Klima
Læsetid: 7 min.

Afrikanske klimaaktivister forud for COP27: Rige lande må spørge sig selv, om de virkelig ikke kan gøre mere

Som optakt til COP27 i Egypten til november organiserer afrikanske klimaaktivister sig på tværs af kontinentet med aktioner for at fremhæve alvoren af ​​klimakrisen og opfordre verdenssamfundet til at handle
I weekenden gik tusinder på gaden i flere afrikanske lande – blandt andet i Nairobi i Kenya. Budskabet var klart: De rige lande skal betale for de tab og skader, som klimaforandringerne har ført med sig i fattige udviklingslande.

I weekenden gik tusinder på gaden i flere afrikanske lande – blandt andet i Nairobi i Kenya. Budskabet var klart: De rige lande skal betale for de tab og skader, som klimaforandringerne har ført med sig i fattige udviklingslande.

Sidney Opiyo

Udland
28. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Med halvanden måned til COP27 i Egypten er afrikanske klimaaktivister begyndt at intensivere deres opråb om klimaerstatning og mobilisere sig på tværs af landegrænser i en samlet kampagne med protestmarcher og debatter. 

I weekenden gik tusinder på gaden i flere afrikanske lande med et klart budskab: De rige lande skal betale for de tab og skader, som klimaforandringerne har ført med sig i fattige udviklingslande. Alt andet vil være uretfærdigt, når landene bidrager meget lidt til at forværre problemerne. 

I Kenyas hovedstad, Nairobi, har 20-årige Eric Njuguna været med til at arrangere en protestmarch, hvor især unge kenyanere deltog.

»Vi ønsker at øge bevidstheden om, at det er nødvendigt med hjælp til at håndtere vores voksende problemer med klimakatastrofer. Vesten har en moralsk forpligtelse til at betale for de tab og skader, vi oplever. Jeg håber, at der bliver lyttet til os. At verdenssamfundet vil se, at der er mange unge mennesker, der ønsker at gøre en forskel, men at vi har brug for hjælp,« siger han. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Jeg har altid haft medlidende med sultende og fattige. Og har også hjulpet, det jeg kan.
Men jeg kan efterhånden ikke klare mere jammer og klager over selvskabte problemer.
Tag nu Kenya:
1950: 5,7 millioner indbyggere
2022: 54 millioner indbyggere

Det svarer ti,l at de 4,2 millioner danskere i 1950 nu var vokset til 40 millioner!
Enhver kan se, at det ikke er holdbart.
Der er simpelthen lande, som er i gang med at ødelægger sig selv.

Hvad kalder afrikanere den u-landshjælp I-lande venligt har betalt hvert år de sidste 50år?
Hvis Danmark i snit har givet 10mia kr. og I-landene er 200 gange flere mennesker der giver et tilsvarende bidrag, så har Afrika hvert år fået tilført 2000mia kr. udenom den normale handel.

De sidste 50år kan de have fået noget der ligner 100000 milliarder, som i dag kunne være i omløb i Afrika.

At Afrika har udnyttet de mange midler til at øge deres levealder og dermed befolkningstilvækst, i stedet for at forebygge klimaændringer, er altså deres problem.

Havde Afrika ikke forøget deres befolkning med 1000% så havde de blot haft ca. 10% af de klimaudgifter de vil have i dag, OG så havde ulandshjælpen været nok støtte til at løse deres problemer.

Søren Rosenstand

Det er rigtigt Willy. I Kenya er de pt 40 millioner, men det er ingen ting ift hvad der er i vente....
Kenya's population will be increased year by year. The Kenya population is projected to reach 66.45 million in 2030 and increase further to 91.58 million in 2050 and 125.42 million by 2100.
Dette gælder for de fleste lande i Afrika, men værst i Kenya, Tanzania, Congo, Niger, Egypten og Ethiopien. Det gyser i mig, hvor skal alt den mad og vand og jobs komme fra, og hvor mon alle de milliarder mennesker søger hen når det bliver uholdbart at bo der....?

Alan Frederiksen

"Særligt Afrikas befolkning vokser, og det får med jævne mellemrum mere eller mindre kloge hoveder til at antyde, at vi er nødt til at gå drastisk til værks. Det er imidlertid hverken klogt eller nødvendigt at indføre global etbarnspolitik eller tvangssterilisation for at bremse befolkningstilvæksten – for slet ikke at tale om, at det er aldeles umenneskeligt at begrænse menneskers mulighed for at få så mange (eller få) børn, de har lyst til."
"Fattige familier har brug for en stor børneflok til at hjælpe med at arbejde – ellers kan de ikke få økonomien til at hænge sammen. Hvis man kun har sine ben at gå på, har man brug for ’manpower’ til at hente vand, løbe ærinder og arbejde i marken. Men så snart man får penge nok til at købe en cykel, behøver man ikke være så mange til de samme opgaver. Og senere får man måske ligefrem råd til en motorcykel…"
Min kommentar: Det samme gjorde sig gældende i Danmark, dengang Danmark var et fattigt landbrugssamfund. Børnene var samtidig forældrenes "alderdomsforsikring".
"I takt med, at et samfund bliver rigere, begynder indbyggerne at få færre børn. Og til sidst ender man på lidt over to børn per kvinde. Sådan har udviklingen været i både Europa, Amerika og Asien, hvor store dele af befolkningen i de seneste 50 år er gået fra dyb fattigdom til relativ velstand. Og sådan vil det også gå i Afrika, hvis det lykkes os at løfte de fattigste ud af ekstrem fattigdom."
"I Ghana får kvinder med 12 års skolegang i gennemsnit to-tre børn, mens deres medsøstre med fire års uddannelse får fem børn – og dem, der aldrig kom i skole, får omkring seks. Sådan er det overalt i verden: Jo længere uddannelse en kvinde har, desto færre børn får hun."
https://oxfamibis.dk/loesningen-paa-befolkningseksplosionen-er-enkel/

Den bedste ulandsbistand havde været at give afrikanske varer fri og uhindret adgang til vores markeder. Istedet har vi med toldmure og landbrugsstøtte fastholdt eller gjort det vanskelligt for U-landende at komme ud af deres fattigdom.

