Analyse
Læsetid: 5 min.

Markederne straffer den britiske regerings markedsfundamentalisme

Liz Truss’ stærkt ideologiske frimarkedsbegejstring har mødt virkeligheden. De markeder, hun ellers tillægger så stor autoritet, reagerer ubetinget negativt på regeringens planer om massive, ufinansierede skattelettelser til de rigeste. Nu er pundet i frit fald, og krisen rykker tættere på
Premierminister Liz Truss’ budget er skruet sammen for at stimulerer markedet. Men markedernes reaktion minder om den, man ser, når et latinamerikansk land har valgt en meget venstreorienteret regering.

Premierminister Liz Truss’ budget er skruet sammen for at stimulerer markedet. Men markedernes reaktion minder om den, man ser, når et latinamerikansk land har valgt en meget venstreorienteret regering.

Daniel Leal/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
28. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Liz Truss tror på de frie markeder. Markedet er »grundlæggende humant og demokratisk,« og det er den stålsatte tro på »frihandel, frit initiativ, og frie markeder«, der har gjort Storbritannien stort. 

Desværre tyder meget nu på, at markederne ikke tror på hende. Fredag præsenterede den britiske finansminister Kwasi Kwarteng det, han selv kaldte et »minibudget«. Der var på alle måder tale om en retorisk underdrivelse. Ikke alene fremlagde han de seneste 50 års største skattelettelser, men sendte også et klart signal om den stålfast ideologiske linje i Liz Truss’ nye regering. Frimarkedskonservativ, kalder de den.

Den øverste indkomstskat lettes dramatisk, bundskatten sænkes, en række planlagte skatte- og afgiftsstigninger annulleres og meget mere.

»Og der er mere på vej,« sagde Kwarteng til BBC.

Labour har naturligvis kritiseret pakken som asocial, uansvarlig og umoralsk. En fest for de allerrigeste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Der er jo tale om intet mindre end et statskup gennemført af lidt mere end 1000 rige mennesker i England (medlemmer af det konservative parti), som har valgt en leder, der stjæler statens penge og propper dem lige ned i deres egne lommer.

Det er helt forrykt, og at Englænderne ikke er på gaderne med høtyvene siger noget om, hvor kuet den engelske underklasse er.

Mikael Velschow-Rasmussen, David Zennaro, erik jensen, erik pedersen, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen, Malcolm McGugan, Dan Jensen, Morten Jensen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, uffe hellum, Josephine Kaldan og Jørgen Tryggestad anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Rune Stilling - 27. september, 2022 - 23:04

Selv om du (og jeg) ikke bryder os om den måde man kan vælge statschef på i UK så er der altså tale om en proces, der er i overensstemmelse med dgn engelske forfatning.

At de britiske konservative er nogle hundehoveder er der næppe nogen chance for at du og jeg kan ændre.

Labour er heller ikke altid værd at samle på. Jeremy Corbyn slumpede sig til et (men kun et) flot valgresultat - næste gang røg han helt ud af banen!

Rolf Andersen, erik jensen, Lars Jørgensen, Holger Nielsen, Per Christensen og Josephine Kaldan anbefalede denne kommentar

@Torben Det er i alle andre henseender end strengt lovgivningsmæssigt et statskup. Det er tilladt at tænke selv og nogen gange er man nødt til at dømme intentionen bag, fordi regler aldrig vil kunne afdække alle tænkelige situationer.

erik pedersen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Holger Nielsen og Niels Vest-Hansen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Rune Stilling - 28. september, 2022 - 07:29

"Det er i alle andre henseender end strengt lovgivningsmæssigt et statskup."

Nej. Det er IKKE et statskup i nogen henseende.

@Torben

"t statskup (coup d'état, paladsrevolution, kup) er en magtovertagelse, hvor oprøret udspringer blandt systemets egen magtelite. Står militæret bag kuppet, anvendes ofte betegnelsen militærkup.

Et statskup karakteriseres ved at det oftest gennemføres af en lille gruppe, som kun udskifter de øverste politiske ledere. "

Så jo det er i alle andre henseender end strengt lovgivningsmæssigt et statskup :-)

Torben Siersbæk

Rent bortset fra, at alle i UK accepterer metoden....

Såehhhh....

At resultatet er noget gylle fortæller bl.a. meningsmålingerne (og Børsen og Financial Times og.....).

Men du giver nok heller ikke ret meget for Keir Starmer som PM, ville jeg gætte på. Han er jo ikke Jeremy Corbyn.

Jeg er nu nok mest enig med Obelix, når han siger: "De er skøre de briter".

@Torben:
På den ekstreme højrefløj i USA benyttes begrebet "omfordelingspolitik", som om det er robin hood-politikere, der stjæler penge fra de rige og giver til pøbelen.
Det er, og har altid været, løgn. Der er tale om, at de fælles værdier, som er skabt af samfundet som helhed, det mangehovede uhyre, kan reservere al magt og rigdom til en elite, der har arvet deres privilegier uden selv at skabe dem, eller man kan deles lidt mere om småkagerne.
Jeg er enig med Rune i, at det fandeme ER et kup, at stjæle alle de offentlige værdier til de rigeste, og så overlade det til fremtidens skatteborgere at betale regningen senere. Ligesom Brixtofte gjorde i Danmark.

David Zennaro, Arne Albatros Olsen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Det er hvad , der kan ske, når ideologi absolut skal overtrumfe enhver sund økonomisk fornuft.

Torben Siersbæk

Corbyn?

Torben Siersbæk

@uffe hellum - 28. september, 2022 - 20:07

"På den ekstreme højrefløj i USA"...

SKULLE vi ikke holde os til UK, som lederen beskæftiger sig med?

Det er en fundamental ideoligisk diskussion, ikke en statsretslig, der er i gang, og den diskussion er rigitigt væsentlig.

Og hvad angår ideologisk bestemte økonomiske politikker lader det ikke til at der er specielt store divergenser blandt debattørerne her: det er en asocial og skadelig (!) økonomisk politik, der foreslås af den nyslåede PM. Og det har prompte givet hende massive problemer, både hos fagøkonomer, investorer i alle størrelser OG hos de britiske vælgere!