Baggrund
Læsetid: 6 min.

Ledende klimaforskere: Vi er nødt til at tale om et muligt slutspil

Med en verden på kurs mod mere end to graders opvarmning er regulære klimakatastrofer og globale sammenbrud en mulighed, vi ikke længere kan undlade at tale om, forske i og lave klimapolitik ud fra, siger international gruppe af fremtrædende forskere. Det handler om ’the endgame’
Brandfolk hjælper ældre i byen Memoria i Portugal tidligere denne sommer, da landet var ramt af voldsomme brande. Tidligere denne uge udgav en række forskere et studie, hvor de siger, vi er nødt til at regne på langt alvorligere klimaforandringer, end dem vi ser i dag.

Brandfolk hjælper ældre i byen Memoria i Portugal tidligere denne sommer, da landet var ramt af voldsomme brande. Tidligere denne uge udgav en række forskere et studie, hvor de siger, vi er nødt til at regne på langt alvorligere klimaforandringer, end dem vi ser i dag.

Paulo Cunha

Udland
4. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Når man designer en bro, et højhus eller en flyvemaskine, inddrager man såkaldt worst case-scenarier for at bedømme og forebygge risikoen for fatale sammenbrud. Forsømmer man det, og falder broen, højhuset eller flyveren til jorden, bliver man straffet.

Sådan er det ikke med fremtiden. Vi planlægger et kort stykke frem, undgår at tænke i worst case-scenarier og håber på det bedste. Kommer sammenbruddet på den anden side af vores korte tidshorisont, er det nogle andre, der bliver straffet.

Det går ikke længere, siger en gruppe af verdens fremtrædende klima- og biosfæreforskere.

Historien slutter hverken i 2025, 2030 eller 2050, og klimakampen ser ikke ud til at nå i mål med en bremse på opvarmningen ved to grader, endsige 1,5 grader. Der venter en virkelighed hinsides 2050 og to grader, som vi sjældent taler om eller laver politik for.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Fea nu af vil vi se flere og flere 'realistiske' bidrag til den kommende klimakastrofe. Dystopiske scenarier baseret på årtiers politiske magtesløshed i især vesten. Vores politikere har vidst, at markedet har bestemt for meget, og befolkningen for lidt. Det går ud over vores børnebørn, hvis skæbne jeg ikke tør tænke igennem. Vi andre kan så sætte fart i et dulmende alkoholindtag.

John Liebach, Peder Bjerring, Alvin Jensen, P.G. Olsen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, nanna Brendstrup, Eric Mård, Espen Bøgh, Helle Bovenius, Kurt Nielsen, Alan Frederiksen, Jette Fog, Carsten Munk, Karsten Nielsen, Marianne Stockmarr, John Andersen, Thomas Stage, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Hanne Utoft, Henning Andersen, Holger Nielsen, Kristian Spangsbo, Ove Junne, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Arne Albatros Olsen, Niels-Simon Larsen, erik pedersen, Kim Øverup og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Spørgsmålet er vel, om vi føler et ansvar for de generationer, der følger efter os eller om vi, reelt, er p.... ligeglade?

Den lille, nagende bekymring drukner formentlig i bekvemmelighed - og i fraværet af et attraktivt alternativ.

Og mon ikke det først og fremmest går ud over mennesker i 'de varme lande', langt væk fra vores lille smørhul?

Naja Abelsen, Alvin Jensen, Ninna Maria Slott Andersen, nanna Brendstrup, Ole Olesen, Jes Balle Hansen , Helle Bovenius, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Alan Frederiksen, Inger Pedersen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Torben Bruhn Andersen, Ruth Sørensen, Niels-Simon Larsen, erik pedersen, Hans Larsen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Puha. Godt vi har Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne i folketinget efter det kommende folketingsvalg, som kalder en spade for en spade og ikke alt muligt andet. Så skal det nok blive godt alt sammen. Så kan vi igen køre bil, flyve syd på, spise oksekød, shoppe billig engangs tøj og alt det andet vi så godt kan lide. Meget meget meget bedre end med Mette, som har styret Danmark i gennem de to alvorligste kriser i nyere historie.

John Liebach, Naja Abelsen, Peder Bjerring, Alvin Jensen, Ninna Maria Slott Andersen, Inge Lehmann, Lars B. Jensen, Ole Olesen, Helle Bovenius, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Inger Pedersen, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Kristian Spangsbo, Benjamin Bjerre, Niels-Simon Larsen, erik pedersen, Fam. Tejsner, Hans Larsen, Jesper Sano Højdal og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Måske vi skulle starte med at erkende, at det ikke er markedets skyld, at vi står, hvor vi står. Det er os forbrugere, der er skyld i problemerne - via vores forbrug. Og derfor er det også os forbrugere, der har magten til at ændre på - og formindske - vores forbrugsmønstre inklusive at ændre markedets produktion til mere klimavenlige varer. Markedet producerer, hvad vi forbrugere efterspørger.

Naja Abelsen, Erik Fuglsang, Ole Olesen, Helle Bovenius, Jørgen Munksgaard, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Harald Viuff, Uffe Madsen, Allan Jensen, Holger Nielsen, Morten Pedersen, Jon Hansen, Ruth Sørensen, Niels-Simon Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Men det aller aller værste i situationen er, at vi er total magtesløse over for den. Tiden er gået, hvor noget kunne gøres. Nu kan vi intet andet end bare se på det sker.

Sikke noget sluder tænker du. Det må du så men også godt. Og ja, vi kan da fortsætte omstillingen til en fossilfri fremtid. Det hjælper da lidt på humøret og samvittigheden. Og det giver håb.

Men sagen er den, at udledningen af drivhusgasser bare stiger og stiger på verdensplan år efter år. Uden udsigt til at stoppe op i mange årtier frem. Dernæst, de skader vi står over for er skabt af gårdagens synder og dermed uomgængelige. Alene de udledninger sikrer en gennemsnitlig temperaturstigning på både 1,5, 2,0 eller 3,0 grader celsius. Ligesom de har en indbygget stigning af verdenshavene på 10 til 15 meter. Og hvad der herefter sker ved ingen. Slet ingen.

Torben Bruhn Andersen, Naja Abelsen, Alvin Jensen, Lars B. Jensen, nanna Brendstrup, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Lillian Larsen, Helle Bovenius, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Ove Junne, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Ruth Sørensen, Niels-Simon Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Flyt til mellem Sverige og glem alt om et Danmark som vil forsvinde inden for 50 år. Økonomien vil da forlængst være brudt sammen i store dele af verden.

