Donorkonference
Læsetid: 5 min.

Militærstøtte til Ukraine i milliardstørrelse kan have en stakket frist, siger ekspert

På torsdagens konference i København lovede 26 lande 1,5 milliarder euro til primært militær støtte til Ukraine. Niveauet af støtte vil fortsætte på kort sigt, vurderer ekspert
Mette Frederiksen og Morten Bødskov sammen med Ukraines ambassadør, Oleksii Reznikov, til donorkonference på Christiansborg.

Mette Frederiksen og Morten Bødskov sammen med Ukraines ambassadør, Oleksii Reznikov, til donorkonference på Christiansborg.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Udland
12. august 2022

»Tænk over, at Rusland kan fremprovokere historiens største undtagelsestilstand på grund af stråling i Zaporizjzja. Effekten kan blive endnu værre end Tjernobyl.«

Retorikken fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj var direkte, da han talte til repræsentanter fra 26 lande, der torsdag var samlet til donorkonference i København.

I sin tale, der foregik via et videolink, trak den ukrainske præsident tråde til Danmark og Sveriges rolle i opdagelsen af den stigende radioaktivitet fra Tjernobyl-værket i 1986.

»Vi må sammen beskytte Europa imod denne trussel,« sagde Zelenskyj om den nuværende situation, hvor russiske tropper til stor foruroligelse for hele verden har besat Europas største atomkraftværk i Zaporizjzja og ifølge Ukraine beskadiget dele af værket.

Men det var ikke det, torsdagens konference skulle handle om.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Alt, alt for lidt.
Heldigvis er der lande, som har forstået, hvad Ukraine har brug for.
Og som giver, hvad Ukraine har brug for.
Så længe Ukraine har brug for det.

Ole Olesen, Morten Kjeldgaard, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Lindegaard, Herdis Weins og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Uden vores støtte så ville de have tabt for længst. Men hvis vi giver dem for lidt af det de har brug for, så taber de. Og så vi det ramme os selv som en boomerang, eller med andre ord, så vil vores nærrighed og smålighed være som at tisse i bukserne på en kold vinterdag.

Inger Pedersen, Per Langholz, Morten Kjeldgaard, Claus Nielsen, René Arestrup, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Torben Lindegaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Milliarder til krig og ødelæggelse det er hvad man formår fra vesten, i stedet for at lade disse penge arbejde for fred i Ukraine og at påvirke Rusland. At vores skattepenger misbruges på denne måde er dybt forkasteligt. Og hvorfor kan man ikke som med Folkekirken fravælge at betale skat til Forsvaret?

Ete Forchhammer , Mikkel Schou, gorm petersen, Steen Piper, Hanne Utoft, Niels Borre, Flemming Sørensen, Freddie Vindberg, Torben Arendal, Alan Frederiksen, Kai Birk Nielsen, erik jensen, Anders Graae, Carsten Munk, Lars Løfgren, Hans Aagaard, Karsten Nielsen, Ervin Lazar og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ja, bare los flere milliarder ind i denne proxy krig, hvor Ukraine lægger liv, land og lemmer til.

Helt uofficielt under forudsætning af , at den naturligvis ikke breder ud over alle grænser, og at den uden nogen indser det eller forstår pludselig udvikler sig til 3 verdenskrig .

Jeg fatter ikke , at freden ikke får en chance, og at ingen overhovedet nævner den som en mulighed i dette vanvittige politiske spil.

Ete Forchhammer , Steen Piper, Marianne Jespersen, Niels Borre, Flemming Sørensen, Freddie Vindberg, Torben Arendal, Alan Frederiksen, John Andersen, Kai Birk Nielsen, erik jensen, Anders Graae, Carsten Munk, Lars Løfgren, Hans Aagaard, Karsten Nielsen, Nike Forsander Lorentsen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Jeg foretrækker (skin-)demokrati, frem for livstidspræsidenter med magtambitioner og tusinder, af egen befolkning, i fængsel, samt døde mennsker i disse despoters nærområder. Så flere våben til Ukraine og hjem med, også, Putin!

René Arestrup

Til alle jer 'fredsduer':

I insisterer på at spinde en falsk præmis for denne diskussion, nemlig at alle os, der taler til fordel for at hjælpe ukrainerne i deres forsvarskamp er en flok krigsliderlige kynikere, mens I selv, må man forstå, indtager en moralsk ophøjet position som humanismens avantgarde.

Jeres problem er imidlertid, at I benytter begrebet 'fred' helt omkostningsfrit og uden for enhver kontekst og dermed bliver det helt og aldeles indholdsløst.

Det er uhyre nemt at indtage en position, hvor man ønsker fred, for hvem ønsker ikke fred?

Men I skyer konsekvent - og uden tvivl med god grund - at forholde jer til aggression, altså kræfter, der repræsenterer det diametralt modsatte af jeres erklærede position.

Og dermed kommer I uvægerligt til at gå de aggressive undertrykkeres ærinde.

Erik Tvedt, Ole Olesen, Christa Una Ryholt, Dennis Tomsen, Morten Kjeldgaard, Claus Nielsen, Nels Friis Christensen, Peter Møllgaard, Ib Gram-Jensen, Nikolaj Hemmingsen, Jacob Nielsen, Niels K. Nielsen, Niels Laungaard og Thomas Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@René Arestrup
Du er virkelig højtflyvende.

Jeg gider ikke repetere historien fra ‘91 og frem; kendsgerningen er, Rusland har markeret en rød linie, som er krydset af vesten.

