Korruption
Læsetid: 5 min.

EU’s opgør med Ungarns autokrati har kurs mod »et slapt kompromis«

Efter trusler om at gå glip af EU-milliarder lover Ungarns regering pludselig bod og bedring – og en række tiltag mod korruptionen i landet. Det er en stor chance for Ungarn, men EU styrer mod et sløvt kompromis, så længe de ungarske domstole er politisk styret, mener ungarsk ngo-leder
EU-Kommissionen truer med at tilbageholde over 50 milliarder kroner, hvis ikke Ungarns regering tager drastiske tiltag mod korruption. Det er dog begrænset, hvor stor en effekt tiltagene vil have, siger Marta Pardavi fra ngo’en Helsinki-Komiteen.

EU-Kommissionen truer med at tilbageholde over 50 milliarder kroner, hvis ikke Ungarns regering tager drastiske tiltag mod korruption. Det er dog begrænset, hvor stor en effekt tiltagene vil have, siger Marta Pardavi fra ngo’en Helsinki-Komiteen.

Bernadett Szabo

Udland
22. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»Man truer med at storme butikken – men åbner samtidig en bagdør, så alle kan komme ud med æren i behold.«

Marta Pardavi, jurist og leder af den ungarske afdeling af ngo’en Helsinki-Komiteen, er for tiden »meget forsigtig optimist«.

For umiddelbart ser det hele lovende ud i den eksistentielle europæiske kamp mellem Bruxelles og Budapest om den ungarske undergravning af retsstaten: EU-Kommissionen viser endelig tænder og kræver i sit nye udspil, at et flertal af medlemslandene i EU-Rådet indvilger i at tilbageholde langt over 50 milliarder kroner i EU-midler, hvis ikke Viktor Orbáns regering endelig tager drastiske tiltag mod den omfattende korruption i sit land. Det er vel at mærke midler fra de løbende EU-budgetter for årene 2021-27 og ikke bare fra Genopretningsfonden.

Efter udløsningen af retsstatsmekanismen i 2021 er denne uges trussel mod Ungarn et hidtil uhørt hårdt forsvar for retsstatslige principper i EU – så hårdt, at Viktor Orbán nu lover bod og bedring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Klap kassen i, indtil Orban opfylder optagelsesbetingelserne i EU. EU skal ikke nøjes med kosmetiske tiltag! Orbans enegang med Putin er utilstedelig. Lad ungarerne føle Orbans egoistiske uredelighed!

Jens Christensen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Torben Siersbæk og Inge Nielsen anbefalede denne kommentar

"»Man truer med at storme butikken – men åbner samtidig en bagdør, så alle kan komme ud med æren i behold.«"

Jamen er det egentligt ikke opskriften på at etablere en holdbar aftale om fred?

Og ssmme opskrift for Marta Pardavi selv i konflikten med den ungarske stat/Orban/Fidesz-regeringen ?

Jeg kan forestille mig, at EU - specielt lige for tiden - ganske nøje overvejer mulige konsekvenser af at sende den uartige dreng med Putin-sympatier uden for klassen permanent...

Jeg tror, udskrivelse på dansk hedder udbud. Ellers interessant artikel. Den fik mig til at tænke på Lea Ypis udtalelse til Rune, om at Orban grinende trækker EU rundt i manegen. Det tror jeg på, så det vil være godt for både EU og Ungarn at få noget gjort ved det. Og jeg tvivler på, at EUs politikere og bureaukrater er begejstrede for at blive trukket rundt, i maneger og andre steder.

Jens Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Jørgensen

Nu må EU vise nogen nosser, og ikke give PIS i polen nogen former for håb i samme boldgade. Vi har været til grin for egne penge længe nok.