Krigen i Ukraine
Læsetid: 4 min.

Zelenskyj trækker Krim ind i krigen. Det ligner et skifte til en ny strategi

Krigen i Ukraine begyndte med Krim og må slutte med dens befrielse, lyder det fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj efter nye eksplosioner på den annekterede halvø. Krigen kan have fået en ny kampplads, vurderer eksperter
Ukraine og dets præsident, Volodymir Zelenskyj, vender nu blikket mod Krim, selv om der er slag ved andre fronter, der skal kæmpes. Billedet er et såkaldt handout fra den ukrainske regering og er taget af en af regeringens egne fotografer. Den ukrainske regering har godkendt billedet, inden fotografiet er sendt ud til publicering i pressen.

Ukraine og dets præsident, Volodymir Zelenskyj, vender nu blikket mod Krim, selv om der er slag ved andre fronter, der skal kæmpes. Billedet er et såkaldt handout fra den ukrainske regering og er taget af en af regeringens egne fotografer. Den ukrainske regering har godkendt billedet, inden fotografiet er sendt ud til publicering i pressen.

AFP/Ritzau Scanpix

Udland
11. august 2022

Det begyndte med et brag på Krim-halvøen.

En person blev dræbt og flere såret, da en række eksplosioner ramte en russisk luftbase på den russiskannekterede Krim-halvø mere end 160 kilometer fra fronten. På videoer delt på sociale medier kunne man man se ferierende strandgæster forlade deres liggestole i panik, mens høje, mørke røgskyer rejser sig i baggrunden.

Ukraine påtog sig ikke ansvaret for angrebet, meddelte Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Mikhail Podolyak, som i stedet antydede, at lokale partisangrupper stod bag. Ifølge det ukrainske militær blev ni russiske krigsfly ødelagt ved eksplosionerne. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Enhver der har set de "videoer delt på sociale medier" og de voldsommer eksplosioner de viser, kan godt regne ud at meldingen om en person dræbt, som var en mere eller mindre officiel russisk udmelding, er lige utroværdigt og lige så langt fra virkeligheden, som alt andet der kommer fra officielle russiske kanaler. Antallet af dræbte er langt større.
Hvorfor giver danske medier så meget opmærksomhed til officielle russiske, når løgnen er deres foretrukne kommunikationsmedium?

Thomas Bindesbøll, Willy Johannsen, Joen Elmbak, Peter Hansen, Alvin Jensen, Bent Nørgaard og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Per Lundbech,

Jeg har ikke set de videoer, men deler din skepsis i forhold til 'officielle udmeldinger' fra de krigsførende parter..

--

Du har - må man forstå - set de videoer? Antyder de, hvor mange af 'det langt større antal dræbte', der var civile?

erik jensen, Ejvind Larsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Torsten Jacobsen - 10. august, 2022 - 21:30

"Per Lundbech,
Jeg har ikke set de videoer"...

Det er ellers let nok: klik på teksten, der er et link til dem....

Torben Siersbæk

@Kim Lahn - 10. august, 2022 - 21:55.

Please ....

Links?!

Før og efter sattelitbilleder:

https://twitter.com/OSINTua/status/1557440576806608897

Det er ca 15 ødelagte fly og så er det ikke engang billeder af hele basen. Det er nok større end sænkningen af "Moskva".

En video fra 3-400 meter fra eksplosionen.

https://twitter.com/RALee85/status/1557123481837395970

Torsten Jacobsen

Med en så massiv ødelæggelse er kun en dræbt helt utænkeligt - så skulle basen jo have været forladt. Til gengæld er det på russisk militært område, så vi kommer aldrig til at kende tallet.

Jeppe Theodor Lindholm

Hvornår er vi egentlig i krig med Rusland?

Ejvind Larsen, erik jensen, Steen K Petersen og Jan August anbefalede denne kommentar

@Jeppe Theodor Lindholm spurgte: "Hvornår er vi egentlig i krig med Rusland?"

Når Rusland angriber et NATO-land.

Danny Hedegaard

Berlingske.dk

Poul Høi
Udenrigskorrespondent
Han er alene et abonnement på Berlingske.dk værd!

Han skriver fantastiske artikler om krigen i Ukraine, der kommer helt ind under huden på på både Rusland og Ukraine, artikel for artikel.

Han har en særlig skrivestil, der virkelig udstiller at Rusland er en fejlslagen stat, der kun kan ende med at tabe denne krig!

B.dk
Klynkende russiske turister flygter i panik, og »rædselsfulde tab« for Putins flyvevåben: Nu åbner ukrainerne en ny front
Russerne troede, at de var usårlige på det besatte Krim. Turisterne solede sig sorgløst på strandene, og militæret kerede sig ikke om risikoen for angreb. Nu er virkeligheden eksploderet. Med et spektakulært angreb har Ukraine åbnet en ny front i krigen og tilføjet det russiske luftvåben det største tab i moderne tider. Og turisterne flygter i ængstelse.
https://www.berlingske.dk/europa/klynkende-russiske-turister-flygter-i-p...

