Baggrund
Læsetid: 6 min.

Ukraine vil ændre krigens dynamik for at fastholde Vestens opmærksomhed

Ukraine forsøger med en modoffensiv at ruske op i de fastlåste fronter for at undgå en udmatning i støtten fra Vesten. Alt imens forbereder Rusland sig på at modstå den ukrainske offensiv ved at flytte tropper fra øst til syd
Ukrainske soldater i en pause under bekæmpelsen af en brand i et beboelesområde i Bakhmut i det østlige Ukraine. Soldaterne fortæller, at russerne bombarderer området næsten døgnet rundt, men afviser, at Ukraine har måttet afgive land.

Ukrainske soldater i en pause under bekæmpelsen af en brand i et beboelesområde i Bakhmut i det østlige Ukraine. Soldaterne fortæller, at russerne bombarderer området næsten døgnet rundt, men afviser, at Ukraine har måttet afgive land.

Mauricio Lima/Ritzau Scanpix

Udland
5. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Når kalenderen viser den 1. september, og det ukrainske skoleår begynder, bliver der næppe nogen skolestart i det russiskbesatte Kherson.

Ifølge ukrainske myndigheder er de lokale familier enten flygtet eller nægter at sende deres børn afsted i skoler, som nu er drevet af russerne, og lærerne afviser at undervise efter det russiske pensum.

I byen Berislav, som også ligger i Kherson, forsøgte 40 russiske læger for nylig at bosætte sig i et forladt boligområde, men blev jagtet ud af nogle af byens borgere, og de ukrainske myndigheder rapporterer om stigende succes for de lokale modstandsgrupper.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Russerne har flyttet lidt tropper sydpå fra Donbass, ja - men hovedparten af de tilførte styrker i Kherson kommer fra Rusland og Krim. Og Ukraine har ifølge både egne militære ledere og flere militæranalytikere ikke en kinamands chance for at vinde en offensiv i Kherson uden et stærkt flyvevåben og masser af artilleri, tanks o.a. Ingen af delene har man længere, og Vesten kan ikke fylde hullerne ud.

Ukrainerne har flyttet en hel del artilleri fra Donbass til det øvre Kherson, og dette har betydet at russerne har brudt de ellers voldsomt befæstede ukrainske forsvarsværker ved Avdiivka, Marinka og Bakhmut.

Den ukrainske politiske ledelses iver efter at lave en offensiv til ære for Vesten, verden og sig selv har givet bagslag. Nu vælter deres rygrad i Donbass og deserteringer, retræter og voldsomme tab står på menuen. Jeg kan kun opfordre alle til at læse andre kilder end de proukrainske spekulanter, som fylder æteren i Vesten.

Dette er, hvad der sker når politiske kleptokrater rider på ryggen af patriotisme og fører en håbløs, idealistisk-hyklerisk krig på en befolknings vegne. Man får et land ødelagt i en aldeles håbløs og sindssyg krig, som Ukraine aldrig har kunnet vinde (om man så sendte 30 HIMARS ekstra). Alle er blevet stukket blår i øjnene.

jesper christensen, Palle Yndal-Olsen, svend christian tychsen, Torben Arendal, Carsten Munk, fin egenfeldt, Erland Andersen, Lars Løfgren, Steen K Petersen, Mogens Holme, John Andersen, Anders Graae, Alan Frederiksen, Ejvind Larsen, Tina Petersen, Mikael Velschow-Rasmussen, Hans Aagaard og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Imponerende hvad et frit, demokratisk og beslutsomt land er i stand til at mobilisere af kræfter mod en af verdens stærkeste, mest brutale og forbryderiske militærmaskiner.

De seneste modbydelige tortur videoer, som har vist os omfanget af russernes krigsforbrydelser i Ukraine, giver alle normale mennesker kvalme.

Men forbrydelserne kan ikke overraske. Sådan er russerne nu engang,.
Det får vi gang på gang dokumenteret. Tilmed af dem selv!

Vi har i den frie verden i årtier frygtet - med god grund - hvornår Rusland ville finde på at angribe os. Truslerne har der været rigeligt af. Ikke mindst mod Danmark.

Og vi troede, at vi ikke havde kræfter til at modstå russerne, uden at USA kom os til hjælp med atomvåben.

Og så ser vi nu, hvad et land som Ukraine er i stand til i deres heltemodige kamp
Ukraine og dets tapre befolkning er helt klart gjort af et stof, som vi kun kan beundre og støtte. Det giver minder om Finlands tapre og fortvivlede kamp mod russerne under Vinterkrigen for mange år siden. Men aldrig glemt!

Rusland er som bøllen i skolegården, stor og dum, fræk og imbecil. Men når alle de små lande samler deres kræfter og får hjælp af USA og de andre demokratise lande, som hjælper Ukraine. Så ender det med , at Putin får kam til sit - hentehår....
Det mest ynkelige en statsleder kan vise sig med...

Rusland er - som Buster Larsen engang blev berømt for sige på dansk tv: Et lorteland! På sigt er Rusland dømt til undergang. Lige som Sovjetunionen.
Rusland har militær magt.
Men ingen kvaliteter.
Se bare på landets leder...

Christa Una Ryholt, Morten Kjeldgaard, Peter Hansen, Rolf Andersen, Carsten Pedersen, Kim Houmøller, Christian Güldner, Lasse Schmidt, Jesper Sano Højdal, Jens Christensen, Jacob Nielsen, Danny Hedegaard og Nels Friis Christensen anbefalede denne kommentar

Hér er en aktuel artikel fra det Hongkong-baserede South China Morning Post:
https://www.scmp.com/week-asia/politics/article/3187580/volodymyr-zelens...

Zelensky, vor samtids ypperse repræsentant for 'den frie verden', erklærer ifølge dette interview at Ukraines politiske ledelse hele tiden har søgt tætte bånd til Kina, og at man ønsker direkte dialog med landets topledelse (som altså er i åbenlys konfliktudvikling og geopolitisk magtkamp med Ukraines hidtidige militære og økonomiske mæcen - den frie verdesn selvbestaltede leder). Gad vide om Jinping mon beder ham om at anerkende Taiwan som en del af Kina for at komme i audiens? Noget kunne tyde på at Zelensky (et al?) spiller højt spil, og at frihedens pris altid er til forhandling.

Anders Thornvig Sørensen

DR's korrespondent Matilde Kimer havde siden 2020 planlagt at tage fast bolig i Rusland.

https://www.dr.dk/om-dr/nyheder/dr-styrker-daekningen-af-rusland-matilde...

Nu har Rusland forment hende adgang til landet de næste ti år.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/drs-matilde-kimer-er-blevet-udvist-af-r...

Jeg har læst hendes bog Krigen indeni fra 2017. Anbefales hermed.

Jens Thaarup Nyberg

Nu har Ukraine flyttet en stor del artilleri fra Adiivka til Kherson, for , sammen med angiveligt 200k - 1 mill.. tropper, at indlede en offensiv mod Kherson. Imidlertid har Rusland mu placeret 30k elitestyrker i Kherson brohovedet, og den ukrainske offensiv må så vente altimens russerne bryder igennem de ukrainske forsvarsværker ved Adiivka og Bahmut, hvor artilleriet mu mangler.

Anders Graae, Ejvind Larsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

Carsten Troelsgaard, 05. august, 2022 - 00:09 : "Hvad skulle det være. al jazeera? Er de bedre informerede?"

Carsten Troelsgaard - ville Amnesty International være OK? Som f.eks. deres pressmeddelelse i går? https://www.amnesty.org.uk/press-releases/ukraine-military-endangering-c...

