Iran
Læsetid: 5 min.

Irans kvinder i oprør: »Død over moralpolitiet«

Massive protester mod Den Islamiske Republiks moralske love udgør den hidtil største udfordring for den ultrakonservative iranske præsident Ebrahim Raisi, der netop er landet i New York for at lange ud efter Vesten
I Iran er den unge kuridiske kvinde Mahsa Amini død i politiets varetægt efter at være blevet anholdt af moralpolitiet. Det har udløst omfattende demonstrationer i Teheran.

I Iran er den unge kuridiske kvinde Mahsa Amini død i politiets varetægt efter at være blevet anholdt af moralpolitiet. Det har udløst omfattende demonstrationer i Teheran.

AFP/Scanpix

Udland
21. september 2022

ISTANBUL – Irans præsident Ebrahim Raisi, som i 1988 var medlem af en iransk dødskomité, der anklages for at have slået mindst 5.000 politiske fanger ihjel uden rettergang, har det med at få sin vilje.

Mandag landede Raisi i New York for at deltage ved FN’s 77. generalforsamling, men op til hans tale onsdag havde iraneren flere aktiviteter på to-do-listen, herunder et interview med det respekterede nyhedsprogram 60 Minutes.

Og her kommanderede den ultrakonservative Raisi rundt med de amerikanske journalister både før og efter interviewet.

Den ellers kompromisløse journalist Lesley Stahl, som tilbage i 2020 fik Donald Trump til at udvandre fra tv-studiet i protest over de »upassende« og »hårde spørgsmål«, lod sig i mandags indsmigrende iføre et persisk rusari-tørklæde på hovedet for at gennemføre interviewet med hr. Raisi. Det var nemlig den iranske præsidents krav for at medvirke.

Men det var ikke bare det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jakob Toet Jorsal

Det virker som om at Khamanei er på en twitterspree, da det er irans forsvarsuge og de fejrer slutningen på iran-irak krigen. Kan Waleed Safi svare på om Khamenei siger noget til demonstrationerne?

Willy Johannsen

Jeg har en fornemmelse af, at det her ender godt i Iran.
Måske først med en masse blod.
Men man skal nu engang ikke lægge sig ud med kvinder, som virkelig mener det...
Det gælder i ethvert land uanset tro eller styreform.
Jeg har anet det her længe... : )
Pragtfuldt!

Svend Jespersen

Ingen, som kender bare en smule til Irans ledere, kan være itvivl om, at de agter at gøre det bedste, de kan, for at føre Khomeinis revolution til den bitre ende. De taler ét sprog til FN og andre vestlige lyttere og et andet til deres trosfæller. På især ét punkt har de været umisforståelige lige siden 1979, hadet til det, de kalder "the arrogant powers", som først og fremmest er USA og Israel, og i næste række alle andre vestlige lande med sekulære, demokratiske og liberale styresystemer.

Det iranske styres had til Vestens frihedsidealer er uendeligt.

Søren Kristensen

Ingen, som kender bare en smule ti kvinder, ved at de ender med at få det som de vil have det.