Flere russiske tab af tilsvarende omfang, og sejr til Ukraine kommer et skridt nærmere for hver gang!

Uanset hvor overlegen Rusland er/var, så lider de nu tab som de ikke i kan erstatte.

Ukraine får nu vestlige våben af en kvalitet, der ovetrumfer russisk kvantitet.

Den seneste selvkørende tyske artelleri pjece skyder 5 granater for hver russisk granat, og er fuldautomatiseret i alle processer, hvor der er manuel beregning og betjening af russiske haubitzere.

På den ene side forbereder vesten sig nu på at producere til forbrug til Ukraine, og ikke længere blot levere fra lager.
Og vi træner nu Ukrainske soldater i titusindvis til en langstrakt krig.

Det er det rigtige at gøre, men måske vi kan håbe på russisk nederlag på det kortere sigt.
Med den senest udvikling og succes for Ukraine.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Thomas Bindesbøll, Willy Johannsen, Jacob Nielsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Torsten Jacobsen - 10. august, 2022 - 22:35

"Måske du burde øve dig lidt på at læse mellem linjerne?"

Hvad nu, hvis jeg læser noget andet end du (ikke) har skrevet mellem linjerne....

Det er lidt ligesom at bruge ironi i indlæg....

Jeppe Theodor Lindholm

Volodymyr Zelenskyj’s stabschef: Ukraine har brug for afslutning på krigen før vinteren. Ifølge præsidentens kontor i Kiev skal kampene i Ukraine omgående afsluttes inden starten af den kommende fyringssæson. Ellers er der risiko for, at Rusland ødelægger energi infrastrukturen, siger præsident Volodymyr Zelenskyj’s stabschef, Andriy Yermak, ifølge Interfax-agenturet. Den russiske hær angriber allerede infrastruktur faciliteter.

"Dette er en af grundene til, at vi ønsker at træffe maksimale foranstaltninger for at afslutte den aktive del af krigen inden udgangen af efteråret," siger Yermak.

Det kan vist godt blive lidt op ad bakke såvel at generobre Krim og samtidig få afsluttet krigen før den kommende fyringssæson. Men det ville da være meget belejligt. Nyheds maskineriet er daglig fuld af modsætninger.

Jeppe Theodor Lindholm

Per Lundbech, det kan vel også være tilfældet, når Rusland mener sig angrebet af NATO.

Et spørgsmål som de seneste måneder gentagne gange har været diskuteret er netop, hvornår denne grænse bliver overskredet. Mange mener den ligger ved levering af angrebsvåben fra et NATO land til Ukraine. F.eks. har man nægtet Ukraine kampfly da det forventeligt vil overskride denne grænse.

Danny Hedegaard

@Jeppe Theodor Lindholm

Det er interessant at USA allerede træner ukrainske piloter, og det er en nærliggende tanke, at der følger fly med når de er uddannet.

Noget sådant er endnu ikke officielt meldt ud, men i alle andre sammenhænge til nu, har træning i og levering af nye vestlige våben til Ukraine, udgjort 2 sider af samme sag.

Grænsen for hvilke våben vesten vil levere rykker sig løbende - heldigvis.

Forhåbentlig bliver næste skridt kampfly til Ukraine!

Seneste danske våben og trænings donation er på 820 millioner kr med bred politisk opbakning.
Danmark er nu oppe på at levere våbenhjælp for 3 milliarder kr til Ukraine.

Herfra skal lyde et bare slå et dybt hul i kassen, og hæv skatten så regningen kan blive betalt.
Ukraine kæmper også vores sag, og de betaler med ukrainsk blod, også for vores frihed.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Rolf Andersen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Svendsen, Christa Una Ryholt, Tonny Sørensen, Willy Johannsen, Jacob Nielsen, Lasse Schmidt, Nels Friis Christensen, Torben Lindegaard og Jeppe Theodor Lindholm anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Torben Siersbæk,

Jeg er rimelig god til at skrive mellem linjerne.. ;)

Lad os nu blot antage, at jeg i grunden ikke har problemer med sådan på egen hånd at finde videoklip af bemeldte angreb.. eller for den sags skyld, at jeg ikke finder nogen videre glæde ved at se andre mennesker blive sprængt i luften..

--

Eller sagt med andre ord:

Lad os for sjov skyld antage, at jeg ikke er helt så dum, som du umiddelbart antyder - skriver mellem linjerne(!) - i din første kommentar til mig..

--

Hvis dette er sandt, hvad er det så i grunden, at jeg - mellem linjerne - skriver til herr Per Lundbech?

Det rimer på 'Cykler'.. ;)

Jens Thaarup Nyberg, Ejvind Larsen, Carsten Munk og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Torsten Jacobsen - 10. august, 2022 - 23:59

Wow!

Boring.......

