Britisk kolonimagt
Læsetid: 5 min.

’En brutal arv’. Kenya mindes dronning Elizabeth II med sorg – men også med vrede

Meldingen om den britiske dronnings død fik Kenyas regering til at erklære landesorg, men for mange kenyanere blev det også anledning til at mindes den britiske kolonimagts hårde undertrykkelse i de første år af hendes tid på tronen
Det udløste stærke reaktioner i Kenya, da nyheden om dronningens død havnede på avisernes forsider. Kenyas netop afgåede præsident, Uhuru Kenyatta, beordrede fire dages landesorg, men i kontrast til dette er der et stærkt offentligt mishag over Storbritanniens fortidige kolonimagtrolle.

Det udløste stærke reaktioner i Kenya, da nyheden om dronningens død havnede på avisernes forsider. Kenyas netop afgåede præsident, Uhuru Kenyatta, beordrede fire dages landesorg, men i kontrast til dette er der et stærkt offentligt mishag over Storbritanniens fortidige kolonimagtrolle.

Luis Tato/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
15. september 2022

I 1952 var den daværende prinsesse Elizabeth på royal rundrejse og logerede sammen med sin mand, prins Philip, på Treetops Lodge i Kenya. Og det var her, hun modtog budskabet om sin fars død – med nogen forsinkelse i forhold til tidspunktet for dens indtrædelse.

Skovhotellet i den kenyanske nationalpark Aberdare vil blive husket længe for at have indskrevet sig i historien som det sted, hvor den kvinde, som skulle blive Storbritanniens længstsiddende monark, gik i seng som en prinsesse – og vågnede op som dronning.

Blot to år efter Elizabeths besøg blev Treetops Lodge nedbrændt af antikolonialistiske oprørere fra den såkaldte Mau Mau-bevægelse. Det blev dog genopbygget allerede i 1957. Ældre lokale beboere, der bor langs den lange og snoede sti til skovhotellet, husker med glæde hendes andet besøg i området i 1983 og giver udtryk for at være stolte over, at deres nabolag i kraft af hende har fået en så prominent placering på verdenskortet.

Men hotellet tog ikke imod gæster i slutfasen af dronningens liv. Det lukkede sine døre sidste år efter at være gået konkurs på grund af det dyk i turisme, der satte ind under pandemiens tvang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja.
God arbejdslyst, kong Charles 3.!

Thomas Vestergaard

Det bliver svært at opretholde commonwealth. Lizz Truz den nye statsminister i England for en svær opgave uden EU og med ideen om at opbygge handelsrelationer med commonwealth og USA. Endnu er det ikke lykkedes under Boris Johnson blev ved skåltalerne.....

Arne Albatros Olsen, John Andersen og Dan Ysnæs anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Og man kan undre sig over at de vestlige regeringer har eller ikke andre at hylde end et monark som er symbolet for et klasse samfund hvor få har enorme privilegier, for de kongelige arvelige privilegier, symbolet for undertrykkelse i 56 kolonier,
Det viser den ideologiske fattigdom der findes i vores lande , vi ruller os i støvet for en milliardær dronning imens nogle af hende understået leve i ekstrem fattigdom.
Vi burde hylle Frihed, lighed og broderskabet, disse begreber er tilsyneladende ikke værd at kæmpe for, vi foretrak at græde over en 96 årige dronnings døden som repræsenterer det modsat af det.

Arne Albatros Olsen, Karsten Nielsen, David Zennaro og John Andersen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Dronning Elizabeths død er vel et forsinket punktum for afslutningen af det britiske imperium.

Og tak for det.

Tak for fin artikel. Men kan vi dog ikke enes om at det engelske assistant professor IKKE er en assisterende professor, men en adjunkt.
Niels Ivar, du er ellers en blændende oversætter....