Pakistan
Læsetid: 6 min.

Katastrofen i Pakistan er lige begyndt: »Vores land er blevet en sump«

Den enorme syndflod, som har oversvømmet en tredjedel af Pakistan, har forkrøblet landets landbrugssektor. Sult, sygdomme og arbejdsløshed er nu en del af hverdagen, og det kan blive værre i den kommende tid. »Det er den mest omfattende katastrofe, jeg har set i min levetid,« siger direktøren for en af Asiens største humanitære organisationer til Information
Oversvømmelserne i Pakistan får folk til at flytte til højere liggende områder væk fra vandmasserne.

Oversvømmelserne i Pakistan får folk til at flytte til højere liggende områder væk fra vandmasserne.

Nadeem Khawer/Ritzau Scanpix

Udland
16. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

ISTANBUL – Da hedebølgen ramte det sydlige Pakistan i foråret, anede Zahid Waqas, at landsbyens skæbne var forseglet. Ekstreme temperaturer i begyndelsen af foråret er nemlig ofte et ildevarslende tegn. Det havde den 55-årige Waqas erfaret efter 40 år som landmand.

Desuden var der en række andre hændelser hen over foråret, der bekræftede Waqas’ dystre tanker. Der var rygter om fugle, der pludselig faldt ned fra himlen. Broer, der kollapsede i Gilgit-provinsen nær Karakoram-bjergkæderne på grund af smeltede gletsjere. Massive jordskred, der begravede landsbyer og kvæg nordpå. Waqas havde også hørt, hvordan hedebølgen havde ødelagt æble- og pærehøsten. Mange af hans kolleger i Balochistan-provinsen var hårdt ramt i forårssæsonen.

»Da regnen endelig kom fra himlen midt i juni efter en længere hedebølge, var jeg lykkelig. Min værste frygt var blot meningsløst sortsyn, tænkte jeg,« siger landmanden gennem en oversætter over telefonen fra et sted nær Khairpur-distriktet i Sindh-provinsen i det sydlige Pakistan.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Pakistan er jo desvære en anomali - et resultat af, at hinduer og muslimer var indædte fjender, da det indiske subkontinent fik sin selvstændig fra at være en britisk koloni, og blev delt i Indien og Pakistan, som først var to adskilte områder, Vest- og Østpakistan, hvor det sidste siden blev til Bangladesh. Et land som havet er godt på vej til at oversvømme og eliminere.
Fjendskabet er ikke blevet mindre siden, selv om det trodser enhver fornuft.
Og nu har Modi-regimet gjort det helt umuligt.
Trist at en region med en så gammel og rig kultur er så selvdestruktiv.
Men det er set før, når et for lille areal får en for stor population.
Kendt fra alle samfund - dyr som mennesker.

Danny Hedegaard, Henrik Madsen, Kirsten Franck, svend christian tychsen, Inge Nielsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Intet udstiller krigens idioti bedre end en rask "lille" naturkatastrofe, som om der ikke er problemer nok.

Naja Abelsen, Danny Hedegaard, Steen Bahnsen, Claus Nielsen, Carsten Munk, svend christian tychsen, Inge Nielsen, John Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det der særligt gør indtryk her,
er at hverken ekstremister, militær eller myndigheder eller de katastroferamte dyr og mennesker, eller for den sags skyld retfærdighed eller guder,
kan gøre en skid, når naturen går over sine bredder. I en menneskeskabt verden med grænser og nationale mål er de nævnte faktorer skideligegyldige.

Det er en voldsom ulykke, som er svært at begribe. Endsige gøre meget mere ved, end der allerede gøres for at hjælpe. Kun naturen kan redde dem alle.

Naja Abelsen, erik pedersen, Danny Hedegaard, Carsten Munk og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar

Det er jo temmelig absurd at vedblive at vedligeholde atomsprænghoveder, der er SÅ dyre, og ikke simpelthen skifte over til at hjælpe folk. Endnu mere nu, i håbløsheden der beskrives i artiklen. Krig er en forbrydelse, selv i "fredstid"!