Tina Petersen

Det er underligt. Jeg har været rundt omkring de sidste par timer, bl.a. på Youtube og nogle andre video-sites, og optagelser af hændelsen ligner hvad private filmer, når der sker noget spændende, tillige med at disse videoer ser ud til at starte lige efter, eller under den sidste eksplosion, selv optaget fra flere forskellige vinkler. Der er intet odiøst i at eksplosioner sker i serier, når den første bunke af ammunition eksploderer og antænder den næste.. til det hele er væk.

Det er også mystisk, at der er slet ingen rapporter om missiler flyvende mod Krim. I høj sol, uden en sky på himlen, ville de ellers være umulige at overse, flyvende over en afstand så lang som 250-300 km.

Det ser ud til, at det mest er hos os i Vesten, at det er en stor nyhed. Der er ikke ret meget 'breaking news' på den sydlige halvkugle, eller på militære veteransites, bortset fra kortere tekster om uheld, eller evt. sabotage. Så er det godt, vi har Berlingske, og at russere lader til at være ligeglade med at folk filmer og deler...

Jørgen Mathiasen

Undtagelsesvist kan jeg tilslutte mig general a.D. Erich Vads vurdering: Man må afvente den videre udvikling i krigen for at se, om det blot var et enligt angreb eller der, som Information skriver, virkelig er tale om et strategisk skifte. Foreløbig kan man more sig over de ukrainske meldinger om sagen. De har betydeligt mere humor end russerne.

René Arestrup, Torben Siersbæk og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Et lille tip hvis nogle ønsker en mere direkte linie til fronten herunder.

Jeg oplever oftere og oftere at de danske medier er langt bagefter, eller kun fortæller brøldele af hvad der sker i Ukraine, især hvad angår brutaliteten og her tabene af fly og mandskab (piloter) f.eks.

Et sagligt sted, ud fra min erfaring, at følge med, er på nedenstående danske side som virkelig går i dybden med sagerne, manden der bestyre siden er selv involveret og så vidt jeg har forstået som involveret i transport med sårede fra fronten til div. hospitaler og lignende.

Hans indlæg er både detaljerede og velskrevne.

https://www.krigeniukraine.org/post/krigen-i-ukraine-august-2022

https://www.krigeniukraine.org

René Arestrup, Morten Pedersen, Willy Johannsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Spændende at se om dette så var et angreb på "Rusland"....

Torben Lindegaard

@Tina Petersen 11. august, 2022 - 01:36

Jeg har også taget turen rundt på internettet her til morgen for at blive
lidt klogere på angrebet på den russiske flådes air base Saki.

Indtrykket er, at der ikke har været tale om angreb med langtrækkende missiler.

Derimod skulle angrebet være blevet udført af specialstyrker udrustet med missilbevæbnet droner, hvilket jo passer fint med din observation,
at eksplosionerne kom med 2 gevaldige brag efterfulgt af den ene mindre
eksplosion efter den anden.

Billederne af lufthavnen før og efter eksplosionerne er aldeles overvældende,
selv for en lægmand -
der er tale om langt mere end 9 fly, som er bombet til skrot.

Jørgen Tryggestad

For bedre at forstå årsagen til og starten på denne tragiske krig mellem Rusland og Ukraine, så er det nødvendigt at inddrage Irak-krigens arkitekter og hovedentreprenører George Bush & Co. , og hvad disse udtalte om Krim og NATO i 2008, hvor Irakkrigen fremdeles var i fuld gang og endte med ca. 650.000 civile dødsofre.

APRIL 1, 2008
Bush vows to press for Ukraine, Georgia in NATO

https://www.reuters.com/article/us-nato-ukraine-bush-idUSL0141706220080401

George Bush this morning said he "strongly supported" Ukraine's attempt to join Nato, and warned he would not allow Russia to veto its membership bid.

Bush backs Ukraine and Georgia for Nato membership
The Guardian, Tue 1 Apr 2008

https://www.theguardian.com/world/2008/apr/01/nato.georgia

KIEV (Reuters) - U.S. President George W. Bush vowed on Tuesday to press for Ukraine and Georgia to be allowed to start the process of joining NATO despite resistance from Russia and skepticism from the alliance’s European members.

Dette var jo en direkte trussel fra USA mod Rusland, som jo havde sin store flådebase på den totalt russiskdominerede Krim-halvø i Ukraine , og som aldrig ville tillade at Krim blev en del av NATO.

Dette var en klassisk USA-/Bush-opskrift på at skabe nye politiske stor-konflikter og krige, og på at sende utallige nye milliarder skatteborger-penge ind i ny våbenproduktion.

Anne-Marie Esmann, Torben Arendal, Ejvind Larsen, Flemming Berger, Lars Løfgren, erik jensen, Hanne Utoft, Anders Graae, Steen K Petersen, svend christian tychsen, Carsten Munk, Arne Albatros Olsen, Karsten Nielsen og Jan August anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Det er nu et ende stort hykleri cirkus. Zelensky, vestens kæledægge, opfordrer vest til at ikke udstede visum til russere, imedens er de russiske våben fulde af vestens teknologi. Danmark, Sverige og USA træner ukrainske soldater, hvem mere? Det er vel at faktisk deltage i krigen, plus alle våben og penge. Og ind imellem snakker man om menneskerettigheder. Huvaligen, som man siger på nordlandsk/norrlänska!

