Folkeafstemning
Læsetid: 5 min.

Chiles forfatning er en arv fra Pinochets diktatur. Fake news truer med at spænde ben for en ny

Søndag stemmer chilenerne om en ny forfatning, der hyldes som en af de mest progressive i verden og garanterer miljøbeskyttelse, ligestilling og oprindelige folks rettigheder – men meningsmålinger tyder på nej: misinformation har skabt stor uvished
Søndag skal chilenerne til valg om, hvorvidt landet skal have en ny forfatning. Her er det chilenere, der vil afvise den nye forfatning, der er gået på gaden.

Søndag skal chilenerne til valg om, hvorvidt landet skal have en ny forfatning. Her er det chilenere, der vil afvise den nye forfatning, der er gået på gaden.

Rodrigo Garrido

Udland
3. september 2022

SANTIAGO – Søndag går Chile til valg i en historisk folkeafstemning om en ny forfatning, der skal erstatte den eksisterende, som er et arvestykke fra Augusto Pinochets diktatur. 

Men afstemningens udfald risikerer at blive påvirket af et klima af uvished, der har vist sig forbløffende rigt på falske nyheder og polariserende kampagner.

I ugevis har reklameindslag på tv, gadeaktivister og kampagner på sociale medier søgt at flytte opinionen til fordel for den ene eller for den anden af de to valgmuligheder stemmesedlen: aprobar (’godkend’) eller rechazar (’afvis’).

»Vi bliver oversvømmet med en tsunami af informationer,« siger Eugenio García, 69 år og tidligere reklamechef. »Med den konsekvens, at det i dag kan være meget svært at skelne imellem, hvad der er sandt, falsk, fordrejet og ondsindet manipulerende.«

García var selv med til at udforme den kampagne, der opfordrede chilenere til at sige nej til otte år mere med Pinochet ved magten – den blev afholdt i 1988.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Martin Christensen

Tak for en god artikel.
Som Nicanor Parra skrev i et digt i 2006:
UDEN LIGHED
er det en joke at tale om frihed

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Alan Frederiksen, Torben Skov og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Den kan jeg ikke finde, men han har skrevet mange andre.
e.g.
- United States: the country where liberty is a statue.

Martin Christensen

Torben Skov
Antidigte, Politisk Revy 2016, s.112