Taiwan
Læsetid: 7 min.

Pelosi fremhæver Taiwan som foregangsland og får vreden til at boble i Beijing

Den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosi mødtes både med Taiwans præsident og med menneskerettighedsforkæmpere, da hun stik imod Kinas advarsler rejste til Taipei. Kinas modsvar bliver en langvarig kampagne, der skal straffe Taiwan og afskrække omverdenen
Hverken fra amerikansk eller taiwansk side blev Nancy Pelosis besøg i Taiwan bekræftet, før det stort set allerede var en realitet, og Pelosi stod i Taipei.

Hverken fra amerikansk eller taiwansk side blev Nancy Pelosis besøg i Taiwan bekræftet, før det stort set allerede var en realitet, og Pelosi stod i Taipei.

Anne-Rose Wang

Udland
4. august 2022

Med topdemokraten Nancy Pelosis besøg i Taiwan har det i forvejen anspændte forhold mellem USA og Kina nået et nyt lavpunkt. Hvor politisk følsomt – og potentielt farligt – et sådan besøg i dag er, blev understreget af Pelosis tre timer lange omvej på ruten fra Malaysia til Taipei i sikker afstand af den kinesiske kyst og luftrum. I det hele taget har hendes besøg været omgærdet en ekstrem grad af hemmelighedskræmmeri. Rygterne har svirret længe, men sikkerhedshensyn har trumfet offentlighedens interesse. Hverken fra amerikansk eller taiwansk side blev besøget bekræftet, før det stort set allerede var en realitet, og Pelosi stod i Taipei tirsdag aften lokal tid.

Usikkerheden i forhold til Kinas mulige modsvar var op til besøget stor – og er det fortsat. Den kinesiske ledelse anser Taiwan som del af Kina og modsætter sig indædt ethvert tiltag, der går imod kommunistpartiets ønske om at indlemme øen og dens 23 millioner indbyggere i Folkerepublikken.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Theodor Lindholm

Vi ved jo godt hvilken fremtid der venter os. Linjerne til den bliver draget i de her dage.

Torben K L Jensen

Damen er 82 år og sandsynligvis den sidste mulighed for at rejse (med millitærfly) til udlandet som formand for repræsentanternes hus for demokraterne står til at tabe flertallet i "The House" i midtvejsvalget. Beijing vil ikke gøre andet end at mobilisere deres uendelige tålmodighed med USA indtil Kina er så stærk at en krig ikke vindes af nogen dvs. at terrorbalancen er tilbage til tiden for Sovjetunionen. Imens øges Kina´s indflydelse globalt med BRICS-samarbejdet og deres nye silkevej "Belt and Road Initiative" for hvad er et man siger - det 21. århundrede er kinesisk. Heldigvis kunne man sige for kloden kan ikke overleve en 3. verdenskrig.

Jeppe Lyngsø Bundgaard, Anne-Marie Esmann, Anders Graae, Lars Løfgren, John Andersen, Hanne Utoft og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

Pelosi, mesteren af insider trading og korruption. Nu prøver konen så at starte 3. verdenskrig med Kina. Hvor er dækningen i de danske medier (som jeg SKAL betale til over skatten)?

Svend-Erik Runberg, Anne-Marie Esmann, Karsten Nielsen, Anders Graae, Lars Løfgren, John Andersen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

På DR TVA har de fået en direkte ordre fra ledelsen, at det gælder om at holde humøret oppe og ikke spolerer den gode stemning.

Inger Pedersen

Jeppe Theodor Lindholm
04. august, 2022 - 00:33
På DR TVA har de fået en direkte ordre fra ledelsen, at det gælder om at holde humøret oppe og ikke spolerer den gode stemning

Tjae... det skulle gu ikke undre mig...

fin egenfeldt

Et fromt ønske: Gid USA/Pelosi m.fl. ville interesserer sig for sikring af ordentlige livsvilkår, menneskerettigheder og demokrati i USA lige så meget som de interesserer sig for det i Kina mfl. lande. USA kunne begynde med: nedbringelse af verdens største fængsel indsatte befolknings del; verdens største mængde af våben i privat eje; verdens største spring mellem rigeste og fattigste; verdens største antal børnefattige; oprydning i verdens mest komplekse og manipulerbare valgsystem; verdens største private/virksomheds betalte valg kamps fonde; et af de lande i verden med flest skoleskyderier, Flest politidrab, voldsomt markante racisme-problemer, fattigdomsproblemer, boligproblemer, lobbyvirksomheds-problemer, elendige mobilitets muligheder via uddannelse, et ubetaleligt og ekstremt dyrt sundhedssystem etc.. Måske skulle USA tage Trumps budskab om at genrejse Amerika alvorligt. Og for en periode spare på kræfterne i det udenrigspolitiske. Her må vi andre så træde til igen; pokkers spild, men en konsekvens af USA ´ s mislykkede udenrigs/krigs politik - som vi har støttet - de sidste ca. 30 år.

Ole Svendsen, Erik Boye, Svend-Erik Runberg, Anne-Marie Esmann, Karsten Nielsen, Torben Skov, Anders Graae, Kai Birk Nielsen, Carsten Munk, Viggo Okholm, Lars Løfgren, erik lund sørensen, Inger Pedersen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, John Andersen, Torben K L Jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jesper Lykke Jacobsen

Danmark burde give fuld diplomatisk anerkendelse af et selvstændigt og demokratisk Taiwan.

uffe hellum, Kim Houmøller, Torben Bruhn Andersen, Torben Siersbæk og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg kan, alt andet lige, godt lide tanken om at nogen for en gangs skyld vælger ikke at lade sig kyse af det åh så mægtige Kina. Samtidig passer det mig også helt fint at Kina vælger ikke at lade sig provokere alt for meget. Fremvisningen af det kinesiske luftvåben er som sædvanligt imponerende og i den foreliggende situation ikke overraskende, for selvfølgeligl skal det luftes når lejligheden byder sig, det manglede da bare.

Hvad der derimod undrer mig, for ikke at sige bekymrer, er at kineserne tilsyneladende bliver mere og mere optaget af vestens engagement i Taiwan, anført af USA, jo stærkere de selv bliver militært. Det giver ikke rigtig mening, når man tænker på hvor engageret Kina selv er, for at opnå inflydelse eller i hvert fald drive forretning andre steder i verden.

Men who knows, måske er de slet ikke så sure som vi går og tror? Det er jo ikke som om de går med følelserne uden på tøjet, det eneste man kan være helt sikker på er at de helst ikke går glip af en god forretning. I øvirgt er krisen overstået - den gamle dame i lyserød spadsererdragt har allerede besøgt Taiwan og det kan der ikke lave om på, med nok så mange trusler.

Nu må vi bare se hvad Kina helst vil resten af sommeren, lave forretning eller ballade? Umiddelbart skulle man tro de har nok at se til på hjemmefronten, med corona og en masse tomme ejendomme. De plejer heldigvis at gå efter en god forretning, men det kan selvfølgelig være de er ramt af den samme basille der har ramt Putin: i så fald har vi balladen. Nå, men hvorfor male fanden på væggen. Xi lader til at være noget mere ligevægtig end Putin. Lad os håb den antagelse holder vand.

Per Langholz, Torben Bruhn Andersen, Willy Johannsen og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Ja generelt: vi almindelige mennesker som bare vil leve rimeligt uden krig og med et liv i kærlighed og tolerance ,kan bare krumme tæer omkring klodens magthavere og deres vanvittige ego til skade og lidelse for millioner.

Ole Svendsen, Flemming Berger, Torben Bruhn Andersen, Svend-Erik Runberg, Willy Johannsen, Anne-Marie Esmann og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Taiwan er på alle måder et eksempel for de kinesere, som ikke ønsker at leve i en bund korrupt og rådden etparti politistat, som undertrykker friheder og menneskerettigheder.

Det er naturligvis uudholdeligt for Xi og hans regime, når Taiwan ligger så tæt på Kina,
og regimets reaktioner er jo, hvis de ikke er så farlige, nærmest barnligt hysteriske. Men det siger alt om regimet.

Det knager i fugerne i Kina, og lad os håbe Taiwan får lov til at forblive et eksempel for de kinesere, som håber på forandring på fastlandet. Sandsynligvis den helt, helt overvældende majoritet.

Hvis Nancy Pelosis besøg kan fremme processen, ar jeg sikker på, at hundreder af millioner kinesere i hjertet er hende dybt taknemmelig. De kan bare ikke sige det åbent.

Flot gået gamle pige!

Jeppe Theodor Lindholm

En rundspørgning i den amerikanske befolkning for nogle år siden viste, at en af amerikanernes største frygt er kinesiske trupper på amerikansk jord.

Torben Siersbæk

Jeppe Theodor Lindholm - 04. august, 2022 - 00:33

"På DR TVA har de fået en direkte ordre fra ledelsen, at det gælder om at holde humøret oppe og ikke spolerer den gode stemning.

I hvilken sammenhæng?

Kim Houmøller

Hvornår sender vi de lånte bamser retur til kommunist Kina? Helt malplaceret at give opholdstilladelse til en par "fad" bamser, blot fordi Løkke i sin tid blev begejstret og kunne bruge det. Tiderne har bestemt ændret sig!

Willy Johannsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Donbassregionerne i Ukraine har ALDRIG været selvstændige stater - endsige republikker i fallitboet USSR.

Taiwan derimod er den del af Republikken Kina, hvortil republikkens ledelse flyttede, da det helt ulovlige oprør, Mao og co startede i 1949 (inspireret og sponsoreret af Stalins Sovjetunion), fik "for meget" fremgang (læs historie ikke historier!).

Taiwan har dermed den internationalt legitime kinesiske regering, selv om koldkrigeren, Henry Kissinger, forærede den status til "Folkerepublikken Kina" i 1971.

Jeg tror det er en sprogbrug, du kan genkende fra dine tirader mod Ukraine!

Willy Johannsen

@ Torben Siersbæk

Under Anden Verdenskrig og i en del år efter, anerkendte Vesten som en klar selvfølge de legitime folkevalgte regeringer, som var gået i eksil pga af Nazitysklands besættelse af landene: Polen, Tjekkoslovakiet m.fl.

Lande som Rusland siden gjorde til kommunistiske diktaturer uden nogen som helst legitimitet og folkelig bekræftelse - udover de sædvanlige kommunistiske "folkeafstemninger". En særlig KGB specialitet, som en lille dansk sekt - DKP m.fl - altid har været begejstret for med deres forkrøblede sind .
Men man skal være overbærende med de handicappede.

Svaghed og pengebegær mmm fik siden de demokratiske lande i Vesten til at anerkende de illegitime og forbryderiske kommunist regimer. Og nu giver det os problemerne!

Vi dummede os dengang! Vi forstod ikke den undergravende virksomhed, som vi dengang var udsat for. Ligesom vi er nu, hvor de sociale medier er deres redskab.

Demokrati og frihed er sårbare, hvis vi ikke gør modstand mod de onde kræfter, som aldrig ser ud til ser ud til at ophøre med at bekæmpe os. Nok i en bitterhed over, at deres ideer mm, aldrig har kunnet slå igennem. Undtagen med våbenmagt.