Anne-Marie Esmann, Ejvind Larsen, John Andersen, Lars Løfgren, erik jensen, Hanne Utoft, Anders Graae og Jan August anbefalede denne kommentar

Jeg fatter ikke at de fleste køber alle informationer fra Ukraine og ingen fra Rusland. For eksempel spørger ingen sig, hvorfor russere skulle angribe det store atomkraftværk, som de allerede har erobret.
Og den usmagelige hetz der har været mod Amnesty for at påvise, at Ukraine begår meget usympatiske ting som f.eks. militære anlæg på hospitaler med patienter.

Jeg forstår heller ikke hvorfor lille, udsatte Danmark skal gå sammen med høgene i England om at træne ukrainske styrker.

Vesten bliver ved at udvide den aktive støtte til Ukraine og før eller siden må russerne sige, at nu er det krig.

Mogens Holme, Anne-Marie Esmann, Torben Arendal, Ejvind Larsen, Flemming Berger, Erik Pedersen, John Andersen, Lars Løfgren, erik jensen, Anders Graae, Steen K Petersen, svend christian tychsen, Jens Thaarup Nyberg, Nike Forsander Lorentsen, Arne Albatros Olsen, Carsten Munk, Karsten Nielsen og Per Dørup anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jørgen Tryggestad 11. august, 2022 - 08:47

Vi er forhåbentlig enige om, at det ikke rager Rusland,
om Ukraine søger optagelse i EU og Nato.

Rusland kan give Ukraine et bedre tilbud, så Ukraine vælger til russisk side;
men Rusland kan ikke med tvang forhindre Ukraine i selv at vælge
alliancepartner - hvilket Rusland også garanterede i Budapest-aftalen i
1994 i tillid til hvilken Ukraine overdrog hele sin atomare slagstyrke på
1.800 atom missiler til Rusland.

Vi kan hurtigt blive enige om, at daværende ukrainsk præsident
Leonid Kuchma var naiv ud over alle grænser, da han stolede på,
at Rusland ville overholde den underskrevne Budapest-aftale -
Ukraine havde stået i en hel anden situation nu, hvis landet havde
beholdt sin atomare slagstyrke på 1.800 sprænghoveder.

Men sådan kan det gå -
Chamberlain trode som bekendt også på Hitler.

Thomas Bindesbøll, René Arestrup, Willy Johannsen, Ib Gram-Jensen, Rolf Andersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Nike Forsander Lorentsen 11. august, 2022 - 08:51

Problemet for Rusland er, at landet ikke selv producerer de nødvendige
komponenter til moderne våben - især chips er åbenbart en mangelvare.

Jeg er såmænd ikke i tvivl om, at Rusland vil kunne omgå den vestlige
boycott; men det er åbenbart mere bøvlet end som så, når Rusland
finder det nødvendigt at købe droner i Iran ....

Torben Siersbæk

@Torben Lindegaard - 11. august, 2022 - 09:05.

Meget sobert - næsten FOR pænt - svar på Jørgen Tryggestads bortledning fra sagen.

At Putin mener, at Rusland har RET til at dominere den (i alle henseender) fallerede og sammenbrudte Sovjetunion, er ikke en grund til at de tidligere dominerede lande skal afvises fra de internationale organisationer, de selv søger optagelse i.

Landene er selvstændige stater, der er internationalt anerkendt - endda også af Rusland. Og de har fået NOK af russere!

Det er bydende nødvendigt, at demokratisk styrede lande fastholder - og udbygger - understøttelsen af Ukraines evne til at modstå den ulovlige krig, det er blevet påført af Rusland.

Det synes også at være nødvendigt at informationen til den russiske befolkning bliver udfordret ad nye kanaler. Der må være muligheder for at finde huller selv i den russiske internetkontrol, så reel oplysning kan komme frem!

Morten Pedersen, René Arestrup, Willy Johannsen, Niels Jacobs, Rolf Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Ligeså enig som det heller ikke rager USA om f. eks. Mexico og Canada søger optagelse i en forsvaralliance med Kina...

et ganske hypotetisk og urealistisk scenario, men USA ville aldrig tillade at det skete.

de mange USA-støttede militærdiktaturer i Latin- og Sydamerika de sidste 60+ årene, med general Pinochets brutale militærkup i Chile som det mest kendte, fortæller med tydelighed at store lands geopolitiske og økonomiske/militærstrategiske interesser ikke er noget der er til forhandling i deres nærområder.

Mogens Holme, Torben Arendal, Carsten Munk, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Flemming Berger, gorm petersen, John Andersen, Marianne Jespersen, Lars Løfgren, erik jensen, Bo Boisen Pedersen, Anders Graae, svend christian tychsen, Arne Albatros Olsen og Jan August anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

“ De er begyndt at tage initiativet. Det er blevet dem, der svinger taktstokken, og dem, der er begyndt at bestemme, hvor krigens slag skal være og hvornår. “

Det er så ikke det indtryk man får af de daglige opdateringer fra fronterne. Der decimeres de ukrainske styrker systematisk og deres offensiver løber ud i sandet, med store tab.

