Bandekriminalitet
Læsetid: 6 min.

Svenske politikere lover nye tiltag mod banderne. Kriminolog sår tvivl om effekten

Mens kuglerne flyver om ørerne på svenskerne i den verserende bandekrig, overbyder valgkampsdystende politikere hinanden med forslag, der skal bekæmpe bandekriminaliteten og skyderierne. Vi har spurgt en kriminolog, om forslagene har en reel effekt
Svensk politi på stedet, hvor en mor og hendes barn i sidste uge blev beskudt i Eskilstuna vest for Stockholm.

Svensk politi på stedet, hvor en mor og hendes barn i sidste uge blev beskudt i Eskilstuna vest for Stockholm.

Per Karlsson

Udland
31. august 2022

På en stille og hyggelig sensommeraften går en mor og hendes lille barn rundt på en legeplads i den svenske by Eskilstuna vest for Stockholm. Pludselig åbnes der ild, og der affyres mindst 15 skud mod moren og barnet, der blev alvorligt såret.

Skudepisoden sidste fredag chokerede de svenske borgere, på trods af at den slags overskrifter efterhånden er blevet hverdagskost. Alene i årets første otte måneder er 47 personer blevet dræbt med skud i Sverige, hvilket er samme antal som hele 2021.

Problemet er langtfra nyt. Ifølge en rapport fra 2021 udarbejdet af det kriminalpræventive råd i Sverige (Brå) sætter antallet af skuddræbte i landet rekorder. Sverige ligger ifølge rapporten nummer ét i antallet af skuddrab blandt 22 nord- og centraleuropæiske lande, og mellem 2011 og 2019 er antallet af skuddræbte fordoblet. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her