Klima
Læsetid: 7 min.

Klimaændringerne på vej mod ukendt territorium af ødelæggelse. »Kollektivt selvmord,« siger FN’s generalsekretær

Endnu en global statusrapport fra flere FN-organisationer og ekspertorganer maler et dystert billede af fortsat stigende udledninger og stadigt tydeligere konsekvenser af klimaændringerne. »Det her er for vigtigt til at give op,« siger en af forfatterne
»Vi har ført krig mod naturen, og nu slår naturen tilbage på frygtelig vis,« sagde FN’s generalsekretær, António Guterres, da han besøgte Pakistan, efter historiske oversvømmelser havde krævet over 1.300 dødsofre og fordrevet en halv million fra deres hjem.

»Vi har ført krig mod naturen, og nu slår naturen tilbage på frygtelig vis,« sagde FN’s generalsekretær, António Guterres, da han besøgte Pakistan, efter historiske oversvømmelser havde krævet over 1.300 dødsofre og fordrevet en halv million fra deres hjem.

Asim Tanveer/AP/Ritzau Scanpix

Udland
14. september 2022

Det er den tid på året. Der kan nu gøres status over sommerens klimarelaterede begivenheder på den nordlige halvkugle. Og der kan sendes opdaterede forskerappeller af sted mod de regeringsledere og -forhandlere, som om mindre end to måneder mødes i Sharm el-Sheikh, Egypten til det 27. klimatopmøde, COP27, siden vedtagelsen af FN’s klimakonvention for 30 år siden.

Det var konventionen, hvor landene aftalte at sikre »en stabilisering af koncentrationerne af drivhusgasser i atmosfæren på et niveau, som kan forhindre farlig menneskeskabt indvirkning på klimasystemet«.

»Dette niveau bør realiseres inden for en tidsramme, der er tilstrækkelig til at sikre, at økosystemerne kan tilpasse sig naturligt til klimaændringerne, til at fødevareproduktionen ikke trues, og til at den økonomiske udvikling kan fortsætte på et bæredygtigt grundlag,« skrev man dengang i 1992.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

»Selv i dag, hvor mennesker dør under oversvømmelser og hungersnød, stiger udledningerne. Det er vanvid. Det er kollektivt selvmord.«

-Og vi kan ikke engang lave bilfri søndag eller skrue ned til 19 grader uden brok:/

Lillian Larsen, Morten Balling, Anna Olsen, Naja Abelsen, Gitte Loeyche, Andreas Lykke Jensen, Katrine Damm, Torben Skov, Olaf Tehrani, Steen Ole Rasmussen, Inge Lehmann, Kim Morten Nissen, Carsten Munk, Marianne Stockmarr, Jacob O, Niels-Simon Larsen, Eigil Hansen, Mogens Holme, Henning Andersen, Jesper Kloppenborg, Henrik Madsen, Ejvind Larsen, preben pedersen, Arne Albatros Olsen, Kim Andersen, Ruth Sørensen, Jørgen Larsen, Søren Cramer Nielsen, Bjarne Andersen, erik pedersen, Jørgen Tryggestad, Alan Frederiksen, René Hansen og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Og endnu værre: selv i de lande, hvor befolkningerne nu rammes og hårdest, stiger udledningerne.

og der er klima ikke engang et emne til valgene!

Herhjemme har der været et valg med klima som emne - og det kommende ser ikke ud til at blive det trods brok over 19 grader på arbejdet og stigende priser?

Lene Grøstad, Naja Abelsen, Marianne Stockmarr, Niels-Simon Larsen, Eigil Hansen, Jesper Kloppenborg, Ejvind Larsen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Martin Jensen@ Verdens rigeste ene procent udleder lige så meget CO2 som verdens fattigste 50 procent. Det siger vist alt om, hvad værre er...

Lene Grøstad, Naja Abelsen, Gitte Loeyche, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen, Inge Lehmann, Kim Morten Nissen, Marianne Stockmarr, John Andersen, Niels-Simon Larsen, Eigil Hansen, Mogens Holme, Henrik Madsen, Ejvind Larsen, Kim Andersen, Lillian Larsen, Kim Houmøller, erik pedersen, Jørgen Tryggestad og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar

Jeg sorterer mit affald.
Bil er ikke mulig, som kronisk på piller indtil min egen dommedag.
Bor til leje, i en landsby med indbygget el og vand.
Varmen er en evig udfordring. Forbrug er ikke mulig på dagpenge som ikke stiger mens alt mulig andet stiger. Det var min status, mit ståsted.