Jørgen Tryggestad

Det var svar til Torben Lindegaard
11. august, 2022 - 09:05

Willy Johannsen

Det er slet ikke til at begribe, hvad der nu sker på Krim.
Ukraine slår igen!
Det er der en hel her, som er forvirrede over, kan man se…
Var det ikke noget, som var forbeholdt russerne?

Det bedste ved angrebet er så afgjort, at en masse russere, som lå og dovnede og flæskede på strandene i Krim, fik sig en forskrækkelse og nogle helt anderledes feriebilleder, end de havde regnet med at skulle have med hjem.
Og opdagede, at den idyl, som de troede Putin havde foræret dem, bare er endnu en af hans løgne. Det kan sikkert give anledning til snak hjemme i Moskva og Sankt Petersborg, når billederne skal vises.

Det her angreb var tæt på at være mesterligt!

Godt gået Ukraine!
Flere af den slags angreb, hvis russerne skal vækkes og blive klar over, hvad deres land er i gang med i Ukraine.

Thomas Bindesbøll, Martin Kristensen, Rolf Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Torben Lindegaard, 11. august, 2022 - 09:05

“ Vi er forhåbentlig enige om, at det ikke rager Rusland ,om Ukraine søger optagelse i EU og Nato. “

Er det ikke gået op for dig, at det faktisk rager russerne, om Ukraine bliver medlem af NATO..

https://youtu.be/GOF1QaEW1l0

Ejvind Larsen, Lars Løfgren, erik jensen, svend christian tychsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Der er mange formodninger – i både artikel og kommentarer (der var ét fly, to fly, tre … fjorten, femten fly – nej høns!). Det mest interessante er dog tilfredsheden og den mediemæssige fokus, når der synes at være problemer for Rusland. Krim kan IKKE erobres af Ukraine uden en voldsom ekskalering af krigen, men det synes ikke at interessere, hverken journalister eller mange kommentatorer. Så lad os da tage den atomkrig, synes rationalet at være. Hellere burde journalister bore lidt i, hvilke krav USA stiller ved våbenleverancer. Zelensky siger ikke noget om Krim, uden at USA støtter op eller pålægger ham det. Det hele passer fint med USA.s erklærede hensigt, om at skade Rusland grundlæggende

Anne-Marie Esmann, Torben Arendal, Ejvind Larsen, erik jensen, Lars Løfgren, nils valla, Anders Graae, Jørgen Tryggestad, svend christian tychsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Vi hjælper vel Ukraine, for at det ikke skal blive opslugt af Rusland, og ikke for at Ukraine får Krim tilbage - eller …
Hvad hedder kursen for fred? Det hører man aldrig noget om.

Ejvind Larsen, Jeppe Theodor Lindholm, Steen K Petersen, Arne Albatros Olsen, Lars Løfgren, erik jensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Niels-Simon Larsen 11. august, 2022 - 10:36

Selvfølgelig skal Ukraine have Krim tilbage.

Jævnfør Budapest erklæringen fra 1994, i tillid til hvilken Ukraine overdrog sin
nuklare slagstyrke til Rusland - alle 1.800 sprænghoveder.

Thomas Bindesbøll, Joen Elmbak, Niels-Simon Larsen, Willy Johannsen, Danny Hedegaard og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

@ Torben Lindegaard.

Det burde da rage alle og enhver, hvem der laver militære pagter og hvem disse pagter rettes imod.
En militærpagt har kun et formål, at bevare sin egen følelse af frihed.
Men frihed kan ikke gradbøjes. Alle må have frihed ellers er den en illusion.
Faktisk er frihed noget man giver. Vi giver dem - de giver os = frihed.

Det du har gang i Hr. Lindegaard handler om magt, hvilket har mere til fælles med diktatur end folkestyre (demokrati)
At du tror frihed handler om selv at kunne bestemme hvilket tæskehold man tilhører, fortæller en del.

Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Steen K Petersen og erik jensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Jeppe Teodor Lindholm
'Hvornår er vi egentlig i krig med Rusland?'

Ret centralt spørgsmål, som der uden tvivl er adskillige bud på. Problemet er blot, at det er Putin-regimet - og kun Putin-regimet - der har definitionsretten. Det er Putin, der beslutter hvornår Rusland er i krig med Vesten, ligesom det er Putin, der beslutter hvornår vitale russiske interesser er på spil, henholdsvis hvornår det eventuelt vil være nødvendigt at benytte taktiske a-våben.

Pointen er, at det er helt og aldeles uden for Vestens kontrol hvad Putin eventuelt finder på. Vesten kan kun influere udviklingen ved at trække sig helt - og overlade Ukraines skæbne til ukrainerne selv. Altså lægge sig fladt ned for den russiske aggression.

Det vil for mig at se være en endnu større katastrofe end krigen selv - og befordre et nyt geopolitisk paradigme, som med garanti vil medføre nye blodige konflikter.

