Folkeafstemning
Læsetid: 3 min.

Chile sagde klart nej til ny progressiv forfatning

62 procent af chilenerne forkastede et forfatningsudkast, der ville have sikret kønsligestilling, miljøbeskyttelse og anerkendelse af oprindelige folk – nu tegner landets politiske og konstitutionelle fremtid usikker
Det blev et klart nej, da udkastet til en ny progressiv forfatning søndag blev nedstemt. Dermed er den gældende forfatning stadig den, der blev indført i 1980 under Augusto Pinochets diktatur. Her ses en gruppe nejtilhængere fejre resultatet i Valparaiso.

Det blev et klart nej, da udkastet til en ny progressiv forfatning søndag blev nedstemt. Dermed er den gældende forfatning stadig den, der blev indført i 1980 under Augusto Pinochets diktatur. Her ses en gruppe nejtilhængere fejre resultatet i Valparaiso.

Rodrigo Garrido

Udland
6. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Et klart flertal af chilenere har forkastet det udkast til en progressiv forfatning, som en grundlovgivende og bredt sammensat forsamling havde udarbejdet som erstatning for den eksisterende forfatning fra 1980.

Sidstnævnte blev indført under general Augusto Pinochets diktatur og rummer stadig flere ideologiske fingeraftryk fra den tid.

Resultatet af søndagens folkeafstemning blev, at 62 procent stemte nej, mens 38 procent stemte ja. Der var stemmepligt og derfor stor valgdeltagelse, hvilket afspejlede sig i de lange køer ved landets valgsteder. 

Senator Ximena Rincón, en af nejkampagnens ledere, betegner sejren for afvisningsfløjen som både »klar og markant«. Hun opfordrede endvidere til, at der nu nedsættes en helt ny grundlovgivende forsamling.

Jakampagnen har taget nederlaget til efterretning. Straks da resultatet var en kendsgerning, indkaldte landets 36-årige præsident, Gabriel Boric, alle partiledere til et møde mandag formiddag i La Moneda, præsidentpaladset, for at diskutere, hvordan situationen herefter gribes an.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Så må de til det igen. Og måske bruge lidt mere tid på at forfatte, diskutere og udbrede forslaget denne gang.

Marianne Jespersen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar