Baggrund
Læsetid: 6 min.

Saudi-Arabien ligner den store vinder af krigen i Ukraine

Mens store dele af verden kæmper med energikriser, fødevareusikkerhed og tumult på finansmarkederne forårsaget af Putins invasion af Ukraine, findes der én mand, der skovler flere penge ind end nogensinde: Mohamed bin Salman af Saudi-Arabien
De seneste måneder har udviklingen været på Saudi-Arabiens de facto hersker, kronprins Mohammed bin Salmans, side. Der strømmer penge ind i statskassen, og han er tilbage i varmen internationalt.

De seneste måneder har udviklingen været på Saudi-Arabiens de facto hersker, kronprins Mohammed bin Salmans, side. Der strømmer penge ind i statskassen, og han er tilbage i varmen internationalt.

Abdulla Al-Neyadi/Ritzau Scanpix

Udland
29. august 2022

ISTANBUL De seneste fire år har været de sværeste i Saud-klanens historie. Mordet på Jamal Khashoggi på konsulatet i Istanbul i 2018 skændede kongefamiliens ry. Krigen i Yemen smadrede kongedømmets prestige. Irans missiler saboterede landets olieeksport. Og da olieeksporten kom på benene igen, sendte COVID-19-pandemien prisen på en tønde olie helt ned til ni dollar.

Forrige år var den saudiske økonomi på vej mod afgrunden. Det hjalp slet ikke, at USA’s præsident, Joe Biden, truede med at gøre kongedømmet til paria grundet kronprinsens menneskerettighedskrænkelser.

Men de trænge år for Saud-klanen hører efter alt at dømme fortiden til. Efter Putins invasion af Ukraine, er saudierne back in business. Verdens store energikoncerner svømmer i penge, og den statsejede saudiske oliegigant Aramco er ingen undtagelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Theo Lindemann

Xi Jinping skal efter forlydende være på vej til et statsbesøg til Saudi Arabien inden for kort tid og lige i hælene på Joe Biden. Om Jinping af tænkt sig at udføre en svær dans for at matche Trump er nok ikke sandsynlig. Det ligger næppe til Hr. Jinping. Og som aftager af næsten 50% af Saudiernes olieeksport er Kina jo en meget god kunde i butikken.

Ikke så sært Saudierne ikke har villet fordømme Putin's Ruslands overfald på Ukraine. Der findes kun interesse (for penge) i verden. Intet andet. g man skal jo være åben for alle tilbud i den globale kapitalistiske verden.

Inger Jensen, Thomas Barfod, Rolf Andersen, Alvin Jensen og Dan Jensen anbefalede denne kommentar
Wolfgang Mostert

Tak til Waleed Safi til indsigtsfulde og velskrevne artikler om situation i MENA området/Mellemæsten.. Journalistisk et underopdyrket område i DK

Finn Boe Jørgensen, Peter Wulff, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, Christian Mondrup, David Zennaro, erik jensen, Holger Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

" Jamen dem skal vi da heller ikke handle med.

De overtræder jo menneskerettighederne , og er jo slet ikke et demokrati."

David Zennaro

Vi kan godt nok ikke hurtigt nok komme væk fra vores afhængighed af fossile brændstoffer.

Inger Jensen, Erik Karlsen, Rolf Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Theo Lindemann

David Zennaro, det bliver vi nok nød til. Nu, hvor der er så mange der gerne vil købe den. Der er ikke længere nok til alle for fremtiden. Hvis man gerne vil lukke ned for Kina, så skal man bare sætte en bom op ved indsejlingen til den Persiske Golf og Det Røde Hav. Så lukker Kina ned på kort tid. Ikke så sært de er så vilde med at få bygget denne her nye Silkevej.

Rolf Andersen

Der var en gang, hvor vi troede at det liberale demokrati havde sejret og ville vinde indpas over hele verden.

Lige nu ser det ud til at autokratiske regimer vinder frem.

Og man kan undre sig over, at selv i forholdsvis liberale demokratier vinder politkere som Trump og Støjberg stor støtte i befolkningerne ...

Inger Jensen, Torben Kjeldsen, Maia Aarskov, Jens Thaarup Nyberg og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Xi rejser til Saudi-arabien fordi landet vil tilslutte sig BRICS-samarbejdet og dvs. at det er enden på petro-dollaren og alle brics-lande kan købe saudi-olie med deres egen valuta og dermed ungå sanktioner fra USA.