Ifølge en artikel i Information fra 2017 under overskriften "Afrikas småbønder har nøglen til at løfte afrikanerne ud af fattigdommen"
"Nøglen til at løfte millioner af afrikanere ud af fattigdom ligger i landbruget – og de afrikanske lande ved det godt selv. Problemet er bare, at både det internationale samfund og landene selv er mere optagede af at investere i byerne og den sociale sektor."
»En meget væsentlig årsag til, at Afrikas stater ikke støtter sine bønder, er, at Afrikas bønder ikke gør oprør,« siger Ole Therkildsen, der sammen med tre andre forskere i et årelangt projekt har gennemgået forhold, der skal være til stede, før et udviklingsland fører en langsigtet, vækstfremmende erhvervspolitik.
"https://www.information.dk/udland/2017/11/afrikas-smaaboender-noeglen-lo..."

Jeppe Lyngsø Bundgaard

13 kr. I afgift på flyrejser. Det er hvad vi er istand til ø, her i et af verdens rigeste lande.

Alan Frederiksen, jeg synes jeg hører at du undskylder de fattiges mange børn med det faktum at de er fattige. Det skal de helst blive ved med at være, og jo flere børn de får jo flere generationer skal alle i familien være fattige. For du kan vel godt se at verden ikke kan klare yderligere 4mia mennesker med en levestandard som i vesten ikk?
Hvis de fattige fik 2 børn som de rige, så ville forældrenes ejendom gå videre i arv 1 til 1, i dag bliver en fattig families ejendom delt mellem 5-6 børn efter hver generation, og jorden der bliver mindre og mindre skal stadig forsørge en familie på 7-8 personer.
Du behøves ikke at finde på undskyldninger for at de får for mange børn, en ikke uvæsentlig del af årsagen skyldes at tidligere døde en stor del af børnene på landet, derfor får de mange børn. Siden vesten gav dem rent vand og lægeklinikker overlever en langt større del af børnene, og de vokser op og flytter måske til byerne hvor de forhåbentlig ændrer vaner, men der er jo altid et barn eller to der overtager familiens jord og fortsætter det dårlige mønster.

Alan Frederiksen

Jeg undskylder ikke, men har lidt kendskab til, hvordan fattige bønder i Danmark klarede sig i det 18 og 19 århundrede.

"Hvis man bekymrer sig om EU's landbrugsstøttes negative konsekvenser for verdens fattigste, er der i forslaget til en europæisk landbrugsreform ikke meget trøst at hente, lyder kritikken. 'EU er verdens største bistandsdonor, men ser man på handelspolitikken også verdens største hykler"
https://www.information.dk/udland/2010/11/eus-landbrugsreform-svigter-ve...

"Global Aktion: Stop med at udkonkurrere småbønder i Afrika
DEBAT: EU's landbrugsstøtte skal ændres helt grundlæggende, for som det er lige nu, konkurrerer EU langtfra på fair vilkår, skriver Eigil Johannisson og Caroline Bjerglund Andersen."
"I Vestafrika har EU’s landbrugsstøtte særligt haft negative konsekvenser for den lokale mælkeproduktion, og her har danske virksomheder spillet en aktiv rolle. Eksempelvis Fan Milk International, der har hovedsæde i Danmark."
"Landbrugsstøtten har bidraget til en voldsom stigning i eksporten af fødevarer fra EU. Mellem 2005 og 2015 er der for eksempel sket næsten en fordobling af eksporten fra EU til Vestafrika. Der er mælkebønder i Vestafrika, men de kan ikke konkurrere med priserne på den importerede mælk."
"Afrika har brug for at udvikle deres egen lokale produktion for at skabe arbejdspladser og værdi i regionen, og FN’s Verdensmål sætter som målsætning, at vi styrker småbønder lokalt, men landbrugsstøtten undergraver det. Hvis vi vil tage Verdensmålene alvorligt, så må vi reformere landbrugsstøtten grundlæggende."
"Der er flere problemer med landbrugsstøtten. Dels er den så omfattende, at den skævvrider konkurrencen mellem europæiske landbrug og bønder uden for EU. Dels måden den er indrettet på."
https://www.altinget.dk/udvikling/artikel/global-aktion-stop-med-at-udko...

Alan Frederiksen, jeg tror godt jeg kan se, at EU bønder ikke skal udkonkurrere lokale bønder i Afrika, men du argumenterer jo for, at afrikanske bønder skal have lov til at underbyde deres mælk på EU markedet, som ikke mangler deres mælk.
En del af klima krisen er, at vi ikke skal transportere varer så langt, dvs. det er klimamæssigt en fordel at producere til et mere lokalt marked.
Når det er sagt, så må jeg vel lige spørge. Jord er billigt i afrika, dvs. korn er billigt og køer kan græsse hele året. Er det ikke fordi de har en ineffektiv landbrugssektor hvis EU er billigere (efter subsidier)?