Fortællingen om race har været samlingspunkt for Brasilien. Nu splitter den

At være brasilianer er at være en smule hvid, sort og indfødt på samme tid. Sådan lyder den fortælling, der op igennem det 20. århundrede definerede Brasiliens selvforståelse, og som trækker tråde op til søndagens præsidentvalg. Men hvordan har den både samlet og splittet den brasilianske befolkning?
Brasilien fik i efterkrigstiden ry for at have knækket koden til, hvordan et land kan fungere helt uden racisme. Den fortælling blev også båret frem af den brasilianske stat, som organiserede karnevaler, spillede samba på tværs af landets radiokanaler og viste fodboldlandsholdet på tv

Brasilien fik i efterkrigstiden ry for at have knækket koden til, hvordan et land kan fungere helt uden racisme. Den fortælling blev også båret frem af den brasilianske stat, som organiserede karnevaler, spillede samba på tværs af landets radiokanaler og viste fodboldlandsholdet på tv

Mauro Pimentel

Udland
28. september 2022

I 2014 var Brasilien værtsland for VM i fodbold, og det gik sådan set meget godt for det brasilianske landshold, der skulle spille semifinalekamp mod Tyskland. Jeg var denne sommer i London, og her mødte jeg en brasiliansk kvinde, som inviterede mig med ud at se kampen.

Der sad vi så i Hackney på en brasiliansk bar med storskærm og spiste feijoada blandt andre forventningsfulde landsholdsfans. I begyndelsen blev der skrålet og skålet, men stemningen blev hurtigt på grænsen til panisk. I 93 lange og ydmygende minutter var vi vidne til intet mindre end en tysk triumf. Brasilien tabte 7-1, og på den lille bar vekslede både børn og voksne mellem at råbe, hyle og græde.

Den aften i 2014 tænkte jeg, at det brasilianske folk var ualmindeligt dårlige tabere. Men jeg er siden kommet til at undre mig over, om befolkningens reaktion på den fatale VM-kamp også skal forstås i lyset af Brasiliens historie og nationale fortælling. En fortælling, der trækker tråde op til det valg, der finder sted på søndag mellem den tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva og den nuværende præsident Jair Bolsonaro.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her