Eller det australske Sky News ? https://www.skynews.com.au/opinion/zelensky-not-all-hes-portrayed-as-by-... , ellers samme på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=KEPWgMXut_8

erik jensen, Alan Frederiksen, Lars Løfgren, Torben Skov, John Andersen, Steen K Petersen, Anders Graae, Morten Hansen, Hanne Utoft og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

@Tina Petersen

Jeg læste pressemeddelelsen, og jeg tænker, at den er slået ret stort op.

"Amnesty found evidence of Ukrainian forces launching strikes from within residential areas as well as basing themselves in civilian buildings in 19 towns and villages in the regions."

19 gange. Ja, det er 19 for mange. Hvor mange landsbyer og beboede områder har Rusland beskudt? 19.000?

Det er vigtigt at holde øje med proportionerne.

Joen Elmbak, Ib Gram-Jensen, René Arestrup, Christian de Thurah, Eva Schwanenflügel og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Troelsgaard

Tak for jeres forslag om alternative medier. I min 'Avis'-mappe er listen af medier så lang, at den stikke neden ud af skærmen.

Indputtet fra Amnesty er i alle medier.

Mht Sky News kan vi konstateret at de nu, 6 måneder efter begivenheden, er begyndt at overveje de dybere årsager. Han kolporterer den dårlige behandling som de 'etniske' russere har fået - her véd vi alle at der er konfliktstof som kan håndteres på forskellig måde. Hvor længe skal man have boet et sted for at være 'etnisk' rodfæstet? Ukraine forærede sine atomvåben til Rusland formedels en specifik underskrevet garanti [link?] om ikke at angribe

https://theins.ru/en/news/253076

".. And I don't understand why we should “de-Nazify” Ukraine if I had lived in Moscow for 9 years and had faced racism and xenophobia there.” I often heard phrases in the beginning like “there's NATO there, we need to demilitarize them.” Then I reminded them: “In Moscow they call you 'black trash” and “slant-eyes” and tell you to go home. Are you sure it’s Ukraine that needs “de-Nazification”? Are you saying you want to protect the Russian language in Ukraine? Remember what is happening to the indigenous languages in Russia? And that it was Vladimir Putin who categorized your language as an elective discipline and made it optional to study at school”. And that's when something clicks in people's minds.”

René Arestrup

@Hanne Utoft
'Apropos Mathilde Kimer og den russiske reaktion på at hun har medvirket til at stigmatisere Rusland'.

Stigmatisere?? Så Mathilde Kimer er altså en slags vestlig agent; En uvederhæftig propagandist som har solgt sin sjæl til USA, CIA, storkapitalen eller hvem du nu elles ynder at gøre til denne verdens sande skurke?

Ét er din forvrængede virkelighedsopfattelse, som får næring fra de mest obskure kilder på nettet, noget helt andet er dit ærinde, som tilsyneladende bunder i en dyb fascination af autoritær magtfuldkommenhed.

Men ét vil jeg give dig, din fremturen er fuldstændig konsekvent i al sin prædisponerede énøjethed.

Martin Mortensen, Dennis Tomsen, Ib Gram-Jensen, Jens Christensen, Lasse Schmidt og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Carsten Troelsgaard

Jeg har fundet om oplæget til konflikten i 2014. Altså, de detaljer som Sky News kunne have præsenteret.

https://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Girkin#2014_allegations_of_sabotage_a...

"[Igor Vsevolodovich Girkin] is a Russian army veteran and former Federal Security Service (FSB) officer"

... On 12 April 2014, Girkin led a group of militants who seized the executive committee building, the police department, and the Security Service of Ukraine offices in Sloviansk.[49][44][50] Girkin claimed that his militia was formed in Crimea and consisted of volunteers from Russia, Crimea, and also from other regions of Ukraine (Vinnitsa, Zhitomir, Kyiv) and many people from Donetsk and the Lugansk region. According to him, two-thirds were Ukrainian citizens.[49][51][52] ... [se nedenunder]

"During the battle he increased his influence and ultimately became the de facto military commander of all separatist forces in the Donbas region"

se osse https://theins.ru/en/politics/253272
om, hvordan han fortsat er dækket af FSB/GRU cover-identiteter.

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Sloviansk
The siege of Sloviansk was an operation by the Armed Forces of Ukraine to recapture the city of Sloviansk in Donetsk Oblast from pro-Russian insurgents who had seized it on 12 April 2014. The city was taken back on 5 July 2014 after shelling from artillery and heavy fighting. The fighting in Sloviansk marked the first major military engagement between pro-Russian separatists and Ukrainian government forces, in the first run of battles in 2014....

Begivenheden bliver i vestlige medierne fremført som grusomme fremfærd mod lokale pro-russere. Og russerne er hurtigt ude med at kritisere brugen af højre-extremister

wiki, fortsat:
"The video released by Russian TV which claimed to show the identifying badges of the Right Sector turned out to have been filmed ten hours before the actual attack took place, as evidenced by the time stamp, which the Russian camera crew forgot to remove.[61]

The Ukrainian Interior Ministry said at least three separatists were killed and three wounded in what it suspected might have been an incident set up by Russian agents. "Armed lawbreakers and saboteurs who are terrorizing the local population around Slaviansk ... have turned to cynical provocation," the SBU security service said in a statement, describing the incident as a "staged attack". No group was present "other than the saboteurs and crime figures, supported and armed by officers of Russia's GRU" military intelligence, the SBU added. They also noted "One cannot but suspect the speed with which camera crews from Russian TV stations appeared at the scene of the shooting, and the obviously staged subject matter of news reports in the Russian media."

.........

Der er ikke fugls føde på, at årsagerne ikke er russisk aggression.
Hvis Zelensky ikke er perfekt skulle vi måske kigge på vores egen halvhjertede support.

Søren Kristensen

Super, hvis vi kan komme helt til bunds i det her med årsagerne til den russiske invasion af et i princippet suverænt land. Det er vigtigt, ikke mindst for at kunne tage stilling til hvor meget tid og hvor mange penge vi vil ofre på sagen, for slet ikke at tale om en (forhåbentlig kun hypotetisk) situation, hvor der er danske liv på spil.

Jeg har nemlig dagligt den samme diskussion på WION, med en masse pro-russiske indere, der ligesom Hanne Utoft sagtens kan forstå russerne og som heller ikke undlader at minde om USAs meritter i bl.a. Syren, Libyen, Iraq og Afghanistan.

Kort sagt, hvordan kan vi være helt sikre (som i 100%) på det er Ukraine og ikke Rusland, vi skal holde med? Det vil jo være en katastrofe, hvis det viser sig om et par år, når freden forhåbentlig har sænket sig, at det slet ikke var Ruslands skyld og at vi har "kæmpet" den forkerte kamp. Så er det langt bedre at tage diskussionen nu.

fin egenfeldt

Ro på alle! Krigens første offer er sandheden! Krig er forbrydelse og soldater er også ofre for den forbrydelse, idet deres sunde medmenneskelighed ødelægges. De der er ansvarlige for forbrydelserne dømmes sjældent og ofte kun taberne.

Helt kort: den vestlige alliance presser sig fra USA vest over i Stillehavet og øst over fra Europas kernelande. Vi har ikke vist nogen forståelse for Ruslands og Kinas sikkerhed eller krav på at være her. Det må stoppe!

I de år det har stået på, er de vestlige demokratiers standard - især USA´s - blevet undermineret ved en fatal stigning i landenes indre polaritet mellem dårligere og bedre stillede. Ejere af pengeophobningerne styrer valg og opstillinger.

Et fromt ønske: Gid de der har opbygget den mest ekstreme velstand i denne periode kan tvinges af os almindelige til at betale for deres ødelæggelser, når vi får en fred - forhåbentlig snart.

erik jensen, Steen K Petersen, Viggo Okholm, Hanne Utoft, svend christian tychsen, Inger Pedersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Stats- og regeringschefene i NATO-landene og andre vestlige lande har erkendt, at en russisk sejr vil være katastrofal for den europæiske sikkerhed. Derfor vil de gøre, hvad der er nødvendigt for at ukrainerne vinder slaget, siger David Petraeus, den tidligere øverstbefalende og chef for CIA, til Bild-Zeitung. Med andre ord ændres krigens dynamik af de vestlige lande.

