Analyse
Læsetid: 5 min.

Bidens advarsler mod Trumps ’semifascisme’ viser, at illusionernes tid er forbi

I en nationalt transmitteret tv-tale om »sjælens nation« gjorde Biden op med sine egne forestillinger om, at USA’s republikanere igen kan blive en konstruktiv politisk kraft. Trumps overtagelse af partiet »truer demokratiet«, advarer han nu
»Der er ingen tvivl om, at det republikanske parti i dag er domineret, drevet og intimideret af Donald Trump og MAGA-republikanerne – og at det udgør en trussel imod vores land,« sagde USA’s præsident Joe Biden i sin dystre tale til nationen. På den Trump-loyale Fox News-kanal var kommentatorerne mest optaget af den dramatiske og »blodrøde« baggrund.

»Der er ingen tvivl om, at det republikanske parti i dag er domineret, drevet og intimideret af Donald Trump og MAGA-republikanerne – og at det udgør en trussel imod vores land,« sagde USA’s præsident Joe Biden i sin dystre tale til nationen. På den Trump-loyale Fox News-kanal var kommentatorerne mest optaget af den dramatiske og »blodrøde« baggrund.

Jonathan Ernst

Udland
3. september 2022

Joe Bidens hamskifte fra idealist til realist går hurtigere end nogensinde. Men forekommer dog endnu et stykke fra at nå i mål.

Efter 36 år som senator overtog Biden i 2021 det amerikanske præsidentembede som svoren fortaler for tværpolitiske løsninger – overbevist om, at nu var hans autoritære forgænger Donald Trumps tid omme, og nu ville Det Republikanske Parti finde tilbage til tidligere tiders rolle som en konstruktiv og forhandlingsvillig opposition.

Men i år ser han ud til at have taget til efterretning, at Trumps ondartede indflydelse stikker vedvarende dybt. »Vi må tale helt klart om, hvad der er sandhed, og hvad der løgn,« sagde Biden den 6. januar 2022 i den tale, som han holdt i anledning af etårsårsdagen for en Trump-opflammet folkemængdes stormløb på den amerikanske kongresbygning.

Dog afholdt han sig fra at nævne Trump ved navn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hukommelsen er åbenbart det første offer for alderen...
Der var ikke noget samarbejde hen over midten under hans makker Obama, der frygteligt gerne ville lave juridisk og politisk robuste kompromis-aftaler, men hver gang mødte en mur af nej-sigere.
Det er ikke noget nyt, at den yderste højrefløj totalt dominerer GOP.
Her kan en dansker så spørge sig selv, hvordan det virker hjemme i andedammen: Hvis du stemmer på Løkke eller endnu længere ude til højre, så har du effektivt stemt på støjberg og de andre racister.

David Zennaro, Lillian Larsen, Karen Nygård, Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Niels Makholm, Naja Abelsen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Martin Christensen

»Dette er en nation, der afviser vold som et politisk kampmiddel,« sagde Biden i sin tale.
Den dårlige hukommelse omfatter åbenbart også de over 130 gange USA har involveret sig med militær magt siden 1890 ifølge www.leksikon.org både udenrigs- og indenrigspolitisk, under skiftende præsidenter fra begge de liberalkonservative partier.

Nogle gange siger de dog sandheden:
"Vi tegner os for 50% af verdens rigdom, men kun 6,3% af dens befolkning . . . Under disse omstændigheder kan vi ikke undgå at blive udsat for misundelse. Den virkelige opgave for os i den kommende periode består i at opbygge et net af relationer, der tillader os at bevare denne ulige fordeling. Vi bør holde op med at tale om øget levestandard, menneskerettigheder og demokrati. Den dag er ikke fjern, hvor vi vil tale magtens rene sprog. Jo mindre vi så er begrænset af idealistiske paroler, jo bedre."
George Kennan, Director of Policy Planning i USA's udenrigsministerium, 1948

uffe hellum, erik jensen, Per Selmer, Jørgen Tryggestad, Karen Nygård, Torben Skov og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Bidens tale fortjener mere opmæ rksomhed, end de to foregående indlæg antyder. Og langt mere end de otte sekunders klip i nyhederne kunne formidle.

Faktisk var talen det første helt uforfalskede, udiplomatiske, men yderst nødvendige opgør med trumpismen og MAGA-republikanerne. Bidens tale kan ses i fuld varighed på YouTube, ganske vist er den svulstig og fyldt med fraser (som det altid er tilfældet, når en amerikansk præsident taler til offentligheden), og også med mindre retvisende påstande som påvist af Uffe Hellum og Martin Christensen
men denne gang overskrider Biden i talen nogle grænser i sit direkte konfrontatoriske angreb på trumpismen.