Naja Abelsen, Alvin Jensen, Lars B. Jensen, Eric Mård, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Det eneste, som virkelig tæller er arbejdsudbud og at Danmark samlet set ikke bliver fattigere. Og når det så omsider er lykkedes blå blok at forandre Danmark til at være en kopi af Amerika står landet under vand og er ubeboelig. Men altså "moderne".

Tak til en dereguleret kapitalisme. Vi skylder den alt. Virkelig alt.

Var det ikke Søren Pind, som ville opstille en statue af Ronald Reagan som den deregulerede kapitalismens helt et eller andet sted i hovedstaden?

Carsten Troelsgaard, John Liebach, Naja Abelsen, Alvin Jensen, P.G. Olsen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Søren Fosberg, Lillian Larsen, Flemming Berger, Helle Bovenius, Kurt Nielsen, Hélène Jautée, Carsten Munk, Karsten Nielsen, Marianne Stockmarr, John Andersen, Thomas Stage, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Allan Jensen, Ete Forchhammer , Kristian Spangsbo, Mathias Petersen, Jørgen Tryggestad, Inger Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Niels-Simon Larsen, erik pedersen og Fam. Tejsner anbefalede denne kommentar

For et par dage siden læste jeg at EU's ledere nu stod sammen om nødvendige energieffektive tiltag... I Spanien var regeringslederen således mødt op til pressemøde uden slips og proklamerede at alle offentlige ansatte nu bør møde på arbejde uden slips, når det ikke er absolut nødvendigt..(!)... Noget med at mænd uden slips 'ventilerer bedre' og dermed skulle man kunne nedsætte temperaturen på bygningernes aircondition....

Med den slags visioner og stålsatte værktøjer så er vi alle i den grad på skideren... Men i al mismodet må man sende en kærlig tanke til Monty Pythons....

Torben Bruhn Andersen, Naja Abelsen, Hans Larsen, Alvin Jensen, P.G. Olsen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Flemming Berger, Ole Olesen, Helle Bovenius, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Steen Ole Rasmussen, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Katrine Damm, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Allan Jensen, Hanne Utoft, Kristian Spangsbo, Mathias Petersen, Torsten Jacobsen, Ove Junne, Inger Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jeppe Theodor Lindholm, jens christian jacobsen, Niels-Simon Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Nej, Frederik Schwane, forbrugerne er en altfor uhomogen og stor gruppe til at overlade klimabeslutninger til. Det er derfor vi har valgt politikerne. De skal udstikke rammer der overholder de målsætninge,r de selv har sat for klimabelastningerne, men det gør de ikke, for de ligger alle under for markedkræfterne. De tror på at markedet kan redde planeten, men det er markedet der har ødelagt den.
Engang var der politikere, der havde visioner og ideologier, der ikke flugtede med markedet. De findes ikke mere. Nu skal vi tro på at Letzte Generation i Tyskland, de Gule Veste og andre kan trænge igennem.
Det kommer vist til at knibe.

Naja Abelsen, Michael Larsen, Alvin Jensen, Holger Skjerning, P.G. Olsen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Per Dørup, Helle Bovenius, Kim Øverup, Kurt Nielsen, Annette Barfred, Fie Ankjer Nielsen, Marianne Stockmarr, John Andersen, Katrine Damm, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Allan Jensen, Hanne Utoft, Ete Forchhammer , Peter Aarslev, Kristian Spangsbo, erik pedersen, Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

I en stille stund kan jeg spørge mig selv, hvad vi skulle have gjort i stedet for det, vi gjorde. Kunne vi have handlet anderledes? Ikke ud fra de præmisser, vi havde. Ud fra det synspunkt må vi bare lade tingene ske. Der er ikke noget at gøre. Mennesket er en lille egoistisk satan, der elsker at ødelægge.

Men så er der det, at ikke alle er lige egoistiske, og selv har man vel også sine lyse øjeblikke, og mon så ikke, der kan gøres et eller andet? Man gør til et møde og tror lidt på det gode i mennesket igen, og det er jo også det, som forskerne anbefaler. Vi må tale om tingene og stille noget op.

Så er spørgsmålet, hvad vi kan blive enige om. Her vil jeg tage klimabevægelsen, som jeg er aktiv i. Vi vil gerne have mindre co2, og den er jo god nok, men hvis vi så .går videre til ejendomsretten, hører enigheden op. At indføre rationering vil befolkningen ikke have, så det taler vi ikke om. Altså, vi kan kun tale om det, der er gennemførligt. Der skal flere katastrofer til, før vi kan tale om rationering og forbrugsnedgang. Det er her hunden ligger begravet, for vi kan ikke tale om indgreb sådan lige ud i luften. Der skal være årsag til dem, og det går jo meget godt for tiden, og der er gang i butikken. Siger man, at det er dårligt, at det går godt, falder ens ord på stengrund.

Denne alvorlige artikel burde læses af alle politikere, men hvad skal de bruge den til? De kan jo ikke blive genvalgt på den. Får vi et klimavalg igen? Så skal der i hvert fald komme en stor katastrofe i næste uge.

Naja Abelsen, Peder Bjerring, Alvin Jensen, Rasmus Kristiansen, nanna Brendstrup, Eric Mård, Mikael Benzon, Ruth Sørensen, Helle Bovenius, Kurt Nielsen, Carsten Munk, Karsten Nielsen, Marianne Stockmarr, Lars Myrthu-Nielsen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Ete Forchhammer , erik pedersen, jens christian jacobsen, Jeppe Theodor Lindholm og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Niels-Simon Larsen
03. august, 2022 - 22:49

Bare rolig Niels. der kan sagtens komme mindst et par klimakatastrofer i løbet af de næste par måneder.

Naja Abelsen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Niels-Simon Larsen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

I Danmark er det ikke alene oversvømmelser, vi kommer til at slås med i den nærmeste fremtid, men også temperaturstigninger.

"Siden industrialiseringens begyndelse er den globale temperatur steget med 1,1 grad. Temperaturstigningen er dog ikke jævnt fordelt. Europa er opvarmet knap 2 grader de seneste ti år.

Med de nuværende reduktioner i udledningen af drivhusgasser forventer FN, at vi kan ende med en global temperaturstigning på 2,7 grader ved 2100, hvilket vil have katastrofale konsekvenser for livet her på Jorden.

For Europa vil en global opvarmning på 2,7 grader nogle steder slå igennem som en 4 til 5 graders stigning og endda endnu mere i sommermånederne, hvor temperaturen accelererer hurtigere end i resten af verden."

"For første gang nogensinde: 40 graders varme i prognose for Danmark"
https://vejr.tv2.dk/2022-08-03-for-foerste-gang-nogensinde-40-graders-va...

Vores lille smørhul kan hurtigt både smelte og drukne..