Ukraines sejr er stadigt mere sandsynlig:
https://www.n-tv.de/politik/Ex-CIA-Chef-Sieg-der-Ukraine-ist-immer-wahrs...

"19 gange. Ja, det er 19 for mange. Hvor mange landsbyer og beboede områder har Rusland beskudt? 19.000?"

Amnesty International omtaler at der er afdækket et mønster i den ukrainske krigsførsel, som er dokumenteret 19 steder.

Lasse Schmidt omtaler 19 gange?!

Proportioner skal iagttages, ja - og det skal dynamikker også. Amnesty er ikke den første vestligt anerkendte kilde som beretter om dette mønster i den ukrainske krigsførsel; tidligere har NYT, WP o.a. omtalt ta den ukrainske krigsførsel kalder på russiske angreb i civile områder.

erik jensen, jesper christensen og Per Dørup anbefalede denne kommentar

Der er intet helligt over Amnesty, som har betragtelige problemer at slås med på egen banehalvdel, hvor en problematisk kultur præger virksomheden, besynderlige budgetproblemer verserer og politisk bias råder. Et nyere eksempel er Amnesty's påstande om dødsfaldene i Iran under urolighederne i 2019, hvor man fik betydelige problemer med dokumentationen og desuden åbenlyst misrepræsenterede den iranske regerings udtalelser og ageren

René Arestrup

Ja, der findes uden tvivl eksempler på at ukrainerne har overtrådt krigens love. Det er jo krig og som bekendt ryger det meste ud med badevandet når vanviddet ruller. Men ukrainerne er langt bagud når det handler om systematiske krigsforbrydelser, som nærmest har været et særkende for russernes fremfærd siden krigens begyndelse. Massevoldtægter af kvinder og børn, likvideringer af civile og utallige bombardementer af civile mål, som ikke husede andet end ... civile. Dokumentationen er overvældende.

Joen Elmbak, Lillian Larsen, Lasse Schmidt, Peter Hansen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Bare lige en stille bemærkning:
At der er danskere - eller nogen som udgiver sig for at være danskere - som er begejstrede/hylder, accepterer de russiske krigsforbrydelser i Ukraine er - i hver fald for mig - ufatteligt.
Men jeg er klar over, at de har deres grunde...
Fortsæt endeligt.
Så vi ved, hvem I er.
Så vi måske kan forsvare os mod jer den dag, hvor I kommer med jeres venner.

Willy Johannsen

Apropos Amnesty International har jeg netop skrevet dette til dem:

Til Amnesty International
Opsigelse af medlemskab
Som gammel udenrigsjournalist og krigskorrespondent - jeg er 78 - har jeg ALDRIG nogensinde oplevet noget så svinagtigt som det dolkestød i ryggen, som Amnesty International har givet Ukraine.
Ukraine kæmper en helt fortvivlet kamp mod en militær overmagt, som bruger alle de mest beskidte metoder, man overhovedet har oplevet i en krig - som fra starten var og er en (krigs)forbrydelse.
Jeg ved ikke, hvad Amnesty international har sagt til det? Jeg har som meget opmærksom mediebruger ikke set noget til det.
Det er i hvert fald ikke noget, som har fundet vej til medierne. Som det dolkestød Amnesty International nu har givet Ukraine
At Ukraine er tvunget til at kæmpe en helt legitim kamp overalt på sit territorium, uanset hvor de kæmper, og hvad der nu måtte være det pågældende sted, kan ALDRIG blive en krigsforbrydelse.
Det her er ganske enkelt en skamplet på Amnesty International.
Og for at bruge et udtryk med evig værdi, som I sikkert forstår uden oversættelse:
Man merkt die absicht und wird verstimmt.
Man fornemmer en hensigt, som giver mig kvalme.
Jeg kan gætte grunden.
Jeg ville ønske, jeg kunne slutte med en venlig hilsen, men det forbyder den foragt, jeg nu efter så mange års medlemskab har fået for Amnesty International.
Det er trist, meget trist. Mest for jer.
Willy Johannsen

Lillian Larsen, Lasse Schmidt, Christa Una Ryholt, Morten Kjeldgaard og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Hanne Utoft:
Du skriver ofte og med din egen agenda og jeg kan forstå du læser meget,
Men hvem er du og hvad lever du for og hvad lever du af?
Jeg savner et menneske bag de mange tilsyneladende "sande" udsagn, som de færreste af os har mulighed for at vereficere
Krigen mod øst er vanvid uanset hvor sympatien ligger og når man læser diverse krigs rapportere og eksperter, analyserer de som om det er en fodboldlandskamp der foregår. Fy for pokker- det er lidelse der foregår og kun tabere.

Carsten Munk, Inger Pedersen, Nike Forsander Lorentsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

"Der er intet helligt over Amnesty, som har betragtelige problemer at slås med på egen banehalvdel"

Fuldstændigt enig, AI er intet sandhedsvidne og har demonstreret problemer med dokumentationskraften flere gange historisk (ikke blot i Iran, men også i Syrien og Libyen etc.). Det samme gælder HRW og andre NGO'ere. Men nu handlede omtalen af AI's rapport om dens indhold.

Vi kan sige nogenlunde det samme om de såkaldt dokumenterede systematiske børne- og kvindevoldtægter, som russisk militær anklages for at stå bag. Flerheden af disse anklager blev fremført at den ukrainske ombudsmand for menneskerettigheder, som blev fyret for et par mdr. siden af parlamentet, efter pres fra journalister og ukrainske medier. Hun havde bl.a. spredt en række udokumenterede anklager om russiske børnevoldtægter o.a., ligesom hun havde forsømt en række civile beskyttelsesopgaver, mens hun havde anklaget Røde Kors for at være 'in concert' med russerne. Hvad gør dette mon ved de såkaldte bevisbyrder, som bl.a. René Arestrup uimodsagt skriver om her i kommentartråden? Jeg har endnu, ligesom de mange journalister der klagede over ombudsmanden, til gode at se dokumentationen for systematiske voldtægter af kvinder og børn i Ukraine.

Og så er det i øvrigt tankevækkende at information om krigsforbrydelser fra ukrainsk side omgående afføder en bredside om de russiske ditto - ligesom det afføder anklager om dolkestød etc. Zelensky har også offentligt udtalt sig dybt forarget over AI-rapporten; det er tydeligt et enten er man med - eller også er man imod - Ukraine. Det minder unægteligt en hel del om krigen mod terrors farlige doktrin.

erik jensen, Lars Løfgren, Jørgen Rink, Inger Pedersen, Per Dørup og jesper christensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det har været prognosticeret længe af militære analytikere i forsvarsakademier og tænketanke, at krigen i Ukraine ville gå ind i et nyt afsnit omkring 1. august. Man må antage, at det har en sammenhæng med våbenleverancer, hvor man bl.a kan iagttage, at Tyskland sender stadigt mere tunge våben ind i Ukraine.

Den britiske efterretningstjeneste har været godt informeret hidtil, og nu meddeler det britiske forsvarsministerium, at krigens hårdeste kampe finder sted på en cirka 350 km lang frontlinje fra nær Zaporizhzhya til Kherson langs Dnieper-floden. Det betegner efter briternes opfattelse en ny fase af krigen.
Der bliver ikke nogen forhandling om en krigsafslutning før den fase er forbi antagelig en gang ud på efteråret.

Niels Erlinger

Mon ikke at Amnesty International forsøger at dele sol og vind lige??

Det får mig godt til at tænke på et gammelt kendt skilt, som var sat op i New York’s Zoo: Advarsel! Dette dyr er farligt, - det forsvarer sig, når det bliver angrebet!!

