Mellemøsten
Læsetid: 5 min.

Demokrati er en fjern drøm blandt araberne, som nu favoriserer Kina frem for Vesten

Efter et tumultarisk årti med revolutioner, oprør, og krig er araberne ikke længere overbevist om, at demokrati kan levere stabilitet. Alligevel erkender de, at demokratiet er den mindst ringe styreform, lyder det i en omfattende undersøgelse. Samtidig er Kina ved at overhale USA som den mest populære stormagt
»Jeg ville ønske, vi havde demokrati, men på nuværende tidspunkt er demokrati ikke umiddelbart det, som kan redde os fra elendigheden,« siger 26-årige Marwa Ziad fra Bagdad.

»Jeg ville ønske, vi havde demokrati, men på nuværende tidspunkt er demokrati ikke umiddelbart det, som kan redde os fra elendigheden,« siger 26-årige Marwa Ziad fra Bagdad.

SABAH ARAR

Udland
19. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I årevis har de arabiske befolkninger forsøgt at vælte deres autokratiske ledere i forsøg på at etablere et mere demokratisk samfund.

Men nu er mange kommet i tvivl. Kan demokratiet levere økonomisk fremgang, effektiv regeringsførelse og stabilitet?

Hvis man sammenligner med autoritære regimer, har demokratier over de seneste 75 år vist sig at være rigere, mere politisk stabile, mindre korrupte og bedre til at opfylde borgernes basale behov. Men i den seneste tid har ikkedemokratiske systemer og stormagter fremstået mere attraktive i nogle dele af verden.

»Jeg ville ønske, vi havde demokrati, men på nuværende tidspunkt er demokrati ikke umiddelbart det, som kan redde os fra elendigheden,« siger 26-årige Marwa Ziad, irakisk medicinstuderende på det medicinske fakultet i hovedstaden Bagdad, til Information.

»I vores del af verden er der høj arbejdsløshed, dysfunktionelle institutioner og konstant politisk ustabilitet. Jeg tror, at demokratiet forværrer disse forhold. Lige nu foretrækker mange af mine bekendte en effektiv leder, der kan få tingene til at ske.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kåre c. Hedlund

Jeg er overbevist om, at vi i vesten har forspildt vores bedste chancer for at markedsføre demokrati som den bedste løsning. Og det lader til, at det udelukkende er "the collective west" selv, der ikke kan få øje på det store gab mellem hvad vi prædiker og hvordan vi handler.

Eller indse det dumme vi gør, når vi skrotter værdier, der er fundamentale for demokrati (som suværenitet og selvbestemmelse) for mindre vigtige værdier, når vi i stigende grad lader u-valgte ansvarsfrie teknokrater i udemokratiske institioner som EU, WHO, IMF osv. diktere vores adfærd. Og straffen for ikke at makke ret.

Flere afrikanske lande, har på det seneste kommet med den venlige men sylespidse kritik af Vesten vs. Kina: "I kommer med sanktioner og ødelæggende lånebetingelser. Kina kommer med jernbaner og broer. Vi HAR prøver kolonialisering, det Kina kommer med er noget andet".

Vi er nødt til at indse, at det vi "sælger", ikke er det der sælger...

Vi kan måske stadigt nå at ændre på denne (for Europa) katastrofale kurs, men så skal der ske noget radikalt anderledes.

