Protesterne i Iran
Læsetid: 8 min.

Førende Iran-forsker: »Det er begyndelsen til enden for Den Islamiske Republik«

Protestmarcherne mod det iranske præstestyre i kølvandet på en ung kvindes død i moralpolitiets varetægt fortsætter med uformindsket styrke på tredje uge trods massiv undertrykkelse. »Ayatollaherne drømte om at skabe en storslået islamisk utopi, men i dag står de med et frygteligt dystopisk samfund,« siger førende Iran-forsker til Information
Iran er et land, hvor kvinderne paradoksalt nok er bedre uddannet end mændene, men alligevel er det mændene, der bestemmer det hele.

Iran er et land, hvor kvinderne paradoksalt nok er bedre uddannet end mændene, men alligevel er det mændene, der bestemmer det hele.

Udland
3. oktober 2022

ISTANBUL – Præstestyret er lykkedes med at forringe hastigheden på internettrafikken mange steder i Iran. Meget få iranere uploader nu videoer fra protesterne, og det er ikke nemt for os at komme i kontakt med dem. Verden kan ikke følge med i samme intensitet længere.

Men inden internetforbindelsen blev svækket af regimet, nåede vi at tale med en 28-årig kvindelig kunster, Shabnam Nejatjan, fra den hellige by Mashhad i Østiran. Byen som Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei oprindeligt stammer fra.

Shabnam Nejatjan, som deltog i protesterne de første dage, inden sikkerhedsapparatet blev voldeligt, kommer fra en familie med en del præster i Mashhad. Ved hjælp af en persisktalende irakisk oversætter, der ligeledes befinder sig i den hellige by, gav hun os et lille indblik i, hvad der foregår blandt præsterne i øjeblikket.

»De skændes! Du tror, det er løgn, men der er så mange interne skænderier mellem præsterne om den retning, som Den Islamiske Republik har taget, og hvad der blev af den afdøde ayatollah Khomeinis republik,« indleder 28-årige Nejatjan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det iranske regime og situationen i Mellemøsten har skabt en situation, hvor borgerkrig er uundgåelig i Iran.

Søren Kristensen

What took them so long?

Nike Forsander Lorentsen

Det var nu CIA og den engelske Mi5 som kuppede PM Mosadeuq som var demokratisk valgt, når han tog skridt til at nationalisere olien. Lykkes kvindernes revolution som nok er håbet for Iran, vest skal holde sig langt væk, før det ender anners i katastrofe igen.

Erik Karlsen, Peter Mikkelsen, Alan Frederiksen, Jørgen Tryggestad, Georg Rasmussen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Inge Lehmann, Annette Chronstedt og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

- ja..., men når alt kommer til alt, så betyder religionen utroligt meget i befolkningens bevidsthed, og hidtil har de ikke ønsket den skiftet ud.

Måske vælter præstestyret eller også overlever det ved mindre justeringer, men deres greb om magten vil de ikke slippe, og slet ikke deres fortolkninger af religionen, så på den lange bane vil der ikke ske så meget, der ændrer retningen mod et måderne demokrati, - alt for mange vil beholde religionen alligevel, som samfundsmodel.

Forår, javist men først efter vinteren er overstået og i den almindelige form som vi også kender den, - men ikke så meget politisk.

Overgangen til en fredeligere religionsform for landets borgere ligger vist langt væk udi fremtiden, for religionen med det politiske islæt er magtstyret ligesom på vore breddegrader, så hvor skulle forandringerne komme fra.

Willy Johannsen

Islam er opfundet af mænd.
Påduttet kvinder.
Fordi det er så herligt at være en muslimsk mand.
Knap så herligt at være en muslimsk kvinde.

Nu kæmper kvinderne i Iran for at slippe ud og fri.
Hvem hjælper og støtter dem?

Ikke dem, som plejer at hjælpe med den slags.
Ikke når det er Islam.
Der går grænsen trods alt.

De iranske kvinder må sejle deres egen sø.

Martin Christensen

Et kort uddrag fra det iranske Tudeh-parti:
De nuværende hurtige ændringer og angreb fra det regerende teokratiske regime på folket har vist, at det korrupte og reaktionære regime i Den Islamiske Republik Iran er den vigtigste barriere for fremskridt og vores hjemlands opnåelse af frihed, uafhængighed og social retfærdighed. Vi gentager [vores holdning fra tidligere udtalelser], at i den nuværende situation, som i mere end 80 byer, har været vidne til titusindvis af unge mennesker, kvinder og piger, såvel som mandlige og kvindelige studerende, i kampen mod regimet i Iran – hvilket resulterer i tab af snesevis af menneskeliv og skader på flere hundrede – tilstedeværelsen af ​​arbejdere og arbejdende mennesker, som selv har været involveret i en afgørende kamp med den islamiske republiks regime i de seneste år, er endnu ikke synlig.
Ved at bevæge sig mod at organisere en generalstrejke og koordinere folkelige protester om fælles krav, kan det regerende diktatoriske, undertrykkende og korrupte regime og dets undertrykkende organer bringes i knæ!
En lidenskabelig hilsen til kvinderne, de unge og de studerende i landet [Iran], som så modigt har stået op mod det teokratiske regimes undertrykkende apparat og udfordret det herskende diktatur!
Vi kræver øjeblikkelig og betingelsesløs løsladelse af alle de tilbageholdte i de seneste begivenheder såvel som alle samvittighedsfanger og politiske fanger!
Irans Tudeh-parti
30. september 2022

Kan læses i sin helhed på: https://www.tudehpartyiran.org/en/2022/10/02/statement-of-the-tudeh-part...

Kim Morten Nissen

Ligesom det arabiske forår?

Der bliver lidt bål i gaderne, og så ender alt nok med at være det samme som sidst.

Jeg håber virkelig jeg tager fejl.

Alan Frederiksen, Espen Bøgh og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Revolutionen æder sine egne børn.

Mange af de unge egyptere, der deltog i oprøret på Tahrir-pladsen, endte i fængsel eller måtte flygte.