Den vestlige støtte til Ukraine skal naturligvis være båret af et vist mål af omtanke, men omvendt kan Vesten ikke underlægge sig alskens spekulationer om en gal mands luner.

Joen Elmbak, Torben Siersbæk og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Vestlige demokratier medvirker uden tvivl, til at understøtte fortællingen om at vores sag er retfærdig.

Men vestlige demokratier har ikke behov for, at organisere og styre hære af egne trolle, til forsvar for egne systemer og egne handlinger.

Opbakningen i befolkningerne i vestlige demokratier er så massiv, ærlig og oprigtig bag Ukraine og vores støtte til Ukraine.
At det er helt unødvendigt at forurene debatter med statsstyrede trolle hære.

Men det er da et interessant synspunkt?

@ Steen K Petersen
" Den slags mennesker findes i blandt os, vi må aldrig glemme at Danmark ikke mere er et selvstændigt uafhængigt land."

Tak for den, et udsagn der giver stof til eftertanke?

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Siersbæk

@Karsten Nielsen - 11. august, 2022 - 10:15.

Du kan se før-og-efterbilleder på satellitfotos f.eks. her https://inews.co.uk/news/world/crimea-attack-satellite-images-russian-wa....

Så kan du samtidig filosofere over din egen relation til en hønsegård!

Iøvrigt er det pinligt igen at se konspirationen om at krigen er et resultat af en skummel amerikansk strategi.

Thomas Bindesbøll, Joen Elmbak, René Arestrup, Willy Johannsen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Torben Lindegård:
1. Donetsk, Luhansk og Krim er Ukrainsk territorium, men bebos af mange russisksindede.
2. Hvis Rusland opgiver disse områder, mister de totalt ansigt, og det vil betyde et sammenbrud i Rusland og Putins tab af magten. Den strategi er der vel ingen her, der tror på. OK, hvad tror man så på?

Det undrer mig, at ingen af vores politikere mig bekendt taler om, hvordan der kan blive fred.
Mit eget synspunkt er, at Danmark burde spille en aktiv fredsrolle, tale, lave konferencer, udbrede oplysning om fredsforsøg. Det burde der være mange, de gjorde, men det er der ikke.
Ikke-løsningen består i en eskalering af krigen og med værre og værre våben. Det kan sagtens ende a la Starwars, hvor man skyder hinandens satelitter ned, og verden bliver et kaos. Bare tænk på, hvad et cyberangreb forårsager. Eller tænk på kampen om atomkraftværkerne (hm, a-kraft tilhængere).

USA fik en ærefuld fred i Vietnam (efter eget udsagn). Hvad skulle den hedde i 2022 i Ukraine?

Mogens Holme, Torben Arendal, Ejvind Larsen, Steen K Petersen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Niels-Simon Larsen
'2. Hvis Rusland opgiver disse områder, mister de totalt ansigt, og det vil betyde et sammenbrud i Rusland og Putins tab af magten. Den strategi er der vel ingen her, der tror på. OK, hvad tror man så på?'

Jo, det tror jeg faktisk på. Eller rettere, jeg tror at krigen, enten direkte eller indirekte, vil føre til Putin-regimets fald. Jeg føler mig temmelig overbevist om, at Putin er ude af stand til at vikle sig ud af den position, han selv har anbragt sig i, for som du ganske rigtigt påpeger så kan han ikke tåle at tabe. På den anden side er der heller ikke noget, der tyder på at han vil vinde. Og som tingene udspiller sig lige nu, arbejder tiden ikke til fordel for ham. Snarere tværtimod.

Thomas Bindesbøll, Nille Torsen, Niels-Simon Larsen, Danny Hedegaard, Torben Siersbæk og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

@Niels-Simon Larsen - Og så skal man jo altså passe på med at forveksle russisk talende med russisksindede. De to ting er, som Rusland har opdaget, ikke helt det samme.

Joen Elmbak, Nille Torsen, Ejvind Larsen, Morten Pedersen, René Arestrup, Torben Siersbæk og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

René Arestrup,

"Det er Putin, der beslutter hvornår Rusland er i krig med Vesten"

Det er lige præcis det, som er tanken bag mit spørgsmål. Og Putin's Rusland er ikke gået ind i den her krig for at tabe den. Samtidig kan Vesten efterhånden ikke længere tillade, at Putin's Rusland vinder den. For der er langt langt mere på spil end et opgør mellem Rusland og Ukraine. Det har potentiale til at være starten på et opgør om hvordan den fremtidige verden skal se ud.

Ejvind Larsen, René Arestrup og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Nu bliver der fokuseret meget på Putin, og det kan jeg da også godt forstå, men enhver, der har læst artiklerne af de russiske forfattere her (og det tror jeg fx, at du har René A), ved, at Putin repræsenterer en magtmentalitet, der ligger dybt i det russiske folk. Det er derfor ikke kun Putin, vi står overfor, men et land, hvor den stærkes magt er afgørende. Det kan man sige også gælder her, men det er hårdere i Rusland.
Nå, hvor vil jeg hen med det? Jo, jeg vil gerne have forklaringen på (når magtmentaliteten hele tiden har været der), hvorfor vi så har været så gode venner med tyranen Putin? Svar udbedes!