Og mon ikke det er det, som er sket, - Ukraine forsvarer sig, efter at de er blevet angrebet af Rusland.

Og så forsvarer man sig, med alle de virkemidler, som er beskrevet i grønspættebogen, og også dem som står med småt. Ukraine kan ikke flytte slagmarken hen til et politisk korrekt sted, de er nødt til at forsvare sig, der hvor de nu engang befinder sig.

Ellers virker beskyldningerne ligesom, at man beskylder en kvinde for at have kradset en voldtægtsmand i ansigtet under overfaldet.

René Arestrup, Lillian Larsen, Willy Johannsen og Christa Una Ryholt anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Jeg tror ikke, at krig bliver udkæmpet efter Amnesty Internationals foretrukne regler. Her ville det jo kun være tilladt at kigge olmt på hinanden, hvis man er iført mørke svejsebriller.

Ellers tror jeg, at der i mange tilfælde er tale om, at min fjendes fjende, er min ven. Selv om man kan komme grueligt galt af sted, hvis man kører linen helt ud.

Jeg tror ikke at man kan betragte situationen i Ukraine som enten sort eller hvid. Det er nok nærmere nogle ubestemmelige nuancer af gråt. Og her kan man så diskutere om gråt er mere lysesort eller mørkehvidt.

Men noget kunne tyde på, at de lande som på et eller andet tidspunkt har været under Russisk overherredømme, under ingen omstændigheder har lyst til igen, at komme under nænsomt Russisk styre.

Jørgen Mathiasen

Hvad er grunden til, at nogle europæiske befolkninger har en meget aggressiv indstilling over for Rusland, andre end mindre aggressiv position, og andre igen i et eller andet omfang er tilbøjelige til at støtte Rusland?

Et nogenlunde forstandigt menneske ville nok kigge efter aspekter som sikkerhedspolitik, handel med Rusland, afhængighed af russisk energi, traditionelle og historiske forbindelser til Rusland som forklaring.

Medieteorier kommer et pænt stykke nede på listen, og man kan næppe forklare disse forskelle med, at nogle landes medier er mere affirmative, og at netop affirmationen er bestemmende for befolkningernes grad af aggression over for Rusland.
De samme lande har en demokratisk meningsdannelse og en politisk meningsdannelse som i væsentligt omfang er grænseoverskridende, og det sætter andre grænser for, hvad et enkelt, nationalt medie kan bevirke.

Der er heller ikke noget sikkert grundlag for at hævde, at SRs hjernevask af svenskerne har ført til, at Sverige søger optagelse i NATO. Der er i det hele taget et usikkert grundlag for en hel det af det, som er i omløb i den offentlige debat.

Danny Hedegaard

Prognosen for den nærmeste fremtid, har efterhånden karakter af en katastrofe af akopalyptisk omfang.

Som jeg ser det, er det nu spørgsmålet om den teoretisk ultimative konsekvens af en russisk reaktion på eget nederlag,.
I virkeligheden ikke i situationen vil udgøre det mindste af 2 onder?

Berlingske.dk
Putins spil med gassen får europæerne til at forberede sig på massivt blackout
Over hele Europa erkender eksperter, at risikoen for blackout er vokset gevaldigt på grund af krigen i Ukraine. I Tyskland taler politikerne om folkeopstande og plyndringer, mens franskmændene risikerer daglige strømafbrydelser. Det hele afhænger af Putins gas. Og vejret.
https://www.berlingske.dk/europa/putins-spil-med-gassen-faar-europaeerne...

Hvis det sker, kan vesten blive forvandlet til et stenaldersamfund, som vi ikke kan rejse os fra igen:-(

Japan kom sig efter Hiroshima og Nagasaki, og vor tids taktiske atomvåben, der har gjort det til en reel mulighed at anvende atomvåben.
Er for hver bombe mindre ødelæggende end atombomberne over Hiroshima og Nagasaki.

Som jeg ser det bør vi meddele Rusland at vi forbeholder os retten til at påberåbe os artikel 5 i Nato traktaten, om at et angreb på et medlem er et angreb på alle medlemmer.

Hvorefter at Nato iværksætter en massiv luftbro og skibs konvoj forsyning af amerikanske forstærkninger til Europa.
Sådan som vi ville gøre det, hvis Rusland allerede havde angrebet et Nato land.

Der er allerede forlods så store lagre af våben og materiel i Europa til amerikanske tropper, der bringes til Europa med en luftbro med meget kort varsel.
At et russisk forsøg på at komme en fuldgyldig amerikansk forstærkning af Europa i forkøbet, med et præventiv angreb vil blive knust i det øjeblik Rusland forsøger sig med konventionelle styrker.

Plus at der ellerede er kommer yderligere amerikanske styrker til Polen og Tyskland.

Rusland har ikke kræfterne til at angribe os præventivt i en sådan situation, og vil i realiteten kun kunne vælge at bruge taktiske atomvåben, eller at trækker sig fra Ukraine.

I det øjeblik Nato er fuldt mobiliseret på europæisk jord kan vi vælge at give russerne 72 timer til at trække sig fra Ukraine,.
Hvis ikke de gør det meddeler vi russerne at udsigten til at Europa kan gå under, på grund af fraværet af energi forsyninger,
Anser vi for et russisk militært angreb på Nato!

Hvis russerne ikke giver sig går vi all in med konventionelle styrker på Ukraines side.

Det kan vi gøre så længe vi har lagre af olie og gas, som vi kan forbruge uden at få nye forsyninger.
Hvis ikke vi gør det, er det for sent den dag hele EU går i stå, og går under i sult, nød, elendighed , plyndringer og opstande.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Willy Johannsen

@ Niels Erlinger og andre debattører - som har bevaret deres etiske sans.

Vi må/kan desværre konstatere, at Informations debatspalter er blevet et nyttigt redskab for det russiske propagandaapparat.
Fyldt med indlæg, der skal retfærdiggøre Ruslands krig, tortur, massakrer, og alt det vi oplever dag efter dag i Ukraine. Alt sammen så afskyligt og modbydeligt, som kun Rusland formår. Et land med et regime uden nogen kvaliteter.

Men et faktum kommer selv Rusland ikke uden om:

Rusland har INGEN RET I VERDEN til at føre krig mod Ukraine og da slet ikke til at have militær på Ukrainsk territorium.

Uanset hvad russiske agenter/lakajer/medløbere/støtter - og hvad de nu er - prøver at bilde os ind og fylde os med løgn om.
Blandt andet med deres løgne om legitime mål, og jeg ved ikke hvad.

Der er INGEN legitime mål i Ukraine!

ALT er ulovligt og forbryderisk, hvad russerne foretager sig i Ukraine. Uanset hvad deres agenter/lakajer/medløbere/støtter mm prøver at bilde os ind.

Men det fortæller os i det mindste, hvem der står bag. Eller gør det?
ER et mennesker, der står bag? Og ikke bare kolportører af den russiske propaganda

For mig stikker det i den grad i øjnene, hvordan indlæggene har et totalt fravær af etisk substans. Som al russisk propaganda.

Det seneste dolketik i ryggen på Ukraine af Amnesty InternationaI fatter jeg ganske enkelt ikke. Selv om jeg som mangeårigt medlem har kunnet se, at der foregik noget, som jeg må kalde"some thing rotten" i organisationen.
Mit personlige bud er infiltration/nyttige idioter mm, noget russerne altid har været mestre i. Ingen har mere erfaring i den slags end russerne.

Nu må vi så vente og se, hvad Amnesty International finder ud af, hvad russerne har foretaget sig af tilsvarende handlinger, som AI beskylder Ukraine for, på den russiske side af fronten.