Vi er alvorligt bagefter på alle "hylder".
Coachen er falsk med sin endeløse ukritiske stræben efter nye mål overfor den virkelig som vores børn arver og som vi andre kun ser begyndelsen på.

Liberalt dna er helt ved siden af de kollektive udfordringer som rammer os. De er dog fantastisk gode til at give taktstokken til borgeren, så de selv kan skabe deres egen fiasko. Tænk at valget i Sverige muligvis bliver afgjort på frygt og at den giver magten til de mest borgerlige som i tror på klima-udfordringerne.

Jøses og her står vi snart selv.
Spids ørene, bed til Gud, Jehova eller Allah.
Jeg fik et personlig brev fra Jehova på Ærø. De tror fuldt og fast på at Gud kan redde makronerne. Efter deres bibel vil har tørre alle tårer væk og fjerne død, sorg, skrig og smerte. Endnu et liv styret af frygt styret af mirakler.

Jeg tror på naturen og at den er i defensiven og har været det i 150 år.
Da jeg stod og underviste mine geografi hold fra 2006 til 16´ lærte jeg de unge at verden altid forandrer sig. Dengang var der også overbefolkning, oversvømmelser og kritik af co-2.

Da jeg fik min datter i 1998 skulle hun aldrig spise andet end økologisk. Enden på den fortælling kender jeg ikke. Men jeg ved at fortrinsvis mange unge slet ikke spiser kød, heller ikke i smug.

Jeg gik på Tvind i midtfirserne, der var kost heller ikke en prioritet. Man siger at mennesker som har oplevet en koncentrations altid spiser op. Vi åd for vi var hele tiden sultne. Da jeg blev født var vi 3,5 mia. mennesker er vi ikke rundet 8?

Om lidt behøver vi slet ikke forholde os til at elefanter har utrolig store ører, for de mærker også at deres habitater bliver uudholdelige at være i. Mennesker og dyr migrerer siger geografilæreren i mig. Efter at jeg var lærer har jeg set og tænkt over når en æder. Der skal min hånd ikke komme i karambolage. De slår hjernen fra og bare æder.

Jeg er inviteret i teater denne aften af de venner som jeg elsker højest på Ærø.
Vi skal se en enakter der hedder "Livets små mirakler" på dansk. Så jeg glæder mig som et lille barn til en aften med mirakler.

Lene Grøstad, Naja Abelsen, Alan Frederiksen, Torben Bruhn Andersen, Eigil Hansen, Jesper Kloppenborg, Ejvind Larsen, Lillian Larsen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Efter at jeg var lærer har jeg set og tænkt over når en GRIS æder. Der skal min hånd ikke komme i karambolage. De slår hjernen fra og bare æder.

@Peter Mikkelsen - og derfor er Kinas og Indiens gigantiske udledning ikke så vigtig i et lukket system som Jordens?

Morten Bøttzauw

Jeg har da sympati for Pakistans store problemer, men jeg må også gøre opmærksom på at det er et næsten forfejlet land. der inddrives omkring 9 % af skat fra de mange rige pakistanere og det politiske kaos gør at næsten intet bliver gjort for at afværge idiotiske bebyggelser og almindelig dårlig planlægning i byer og på land. I det forrige øst-pakistan, nu Bangladesh, er mange erfaringer gjort vedr. oversvømmelser og tyfoner. Men de bliver ikke anvendt i Pakistan, fordi det ville hindre den rige overklasse i at hyppe sine egne interesser. Et elendigt land som USA og Kina kæmper om at få i deres lejr, men som er dybt Islamistisk og støtter Al Qeida og fundamentalistisk Islam. De burde tage sig sammen og ikke kun bede resten af verden om at betale for deres dårlige statsførelse.
Venlig hilsen
Morten B.