Naja Abelsen, Alvin Jensen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Lillian Larsen, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , erik pedersen, Kim Houmøller, jens christian jacobsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Hvad en eventuel rationering eller andre tiltag angår, så er det de ti procent rigeste af verdens befolkning, (som mange af os danskere er en del af), der udleder omtrent halvdelen af verdens CO2 fra privatpersoner, mens de 50 procent fattigste kun udleder 10 procent.

Så start i toppen, og lad de største klimabelastere og forurenere betale for deres svineri.

Carsten Troelsgaard, Naja Abelsen, Hans Larsen, Peder Bjerring, Alvin Jensen, P.G. Olsen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, nanna Brendstrup, Lillian Larsen, Ruth Sørensen, Kurt Nielsen, Inger Pedersen, Marianne Stockmarr, John Andersen, Carsten Munk, Mogens Holme, Katrine Damm, Morten Balling, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Allan Jensen, Ete Forchhammer , erik pedersen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Vi sviner for meget, alt for meget. Ikke af ond vilje, men fordi vi ikke har teknologien til at kunne leve det komfortable liv som vi kan lide at leve, og som vi derfor har valgt at leve, uden at udlede CO2 i store mængder.

Men vi bliver også nødt til at tale om, at vi bliver knap 250.000 flere mennesker,pr dag her på jorden. Det er 1/4 million forbrugere ekstra hver eneste dag. Og de fleste af dem bliver født i områder der i forvejen er meget varmt, Indien og Sub-sahara. Hvis ikke der kommer styr på befolkningstilvæksten, så er vi alle fuc… uanset om vi begynder at spise plantefars fra imorgen. Vi kan ikke kompensere eller lovregulere os ud af, så mange ekstra mennesker. Det er og bliver en feel good handling.

Torben Bruhn Andersen, Naja Abelsen, Frederik Schwane, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Mennesket har skabt en helvedes maskine, som ingen kan undslippe. En vask ægte Catch-22. I mindst 50 år har vi vist den er gal. Eller har haft mulighed for at vide det. Men ingen turde gribe ind i tide, da det var en sikker politisk tabersag da den var uden synlige konsekvenser og krævede store forandringer. Og så er der jo den borgerlige ordenlighed og anstændighed, som har blokeret for alle tiltag i lige så mange år. Miljø aktivister er anarkister og kommunister, antikapitalister, som kun er ude på at ødelægge borgerligheden. Den ordentlige og anstændige. En opfattelse, som den største del af befolkningen var enige i. At der lå en dyb alvor bag ved fattede de færreste. Og dem der gjorde kunne ikke komme til orde. Det kunne olie- og kulindustrien til gengæld med uanede økonomiske ressourcer til rådighed, samt snarrådig manipulation af såvel politikken som befolkningen. For Mærsk bukkede og skrabede man. Selv Hendes Majestæt Dronningen. Forskernørden blev derimod skubbet ud på WC'et.

Endnu en gang havde flertallet ikke ret - En sort side af demokratiet.

Det tragiske er så, at når først konsekvenserne er så synlige, at selv den borgerlige ordenlighed og anstændighed kan se den er det for sent. Klimaet er i jordiske sammenhænge en kæmpestor dynamisk maskine, hvor alt er afhænge af hinanden i en balance. Brydes et led i balancen har det konsekvenser. Og er bruddet tilstrækkeligt stor kan konsekvenserne være fatale, hvor den ene begivenhed trækker den næste med sig i afhængighedens sammenhæng. Som et korthus, der styrter sammen. Det sker ikke lige med det samme. Det tager tid. Lang tid. I starten i al ubemærkethed. Men det sker.

At skabe atmosfæren, og heri et klimaet, har krævet en ufattelig lang kæde af omstændigheder i en proces, som har taget milliarder af år i en afstemt sammenhængende balance. Naturen, og dermed klimaet, skal såmen nok klare sig. Det gør den altid. Det kan mennesket ikke ødelægge. Det kan kun solen før eller siden. Men verden som vi kender den ser det ikke godt ud for i måske tusindevis af år frem.

Hvad det er for en fremtid vi risikere at gå ind i har jeg slet ikke lyst til at skrive om.

Rasmus Kristiansen, nanna Brendstrup, Lillian Larsen, Ruth Sørensen, Peter Wulff, Helle Bovenius, Kim Øverup, Kurt Nielsen, Karsten Nielsen, Marianne Stockmarr, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Niels-Simon Larsen, Allan Jensen, Ete Forchhammer , Ove Junne, erik pedersen, svend christian tychsen, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Frederik Schwane
03. august, 2022 - 20:52
Måske vi skulle starte med at erkende, at det ikke er markedets skyld, at vi står, hvor vi står. Det er os forbrugere, der er skyld i problemerne - via vores forbrug.

Aha.
Så vi må holde op med at forbruge...???
For det nytter jo ikke ret meget at flytte vores forbrug fra det ene til det andet, vel?

Jeg er HELT enig i det hensigtsmæssige i at begrænse unødvendigt forbrug - og smarte tasker, der er syet af genbrugs-cowboybukser i den lokale genbrugsbutik er selvfølgelig mere hensigtsmæssige end en strøm af nyproduceret Gucci-do...

Men det er produktion i en helt anden skala, vi skal have fat i, hvis det skal nytte noget - og her har den enkelte forbruger ikke ret megen indflydelse, skal jeg hilse og sige!
Vi i den gemene hob har valget - groft sagt - mellem de valg, kapitalmarkedet har besluttet, vi får lov til at have.

Mit personlige valg er så blevet, at jeg efter bedste evne prioriterer gode oplevelser med den nære familie - og dermed fravælger den del af mit mulige forbrug, der vil sende pengene opad i kapitalmarkedets pyramidespil:
Mest mulig fravalg af unødvendigheder - mest muligt i COOP, der er medlemsejet (ja, jeg ved godt, at varerne jævnligt er indkøbt på steder, der supporterer kapitalbevægelser opad) - mest muligt tøjindkøb i velgørende genbrugsbutikker - og... og...

Det giver mig valgmuligheder.
Det er muligt, at min relativt gode samvittighed hviler på et falsk grundlag - det må jeg så forholde mig til, den dag, det viser sig :-)

Ninna Maria Slott Andersen, Rasmus Kristiansen, Kurt Nielsen, Morten Balling, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Niels-Simon Larsen, Ete Forchhammer , erik pedersen, Ove Junne, jens christian jacobsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

For at frikende markedet i denne situation, må man glemme alt om lobby’er og reklameindustrien og deres økonomiske ballast.
Skulle “markedet” være så uskyldigt, burde lande og områder hvor markedets produkter ikke spiller nogen rolle, jo udlede samme mængde CO2 m.m. skidt, som vore vestlige, markedsbaserede lande.
Om det liv vi gerne vil ha’? Mon “vi” som flest gerne ville ha’ det liv, hvis “vi” begyndte at tænke sig om samt foretog et aktivt valg mellem flere muligheder?

Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Niels-Simon Larsen, Holger Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Selv forskerne må have svært ved at forestille sig en situation med en global ophedning på 2.5 grad.
De har jo trods alt heller ikke prøvet det før og kender ikke alle de parametre, som indtil mennesket opfandt markedet, havde holdt klima og liv i balance.

Langt hen ad vejen vil det blive de rigeste mennesker der overlever.
Det ærgerlige er bare, at de til den tid ikke kan bruge deres penge til en skid og de talenter, de har brugt til at blive rige, ikke er de talenter, der skal til for at overleve.

Jeg gad godt finde et vidundermiddel, som kunne skabe balance i atmosfæren igen, så al det vidunderlige, komplekse liv i naturen kunne fortsætte.
Men...

Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Flemming Berger, Helle Bovenius, Kim Øverup, erik pedersen, Kurt Nielsen, Inger Pedersen, John Andersen, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Achim K. Holzmüller og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Overbefolkning bliver der tit talt om, men der bliver ikke mere født for mange børn. Vi bliver for gamle. Alle os over 80 kan jo deltage i debatten om, hvornår vi skal have lov at tage herfra. Det er nemlig ikke op til den enkelte. Det er ikke sådan, at man kan sige, at nu gider jeg ikke mere. Man bliver holdt i live. De enkelte lande praler af, hvor høj deres gennemsnitslevealder er, som om selve det at leve er det vigtigste og ikke meningen med livet. Hvis et meningsfuldt liv var idealet, så verden anderledes ud.
Vi måler velstand med BNP. Robert Kennedy sagde engang, at BNP måler alt andet end det, der gør livet værd at leve. Hvorfor bruger vi så stadig BNP?
Nu er vi inde i en spiral af klimaforandringer, vi ikke kan slippe ud af eller ikke vil. Vi vil måske ikke andet end overflodslivet. Lad os se til næste valg om det bliver et klimavalg eller et valg om flere arbejdspladser og mere velstand.

Rasmus Kristiansen, Helle Bovenius, erik pedersen, Kurt Nielsen, Hélène Jautée, Inger Pedersen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvis klimaet for alvor var noget der bekymrede os var vi ikke i gang med at spare op til 3. verdenskrig; så ville alle vore bestræbelser gå på at udlede mindre af alt muligt skidt og møg. Vi ville måske ligefrem indse at selve vores tilstedeværelse på planeten og den måde vi lever på er den egentlige årsag og, at vi bliver nødt til at begrænse udbredelsen af vores ar, hvis vi mener det alvorligt. Hvad vi, af samme årsag, derfor ikke gør. Selv russerne og kineserne ville sikkert være med på en plan, hvis de for alvor var bekymret for klimaet. Men det er de heller ikke. De vil meget hellere opruste og true andre. Muslimerne, sydamerikanerne og de sorte forholder sig indifferente, som de jo altid gør, overfor alt det som alligevel er op til de forskellige guder de tilbeder. Vi andre rationelle, som alligevel ikke styrer så meget som vi troede engang, må bare lade stå til, og se hvordan det går og prise os lykkelige over at det i første omgang ikke er her katastroferne rammer værst. Hvem ved, måske klimaforandringerne ligefrem falder ud til vores fordel og har vi det egentlig ikke meget godt med at sidde på café hele året, for slet ikke at tale om varmeregnigen, hvor vi efterhånden, af alt for velkendte årsager, godt kan bruge lidt hjælp fra naturens side.

Rasmus Kristiansen, Jeppe Theodor Lindholm, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

... ar eller art, begge dele giver sådan set mening ;)

Morten Balling

I naturvidenskaben opstiller vi modeller for forskellige fremtidsscenarier. Disse vil altid bygge på forudsætninger, og de tal man fylder ind i modellen kan ofte være noget man er nødt til at estimere. Selvfølgelig gætter man ikke bare ud af det blå, men hvis resultatet af ens model viser noget som er bare en lille smule kontroversielt, så vil mange videnskabsfolk være tilbøjelige til at blive ret konservative i deres estimater.

Sagt på en anden måde, så vil mange af de ting du læser, inklusiv videnskabelige forudsigelser om f.eks. klimaet, have en bias mod det optimistiske. Det er sandsynligvis en væsentlig grund til at f.eks. klimamodeller hele tiden overhales af virkeligheden, og det er værd at tage med i planlægningen.

Carsten Troelsgaard, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Jeppe Theodor Lindholm, Lillian Larsen, Hanne Utoft, erik pedersen, Flemming Berger, Helle Bovenius, Kim Øverup, Torsten Jacobsen, Ejvind Larsen, Alan Frederiksen, Kurt Nielsen, Karsten Nielsen, Marianne Stockmarr, Torben Bruhn Andersen, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
fin egenfeldt

Niels Simon! BNP kan bruges. Det gælder om at sikre, at det udvikler sig i nedadgående retning. Jo mindre BNP jo bedre. Det giver antageligvis afsæt for, at de værdier der ikke måles i BNP kan opleve vækst. Logik for burhøns, som økonomer og markedet ikke fatter. Omkring forrige århundred skift søgte kolonihave bevægelsen at skabe grundlag for, at det dagligt forbrug kunne dyrkes i haverne så strejkekasserne ikke blev for stærkt belastet ved konflikt. Måske skulle vi forsøge noget lignende i dag: Hjemme strik, hjemme tøjsyning, kartoffeldyrkning i parcelhushaverne, sankning af brænde. Vi skal også minimere lønarbejdet. Lad os hæve arbejdsløsheds understøttelsen så det bliver attraktivt at gå hjemme. Lad hver passe sit i et fælleskab med andre fritstillede. Og lad os få sænket især de højeste lønninger. De høje indkomstgrupper har rigeligt med opsparing til at kunne klare sig med lave lønninger eller understøttelse.

Det er stensikker, hvad der er flertal for - godt vi har et velfungerende demokrati, der kan sikre flertallets rettigheder.

Carsten Troelsgaard, Rasmus Kristiansen, Jeppe Theodor Lindholm, Helle Bovenius, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Marianne Stockmarr, Torben Bruhn Andersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Fin Egenfeldt
Din sarkasme kan skære i glas. ;-)

Kim Øverup, Ejvind Larsen, Inger Pedersen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Hvis de helt store klimaændringer sender byger af klimakatastrofer over os og sender os brat tilbage til stenalderen, så bliver det ikke os i den rigeste verden, der overlever.
Det bliver de dårligst stillede mennesker i den fattige verden, som er vant til at sulte og har opøvet sig at overleve på de forhåndenværende ressourcer.
Hvis det overhovedet bliver muligt at føre menneskeslægten videre, så bliver det mest sandsynligt de fattigste , der kommer til det.