Jeg ved desværre, hvad vi kan forvente -enten tavshed! Eller i bedste fald noget - der i sin dybeste essens - er en form for forståelse for de russiske krigshandlinger.
Camoufleret i et sprogbrug, som lyder fordømmende/beklagende. Men som Russerne vil juble over. Lige som dolkestødet....

Derfor har jeg meldt mig ud af Amnesty International.

Lasse Schmidt, Herdis Weins og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Ret beset der burde det russiske militær og de russiske efterretningstjenester, efter et nederlag til Ukraine,.
Frakendes anerkendelsen af status som et legitimt militær og som legitime organisationer.
Og i lighed med SS og Gestapo efter Tysklands nederlag dømmes som kriminelle organisationer.

Rusland burde som Tyskland og Japan afmilitariseres, besættes og regeres af vestlige besættelses magter i en årrække.
For som Tyskland der blev af nazificeret, at Rusland kan blive af Putiniseret og civiliseres til at opnå selvstændighed igen som et normalt land.

Det er selvfølgelig helt urealistisk ønsketænkning, men ville ikke desto mindre være det bedste for verden og Rusland selv hvis det var muligt.

I modsætning til Tyskland, der tog Rusland aldrig et opgør med sine egne bødler, og forbrydelser mod menneskeheden.
De levede tværtimod og lever i bedste velgående:-(
Ustraffede og som forbilleder for Ruslands nuværende og fortsættende SS og Gestapo apologeter.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Tina Petersen

Jeg ville i stedet, hvis jeg var jer andre, bekymre mig om det ukrainske atomkraftværk Zaporizhzhia, der i skrivende stund bliver bombet med vores missiler!

En tilfældig kilde, af mange enslydende, det australske abc.net.au skriver direkte, at "Russian forces have occupied the plant since seizing it in early March" og at "a Russian-controlled power plant in Ukraine "have been violated" and urgent steps are needed to avoid a nuclear accident." https://www.abc.net.au/news/2022-08-04/iaea-warns-russian-controlled-pow...

Ganske vist skrev DR i går, 14:23, at "Zaporizjzja-værket har fået alvorlige skader, efter det blev ramt af russisk antiluftskyts i går", men hvorfor i alverden skulle russere skyde DEM SELV med eget BOOMERANG-antiluftskyts?

HVORFOR skulle de bombe kraftværket, mens de selv opholder sig dèr?

Russere er og længe har været tilstede på værket, så angrebene simpelthen kun kan komme udefra!

Det er det største atomkraftværk i Europa og blandt de 10 største i verden - nu i overhængende fare for radioaktivt MEGA-udslip udløst af vores missiler, affyret af vores venner, vi står sammen med! Hvis det ikke kan være anderledes, radioaktive, er vi medfølende, solidariske og trofaste! Ingen må nære nogen tvivl om vores venner, selv når de smadrer en eller flere atomreaktorer over hovederne på os?

Er faren for at skulle soppe i radioaktivt nedfald, ikke at trække for store veksler på vores trofasthed og loyalitet?

Jeg er fuldstændig ligeglad med at blive kaldt for russernes 'agent/lakaj/medløber/støtte', når jeg S-K-R-Æ-K-S-L-A-G-E-N beder til guderne om, at VI ALLE slipper for, at vores venner sprænger Zaporizhzhia-værket i luften i nat!

Eller i morgen, eller på tirsdag, eller...

erik jensen, Anders Graae, Lars Løfgren, Nike Forsander Lorentsen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Jens Christensen

Mon ikke trods alt eksempelvis BBC giver et lidt mere velbalanceret billede af situationen end ovennævnte: https://www.bbc.com/news/world-europe-62449982

Men alt andet lige - det er rædselsfuldt, hvad den her russiske krigsaggression fortsat fører med sig af lidelser og risici.

Viggo Okholm, Willy Johannsen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Det er en lortetid vi lever i og verdens tilstand er ad helvede til.

Jeg er nedtrykt over det, og derfor holder jeg ikke ferie.

Danmark er verdens bedste land at leve i som situationen den er.
Og derfor skal jeg hverken holde ferie eller rejse nogen steder.

Men bare overleve fra dag til dag på rutinen.

I svage øjeblikke overvejer jeg at lytte til Jehovas Vidner, når de ringer på med budskabet om at enden er nær.

Men i stedet hjemsøges jeg i mine mørkeste øjeblikke, af en lyst til at hæve pensionsopsparingen og sælge min ejerlejlighed.

For at formøble det hele inden at det hele er slut, uden at jeg fik mulighed for at bruge den formue, der skulle have forsødet min alderdom.

Det gør jeg så nok alligevel ikke når det kommer til stykket.

Men det er i tiden svært at bevare håbet, og at holde humøret oppe.

Hvad er egentlig forskellen på at tage opgøret med Rusland nu, og så en vinter hvor vi som nationer går i stå, som var bomben faldet?

Aldrig havde jeg troet at jeg skulle blive ramt af et sortsyn, som det jeg nærer nu, mere og mere for hver dag der går.

Og nej prisen for at undgå det værst tænkelige, må ikke blive at vi giver efter for Rusland.

Retten er på vores og Ukraines side!

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Tina Petersen

Danny. Omend i forskelligt omfang, er de fleste af os ramt af fortvivlelse. Det kan vi takke vore politikere for, da det er dem, der ikke evnede at tage tingene i opløbet for ca. 15 år siden.

Vi kan også 'takke' dem for, at vi nu indgår som brikker i den såkaldte 'kognitive krigsførelse', som vores lande via NATO betaler for at udvikle. Problemet er bare, at teknikkerne udviklet til at fucke 'fjenders hjerner' - i stedet ødelægger vores .

Nu er min hjerne temmelig robust, men det er mit hjerte ikke, så jeg måtte hurtigt gøre noget seriøs ved informationsstrømmen - tilrettelagt til at forvirre og desorientere - for ikke at falde om med hjerteanfald. Jeg traf beslutningen den 4. marts i år og lige siden har jeg slet ikke læst danske aviser, eller fulgt med Radio/TV-aviser, Deadline, Denatten, TV2 News og heller ikke vestlige eller russiske medier i det hele taget. Det har hjulpet, kan jeg love for... mit hjerte er kommet sig og mit overblik også overlevede. Har jeg brug for at orientere mig, læser jeg kun asiatiske og sydamerikanske medier, foruden at kigge herind en gang imellem.

Danny. Jeg håber, at det ikke gået for langt med dig, og at du forhåbentlig kan klare dig tilbage til dit gamle jeg. Hvis du på nogen måde, konsekvent kan tage en kold tyrker fra nyhedsstrømmen i en periode, en dag ad gangen, og håndtere evt. abstinenser, vil du få det bedre, selv om det ka' tage lidt tid.

For dem, der aldrig har hørt om 'cognitive warfare', har MRonline en lærerig artikel "Behind NATO’s ‘cognitive warfare’: ‘Battle for your brain’ waged by Western militaries" https://mronline.org/2021/10/13/behind-natos-cognitive-warfare-battle-fo...

erik jensen, Anders Graae, Viggo Okholm, Lars Løfgren og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Ja, jeg undrer mig stadigvæk over at Amnesty International, finder det nødvendigt at kritisere Ukraine for ikke at have flyttet civile væk fra kampzonen.

Ukraine er nødt til at møde fjenden der hvor fjenden er. Det kan ikke nytte noget at Ukraine rykker sine tropper ud i skoven, hvis fjenden befinder sig nede på gadehjørnet.

Det er ikke Ukraine der vælger tid og sted for hvor og hvornår kampene skal finde sted, men Ukraine må og skal reagere på fjendens bevægelser.

Der har også været rapporteret at der har været civile tab i krigen, men hver gang russerne er blevet spurgt om hvorfor de bomber skoler og hospitaler, har svaret hver gang været, at det er Ukraine der selv har bombet de ramte skoler og hospitaler, for at miskreditere russerne.