Det er dybt underligt at Danmark anerkender Israel som et selvstændig land og ikke anderkender Republikken Kina (det officielle navn for Taiwan). Vi burde også have en ambassade i Republikken Kina (Taiwan) ligesom vi har ambassade i Folke Republikken Kina (Kina). Alt andet er sølle. Kina har klart vist sig, ikke at være vores venner. Kina støtter Rusland invasion af Ukraine mere eller mindre åbenlyst, og viste at Rusland ville invadere Ukraine før det skete med 99,99% sikkerhed, og dannede en form for alliance med Rusland umiddelbar før invasionen. Jeg vil aldrig mere købe vare der er Made in China, håber mange andre dansker heller ikke vil.
Vi har i mange år haft gode relationer til lande som Rusland og Kina, og disse relationer har bare hjulpet landes diktatorer til at få mere og mere magt og indflydelse.

Mht til lande navne se Wikipedia.

Torben K L Jensen

DE fleste kinesere der bor på Taiwan ønsker at bevare Statua Quo med en stor vareudveksling af godt som alt og så vidt jeg ved kan man rejse nogenlunde frit mellem fastlandet og øgruppen der udgør Taiwan. PS. Kina bruger flere penge på import af microchips end på olie.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

@Willy Johannsen
"Flot gået gamle pige"!

Ja, Willy, virkelig flot... Se et udklip af Pelosis tale fra Taiwan... Virkelig mesterligt.

https://www.youtube.com/watch?v=jxNm61ntw1w

Men det autokratiske Kina ønsker ikke status quo. Kina vil på sigt en indlemmelse af Taiwan i det såkaldte hovedland - Kina. Det tror jeg ikke på flertallet i Taiwan ønsker, men ønsker en status quo på nuværende situation, som den mindst ringe. Ingen kan bilde mig ind, at de fleste i Taiwan ikke helst ville blive anset som en selvstændig nation.

@Jeppe Lyngsø Bundgård
Nu forstår jeg bedre dine synspunkter, når det er den måde du får dine informationer fra fra youtupe.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

@Per Langholz

Youtube, som helhed??

Der findes mange lødige kanaler på Youtube, der ikke er underlagt de redaktionelle linjer i de vestlige medier. Kanaler, der udfordrer hykleriet i vores politikker og tydeliggør konsekvenser for den almindelige borger. Noget vores statsbetalte medier forsømmer.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Chris Hedges, Glenn Greenwald, Aaron Maté, Max Blumenthal og Jimmy Dore, alle sammen på Youtube,. Dem vil jeg anbefale dig at tjekke ud, hvis du vil udfordre dine fordomme, og den ensidige dækning i vestlige medier.

John Andersen, Jørgen Rink og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Er der gået en uge siden Biden fistbumpede med Mohammed bin Salman i Saudi Arabien? Og e det ikke blot få dage siden Biden solgte Mohammed bin Salman missiler for milliarder?

Var det ligefrem godt at Mohammed bin Salman dræbte Jamal Khashoggi?

"Måske en bred international anerkendelse, evt. via FN? Jeg vil tro at du (og mange andre) vil kræve noget lignende for at f.eks. Donbass-republikkerne kan kaldes for lande."

Men her spiller det jo så ind, at Kina har vetoret i FNs sikkerhedsråd. Så i praksis betyder dette synspunkt, at du tillægger 5 store men ret tilfældige lande en helt særlig status og ret til at bestemme over andre. Hvilket selvfølgelig falder godt i tråd med, at du også har enormt travlt med at forsvare Rusland og dets handlinger i andre debattråde.

Anders Hüttel

Det handler om kommunismen er bedst til at holde "børnene i folden eller det er vores økonomiske liberalisme som kan dét. Jeg har kun kendskab til det det sidste. Og med stavnsbånd og fastholdelse i dårlige liv syntes jeg ikke vi gør det godt - overhovedet.

Søren Kristensen

Når alt er sagt, kan jeg dog godt personligt synes, at Nancy Pelosis besøg på Taiwan er en lidt unødvendig provokation, som måske dybest set ikke gavner de mennesker, der bor der. Lidt ligesom Muhammed tegningerne. Ja vi har ytringsfrihed, og det er vigtigt, men det er også tilladt at anvende den på en klog måde.