Det, man kan håbe, er, at den ganske store gruppe af republikanere, der ikke flager med Stars and Stripes i forhaven, ikke går med MAGA T-shirts, ikke poserer med bar mave og maskingevær, ...at den gruppe kan bevæges til ikke at støtte Trumps udvalgte kandidater ved midtvejsvalgene. For der findes tænkende republikanere. Intellektuelle, forretningsfolk, højtuddannede, der begræder deres partis moralske deroute. Hvis de lytter grundigt til Bidens tale, kan en del af dem måske flyttes.

Citatet fra George Kennan er bestemt relevant, og USA ville være en bedre nation, hvis ansvarlige politikere havde lyttet og fulgt hans linje. Vi er sikkert mange her på Informations debatforum, der hellere havde set en mand som Bernie Sanders i Det Hvide Hus, for USA ville gøre sig selv en kæmpetjenedte ved at slå ind på den "socialistiske" vej, men stillet overfor realiteterne er Biden den mindst ringe chance for vores nære allierede, og hans tale forleden fortjener også her til lands at blive set som en mulig redningsplanke.

uffe hellum, erik jensen, bjørn hamre, David Zennaro og Klaus Vink Slott anbefalede denne kommentar

William Kern
"Citatet fra George Kennan er bestemt relevant, og USA ville være en bedre nation, hvis ansvarlige politikere havde lyttet og fulgt hans linje."
Hvordan kan du skrive det og samtidig ønske Bernie Sanders i Det Hvide Hus?

Karen Nygaard. Din kritiske anmærkning er berettiget, for Kennan-citatet er fra den unge Kennan, der var en af arkitekterne bag koldkrigstidens amerikanske "inddæmningspolitik" ift Sovjetunionen.
Den senere udvikling tegner billedet af en langt mere forsigtig Kennan, der gik så vidt som til at advare sin senere efterfølger , Albright, mod udvidelsen af NATO i øst.

Når jeg kalder Kennan citatet relevant, må jeg nok korrigere mig selv, for det er kun relevant på den måde, at det underbygger eller tydeliggør billedet af USA som supermagten, der brugte og misbrugte sin geopolitiske indflydelse helt op til Afghanistan og Irak.
Jeg tvivler på, at USA havde ført Bush's såkaldte idealistiske underigspolitik (og Danmark den "aktivistiske") ,hvis Kennans synspunkter havde haft indflydelse omkring århundredeskiftet.

Sanders i Det Hvide Hus, ja, det havde været optimalt for USA. En god omgang skandinavisk velfærdspolitik kunne måske redde USA fra dets farefulde kurs, men hvordan det skulle kunne ske, findes der vist ingen nemme svar på.

Karen Nygaard. Din kritiske anmærkning er berettiget, for Kennan-citatet er af den unge Kennan, mens han var en af arkitekterne bag koldkrigstidens amerikanske "inddæmningspolitik" ift Sovjetunionen.

Den senere udvikling tegner billedet af en langt mere forsigtig Kennan, der gik så vidt, måske for vidt?, som til at advare sin senere efterfølger , Albright, mod udvidelsen af NATO i øst.

Når jeg kalder Kennan citatet relevant, må jeg nok korrigere mig selv, for det er kun relevant på den måde, at det underbygger eller tydeliggør billedet af USA som supermagten, der brugte og misbrugte sin geopolitiske indflydelse helt op til Afghanistan og Irak.
Jeg tvivler på, at USA havde ført Bush's såkaldte idealistiske udenrigspolitik (og Danmark den "aktivistiske") , hvis Kennans synspunkter havde haft indflydelse omkring den seneste århundredeskifte.

Sanders i Det Hvide Hus, ja, det havde efter min mening været optimalt for USA. En god omgang skandinavisk velfærdspolitik kunne måske redde USA fra dets farefulde kurs, men hvordan det skulle kunne ske, findes der vist ingen nemme svar på.

Joe Biden restoring the soul of the nation ved at tage sig tid til at flirte med en 10-årig pige.

https://twitter.com/i/status/1566186327799906310

Det kaldes endda "en Biden".

@Jan Jensen Det er ustyrlig morsomt at insinuere, at en mand, der faktisk har håndteret børn og børnebørn, skulle have et forskruet forhold til småpiger.

Morsomt, jaja, men malplaceret. Der er større chancer for at du eller jeg, når vi får børnebørn, viser os som inkompetente. Vi kan allesammen lave fejl, og vi kan alle finde huller i vores evner. Men her er faktisk et område, hvor vi VED at sleepy joe er ganske kompetent. Joke is on the joker.

Hvis du vil have det til at være suspekt, at en kompetent bedstefar pjatter med en ni-årig, så har du misforstået ALT hvad der vedrører beskyttelsen af børn imod præster og andre afsporede mænd. Sleepy joe har sikkert masser af fejl og defekter, men han er hverken præst eller aldersgruppe-forvirret...