Italien er hårdt ramt af klimaforandringerne. Men det fylder ingenting i valgkampen

I år er klimaforandringerne smadret direkte ind i Italien, som står tilbage med alvorlige økonomiske og menneskelige omkostninger. Bønders og fiskeres eksistensgrundlag er truet, men alligevel fylder det så godt som ingenting i valgkampen, og landet går med bind for øjnene ind i en katastrofe, advarer eksperter
Po-floden i det nordlige Italien har ikke fået en dråbe nedbør hele foråret og sommeren, og da der endelig faldt noget, var det i form af hagl på størrelse med golfbolde.

Po-floden i det nordlige Italien har ikke fået en dråbe nedbør hele foråret og sommeren, og da der endelig faldt noget, var det i form af hagl på størrelse med golfbolde.

Andrea Fasani/EPA/Ritzau Scanpix

Udland
7. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Sojaplanterne er fuldstændig afsvedet. Resterne af dem ligger sammenkrøllede og nyttesløse på jorden. Majshøsten vil også slå fejl. Kun hver tiende majsplante lader til at overleve, og en stor del af risplanterne er ligeledes udraderet.

En »massakre« har fundet sted, som Elisa Moretti udtrykker det.

»Jeg beder til, at vi i det mindske kan redde en tredjedel af risen,« siger den 42-årige bonde. »Vi har ikke andet tilbage, der kan redde os.«

Hun står ved sine rismarker i det pandekageflade landskab syd for Venedig, hvor Po-floden møder Adriaterhavet. Normalt ville hun på denne årstid være omgivet af høje planter med smaragdgrønne blade og store, hvide riskorn på toppen. Nu er her i stedet gulbrune, falmede planter. På store dele af hendes marker er der intet tilbage at holde liv i.

»Vi er blevet tæsket,« siger hun. »Naturen har virkelig givet os en på siden af hovedet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Glæd jer over gadebelysningen bliver reduceret over hele landet. Men gøre det rigtige gør man ikke! Hastigheden på motorvejene er stadig 110 /130.

Svend Erik Sokkelund, Anders Hüttel, Gitte Loeyche, Hans Larsen, Flemming Sørensen, Alan Frederiksen, Inger Pedersen, Jacob O og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Italien ligner jo nok et skræmmende eksempel på en demokrati-model som har spillet fallit og som trænger til en kraftig fornyelse og opgradering .

Med mange år hvor "big money" har domineret i parlamentet og i de store medieselskaber (jfr. bl.a. mangemilliardær og mediemogul Berlusconi ), så har Italien her fundet en sikker opskrift på at skabe en "failed state" på den lange banen.

Andre store vestlige lande som USA og UK kæmper så men med nogle av de samme alvorlige demokrati-problemer og udfordringer

Forhåbentligvis ender det ikke i borgerkrigslignende tilstande.

Jan Henrik Wegener

Mon dog man også kommer ret langt ved at landene arbejder hver for sig?

det er da glimrende,at klima intet fylder i valgkampen --hvem af de nuværende 179 medlemmer af folketinget ved noget o v e r h o v e d e t om "klima" ,som vi helt uvidende stakler skal kunne forholde os til ... hvis hende STØJBERG (hvorefter følger en del ord, som er upassende i INFORMATION) siger at vi helt bør undlade at ..........?........ -så vil mange i stedet for gøre det modsatte " så kan hun lære det "
mvh ejvind ravn ( estland)

Alan Frederiksen

Egentlig burde det ikke overraske, at mennesket ikke får handlet på den trussel som klimaforandringerne udgør.

En artikel fra The Guardian:
"Thanks to decades of collaboration between neuroscientists and psychologists – bolstered by the advent of imaging technologies, such as functional magnetic resonance imaging, which allows them to see exactly how the brain makes choices – we’re beginning to understand just why people behave so irrationally. Part of the reason, according to these studies, is that – for the human brain – climate change simply does not compute."
"For one thing, human brains aren’t wired to respond easily to large, slow-moving threats."
“Our brain is essentially a get-out-of-the-way machine,” Daniel Gilbert, a professor of psychology at Harvard best known for his research into happiness, told audiences at Harvard Thinks Big 2010. “That’s why we can duck a baseball in milliseconds.”
"While we have come to dominate the planet because of such traits, he said, threats that develop over decades rather than seconds circumvent the brain’s alarm system. “Many environmentalists say climate change is happening too fast. No, it’s happening too slowly. It’s not happening nearly quickly enough to get our attention.”
https://www.theguardian.com/sustainable-business/2014/nov/10/brain-clima...