Næste gang gælder det nok Taiwan. Hvorfor har vi været så slikne over for Kina igennem de sidste mange år? Og for lidt siden fløj Biden til Saudi Arabien og slikkede disse forbrydere op og ned ad ryggen.
Og hvad er Danmark egentlig for et land, når det kommer til stykket? Jo, nu hjælper vi Ukraine militært, men Putin kan stadig trykke på knappen, så skulle vi så ikke hellere arbejde for freden og bidrage med et fredsprojekt og ofre penge på en FN-kontrolleret folkeafstemning i de ‘russisksindede’ områder i Ukraine? Det kunne give Putin noget at tænke på i flere af randstaterne.

Mogens Holme, svend christian tychsen, Ejvind Larsen, erik jensen, Steen K Petersen, Jeppe Theodor Lindholm og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
René Arestrup

....Og for lige at elaborere yderligere over Putins kattepine:

Der er kun to scenarier, der muligvis ville føre til en russisk sejr. Men begge er dybt problematiske og vil formentlig føre til at Putin anbringer sig selv i en endnu mere udsat position.

1) Han kan beslutte at anvende taktiske a-våben (mindre atomvåben, der benyttes som en integreret del af de militære operationer). Men mon ikke Putin er helt klar over at han dermed kommer til at krydse en rød linje, med potentielt vidtrækkende konsekvenser? Og ikke mindst for Rusland. Og ham selv.

2) Han kan erklære krig mod Ukraine og dermed bane vej for generel mobilisering, hvilket vil give ham adgang til millioner af tvangsudskrevne soldater. Problemet er blot, at dermed vil han inddrage den russiske storby-middelklasse, som han hidtil har holdt helt ude af ligningen, vel vidende at det er en farlig vej at gå ned ad. Middelklassen repræsenterer en politisk magtfaktor, som det ikke vil være klogt at udfordre med sønner i ligposer. (Hidtil har den russiske hær overvejende rekrutteret unge mænd fra den russiske provins og i vid udstrækning ikke-etniske (europæiske) russere. Ja, de har sågar indledt en rekrutteringskampagne blandt straffefanger.)

Med andre ord, Putin har ikke særlig gode kort på hånden. Og i tilgift til ovenstående dilemmaer, er russerne hårdt presset på materielle reserver, hvilket er blevet tydeligt efter at de har indsat 50-60 år gamle arteleripjecer og kampvogne mod ukrainerne.

Dertil kommer at den russiske økonomi er i frit fald og næppe har nået bunden endnu.

Putin står i lort til halsen.

Og jeg håber han drukner!

Per Lundbech, Morten Pedersen, Danny Hedegaard og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Niels-Simon Larsen
'Nå, hvor vil jeg hen med det? Jo, jeg vil gerne have forklaringen på (når magtmentaliteten hele tiden har været der), hvorfor vi så har været så gode venner med tyranen Putin? Svar udbedes!'

Det korte, og lidt kyniske, svar er politisk og økonomisk opportunisme (kortsigtet dumhed i bagklogskabens klare lys).

Det lidt pænere, opbyggelige, svar er at handelsrelationer bygger bro og skaber forståelse/stabilitet/fred. Det har nærmest været et mantra i tysk udenrigspolitik overfor Rusland i en menneskealder, men har nu ramt en betonpille....

Endelig hører det også med til billedet, at Putin har gennemgået en politisk radikalisering i løbet af hans 20 år ved magten.

Niels-Simon Larsen, Jens Christensen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

EU delen af Europa er langt mere sårbar end vi går og tror. Vi tager vores velstand som en selvfølge. Men det er den ikke. Slet ikke. Rusland kan lukke for gashanerne permanent og lede gas, olie og råstofsalget mod øst. Her kan Kina, Indien og Indonesien aftage alt hvad det skal være. Alene de tre lande rummer over 4.000.000.000 mennesker. Det samme kan ske med råstofleveringen fra det afrikanske kontinent, hvor såvel Kina som Rusland engagerer sig mere og mere. Særligt Kina har de seneste mange år investeret i en lang række afrikanske lande med opbygning af infrastruktur, skoler, produktionsanlæg m.m.. Både for at udvide sine eksport muligheder, men ikke mindst at skabe adgang til råstoffer. Råstoffer som vi i Vesten er afhængige af. Og det er langt fra sikkert vi vedbliver med at være en foretrukket kunde i den afrikanske råstof butik. Vores historik i den forbindelse er ikke særlig lyserød. Så vis Rusland, Kina og Afrika lukker for råstoffer til EU/Vesten har de godt fat om "bollerne" på os.

