Analyse
Læsetid: 3 min.

Det lykkedes ikke at lave en ny atomaftale med Iran før deadline

EU’s ’endelige tekst’ blev ikke godkendt i Teheran og heller ikke i Washington, men det er i begge parters interesse at holde processen flydende
Iranere går i basaren i hovedstaden, Teheran. Landets økonomi lider under såvel de amerikanske som de internationale sanktioner.

Iranere går i basaren i hovedstaden, Teheran. Landets økonomi lider under såvel de amerikanske som de internationale sanktioner.

Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
17. august 2022

Da det kom til stykket, var hverken Iran eller USA villige til at underskrive en ny gensidig aftale om international kontrol med Irans atomprogram.

Mandag midnat var den deadline, som EU’s udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, havde sat til de to parter for godkendelse eller forkastelse af en ’endelig tekst’, der i givet fald ville afslutte den langvarige forhandlingsproces om genetablering af den såkaldte JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action).

Den oprindelige aftale blev indgået mellem Iran over for USA, EU, Rusland, Kina og Tyskland i 2015, men kollapsede i 2018, da Donald Trump ensidigt trak USA ud af aftalen. I sin valgkamp lovede præsident Joe Biden at gøre skaden god igen, men i mellemtiden fik Iran en ny konservativ præsident, Ebrahim Raisi, der er mindre tilbøjelig til at genoptage atomaftalen på Vestens præmisser.

Iran: Tre betingelser

Natten til tirsdag citerede det officielle iranske nyhedsbureau, IRNA, en erklæring fra Irans nationale sikkerhedsråd, der i realiteten er en afvisning af Borrells kompromis, dog uden at EU-teksten helt forkastes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Psyko-imamer med atomvåben?
Nej tak!

Willy Johannsen

Præstestyret VIL have atombomber.
Præstestyret forsøger at trække tiden ud med alle de krumspring, de nu kan finde på, fordi hver dag der går, bringer dem nærmere målet.
Og som muslimer mener de, at de har ret til at lyve og bedrage over for de vantro.

Og de er vanvittige nok til at bruge bomberne, når de først har dem...