En artikel fra BBC:
Psychologists have identified more than 150 cognitive biases we all share. Of these, a few are particularly important in explaining why we lack the will to act on climate change.
1. Hyperbolic discounting. This is our perception that the present is more important than the future. Throughout most of our evolution it was more advantageous to focus on what might kill us or eat us now, not later. This bias now impedes our ability to take action to address more distant-feeling, slower and complex challenges.
2: Our lack of concern for future generations. Evolutionary theory suggests that we care most about just a few generations of family members: our great-grandparents to great-grandchildren. While we may understand what needs to be done to address climate change, it’s hard for us to see how the sacrifices required for generations existing beyond this short time span are worth it.
3: The bystander effect. We tend to believe that someone else will deal with a crisis. This developed for good reason: if a threatening wild animal is lurking at the edge of our hunter-gatherer group, it’s a waste of effort for every single member to spring into action — not to mention could needlessly put more people into danger. In smaller groups, it was usually pretty clearly delineated who would step up for which threats, so this worked. Today, however, this leads us to assume (often wrongly) that our leaders must be doing something about the crisis of climate change. And the larger the group, the stronger this bias becomes.
4: The sunk-cost fallacy. We are biased towards staying the course even in the face of negative outcomes. The more we've invested time, energy or resources into that course, the more likely we are to stick with it – even if it no longer seems optimal. This helps explain, for example, our continued reliance on fossil fuels as a primary source of energy in the face of decades of evidence that we both can and should transition to clean energy and a carbon neutral future.
https://www.bbc.com/future/article/20190304-human-evolution-means-we-can...

Arne Albatros Olsen, Hans Larsen og Emil Davidsen anbefalede denne kommentar

Virker til at overskriften burde have været at klima måske BURDE fylde mere for Italienerne end den gør pga. de mere presserende og åbenlyse problemer det skaber for dem. I Danmark har vi trods alt til gode at blive så åbenlyst konfronteret med det i vores egen lokale natur.
Det kommer, men som i så mange andre situationer så er det ikke det nemmeste for os at forholde os til problemer vi endnu ikke kan "mærke/se".
Måske det bliver lidt ligesom Covid-19. De sydlandske lande "for lov" til at være vores kanariefugl...

Jeg er ked af at sige det, men klima er ikke alt og ofte ikke det vigtigste her & nu!

Uanset hvad vi gør, så ændre tingene sig ikke i morgen, og der er sat utallige tiltag i gang, men Rom blev ikke bygget på en dag.

Krigen i Ukraine har gjort at folk i massevis nu går fra gassen her i DK og overgår til alt muligt andet "grønt", så ro på, den positive forandringen suser derud af, der er tryk på og folk og samfund skal også lige kunne følge med.

Pas nu på at klimakampen ikke bliver skinger og til klimahysteri, det gør intet godt for nogen eller noget!

Anne-Marie Esmann

Måske er det lige klimahysteri og skingerthed der skal til, for at fatte, at vi ikke kan blive med at leve som vi gør. Vi kan ikke bare tro på at teknologi bliver opfundet og så kører det. For det gør det ikke.

Men det er jo fuldstændig rigtigt, at det er svært at forestille sig noget der ikke har ramt en endnu. Jeg tror ikke de ramte i Italien og andre steder der lider under massive klimaforandringer er lige så cool som vi danskere. Helt ærligt.

Steen K Petersen, erik pedersen, Inger Pedersen, Arne Albatros Olsen, Troels Ken Pedersen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar

Havet ud for Badehotellet i Ærøskøbing stank af rådne æg folenden dag. Sådan lugter svovlbrinte i en stendødt hav.
Det har stået på i en menneskealder.

Jeg fik et lift af formanden for de konservative på Ærø. Han fortalte at han lavede en film og havet da de flyttede til i 17´. Han oplevede at blive hadeobjekt 1. De lokale kan ikke tåle at få virkeligheden lige i ansigtet.

Forleden var der endnu en som slog noget om havet op på FB. Og to kommentarer nede "flyt dog fra Øen tåbe".

Så Støjberg har flere stemmer hernede.

Alan Frederiksen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@ Anne-Marie Esmann

Nej, det er det ikke, for så får man folk der ikke lytter og går direkte over i den anden skyttegrav, og stemme på nogen som slet ikke ser et problem i disse ting, så nej og atter nej, det vil kun skabe splid og modstand frem for fælles forståelse og front!