Og den udvikling kan indledes gennem krigen i Ukraine. En helt ny verdensorden, hvor Vesten ikke længere er den med det længste stå. Det er en udvikling, som har været undervejs i længere tid efterhånden. Måske endog lige siden murens fald og Sovjetunionens sammenbrud og ikke mindst Kina's åbning for deres egen form for kapitalisme og deres medlemskab af WTO. Og den udvikling kan ikke vindes eller stoppes med krudt og kugler, som vi ellers har været vant til gennem de seneste 500 års historie, hvor det vi kalder vesten har erobret verden til sin egen fordel. De tider har for længst skiftet.

Så det er spændende tider det her. Måske endog lidt for spændende.

Torben Arendal, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen, Danny Hedegaard og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jeppe Theodor Lindholm

Går NATO ind i Ukraine er det den 3. verdenskrigs start. Sådan er det. Og det første der rammes er os her i EU/Europa. Sådan er det også. Det vil højst sandsynlig være en krig ingen kan vinde. Og da slet ikke os her i EU. Vi bliver pulveriseret. Så hvorfor overhovedet starte den?

Men kan man forestille sig en verden i fredelig sameksistens, hvor det ikke længere er et USA som står øverst på skamlen, men må affinde sig med at være nr. to eller måske tre?

Jeg ved snart ikke hvad der er værst. Klimakrise eller det her. Kunne godt undvære begge dele og satse på samarbejde og sameksistens med en ligelig fordeling af goderne. Til en forandring - Drømmeri er det vel. Men tænk hvis...

nils valla, Torben Arendal, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

@Jeppe Theodor Lindholm

Jeg tror ikke at vi starter 3 verdenskrig hvis Nato går all in.

Jeg er holdt op med at tro på, at Rusland under nogen som helst omstændigheder vil bruge taktiske atomvåben.
Og går vi ind, er der ingen der vil gå med Rusland mod Nato.

Men mindre kan gøre det, hvis vi bare ser stort på russiske røde linjer, og leverer alt hvad vi har minus a våben til Ukraine, og træner Ukraine i brugen af det alt sammen.

Vi kunne aktivere alle planer vi har for forstærkninger fra USA, som var vi allerede angrebet.
Så står vi klar med alt vi har på vores side af grænsen, og fortæller russerne, at de afgør om vi bliver på vores side, eller om vi rykker Ukraine til undsætning.

Samtidig gøre det klart for russerne, at vi selv har taktiske atomvåben, og at vi vil gengælde russiske brug heraf, men vi vil ikke bruge dem som de første.

Og igen ikke fordi jeg mener det, men kun hvis man politisk og militært er klar til det, så vil jeg støtte det, hvis vi gør det.

På den måde kommunikerer vi en hensigt, med en forsinkelse i en trinvis optrapning, som ikke tager russerne på sengen.
Men som de får tid til at tage stilling til, før vi måske gør det.

Det vil give Rusland tid til, og mulighed for at acceptere et nederlag og tilbagetrækning fra Ukraine.

Hvis vi tvinger Ukraine til en forhandlet fred på russiske betingelser, er det det samme som at Kina vinder med sin nye verdensorden, med en intakt alliance med et svækket, men stadigt farligt Rusland.

Et totalt nederlag for Rusland med et regimeskifte i Rusland, vil i høj grad gøre det muligt at koncentrere kræfterne om Kina efterfølgende.
Ikke krig mod Kina, men at vi bygger og styrker alliancer mod Kina.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Siersbæk, Jeppe Theodor Lindholm og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Taktiske atomvåben er af samme størrelse som bomberne over Hiroshima og Nagasaki.

Bare til opbyggelig information....

Niels-Simon Larsen

Tak for alle kommentarerne fra mit sidste indlæg og ned. Jeg synes, debatten bliver bedre og bedre. Den bringer og frem til at spørge, hvad vi kæmper for. Jeg har to fyrtårne, kommunisme og kristendom (ikke sovjetkommunismen og ikke den nuværende kristendom). Jeg har også en vis interesse for buddhismen. Samtidig er der en livspraksis, for man skal jo have noget sundt at spise og et rart sted at sove, og det hele skal gå op i en højere enhed.
Jeg ved ikke, hvem der er kommet længst, vest eller øst i filosofisk forstand, men jeg ser nærmere på, hvad vi kan lære af hinanden.
Der er ingen tvivl om, at den vestlige effektivitet har smadret verden mest, så vi bliver nødt til at stoppe op og tænke os om. Derfor kan jeg ikke køre frem med ‘Knus Putin’. Hvis den vestlige effektivitet vinder, er vi færdige. Hvis vi taber, overtager Kina fuldstændig herredømmet (russerne kan ikke finde ud af det).
Jeg mangler altså, at det vestlige demokrati udfolder sig (udvikler sig) og samtidig indser sine begrænsninger. Alle må indse, at vi står med livet i hænderne nu både på slagmarken og mht klimaet. Der findes ikke mere sejre, kun mere eller mindre nederlag.

Torben Arendal, Carsten Munk, Ejvind Larsen og Jeppe Theodor Lindholm anbefalede denne kommentar

Sider