Reportage
Læsetid: 8 min.

Energikrisen rammer den italienske valgkamp: »Jeg er bange for, at vi lider mere end russerne«

Italien har med sin enorme afhængighed af russisk gas vist sig yderst sårbar over for de gigantiske prisstigninger på energi. Krisen truer en århundredgammel tradition på sin eksistens og kan føre til så stor en strid, at det kan splitte den højrefløj, som ellers står til at erobre magten
Ivano Ferro kommer fra en af de traditionelle glasværksfamilier, der kan spore deres historie på øen Murano flere hundrede år tilbage. Der er 30 ovne, men kun en enkelt er tændt. 30 ansatte får nu lønkompensation fra det offentlige.

Ivano Ferro kommer fra en af de traditionelle glasværksfamilier, der kan spore deres historie på øen Murano flere hundrede år tilbage. Der er 30 ovne, men kun en enkelt er tændt. 30 ansatte får nu lønkompensation fra det offentlige.

Martin Gøttske

Udland
21. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

MURANO – Det eneste, man kan høre i fabrikshallen, er en knitrende lyd fra det flydende glas, der kort forinden er kommet ud af den over 1.000 grader varme gasovn og nu er ved at størkne i støbejernsfade. Med mellemrum lyder der små knald, og glasstykker flyver gennem luften.

Men der mangler den sædvanlige hvislende lyd fra de 30 gasovne, der står på rad og række på glasværket og normalt kører i døgndrift året rundt. Nu er der kun fyret op for varmen i en enkelt af dem. De andre er blevet slukket for at spare penge. Og de 30 ansatte er blevet sendt hjem, mens deres lønomkostninger dækkes af den italienske stat.

Produktionen er simpelthen blevet indstillet.

»Energipriserne er blevet så høje, at vi taber penge ved at arbejde,« siger Ivano Ferro. »Vores gasregning er jo vokset med mere end 1.000 procent.«

Det er nu kun ham og hans bror, der sammen ejer glasværket Effetre på øen Murano, som er tilbage og holder gang i den ene gasovn for at fuldføre en sidste ordre. For tiden taber de 40 eurocent – tre kroner – for hvert kilo glas, de producerer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Antoniette caldera

Ja ukrainerne lider nok også mere end russerne, ligesom russerne led mere end tyskerne under den tyske invasion af Rusland i 1941-1945. Målet må være at finde løsninger på den knibe, Europa har anbragt sig selv i. Og det er nok ikke en løsning at håbe på, at russerne vil være så venlige at genoptage eksporten af gas til Europa, så længe der stadig er krig i Ukraine.

kjeld jensen, Steen K Petersen, Jan August og Kåre c. Hedlund anbefalede denne kommentar

Selvfølgelig måtte Rusland lukke for gassen til de lande, der så aktivt bekæmper landets invasion af østukraine. Måske burde man have prøvet andre midler først. Og Rusland har alle dage været gode til at overleve og finder let afsætning andre steder.

Det virker til at Rusland er noget i knæ nu. Det er svært at vurdere, fordi luften er tyk med propaganda fra alle sider. Men så er det ved at være nu, at vi skal hjælpe Zelenskyj med at forstå at han er nødt til at give noget til Rusland for at Putin kan indgå fred. Zelenskyj's nationalistiske alt for før krav er ikke muligt. Rusland vil og skal kunne beholde sine baser på Krim, og Ukraine skal kunne garantere, at der ikke bliver antirussiske aktioner i de østlige områder.

Der var en gang, det Romerske Imperium var stort.
Der var en gang, det Osmanniske Imperium var stort.
Der var en gang, det Brittiske Imperium var stort.
Der var en gang, det Sovjetiske Imperium var stort.

.... åh herregud .. kan de 'Imperaturer' virkelig blive ved ?

Thomas Andersen

@ Jan August

Kan du give eksempler på vestlige mediers propaganda?