Vi skal respektere lande, der ikke gør præcis som os. Husk på at FN har intet krav om demokrati, og anerkender iøvrigt mange former for demokrati. Vi bør gøre det samme, istedet for hvad omverdenen oplever som en form for neo-kolonialistisk korstog i det liberalistiske demokrati's navn. (Check F.eks. John Mearsheimers "The great Delution")

Og herudover skal vi forstå hvor resten er verden er på vej hen i stor hast, mens EU ligger forslået i grøften... Prøv engang at høre The Duran's analyse af det nylige SCO møde i Samarkand. SCO. SCO er iøvrigt nu en af verdens absolut største institutioner, der repræsentere ca. ½ af verdens befolkning. Jeg er overbevist om at det der sker i Brics/SCO osv. er enorme tektoniske skift i rasende tempo, som vi er nødt til at forstå og forholde os til.. Forhåbenligt konstruktivt. ; https://www.youtube.com/watch?v=IV26025Kx8I

Sophus Willumsgaard, Lars Løfgren, Henrik Madsen, Peter Beck-Lauritzen og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Forstår man ikke demokratiets spilleregler, må man leve med skin-demokratiet, der har stærke diktatoriske ledere.

Willy Johannsen

Det er jo noget besynderligt med den arabiske verden.

I mange århundreder var den førende i forhold til Europa med hensyn til kultur og videnskab, indtil den gled ned i noget, der mest af alt ligner en apatisk, sedentær livsform/-stil - med lejlighedsvise oprør ol.
Og så har man i øvrigt klaret sig for olieindkomsterne, og den del, man nu fik af dem.

Jeg kunne forstille mig, at klimaudviklingen spiller en rolle, og den vil nok fortsætte med at gøre det meste af den arabiske verden til en solsveden stegepande. Og så forstår man godt, hvis de håber, at kineserne vil komme og tage sig af opgaverne. Mens man kan sidde og bappe på vandpiberne og lejlighedsvis gør oprør. Uden at det rigtig ændrer på noget.

Men alle kulturer har historisk set deres tid. Det har den kinesiske i øvrigt også haft for århundreder siden. Og det var først ved at indføre den vestlige amerikansk inspirerede kapitalisme i de seneste årtier, at Kina igen er blomstret op. Men i noget, der ikke har ret meget at gøre med den oprindelige kultur. Det samme er jo sket i de arabiske lande, der sidder på olierigdommene. Det kan måske ende med en underlig hybridisering i den del af verden...

Marie-Christine Poncelet

Jeg bliver lidt irriteret over at skribenten bruger gentagende gange ord " arabe, araber, araberne" for at tale om befolkninger i de mange forskellige arabiske lande, måske fordi man aldrig i Frankrig vil finde på at bruge ord på denne måde og at når man bruger den på denne måde, som generaliserende etnicitet, har det et negativ konsonant.
Man vil aldrig finde på at skrive for eksempel: "hebræerne mener sådan".
De mange forskellige arabiske lande dækker forskellige befolkninger, forskellige nationaliteter.
Man kan ikke definere en etnicitet s holdning , etnicitet rummer ingen holdning, et etnicitet er bare et etnicitet.

erik jensen, Arne Albatros Olsen, John Andersen, erik pedersen, Sophus Willumsgaard og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Nej Frankrig ved nok hvordan man behandler folk fra arabisktalende lande med respekt. Den morderiske krig i Algeriet, myrderierne i Paris hvor de arabisktalende blev kastet i Seinen, de franske forstæders arabisktalende unge taberes trøstesløse liv med kriminalitet og narkotika. I Frankrig har udtrykket " les beurs" vist en ganske negativ konnotation.

Problemer med muslimske unges tilpasnings problemer , i feks Frankrig og Sverige handler ikke så meget om de samfund de bor i. Det er mere deres egen kultur, religion ( islam ) og opdragelse der er et problem. Samt den postkoloniale diskurs , som den dyrkes i Mellemøsten og på vestrefløjen i vesten. Talen om at det er Vestens skyld er mentale kæder , som fastholder mellemøsten i kolonitidens strukturer. I stedet for at de tager ansvar. F.eks kan man hører at årsagen til st shiaer og sunnier slår hindanden ihjel , er at USA visker dem det i øret for st få olien eller en arabisk embedsmand som skal forholde sig til tørken , siger at det er Israel det stjæler skyerne. Ikke særligt opbyggeligt