Lise Lotte Rahbek

Vagn Bro
Njah, det bliver overlevelse på stenalderniveau, jovist,
men i en verden hvor jorden og planterne og vandet er forurenet og vækstvilkår for fødevarer er uforudsigelig.

Inge Lehmann, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Ruslands krig i Ukraine skyldes mest ideologiske og geopolitiske interesser, og kun med en lille ande har at gøre med klimaændringen.
Med de scenarier der kan forventes grundet ændringer i klimaet, sammenlignet med banaliteter der er årsagen til den vedvarende krig, må hændelserne der indtræffer, udover at de når homo sapiens fysiologiske tålelige grænser, at menneskeligheden udsletter sig hellere i krigeriske konflikter end vente på at gå til grunde af fysisk overlast fra atmosfæren og/eller mangel i forsyning med livsnødvendige produkter.
Det må frygtes, kun rigoristiske, og næppe på et demokratisk fundament baserende metoder, synes at kan redde menneskelighedens fortfarende eksistens ind i det 22. århundrede.

Rasmus Kristiansen, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Det jeg synes er vildt er, at at jeg synes det virker som om at kun få skruer mere ned for deres udledning en bare en lille smule. Folk flyver en masse, kører en masse i bil og sætter boliger i stand ufortrødent, og det virker som CO2 udledningen her i 2022 er utrolig høj. Jeg ville tro at en del nu havde sat deres udledning ihverfald noget ned.
Jeg ser boligmarkedet verden over som en af hovedårsagerne til at udledningen nu er så høj, boligpriserne er nu steget utrolig meget så folk har utrolig meget friværdi som de bl.a. kan købe biler og rejser for, og købe materelle ting og sætte boliger i stand. Jeg mener politikere har været med til at køre boligpriserne op ved bl.a at gør lån afdragsfri, afdrag ellers var en god måde at spare op og have en mere robust økonomi. Samt ved at være med til at skabe lave renter og tillade dem til boliglån. Og i Danmark er friværdi endda skattefri. Hvis man har et par milioner i friværdi kan man købe utrolig mange ting..
Jeg synes førstegangskøbere skulle stoppe med at give dem der sidder på boligmarkedet så meget i friværdi, jeg ved godt det er lettere sagt end gjort.

Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Vi er ikke opdraget til at tage politisk ansvar gennem vores uddannelser. Man uddanner sig bare. Ingen vil stille kemikerne til ansvar for ca 100.000 stoffer i omløb, der foruden selvfølgelig at gavne noget er skyld i infertilitet og forurening. Ansvar placeres ikke, for det er politikernes opgave, og de har ikke forstand på kemi.
Nu bliver vi ikke stukket af insekter mere, og det er klart, når vi har udryddet dem. Ingen har ansvaret for det. Det er bare sket. Den enkelte bonde kan ikke dømmes for at sprøjte sin mark. Alle er ansvarsfrie. Ingen kan gøre for, at Jorden ødelægges, og derfor fortsætter vi. Vi kan ikke gøre for det. Det er Vorherre, Allah eller Odins skyld. Vi ved det ikke, men det er ikke vores, den enkeltes eller gruppens.
At læse denne artikel er som at modtage en dom, og uanset om vi føler os uskyldigt dømt, så kommer vi til at dø for egen hånd så at sige, og det kan vi heller ikke gøre for. Vi kan ikke gøre for noget som helst, og så længe vi har det sådan, kan der ikke ske en ændring til det bedre.

Peder Bjerring, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Kim Øverup, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Hélène Jautée og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Det drejer sig - blandt andet- ikke mindst om at 'motivere' befolkningerne til at foretage klimavenlig adfærd.

Det kan gøres på mange måder, herunder:
A. Økonomiske incitamenter (f.eks. forøgelse af differentierede afgifter på fødevarer, biler, teknologi etc.).
B. Punktafgifter på klimaskadelig adfærd (flyrejser, umådeholden biltransport etc.).
C. Uddannelse af befolkningen; man ved fra forskningen, at øgede kompetencer ofte giver øget motivation.
D. Rationering (klimakvote for alle, gradvis sænkning af det tilladelige CO2 udslip).

Desværre høster hverken A, B, C eller D genklang hos den brede del af det politiske forum, og desværre heller ikke hos den brede del af befolkningen, ser det ud til. I stedet indgyder politikerne i skåltaler befolkningen, at vi danskere (som et af verdens mest CO2 udledende pr. capita) er et 'grønt foregangsland'! Ak ja. Lad os nu i stedet begynde for alvor at feje for egen dør. Vi danskere har ikke 'krav' på et forurenende luksusliv.

Carsten Troelsgaard, Peder Bjerring, Rasmus Kristiansen, Anders Bentsen, Helle Bovenius, Kim Øverup, Ejvind Larsen, Kurt Nielsen, Niels-Simon Larsen, Hélène Jautée, Mette Bulloch, Inger Pedersen, Jacob O og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Nødvendig artikel om risikoen for regulære klimakatastrofer og globale sammenbrud. Når jeg, der bor på landet, en sjælden gang vover mig ud på en motorvej, bliver jeg grebet af tristesse. Ligesom når jeg læser mange i tråden, der synes at give op og lade stå til. Men jeg nægter, at der ikke kan gøres noget. Intet er mere vanvittigt end at fortsætte som nu. Gør noget andet (vanvittigt) – jeg er snart ligeglad med hvad – men som kan give et lille håb om indflydelse på situationen: Sæt farten ned til 100 km/t på motorvej fra årsskiftet, forbyd reklamer, stands salget af de store modbydelige personbiler, der vejer 2 tons, forbyd import af foder til dyr, forbyd pesticider, sæt skat på udledning op med 200 %, sæt kvoter på flyrejser. GØR NOGET FOR POKKER. Men dybere set må vi SE I ØJNENE, at vores højt priste samfundsmodel har spillet fallit – og truer ikke blot os selv – men også alle andre uden for vesten. Uden radikale sociale forandringer har vi nok ikke nogen fremtid – men så er det dét, som skal til. Men hvad vi er oppe imod fremgår tydeligt af det faktum, at sætningen i den sidste IPCC rapport “karakteren af den sociale og økonomiske udvikling, som det kapitalistiske samfunds natur medfører, i sidste ende er uholdbar” – er blevet ændret i den opfølgende og konkluderende rapport, hvor erhvervsliv, lobbyister og politikere har været inde over. Se nærmere:
https://arbejderen.dk/udland/uden-radikale-sociale-forandringer-er-der-i...

Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Hanne Utoft, Peter Wulff, Flemming Berger, Helle Bovenius, Ejvind Larsen, Poul Erik Pedersen, Kurt Nielsen, Niels-Simon Larsen, Lise Lotte Rahbek, Jacob O, T Hansen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Bill McGuire’s , der er professor i geofysiske- og klimafarer har udgivet bogen "Hothouse Earth" hvor han argumenterer i en artikel den 30. juli 2022 fra the Guardian for følgende:
"The crucial point, he argues, is that there is now no chance of us avoiding a perilous, all-pervasive climate breakdown. We have passed the point of no return and can expect a future in which lethal heatwaves and temperatures in excess of 50C (120F) are common in the tropics; where summers at temperate latitudes will invariably be baking hot, and where our oceans are destined to become warm and acidic. “A child born in 2020 will face a far more hostile world that its grandparents did,” McGuire insists."
“I know a lot of people working in climate science who say one thing in public but a very different thing in private. In confidence, they are all much more scared about the future we face, but they won’t admit that in public. I call this climate appeasement and I believe it only makes things worse. The world needs to know how bad things are going to get before we can hope to start to tackle the crisis.”
"Wildfires of unprecedented intensity and ferocity have also swept across Europe, North America and Australia this year, while record rainfall in the midwest led to the devastating flooding in the US’s Yellowstone national park. “And as we head further into 2022, it is already a different world out there,” he adds. “Soon it will be unrecognisable to every one of us.”
"Just look at what is happening already to a world which has only heated up by just over one degree,” says McGuire. “It turns out the climate is changing for the worse far quicker than predicted by early climate models. That’s something that was never expected.”
"And we should be in no doubt about the consequences. Anything above 1.5C will see a world plagued by intense summer heat, extreme drought, devastating floods, reduced crop yields, rapidly melting ice sheets and surging sea levels. A rise of 2C and above will seriously threaten the stability of global society, McGuire argues. It should also be noted that according to the most hopeful estimates of emission cut pledges made at Cop26, the world is on course to heat up by between 2.4C and 3C"

Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Lillian Larsen, Hanne Utoft, Peter Wulff, Helle Bovenius, Ejvind Larsen, Niels østergård, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen
Rasmus Kristiansen, Peter Wulff, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Forandringer skal komme nedefra, og når de ikke gør det, kommer de ikke, for folk vil ikke lade sig påbyde noget oppefra. Vi kan lige tage nogle eksempler:

Afskaffelse af den danske model med arbejdsgiver og arbejdstager, som automatisk skruer forbrugersamfundet højere og højere op i gear.

Gennemført demokrati så borgerne opdrages til at være medbestemmende ikke kun hvert fjerde år, men jævntligt med fx borgerting.

Overgang fra privat ejendomsret til brugsret.

Næste valg skal ikke bare være et klimavalg, men et klimakatastrofevalg. Vi skal have politikere, der kan leve op til ansvaret.
Så kan man spørge mig, hvor de skal komme fra, og her bliver jeg svar skyldig.

Peder Bjerring, Rasmus Kristiansen, Helle Bovenius, Kim Øverup, Ejvind Larsen, Karsten Nielsen, Torben Skov, Jacob O, Lise Lotte Rahbek og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Hélène Jautée

Spændende at artiklen nævner Holocæn" ,den klodens periode vi lige er rundet af . 12000 år rent smørhul i forhold til de mange andre perioder i jordklodens historie. Der er sket flere gange hvor udryddelserne blev skabt af for højt CO2 i atmosfæren. Der vides ikke hvorfor. Jeg stjæler en uddrag af en læser s reaktion her :
"Klimaet er i jordiske sammenhænge en kæmpestor dynamisk maskine, hvor alt er afhængig af hinanden i en balance. Brydes et led i balancen har det konsekvenser. Og er bruddet tilstrækkeligt stor kan konsekvenserne være fatale, hvor den ene begivenhed trækker den næste med sig i afhængighedens sammenhæng. Som et korthus, der styrter sammen. Det sker ikke lige med det samme. Det tager tid. Lang tid. I starten i al ubemærkethed. Men det sker.

At skabe atmosfæren, og heri et klimaet, har krævet en ufattelig lang kæde af omstændigheder i en proces, som har taget milliarder af år i en afstemt sammenhængende balance. "

Det der sker og kommer til at ske er hjerteskærende . Den eneste løsning for mig at se er ,kunne være, en kæmpe indsats i folkeoplysning . Prøve at forstå alt hvad der sker i vores klima og vores jord. Så det bliver mere meningsfuldt at orientere sig i det kaos der kommer . Det måske for sent og det er det , men at værdsætte alt natur rundt om. Bierne ,fuglene, jordbunden (som er den største del af biodiversitet),vinden, regnen osv. Se på den natur kan måske hjælpe os at surfe i dette kommende kaos. Med kærlighed og værdighed . Det kan være det er "for sent"... Men det aldrig for sent at være nærværende på det sted man lever i. Specielt hvis man har levet helt blind for hvad der foregår .
For eksempel: der sker for tiden en meget spændende bevægelse i "regenerativt landbrug". Holde op med at pløje jorden, have hele tiden dækket jord, have mange træer og hegner hjælper på at få CO2 inde i jorden samt vandet ... Det er en kæmpe videnskab og vild spændende. Det kan vi støtte op om nu. Og er en meget smuk forståelse af livet på jorden.
"Atterrir!" som Bruno Latour siger . "At lande på jorden !"
I tresserne var der en motto der hed :"Je ne veux pas mourrir idiot !!" "Jeg vil ikke dø idiot".

Flemming Berger, Helle Bovenius, Ejvind Larsen, Torben Skov, Jacob Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Efter alle disse glijmrende indlæg behøver vi da heldigvis ikke længere at frygte for global warming. Den må da standse omgående nu.

Rasmus Kristiansen, Hanne Utoft, Ejvind Larsen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg skrev, at det bliver de allerfattigste mennesker, der bedst formår at overleve katastrofale klimaændringer, fordi de er de bedst trænede i at klare sig med meget få ressourcer.
Lise Lotte Rahbek skrev:
Vagn Bro
'Njah, det bliver overlevelse på stenalderniveau, jovist,
men i en verden hvor jorden og planterne og vandet er forurenet og vækstvilkår for fødevarer er uforudsigelig'.

Ikke nødvendigvis. Hvis den forurenende menneskeskabte teknologi holder op med at fungere, så ophører forureningen fra den. Men de overlevende mennesker vil sikkert skulle tilpasse sig et markant voldsommere klima, indtil atmosfærens indhold af menneskeskabte klimagasser reduceres.
Sandsynligvis må de også tilpasse sig et højere indhold af radioaktivitet i atmosfæren fra de mange atomkraftværker, som må formodes at køre løbsk.

Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Niels-Simon Larsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hélène Jautée: Det er rigtigt, at der er mange spændende intiativer i gang flere steder på jorden. Men det batter ligesom ikke noget, hvis ikke disse projekter når ud over projektstadiet og blver alment tilgængelige. Og så er vi tilbage hvor vi begyndte:
Vi mangler politikere der vil handle - også på trods af vælgernes behagelighed - og som vil stække markedet til fordel for livskvalitet, samarbejde og fælles mål.

Ejvind Larsen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Per Dørup, Niels-Simon Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Ib Jørgensen

Lad os se dybt på hvem vi er. Størstedelen af menneskeheden tror - mer eller mindre stålsat - på et liv efter dette. Paradis, genfødsel etc.
Kunne det tænkes at manglende motivation til at gøre noget ved livet HER og NU hænger sammen med denne kendsgerning? På hidtil uerkendt vis.
I vor del af verden er det de abrahamitiske religioner der er 'synderne', som startende ca. 5-600 år f.v.t. fik nedkæmpet alternative tilgange til at finde ud af, hvem vi er som mennesker.
Det er denne bestræbelse vi må genoptage, hvis vi vil gøre os håb om at afværge katastroferne.
Jeg håber at Jørgen Steen Nielsen m.fl. vil tage denne problemstilling op

Ejvind Larsen, Rasmus Kristiansen, Niels-Simon Larsen, Peter Wulff, Karsten Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Preben Bollerup Jensen

Kom nu bare igang med at gøre noget selv, det er slet ikke overstået det her. Ulykkerne skal nok ramme og måske også os selv, men mennesket rummer også omsorg, omtanke, viden, fællesskab og forståelse for sammenhænge. Jeg tror også vi skal længere ud i smattet inden vi for alvor indser den ikke går længere på et samfundsplan. Men når den dag kommer og den er stærkt på vej flere steder, så er der åbnet op for en helt anden dagsorden og handlekraft i forhold til klimaproblemet og miljøproblemer.
Indtil da så er det bare med at komme igang på alle niveauer alt det vi orker og kan, for at samle mod og viden til de udfordringer vi står over for. Det er meget individuelt hvad vi har at byde ind med, men lidt har også ret og det en af os er rigtig god til, er ikke nødvendigvis det samme, som alle andre så skal blive gode til. De forskelle vil altid bestå, men paradigmerne vil ændre sig og vi vil ændre os med dem. Lad os holde fast i det menneskelige om så "skibet går ned", det er vores håb og det er alt værd at kæmpe for.

Og ja i gør jo allerede rigtig meget godt og hold fast i det og lad det vokse med liv og menneskelighed.

Ejvind Larsen, Rasmus Kristiansen, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Jeg har skrevet mangt og meget i disse spalter, i snart 10 år...lige undtaget en - sikkert selvforskyldt - årelang tur i 'straffeboksen'..

Et par enkelte guldkorn er det vel blevet til, ind i mellem alt det andet nonsens jeg er lykkedes med..

--

Jeg har derfor også læst mangt og meget i disse spalter, og jeg må med en vis form for følelse af afmagt erklære min overbevisning om, at vi i en nedadgående spiral taler i ring..måske særligt her, i disse spalter..

--

I 2013 skrev jeg for eksempel:

"Vores samfund er ikke bæredygtigt. Vi lever på en løgn. Vi opretholder en livsstil, som ikke kan udbredes som reel mulighed for store dele af verdens befolkning, uden at det vil medføre ganske katastrofale negative påvirkninger af jordens klima og miljø.

Vores samfund, som vi kender det i dag, er med tiden nødt til at gå til grunde. Det kan ske gennem en omstilling, som vi selv til dels kan kontrollere, eller det kan komme til at ske ret dramatisk og pludseligt, som et resultat af ydre påvirkninger.

Jeg tror vi må indse at vækstparadigmet ikke længere holder. Tegnene har været der længe, og disse afrikanske lig, der skyller op på vores strande er blot endnu en grusom påmindelse om dét faktum.

Hvad skal vi stille i stedet for? Jeg ved det ikke [..]"

(https://www.information.dk/udland/2013/10/baadflygtningene-finder-hele-t...

--

Det er ni år siden...Ni år!!..

--

Tilbage i 2013, blev de af os, som (for) spagt råbte 'alarm i gevær' mødt med lige dele ligegyldighed og hån..

--

"Dommedagsprofeter"..."Lyseslukkere", "Katastrofetænkere"..

--

Mønsteret gentager sig i dag..

..

Mit egentlige ærinde:

Skibet er sejlet...too bad..too late..

Kampen om fremtiden handler ikke længere om 'klimaforandringer'.. De er her allerede..

Kampen er en politisk kamp, og den handler alene om, hvordan vi ønsker at agere på en ø, der bliver stadig mindre..

--

Hvordan kan vi deles om de ressourcer, der er tilbage..Hvordan kan vi deles om de selvsamme ressourcer, i takt med at de svinder ind..?

--

'Venstrefløjen' - og med visse forbehold regner jeg stadig mig selv for en del af den - synes at have så travlt med at tale om alt andet end de mest presserende problemer..

Der tales om 'køn' og om 'identitet' og om 'minoriteters' problemer med at føle sig 100% tilpas i verden..

Deck Chairs on Titanic...!!!

--

Mens 'Højrefløjen' synes ganske optaget af at forsikre sig selv og hinanden om, at det eksisterende 'kort' skam stadig anviser den rette kurs, også selv om selv det mest nonchalante blik ud af vinduet afslører en virkelighed, der ærligt talt vil skide menneskelig kortlægning et stykke..

--

'Hvor skal vi hen, du?' - Som en digital Hugo spurgte fordummede TV-seere i et anderledes uskyldigt, håbløst naivt årti..

--

Hvor skal vi hen, kendsgerningerne værende, hvad de er?

Vil vi leve i et samfund, hvorfra vi bag militariserede mure med kynisk tristesse betragter ligene flyde i vandkanten?

..For det er dér vi er på vej hen, lige nu...Tag ikke fejl af det...

--
I dag kom kornfede danskere op at slås om billigt smør i Bilka...

Ejvind Larsen, Inge Lehmann, Rasmus Kristiansen, Lillian Larsen, Steffen Rahdoust Boeskov, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Ruth Sørensen, Per Dørup, Kim Øverup, Torben Skov, Hanne Utoft, Lise Lotte Rahbek og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Hans Sommer Lassen

Systemforandring?...
Hmmm...
Jah - hvorfor egentlig ikke?!

Ejvind Larsen, Rasmus Kristiansen, Mogens Holme og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

fin egenfeldt 04. august, 2022 - 09:27,

"Lad os hæve arbejdsløsheds understøttelsen så det bliver attraktivt at gå hjemme"

Jeg ville erstatte denne del med en borgerløn på kontanthjælpsniveau. Og hvor skal pengene komme fra? De er der allerede. Lige nu bliver de brugt på kontanthjælp, dagpenge, vuggestuer og børnehaver, folkepensionens grundbeløb, SU, jobcentre, a-kasser, beskatning af Mærsk, justering af selskabsskatten og topskatten. Og alt det jeg ikke har fået med.

Selv i Tyskland er man begyndt at omtale borgerløn som en løsningsmodel. Den samme diskussion har man også andre steder rundt i verden.

Gud hjælpe os alle sammen. Det er jo socialisme :-) Men hvad kapitalisme resulterer i har vi vist efterhånden set mere end tydeligt.

Men kommer der forandring? Ja, det gør der med 100% sikkerhed. Spørgsmålet er bare hvilken.

For good or for bad.

Holger Skjerning

Alt for sent vil jeg gøre opmærksom på, at det havde været bedre at forebygge end helbrede, altså som nu: prøve at afbøde nogle af skaderne.
Hvis vi globalt havde fortsat især Frankrigs indsats i 80-erne, hvor de færdiggjorde et kernekraftværk ca. hver 6. uge!!! - Eller hvis vi i Danmark havde levet op til Energiplan 1976. Så havde vi nu haft to kernereaktorer på hver side af Storebælt, som havde leveret 70-80 % af vores el og varme (varmepumper).
Så levede vi op til de klimamål, som vi nu skændes om næsten hver dag året rundt, og som ikke opfyldes.

Tina Petersen

@Frederik Schwane, 03. august, 2022 - 20:52 : "Måske vi skulle starte med at erkende, at det ikke er markedets skyld, at vi står, hvor vi står. Det er os forbrugere, der er skyld i problemerne - via vores forbrug. Og derfor er det også os forbrugere, der har magten til at ændre på - og formindske - vores forbrugsmønstre inklusive at ændre markedets produktion til mere klimavenlige varer. Markedet producerer, hvad vi forbrugere efterspørger."

Kære Frederik Schwane. Industrien kan ikke levere, hvis den skal vente på at forbrugerne efterspørger, derfor er bl.a. mode opfundet, og ellers kreeres efterspørgsel af industriernes marketing-bureauer. 'Demand creation' hedder fænomenet https://marketinginsidergroup.com/content-marketing/demand-marketing-rea...

Vi forbrugere er stort set magtesløse, når det kommer til stykket. Vil du vide mere, kan jeg anbefale en mega-øjenåbner, dokumentaren 'The Men Who Made Us Spend' i tre dele:

https://www.dailymotion.com/video/x4jzrwp Episode 1: Product lifespan & consumerism (- Products deliberately engineered to break, so shoppers will buy more. - We’ve been “re-programmed” to dispose of our possessions. - How technology has been used to perfect consumerism, to drive hunger for products.)

https://www.dailymotion.com/video/x4jzspb Episode 2: Fears and anxieties used to drive consumption – from large cars and cosmetic surgery to breath freshener and the creation of medication for syndromes created by drug companies.

https://www.dailymotion.com/video/x4jzteo Episode 3: Children and consumerism by deregulation of the rules that protected children from advertising (Reagan)

... så er vi advaret, eller?

Niels-Simon Larsen

Jeppe T L: Du nævner borgerløn som en mulighed. Ja og nej - jeg selv blandt flere andre har forsøgt at slå til lyd for det, men næsten ingen bryder sig om lyden. Man kan ikke indføre borgerløn i et kapitalistisk samfund, så derfor skal vi sigte på noget andet, og det kan komme med den nødvendige forbrugsnedgang og det bæredygtige samfund.

Når man tænker på alle de støtteordninger, som du også nævner, er der masser af penge til en grøn bæredygtighedsløn, som borgerlønnen bedre kan hedde. Så signalerer det, at skuden er vendt, og at det ikke mere gælder berigelse på naturens bekostning, men omstilling til at leve et samfundsliv, der er i pagt med de begrænsninger, der nu engang findes.

Hele baggrunden for det nye liv findes i Tim Jacksons nye bog, Verden efter væksten. Han kan om nogen give omstillingen den dybde et samfundsliv bør have. Det er ikke kosmetiske ændringer af feberrødmen på det syge samfundsansigt, vi trænger til. Vi skal leve et liv, der ikke er sygdomsfremkaldende på utallige måder, og det vil være interessant at bruge tiden på.

Peder Bjerring

Der bør satses massivt på forskning og udvikling af teknologi, det kan fjerne CO2 fra atmosfæren. Uden sådan teknologi ser det sort ud. Det skal naturligvis ikke erstatte indsatsen for at nedbringe udledningen, men ses som supplement.

Carsten Troelsgaard

Kim Øverup
03. august, 2022 - 21:47
"... I Spanien var regeringslederen således mødt op til pressemøde uden slips"

Underestimer ikke viljen til at ændre dybt konservative værdier.

.............

Niels-Simon Larsen
03. august, 2022 - 22:49
Kunne vi have handlet anderledes? Ikke ud fra de præmisser, vi havde.

Pjat med dig .. men det gør iøvrigt ikke nogen forskel.

...........

Eva Schwanenflügel
03. august, 2022 - 23:30
I Danmark er det ikke alene oversvømmelser, vi kommer til at slås med i den nærmeste fremtid, men også temperaturstigninger.

Jeg er ikke så bekymret for os kystnære danskere. Når hav-isen er væk og arktis lun stopper den varme Golf-strømmen ...
"For første gang nogensinde: 40 graders varme i prognose for Danmark"

Det vil været en event, ikke en stabil modus.

...................

"Mennesket er en lille egoistisk satan, der elsker at ødelægge."

Naa. Alle individer er gennem millioner af år designet til at droppe banan-skallen dér, hvor bananen er spist. Det har altid været vores alles fælles bedste (almindelig jordbundsudvikling).
Vi har til gengæld undervurderet plastik-problemet og utroligt meget andet miljø-fremmed som vi har beflittet os med i vores uendelige hittepåsomhed.

..............
Husk aktuelt, at vores demokrati gør politikerne til vores tjenere. Et andet kendt sted i Eurasien er der et land, hvor ledelsen dikterer og borgerne har en pligt til at ofre sig, lige den modsatte orden.

Det lægger ansvaret på os, individuelt, uden håb for at finde tryghed i store politiske system-ændringer. Jeg kan ihvertfald ikke finde den muligt mere effektive udfoldelse af praktisk politik har haft særskilt nyttig indflydelse på klimaet.