Ete Forchhammer , Hans Aagaard, Steen Piper, Niels Borre, Torben Arendal, Alan Frederiksen, Anders Graae, John Andersen, Lars Løfgren og erik jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Jørgensen

Arne Albatros Olsen
Nike Forsander Lorentsen
i kender vel begge Putin ?
Jeg er lige så stor tilhænger af fred som jer, men hvad er det for en fred i vil give ukrainerne uden at afstå kæmpe landområder til Rusland som brutalt har slået civil befolkningen ihjel. Ligegyldigt startgrundlaget for krigen, dem der tjener fedt på salg af udstyr eller hvem der satte ting i gang i kuliisen. Hvordan fortæller du en ukrainer som set famile venner hele landsbyer blive henrettede at nu der fred så længe Rusland er til stede ? . De regioner som rusland har sat sig på er blevet ramt af partisan krig, så der er håbløs langt vej til fred imellem de 2 nationer , det er selvfølgelig en mulighed at vi stopper al krigs hjælp og lader ukraine blive slagtede som får. Derefter vil Putin opsluge resten af den gamle sovjetunion, er det fred ?

Ole Olesen, René Arestrup og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Jeg har på intet tidspunk postuleret , at fred i dette tilfælde er nogen nemt størrelse, men hvad er alternativet på længere sigt ?

Omkostningerne ved at denne konflikt trækker ud i årevis vil blive enorme for alle parter, hvis det da ikke ender med at løbe helt løbsk, hvilket absolut er et realistisk scenarie.

Hans Aagaard, Freddie Vindberg, Niels Borre, Alan Frederiksen, Anders Graae, Nike Forsander Lorentsen, Carsten Munk og erik jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Jørgensen

Jens Thaarup Nyberg
Den røde linje....... lad os at spørge østlande om de selv synes det var en fed ide at blive en del af Rusland efter 2 verdens krig.

Dennis Tomsen, Kim Houmøller, Nels Friis Christensen, Jacob Nielsen og Niels K. Nielsen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

René Arestrup
'Mens I selv, må man forstå, indtager en moralisk ophøjet position som humanismen avantgarde'. Ja, precis, nu når så få andra gør det. (:

Hans Aagaard, John Andersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Thomas Jørgensen
Nej jeg kender ikke Putin, men har nogle almindelige russiske venner, som jeg ved hvad de står før.
Læs, Matilde Kimers bog, KRIGEN INDENI. Så får du en god indsigt i hvordan det begyndte og bliver ved.

fin egenfeldt

"Den røde linje" overtrådt af vesten/NATO. "Fed ide at blive en del af Sovjet efter 2. verdenskrig" . Ak ja! Igen igen! Vi kommer ikke nogen vegne, hvis vi ikke anerkender Ruslands syn på sin egen sikkerhed og forhandler ud fra en inklusion af legitime behov i forhold til andre stater - især småstater.

Det er afgørende at småstaterne tæmmer de imperiesøgende stormagters ambitioner: USA, Kina, Rusland, Tyrkiet m.fl. Især de småstater, der har erfaring med at have været stormagt: Danmark, Tyskland, England, Frankrig, Sverige, Østrig, m.fl. har et ansvar. Det er om muligt end mere afgørende at mindretals problemer adresseres i de stater, der belastes af dem. (Rusland, Ukraine, USA m.fl.) Norden har her særlige erfaringer og derfor et særligt ansvar.

Jens Thaarup Nyberg, Anders Graae, Arne Albatros Olsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Jens Thaarup Nyberg
'Du er virkelig højtflyvende.'

Beklager hvis det er en tand for avanceret til dig.

gorm petersen

"Bare gør oprør - så skal vi nok hjælpe jer" sagde Vesten til de arabiske lande i starten af "Det Arabiske Forår". Og så glemte vi ellers alt om det, mens en masse meningsløs blodudgydelse ramte lande som Egypten (hvor militæret forlængst har generobret magten), Libyen og ikke mindst Syrien, hvor vi sågar begyndte at fængsle danskere (syriens-krigere), der havde været naive nok til at tro, at vi mente, hvad vi sagde.

Vi skulle nødigt ende med at behandle Ukraine på samme måde.

Boris Johnson fik det næsten til at lyde som om Zelenskyj bare skulle afvise alle forhandlingstilbud. Boris Johnson skulle nok personligt banke russerne.

Jeg tør godt vædde en flaske vin på, at russerne ikke ændrer strategi, før resultatet af det amerikanske midtvejsvalg i November er kendt.

Jeg tror ikke Putin er afhængig af, at det netop er Trump, der bliver USAs næste præsident - det vigtige er, at det bliver en Republikaner.

Putins parole er: "Oligarker i alle lande forener eder" og uanset at Italiens Berlusconi i sin tid vakte opsigt, er langt hovedparten af verdens oligarker bosat i USA, og ud af disse er (med få bemærkelsesværdige undtagelser) langt de fleste tilknyttet Republikanerne - der i parantes bemærket også er militærets parti.

På samme måde som en karriere i det danske forsvar ikke ligefrem skades af tilknytning til Det Konservative Folkeparti (eller ligefrem kongehuset) - er der mindst samme karrierehensyn i USA ift. det republikanske parti.

Demokraterne får mere og mere karakter af et alibi (vi har skam ikke et-parti styre) - Putin kan være med til at splitte demokraterne i flere mindre partier - lige fra vores "Liberal Alliance" til vores "Alternativet".

Jens Thaarup Nyberg

@Thomas Jørgensen
Delingen af Europa efter 2.ww, var aftalt mellem Sovjet, USA, England og Frankrig.

NATO optog ikke Sovjetunionen, der så dannede Warzava-pagten.