Naja Abelsen, Jacob Nielsen, Inge Lehmann, Marianne Stockmarr, Mikael Aktor, Ejvind Larsen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

igen og igen høres at verdens 1% udleder mere forbruger mere end de 50% fattigste – OK hvad så når vi har skaffet os af med den 1% – hvad så så vil nogen måske sige – hvor står vi så hvor går vi hen ?
på den anden side – måske det vil være en mulighed der seriøst er værd at overveje inden lyset slukker og festen er slut for de 90%
for det er en illusion at forestille sig af den 1% frivilligt skulle forbruge (sine ? vores ?) ressourcer på at omlægge til en bæredygtig verden for de 99% andre
og historien har vist at udtynding i toppen også kan have visse positive konstruktive samfundseffekter – snilde hackere kunne globalt stoppe uetiske ikkebæredygtige kapitaltransaktioner lokalt spærre forbruger kreditkonti over et vist basisbeløb pr. borger – der vil blive tumultariske tilstande for en relativ kort jordtid medføre omorganisering nytænkning konsolidering socialisering samarbejde problemløsning men ikke nødvendigvis uciviliseret over hele linjen og koste knoppen – moderne tider

Niels-Simon Larsen

Hvis man nu spurgte Anne Olhoff, om hun selv havde et positivt syn på klodens fremtid, hvad ville hun så svare? Jeg tror ikke, hun turde fortælle sandheden. Hun ville svare noget med, at man jo blev nødt til at bevare håbet. Spurgte man så, hvad man skulle bruge det til, ville hun nok vende sig om og gå - måske hen til sin psykolog.
Hvad skal vi andre så gøre, når der ikke er noget at gøre? Tja, vi kan jo gå op i valget om, hvem der skal være den kommende statsminister, eller også kan vi begynde at organisere os og foretage os noget fornuftigt mht fremtiden.

Naja Abelsen, Lene Basballe, Ditlev Palm, Alan Frederiksen, Katrine Damm, Torben Skov, Inge Lehmann, erik pedersen, Carsten Munk og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

@Niels-Simon Larsen - så skal vi nok organisere os, for den næste regering bliver desværre blå! :/

Martin Jensen burde det ikke hede den næste regering bliver også blå igen?

De sidste 2 socialdemokratisk ledede regeringer førte også klassisk blå politik.

Så er det ikke hip som hap?

Ejvind Larsen, Naja Abelsen, Peter Meyling og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

" Do not go gentle into that just fight

any age should burn and rave at the close of the day

rage, rage against the dying of the planet. "

( Dylan Thomas modifikation)

@Inge Lehmann

Tjah, jeg kan nu godt se forskel på denne regering og Løkkes regering.

Men spørg du hellere Mai Villadsen, om forskellen er den samme eller farven bare har en anden lyd?

Hun oplister nogle punkter ganske fint heri:
https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-enhedslisten-paa-kollisionskurs-med-...

Pakistans folkevalgte parlament og forkevalgte præsident kan sikkert få mange milliarder til nødhjælp og genopbygning af landet med grønne klimatiltag ved at afvikle deres atomvåben.

Lene Grøstad, Inge Lehmann og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg gik og tænkte på, hvorfor et land som Pakistan lader sig angribe uden at forsvare sig? Da de har atomvåben pakistanerne, kunne de jo bare droppe nogle bomber over nogle store byer i Vesten som tak for sidst. Med vores materialistiske kultur har vi jo angrebet 1/3 af landet med oversvømmelser. Der er over 7000 gletsjere i verden, som den vestlige verden nu har set sig ond på, og det vil give mange lande oversvømmelser. Hvis nogle af dem har a-våben, kan de svare igen, hvis de vil. Da de nok ikke vil det, så er der den moralske side af sagen. Tænk, at vi volder skade på andre lande gennem vores livsførelse. Det har vi gjort gennem flere hundrede år - oven i købet som kristne lande. Vi har udbredt det kristne, kapitalistiske evangelium og dvs både den personlige frelse og den materielle.
Det er ufatteligt, at vi ikke dropper begge dele og giver os selv et andet og bedre liv at leve.

Niels-Simon Larsen, det er IKKE de vestlige lande der er skyld i oversvømmelser, det er de rigeste måske 10% af verdens befolkning der er de skyldige. Og de findes både i vesten, i Asien og i alle U-lande, ja over hele kloden.
10% af pakistans befolkning er rigere end de 50% fattigeste i Danmark og udleder mere CO2.
Så stop dit klynkeri over hvor slemme vi er i vesten, ja der findes store syndere i vesten, men så giv dem skylden sammen med alle andre rige i u-lande. Flertallet af danskerne udgør stort set ikke et problem.
Hvis Pakistan ønsker at stille andre til ansvar, så må de først opføre sig som foregangslande i forhold til andre lande, men det gør de IKKE, så de er lige så skyldige som alle andre lande. Måske mere skyldige pga deres store textil industri. Men jeg har ikke hørt dem ville stille andre til ansvar, det er KUN dig Niels-Simon Larsen.