Analyse
Læsetid: 4 min.

Turisterne er vendt tilbage til Kashmir. Men det er volden også

Tre år efter Indiens regering annullerede Kashmirs status som region med en særlig grad af autonomi, er en normaltilstand genoprettet de fleste steder. Men volden er ikke væk. Tværtimod har den skiftet karakter med nye militante grupper, der nu går efter civile mål
Turister til fods – eller på bærestativer – på vej mod hinduhelligdommen Amarnath i den indiske del af regionen Kashmir.

Turister til fods – eller på bærestativer – på vej mod hinduhelligdommen Amarnath i den indiske del af regionen Kashmir.

Mustafa Tauseef

Udland
8. august 2022

For første gang i tre år kan hinduistiske pilgrimme denne sommer atter besøge Amarnath-helligdommen i den indiske del af Kashmir. Ruten ender i en hellig grotte langt oppe i bjergene i 3.657 meters højde. Et rekordstort antal rejsende, omkring en halv million, forventes at tage den strabadserende tur ad snævre bjergveje. Mindst 35 er allerede omkommet, efter et heftigt regnfald forårsagede jordskred.

I New Delhi fremlægger premierminister Narendra Modi og hans hindubaserede regeringsparti, BJP, pilgrimsturismen som et bevis på, at centralregeringens politik er lykkedes. At Kashmir atter er åbent for turisme, og at den eneste muslimskdominerede del af Indien nu går en fremtid med økonomisk vækst og stabile sociale forhold i møde.

Pilgrimsruten blev lukket ned, da Modi i august 2019 valgte at splitte Kashmir op i to unionsterritorier underlagt centralregeringen og samtidig gøre en ende på den forfatningssikrede særstatus, Kashmir har haft siden starten af 1950’erne. Med et pennestrøg var syv årtiers autonomi borte. Indbyggerne i Kashmir blev ikke hørt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her