Reportage
Læsetid: 8 min.

Nilens nye herskere er ved at sætte en prop i floden

Mange verdensledere har gennem tiderne spillet det store spil om Nilen. Caesar, Süleyman, Napoleon, Churchill, Mussolini og Nasser. Nu er turen kommet til det etiopiske folk. Og det er godt nyt. Medmindre de altså bringer tørst til Sudan og Egypten
Delegerede overværer en ceremoni ved The Grand Etiopian Renaissance Dam i februar i år. Dæmningen er stort set færdigbygget, og Etiopien er lige nu i gang med den tredje opfyldning af reservoiret.

Delegerede overværer en ceremoni ved The Grand Etiopian Renaissance Dam i februar i år. Dæmningen er stort set færdigbygget, og Etiopien er lige nu i gang med den tredje opfyldning af reservoiret.

Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Udland
17. august 2022

KAIRO – Da ideen om en kolossal etiopisk dæmning ved Nilen kom på tegnebrættet i 1950’ernes Etiopien, var landet regeret af en af de mest ekstraordinære mænd i det 20. århundrede: kejser Haile Selassie.

Selassie – der sad på magten fra 1930 til 1974 – var formelt den 225. kejser af Etiopien i en linje, som i henhold til den daværende etiopiske forfatning kunne spores helt tilbage til Menelik I, søn af kong Salomon og dronningen af Saba.

I kølvandet på Benito Mussolinis invasion af Etiopien i 1935 valgte Selassie i en kort overgang eksil i London, men da briterne valgte at besejre Mussolini i Østafrika, vendte den etiopiske kejser i 1941 tilbage til sin trone i Addis Ababa på bagsædet af en Alfa Romeo.

Straks efter sin tilbagekomst begyndte han at modernisere Etiopien med storstilede reformer. Hans imperium var nemlig håbløst tilbagestående. Helt fremme til midt i 1970’erne var der primitive stammer i Etiopien, som kastrerede deres fjender for at vinde gunsten hos den ønskede brud.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Det er oplagt at generere strøm af de enorme vandmasser, men burde hele Afrika ikke satse på solceller?

Maia Aarskov, Alvin Jensen, Bent Larsen og erik jensen anbefalede denne kommentar