Reportage
Læsetid: 7 min.

Duda Salabert kæmper for værdighed i Brasilien. Hun kan blive landets første transkønnede parlamentariker

Duda Salabert kan blive Brasiliens første transkønnede parlamentariker efter valget på søndag. Men udsatte grupper vil aldrig opnå social anerkendelse uden et opgør med det koloniale økonomiske system, som er skyld i Brasiliens ekstreme ulighed, mener hun
»I er de mest ansvarlige for planetens krise. I er skyld i, hvad vores lande går igennem. I er ansvarlige for et folkemord. Fordi den økonomiske model, som I opretholder og forsvarer, koster utallige liv her i Latinamerika. Hvis der var retfærdighed i det kapitalistiske system, ville I blive sat i fængsel,«  siger Duda Salabert.

»I er de mest ansvarlige for planetens krise. I er skyld i, hvad vores lande går igennem. I er ansvarlige for et folkemord. Fordi den økonomiske model, som I opretholder og forsvarer, koster utallige liv her i Latinamerika. Hvis der var retfærdighed i det kapitalistiske system, ville I blive sat i fængsel,«  siger Duda Salabert.

Matias Ludvig Littauer

Udland
30. september 2022

Duda Salabert løfter hagen, lægger armene over kors og borer et blik ind i kameralinsen.

Uden at fjerne blikket sætter hun armene på hofterne, mens linsen klikker videre. Så tager hun et halv skridt frem og sænker den ene skulder. Hendes blik rykker sig ikke, mens hun bliver fotograferet. Få meter derfra, inde i valgkampagnehuset, sidder de livvagter, der beskytter hende, hver eneste gang hun bevæger sig ud i offentligheden. 

»Vær modig« står der på en valgplakat bag hende, hvorpå hun selv poserer med samme selvsikkerhed. Med samtlige af sine godt 190 centimer udtrykker hun en klar afvisning af den foragt og dæmonisering, hun møder på sin vej mod at blive første transkønnede medlem af det brasilianske parlament.

Duda Salaberts politiske kamp er en kamp for værdighed.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg tror, ikke det tal er korrekt. Det er korrekt for transkvinder, men det gælder ikke transmænd. Men transkvinder verden over har travlt med at tale som om de også repræsenterede os, selv om vores udfordringer er vidt forskellige. Jeg støtter absolut transkvinders kamp for et ordentligt liv uden sexarbejde, men jeg ville også ønske, at de ville holde sig tilbage med at lade som om de kan repræsentere os.

Peter Mikkelsen

David Zennaro@ Hun repræsenterer menneskeheden - intet mindre. Tak for hendes kamp.

kedelig offerrolle som desværre er udbredt i det globale syd, vækstlande og blandt venstrefløjen. Altså den del med kapitalismen, det andet med plads til forskellighed er fint

Torben K L Jensen

Det er hip som hap hvem hun er - det er hendes kamp for demokratiet der betyder alt.