Jeg tror at hvis man lægger alle krigens omtalte begivenheder sammen, så er det kun sænkningen af den russiske missilkrydser Moskva, som ikke er foretaget af Ukraine. Russerne har åbenbart næsten ikke løsnet et skud, hvis vi ellers kan tro på deres udmeldinger.

Når et land som Ukraine bliver invaderet af en stormagt som Rusland, så er der to valgmuligheder:

Man kan overgive sig med det samme.
Eller man kan vælge at forsvare sig imod overmagten.

Og mon ikke der stadigvæk er nogle iblandt den ældre del af befolkningen i Ukraine, som stadigvæk kan huske hvorledes det var, da russerne var der sidste gang, under Stalin.

Og her kunne noget tyde på, at ukrainerne overhovedet ikke har lyst til at blive styret af russerne endnu engang, - en gang må være rigeligt.

Willy Johannsen, Herdis Weins, Christa Una Ryholt og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
gorm petersen

Må tilstå at jeg tænkte "sølvpapirshatte", da man efter valget af Trump som præsident begyndte at snakke om, at russerne havde blandet sig med internet "trolls" - b.la. havde hovedansvaret for den vellykkede dæmonisering af Hilary Clinton.

Sådan tænker jeg ikke mere.

Jeg synes, alt tyder på, at Putin bare er ude på at trække tiden - indtil hans gode ven Trump igen bliver præsident (eller en Trump-wannabee hvis det skulle lykkes at få ham dømt uværdig til embedet grundet stormløbet på kongressen).

En kort telefonsamtale mellem Putin og Trump (nu hvor de "voksne" igen har taget over) kan sagtens løse krisen på en måde, så Putin formelt taber ansigt (afgiver de to østlige regioner - MEN beholder Krim) hvis det til gengæld støtter Trump-fløjen i USA. Og det vil det jo gøre, hvis en kort telefonsamtale udretter mere end Biden og hans usynlige vicepræsident (hvem kan huske, hvad hun hedder) har gjort indtil nu.

Der er alt for få artikler, der handler om splittelsen i det Demokratiske parti. Hvorfor bliver Biden hele tiden snigløbet af sine egne ?
Det er jo ikke Republikanerne, der gang på gang stikker en kæp i hjulet. Det er demokratiske politikere.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på vores egne "Radikale Venstre". Hvordan kunne eet og samme parti over en relativt kort årrække udskille to partier så forskellige som Liberal Alliance og Alternativet ?

De har tilsyneladende ikke brugt tiden på at diskutere politik. Hvis det demokratiske parti bryder sammen (f.ex. splittes i småpartier) - jamen så har vi endnu en stat med et-parti vælde.

Det er værd at bemærke sig, at republikaneren George HW Bush har sat sig store spor i udenrigspolitikken. Trump larmede en del, men udrettede ikke nær så meget.

Den der nærmest er "sporløst forsvundet" var den flinke fyr Obama. Der er en smule tilbage af hans obama-care - men det er vist alt.

Hold øje med Demokraternes skæbne. Det er det vigtigste udenrigspolitiske pejlepunkt i dag. Også ift Rusland/Ukraine.

Willy Johannsen

Vi ved alle sammen , hvad der sker i Ukraine.
Uanset hvad russerne og debattører her prøver at bilde os ind
Og vi kan alle sammen vurdere det efter fortjeneste.

Som tyskerne siger: " Sie verkaufen uns dumm"
Men de gør i det mindste, hvad de kan...
Det må - i mine øjne - være en trist tilværelse at bygge sit liv på - på løgne.
Men de har selvfølgelig deres grunde.

Jeg tror ikke, der er mange andre end den - i mine øjne - ynkelige skare, vi møder her.
Og jeg har på sin vis medlidenhed med dem.
Men det er åbenbart det liv, de har valgt.
Af grunde vi andre ikke kender, men kan gætte på.

Kendte engang en del af den slags mennesker - mest gamle DKPere - men de uddør jo efterhånden . Men bevarer troen til det sidste.

Jeg er også fortvivlet over situationen.
Især fordi vi befinder os i en syg forbryders vold. En mand som kan finde på hvad som helst. Og som gør det konstant.

Ret jeres fortvivlelse mod ham, og ikke mod dem, som kæmper for deres liv og overlevelse i Ukraine.

Ellers er der noget helt galt med jeres moralske kompas.
Men det er der jo for en hel del her, kan man se...
Og der er i bund og grund det, der er mest trist...

Danny Hedegaard, Lasse Schmidt og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
gorm petersen

Indien og Kina har tilsammen en enorm befolkning. De holder heller ikke med Vesten. Alle har snakket om, at USA ikke på sigt kan beholde den enorme magt, det fik efter murens fald.

Men djævlen lurer i detaljen. Kan man forestille sig USA miste magten på ikke-voldelig vis ?

Nordvesteuropa og USA har tilsammen ikke meget mere end 10% af jordens befolkning. Hvordan kan vi sige, at vi tror på demokrati, hvis det indebærer at vi - de 10% - alene har retten til at bestemme over de 90% og at vore medier fortæller sandheden mens restan af verden føres bag lyset ?

Havde Vesten været et menneske, havde det fået diagnosen "paranoid psykose"

Jørgen Mathiasen

Umberto Eco beskæftigede sig i en text med urfascismen og satte i den forbindelse 14 teser op. Skal man sætte teser op om ursocialismen, kommer én af dem til at være en tese om mediebegrebet.

Det er tankevækkende at se, hvordan medieforståelser af den art, Erhard Jacobsen underholdt med, gentages. Vi satser på, at den parlamentarisk repræsenterede venstrefløj sætter spaden et stik dybere ned, så vi ikke skal begynde forfra med medieforskningen.

@Gorm Petersen
Der findes faktisk et meget bedre udtryk for hvad det er Europa har gang i med sanktioner inflation recession depression vælg selv hvad vi skal kalde det..
Jeg vil kalde det som Europas ledere har gjort for "selvskadende adfærd".
Og hvorfor det - de ledere bliver jo ikke ramt af deres handlinger før de lader befolkningerne stemme... men så vil de også føle det på egen krop.
Den svækkelse af Europa som er sket vil fortsætte hvis den politik som føres nu bliver videreført.
De store tabere vil være den Ukrainske og Russiske befolkning og de fattige i hele Europa.. og resten af verden.
Når Tysklands industri må lukke ned i denne vinter kommer det til at koste arbejdspladser - og en endnu dybere krise i hele Europa.
Europa bliver svækket økonomisk men også i forhold til at bestemme i eget hus, ved at følge USA's politik.
I bund og grund er de eneste der vinder USA militærindustrielle kompleks og deres olie og gas industri - som ved miljøskadelige metoder skaffer Europa en smule olie og gas til den højeste pris..
Verden står i flammer med krig og klimakrise og vores ledere agerer ikke for at løse nogle af disse problemer men lader stå til - befolkningernes dom bliver hård - vi ser allerede problemerne rundt om i verden med uro og afgående/væltede regeringer.
Fremtiden er blevet endnu mere usikker pga kortsigtede og forkerte beslutninger og ved at ville løse problemer ved konfliktoptrappende adfærd i stedet for samarbejde mellem nationerne
Man tager sig til hovedet når debattører her på siden foreslår at vi skal bruge taktiske atomvåben og dermed udløse atomragnarok.
Man skulle tro at censuren her på Information ville forhindre dens slags udsagn - men det er sjovt nok tilladt.. men selvfølgelig det er jo kun meningen at de bomber skal ramme russere ikke? Og de er jp ikke mennesker som os vel.
Tænk at vi vil lade os lede af et land som ikke gør noget for at hjælpe dets egen befolkning, med et valgsystem som er styret af korruption, et sundhedssystem som er det dyreste i verden og hvor store dele af befolkningen ingen hjælp kan få når de bliver syge, en pandemi som efterlod landet med over 1 million døde, ingen eller få af de mest grundlæggende rettigheder for arbejdere - en fængselsbefolkning med over 2 millioner som udgør 25 % af verdens fængslede, som lever under umenneskelige forhold, 40 millioner mennesker som er afhængig af hjælp for at skaffe det næste måltid. - mans skulle tro der var nok at tage fat i for politikers med mod på opgaven - men nej de folkevalgte i USA vil hellere fare verden rundt og opfordre til uro og konfrontation med de lande som ikke lever op til vores "værdier og regelbaserede nyliberale verdensorden".
Heldigvis ser det ud til at vesten er ved at få modspil fra det globale syd og at disse lande nu har så stor en styrke at de kan sige imperiet imod.
Måske er det på tide at vi begynder at se om ikke vi skulle ny orientere os i den nye virkelighed for ikke at havne i afgrunden når imperiet går under.

