kenyanske oppositionsleder, Raila Odinga, ankommer til et møde med vælgerne ved Suswa Grounds, Narok den 30. juli.

Den kenyanske oppositionsleder, Raila Odinga, ankommer til et møde med vælgerne ved Suswa Grounds, Narok den 30. juli.

Luis Tato/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
8. august 2022

I disse dage holder kenyanere og observatører vejret. Tirsdag er der præsidentvalg i Kenya, og historien har vist, hvordan valg har det med at ende i uroligheder og voldelige protester i det østafrikanske land.

Præsident Uhuru Kenyatta forlader posten efter to perioder, og valget står nu mellem 55-årige William Ruto, der er nuværende vicepræsident, og den 77-årige oppositionsleder Raila Odinga.

Valget ser ud til at blive tæt, og begge kandidater har lovet, at det bliver en fredelig magtoverdragelse, men fordi de i forbindelse med tidligere valg har været anklaget for at opfordre til vold, er mange skeptiske over for deres udmelding. 

Når kenyanerne skal stemme på tirsdag, er det ikke bare et valg, der bestemmer deres og landets fremtid. Det er et valg, der sætter linjen for, hvordan stabiliteten i regionen vil se ud fremover, og om Kenya risikerer at lukke sig om sig selv og gøre det sværere for det internationale samfund at samarbejde med landet. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her