Marie-Christine Poncelet

Jens Peter Hansen, hvor er det frygteligt at læse et aggressiv kommentar som dit, nej , udtryk beurs er ikke negativ, faktisk lige omvendt," les beurs " er faktisk ret positiv og anvendes ret selvbevidst af de såkaldt beurs.
Det er faktisk ret håbløst at læse din kommentar som viser at du ikke kan skelne mellem hvad det koloni stat Frankrig gjort og hvad en befolkning gøre , og mener.
Er det i orden i Danmark at kalde sorte mennesker for neger, i Frankrig er det ikke i orden at sige generaliserende Araberne, særligt ikke når det handler om at beskrive de arabiske lande s befolkninger s synet på demokratiet.
Længere er den ikke.

jens peter hansen

Madame Poncelet du vil gerne korrekse at man bruger udtrykket arabere i flæng selv om det drejer sig om forskellige lande. og begrunder det med det ville man aldrig gøre i Frankrig. Det Frankrig som i algierkrigen fik aflivet mere end 250000 algiere, som benyttede sig af tortur, som efterlod de algiere der havde samarbejdet med franskmændene, les harkis, til en grusom skæbne og placerede de 50.000 som det lykkedes at slippe ud og komme til Frankrig i lejre. Kan gerne være af man benytter mere variede udtryk i Frankrig. Min kommentar er ikke agressiv, den er et korreksion til det billede du giver af fransk hensyn til de arabisktalende stater. En omsorg som en del formentlig ville have ønsket sig for 60 år siden.

Marie-Christine Poncelet

Jens Peter Hansen, at Frankrig har lavet grusomheder i Algier forhindrer ikke at man vil ikke som i teksten bruger ord araberne på denne måde i Frankrig.
Man siger ikke generaliserende araberne i Frankrig, det er noget man gjorde i 1960 og før krigen, i kolonis tiden, det gøre den yderste højrefløj, nu , i deres racistiske propaganda..
Som jeg skrev man kan ikke generalisere en etnicitets holdning til demokratiet.
Så meget jeg ved har Danmark haft kolonier i Carabien, Ghana, på det tidspunkt var det i orden at kalde sorte mennesker: neger, det er det ikke mere, sådan er det med ord araber i Frankrig, den har, brugte, som i teksten en kolonialistisk undertone.

Marie-Christine Poncelet

Jens Peter Hansen, og hvorfor sagde man i koloni s tiden, araberne, hvorfor siger den franske yderst højre fløj det i deres racistiske pamflet fordi så mister på denne " araberne" deres individualitet, deres nationalitet, deres diversitet, de blive reduceret til deres etnicitet som en modsætning til vores eget.

Peter Ravn-Olesen

Araberne vil her og nu have en stærk mand. Men indenfor de enkelte lande er det næppe den samme stærke mand de ønsker. Så den tilsyneladende enighed kan ikke bruges til noget.

jens peter hansen

Araber og arabisk henfører til SPROGET, ikke til andet. Fat det nu Marie-Christine Poncelet. At der er forskellige folkeslag der taler arabisk er da hverken nedværdigende eller racistisk.
Den Arabiske Liga (arabisk: جامعة الدول العربية) er en organisation for arabiske stater. Ligaen arbejder bl.a. for samarbejde inden for det økonomiske område, handel, kommunikation, kultur, sundhedsvæsen, samt hævdelse af medlemslandenes uafhængighed og suverænitet. Den arbejder herudover for anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat.
Den Arabiske Liga har som formål at øge samarbejdet mellem staterne i den arabiske verden. Ligaens politiske betydning har været ringe. Derimod har forskellige kulturelle aktiviteter, igangsat af ligaen, haft betydning for styrkelsen af den arabiske verdens kulturelle enhed, herunder det moderne arabiske sprog.
Den består af 22 lande.
At det er et skældsord i Frankrig gør det IKKE til et andet end det de selv definerer sig med her i landet.
Jeg tror jeg stopper her.