erik jensen, Hanne Utoft, Lars Løfgren og gorm petersen anbefalede denne kommentar
gorm petersen

Jørgen Rink: Når du kan fortælle så meget om USA - har du så et bud på, hvad hulen der er galt hos Demokraterne i USA ?

Hvorfor har de været så sært lammede siden hetzen mod Hilary Clinton ?

@Gorm Petersen
Det vil være nemmere at bede dig se på en hjemmeside som er startet af nogle amerikanere som vil ændre de amerikanske vaglove for at forhindre den udbredte korruption i amerikansk politik.
Den vil på samme tid forklare hvorfor man ikke med få ord kan forklare hvad der er galt med demokraterne for det er hele det amerikanske valgsystem(!) som er plumråddent, at tale om demokrati som vi f.eks. har i Danmark er helt umuligt.
Siden hedder represent.us der er videoer som forklarer hvad der er galt og hvordan denne gruppe mennesker ser fremtiden hvis de får held med deres foretagende.
Hvis du så får lyst til at se hvor der trods alt er håb for Amerika (og os) kan du se på hjemmesiden feedingamerica.org
Begge siderne giver et enestående indblik i udfordringerne som USA står overfor og tillige hvorfor det vil tage lang tid før vi kan tale om at de er ude af den krise som de står i.
Vi har selv igennem mange årtier øget vores afhængighed af USA til skade for os selv og vores egen selvbestemmelse - men det skyldes nok at der i medierne i DK er skabt et Hollywood billede af Amerika, vi tror gud hjælpe mig at USA er en slags demokratisk forbillede.

Danny Hedegaard

@Jørgen Rink

"Man tager sig til hovedet når debattører her på siden foreslår at vi skal bruge taktiske atomvåben og dermed udløse atomragnarok.
Man skulle tro at censuren her på Information ville forhindre dens slags udsagn - men det er sjovt nok tilladt.. men selvfølgelig det er jo kun meningen at de bomber skal ramme russere ikke? Og de er jp ikke mennesker som os vel."

At jeg ikke er blevet censureret skyldes nok, at jeg aldrig har skrevet at jeg mener at vi skal bruge taktiske atomvåben!

Jeg har skrevet at jeg efterhånden mener at den russiske trussel om brug af atomvåben er bluf.
Og at jeg mener at det der mangler i ligningen, det er at vi ikke kun lytter til den russiske trussel om at bruge atomvåben.
Men at vi også fortæller russerne at vi har dem selv, og at vi offentliggør russiske mål der vil blive gengældt med vestlige taktiske atomvåben, hvis russerne som de første kaster en i Ukraine.

Og at vi så i øvrigt går all in med konventionelle våben for at smide russerne ud af Ukraine.
På den måde garanterer vi at vi ikke vil bruge taktske atomvåben som de første.
Herefter er valget russernes!

Dette ville jeg naturligvis ikke mene, hvis jeg anså den russiske trussel som værende af andet og mere end teoretisk karakter.

Og jeg har også hver gang pointeret, at jeg ikke mener at man skal gøre det fordi jeg mener det.
Og at jeg har fuld respekt for den politiske og militærfaglige vurdering af ikke at gøre det.
Men at jeg som borger vil støtte enhver yderligere eskalering af vestlig opbakning bag Ukraine, som der besluttes politisk.

Når så der er udsigt til et fuldstændigt sammenbrud i EU lande til vinter, hvis vi ingen forsyninger får af energi.
Ja så mener jeg at vi ender der hvor Rusland ikke giver os andet valg, end at aktivere artikel 5 i Nato traktaten, og påberåbe os et forsvar mod et de facto angreb af Rusland.

Ja jeg mener ikke at alternativet fred i Ukraine på Ruslands betingelser, er acceptabel under nogen som helst omstændigheder!

Jeg er i øvrigt enig med dig et langt stykke om alt der er galt indenrigspolitisk i USA - desværre.
Også jeg håber på politiske ændringer i USA inden at det er for sent.

Men jeg tror godt at du kan glemme alt om håbe på, at vælgerne kommer til at straffe politikerne for støtten til Ukraine.
Aldrig har vi så længe og så vedvarende tværpolitisk stået bag et land, i dets overlevelses kamp "Ukraine".
Og jeg tror på at støtten holder uanset de potentielle konsekvenser.

Danskerne har erkendt at den 24/2 2022 er vores 1/9 1939 øjeblik, og at Rusland derfor må stoppes for enhver pris.
For at vi ikke selv skal blive det næste offer som vi blev det den 9 april 1940.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

@Danny Hedegaard
Jeg må indrømme at du i de seneste indlæg har modereret dine udsagn.. om atomkrig så jeg beklager jeg formulerede mig på den måde som jeg gjorde.

Til gengæld er konsekvenserne af dine andre "argumenter" jo nøjagtig det samme.

Hvis NATO går ind i Ukraine er vi sikker på et kontant svar fra Rusland.
Og det vil potentielt betyde atomkrig for hvad sker der når russiske missiler lander i Bruxelles.

Eller København?

For du tænker vel ikke at NATO ikke vil angribe ind i Rusland.

Desværre har de tåbelige handlinger foretaget af vores politikere nu gjort at vi er i risiko for at blive angrebet med Atomvåben.
Her tænker jeg på at USA vil have tropper stationeret i DK og vi ved alle at de har atomvåben med uanset hvad den danske regering siger eller gør.
Tænk bare på Thule sagen.

Det er ikke noget som er blevet diskuteret i de danske medier. Ja man kan undre sig over hvorfor - men det ville måske betyde noget for de mennesker som nu er i farezonen. Måske især dem der bor i Esbjerg.

Du skriver at Russerne må stoppes for enhver pris..

Jeg mener at krigen må stoppes for enhver pris.. om det så resultatet er at Ukraine ikke kan blive medlem af NATO i hundrede år.. eller EU for den sags skyld..

René Arestrup

@Jørgen Rink
'Jeg mener at krigen må stoppes for enhver pris.. om det så resultatet er at Ukraine ikke kan blive medlem af NATO i hundrede år.. eller EU for den sags skyld..'

Ja, eller at Ukraine ophører med at eksistere som en uafhængig, suveræn stat. Du er tilsyneladende parat til at gå hele vejen, men det er jo også tilnærmelsesvis omkostningsfrit for dig og dine ligesindede. I har ikke en disse på spil. Til gengæld har I overmåde travlt med at redde den røv, som endnu ikke er kommet på komedie.

Har du overvejet de langsigtede konsekvenser ved at lægge sig fladt ned for den russiske aggression?

Har du overvejet, at dine fromme og vidtgående fredsønsker baner vej for en verden, hvor den stærkeste altid har ret?

Ukraine fører en fuldstændig legitim forsvarskamp - og vi har ikke blot en moralsk pligt, men også en politisk interesse i at støtte dem hele vejen.

Lasse Schmidt, Danny Hedegaard, Ib Gram-Jensen, Jens Christensen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

@Alle

“While we should never give up our principles, we must also realize that we cannot maintain our principles unless we survive.” (Kissinger)

Danny Hedegaard

@Tina Petersen

Overlevelse har historisk altid udgjort alternativet til undergang.
Hvis man ville overleve på urettens betingelser!

Storbritannien fik tilbuddet, da Der Führer's panserstyrker gjorde holdt foran Dunkerque's strande.

Et tilbud fra en despot og serie løftebryder, om at bevare sin selvstændighed, og sit imperium.

Churchill og det britiske folk indså at overgivelse til gengæld for overlevelse, ville være lig med undergang!

Med ryggen mod muren kæmpede Storbritannien alene den frie verdens kamp.
I alle månederne til større magter, af omstændighederne blev tvungent ind i kampen.

Kun ved fælles indsats sejrede vi dengang over datidens Hitler.

Nu må vi sammen bekæmpe nutidens Hitler nutidens Putin.

Kun atomvåben som en faktor, gør at vi ikke selv er i krig sammen med Ukraine, i kampen mod Rusland.

Ukraine er vor tids Storbritannien der må og skal sejre!
Taber Ukraine står andre for tur, som at turen efter den 1 september 1939 kom til det ene land efter det andet.
Indtil at Tyskland's endelige nederlag.

Som Tyskland i 1945 må også Rusland i 2022 lide det totale nederlag.

Kissinger kan kun tale i en optik af USA og Rusland!
De har begge den mulighed at starte og slutte krige, og overleve nederlag.

Det er ikke en mulighed for Europa!
Polen, Finland og de baltiske lande har gjort deres bitre erfaringer med Rusland.
De ved at turen meget vel kan komme til dem, som de næste i rækken.
Og at det kun er deres medlemskab af Nato, der til nu har reddet dem fra den skæbne der nu er Ukraines.

Nederlag til Rusland betyder kun undergang for Putin, men overlevelse for Rusland.
Som at Hitler gik under med Tysklands nederlag, førte nederlaget til en ny og bedre fremtid for det tyske folk.

Samme mulighed har det russiske folk hvis Rusland lider nederlag og Putin går under.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

René Arestrup

'Cowards die many times before their actual deaths.'

Julius Cæsar

@Rene - Danny
Jeg forstår jeres vrede og modvilje - det jeg ikke forstår er at I tror der kan komme vindere ud af krigen.
Det må jo skyldes at I tror at en krig kan vindes og at der vil være en sejrherre og at vi kan hylde en sådan.
Det er her i grundlæggende tager fejl og ladet jer fange af mytologien omkring krig.
Jeg forstår det godt - vi har I vores vestlige civilisation en dyrkelse af krig, se blot på vores heltedyrkelse - i alle de forskellige film og bøger der er skabt om krig.
Men krig er det mest forfærdelige der kan tænkes og det er derfor jeg mener at krig bør undgås og stoppes for enhver pris.
For når krigen først er startet tager umenneskeligheden over.
Der er et spørgsmål som jeg gerne vil have I svarer på og det er - hvad gør I hvis Ukraine taber krigen og hele maskespillet bliver afsløret?
Og så lige til Rene: du mener ikke jeg har noget på spil - jo da jeg har noget på spil og det er mit liv og vores fælles fremtid her på jorden - og den er i fare hvis jeres fantasier bliver til virkelighed om en NATO krig med Rusland.

Lasse Schmidt

@Jørgen Rink

Der er ingen her, der ønsker en NATO-krig mod Rusland. Det er uhæderligt at påstå andet.

Krig bør undgås. Helt enig. Men når et land som Rusland - der har angrebet Tjetjenien, Georgien, Moldova og Ukraine - nu er gået i krig med Ukraine igen, så må man forvente, at det nok ikke er sidste gang.

Hvis du - som os - ønsker at undgå krig, så bør du støtte, at Rusland bliver stækket, så de ikke kan angribe naboer igen. Hvis du bare stopper krig for at stoppe krig, så pisser du i bukserne for at holde varmen.

@Lasse Schmidt
Jeg syntes tværtimod det er uhæderligt at foreslå en masse ting og ikke vil indrømme at konsekvensen af det man skriver er krig med Rusland - en Nato krig.. hvis ens ønsker skal gå i opfyldelse.

Og nej det er nok rigtigt det du skriver: der er ingen der ønsker det i den virkelige verden- men det er jo en konsekvens af det som der skrives her af krigstilhængerne.

Du skriver vi skal stække Rusland (du siger det samme som Biden og Lloyd Austin)- tænk hvis vi overførte det til USA som leder NATO. Som ren konsekvens af deres krige mod suveræne stater.

Et land som har slået millioner af mennesker ihjel i næsten alle verdensdele siden 1945 -og som fortsætter med at slå ihjel....
De har gjort alt det som du/I beskylder Rusland for og som vi skal fordømme, det er et faktum at vi behandler de samme handlinger forskelligt - afhængig af hvem der udfører handlingerne.

Julian Assange og Wikileaks afslørede krigsforbrydelser tortur og mord - det fik ingen konsekvens for vores forhold til USA - forskellen slående.

De tre største krige i vores tid...Vietnam, Irak og Afghanistan som USA har initieret.
I øvrigt langt fra deres nærområde.
Det burde være indlysende at vi anvendte samme briller men nej det er ikke muligt.
Tilsyneladende!

USA fører proxy krige i hele verden og laver statskup når de kan og vil.. mod nationer som ikke vil spille efter USA's direktiver - jeg kunne blive ved.

Man skal være blind og døv for ikke at kunne se det rædselsfulde i alle krige men vi må lægge ansvaret på dem som fører disse, ikke kun på Rusland.

Hvis det kun var Rusland som angreb selvstændige nationer kunne jeg forstå ensidigheden men her er der jo tale om et land blandt mange - Israel, Saudi Arabien, Nato landene osv..
Vi må vågne af vores tornerosesøvn og se at verden er nødt til at ændre fokus fra krig mod at redde planeten.
Alt andet er selvmord.

@Lasse Schmidt

Citat
Danny Hedegaard 08 august 18:12
Ja så mener jeg at vi ender der hvor Rusland ikke giver os andet valg, end at aktivere artikel 5 i Nato traktaten, og påberåbe os et forsvar mod et de facto angreb af Rusland.

Altså en NATO krig mod Rusland - kan det fortolkes anderledes..

Lasse Schmidt

@Jørgen Rink

Det er desværre dig, der er krigstilhænger. For du argumenterer for en belønning for at føre en angrebskrig mod et andet land. Hvis man belønner en adfærd, får man mere af den - Rusland må ikke opleve at blive belønnet for deres invasion.

Jeg er enig i, at USA har rigtig meget at stå til ansvar for. Jeg mener også, at Israel og Saudi-Arabien har meget at stå til ansvar for. Men at én begår en forbrydelse, gør ikke andres forbrydelser værre eller bedre. Jeg mener, at der er et kæmpe behov for at stække Israel, der opfører sig som Rusland og langsomt æder en nabostats territorie.

Man skal lige præcis være blind og døv for ikke at kunne se det rædsomme i krig. Derfor kan jeg ikke forstå ideen om, at vi skal lade Rusland føre krig og myrde ukrainere, fordi USA [indsæt favoritrædsomhed her].

Hvis Danmark i morgen bestemte sig for at forlade NATO, ville vi få lov til det. Jeg ville ønske, at Ukraine havde samme frihed til at vinke farvel til Rusland. Men Rusland mener, at de har lov til - med vold - at diktere deres naboers alliancer og udenrigspolitik. Deri ligger forskellen.

Udtrykket "så ender vi der" er ikke et ønske om krig. Det er en sidste udvej.

Sider