Energikrisen
Læsetid: 10 min.

Protester i Leipzig: »Ring til Moskva og få åbnet Nord Stream 2, så vi kan stoppe inflationen!«

Med demonstrationer i Prag og Leipzig har sociale protester fået en bragende optakt i et Europa med høj inflation og eksplosive energipriser. I Tyskland har regeringens enorme energipakke dæmpet opstanden for en stund
Til mandagsdemonstration i Leipzig, hvor 5-10.000 både yderligtgående højre- og venstreorienterede demonstranter forsøger at råbe regeringen op og få den til at stoppe sanktionerne mod Rusland.

Til mandagsdemonstration i Leipzig, hvor 5-10.000 både yderligtgående højre- og venstreorienterede demonstranter forsøger at råbe regeringen op og få den til at stoppe sanktionerne mod Rusland.

Christian Mang

Udland
8. september 2022

»Vores sanktioner mod Rusland er det glade vanvid. Vores egen økonomi går ned med dem. Vi er jo dybt afhængige af at importere billig energi.«

Jürgen Elsässer, der udgiver det hårdt højreorienterede magasin Compact, kender åbenlyst sit publikum: Hver gang han leverer en pointe her på den smukt restaurerede Augustplatz i østtyske Leipzig, holder han en kort kunstpause og høster et højlydt bifald.

»Vi forråder vores energipartnerskab med Rusland til glæde for den amerikanske frackingindustri,« råber han i mikrofonen og høster endnu en runde bifald.

»Sanktionerne skal væk, og Nord Stream 2 skal åbnes, nu! Den har kostet ni milliarder skatteeuro – og med russisk gas kunne vi aflyse inflationen og forsyningskrisen og atter dæmpe energipriserne.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, det yderste højre og det yderste venstre står stærkt samlet her. Fox News og Dagbladet Arbejderen er enige om, at Rusland skal have lov til at myrde og voldtage ukrainere og udslette den ukrainske nation.

At måtte leve i en fascistisk stat, der forsøger at udrydde din identitet, er åbenbart en pris, som mange europæere er villige til at lade ukrainere betale, så europæerne selv slipper for at skulle betale mere for varme. Føj.

Mennesker som Gisela Minzer, der siger, at "Folk er jo fortvivlede over, hvordan de skal betale deres regninger", bør måske overveje, om det ikke trods alt er bedre end at ens lejlighed er et bombemål.

Men det er i det mindste ikke overraskende, at der er anti-vaxxere til den nævnte demonstration. Det er påvist i flere lande, at ikke-vaccinerede i større omfang mener, at Rusland er uden skyld i den krig, som Rusland har startet. Fakta er ikke deres stærke side.

Carsten Troelsgaard, Inge Lehmann, René Arestrup, Emil Davidsen, Kim Folke Knudsen, Thomas Andersen, Antoniette caldera, Jørgen Larsen, Dan Jensen, Dennis Tomsen, Rolf Andersen, Inge Nielsen, Inge ambrosius, Ole Olesen, Mogens Kjær, Steen Bahnsen, Willy Johannsen, Peter Hansen, Joen Elmbak, Peter Rasmussen, Kim Morten Nissen, Kim Houmøller, Danny Hedegaard, Herdis Weins, Jacob Nielsen, Steffen Gliese, heidi møller jensen og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Penge og moral er en elendig cocktail. En kamp der ikke kan vindes med smukke ord så giv russerne de turbiner de har bestilt til Nordstream 1. og få åbnet nummer 2 der er splinterny og fyldt op med naturgas under tryk - lige til at åbne for hvor længe skal det cirkus fortsætte ? Lige indtil den magtfulde industrilobby siger nok er nok - det skal stoppes - sofort.

Mon ikke det er et alvorligt tegn på, at Rusland er presset? Nu kvæler de den guldfugl, der løbende har finansieret deres invasion.

Lillian Larsen, Inge Lehmann, René Arestrup, Emil Davidsen, Inger Pedersen, Kim Folke Knudsen, Tommy Clausen, Carsten Wienholtz, Thomas Andersen, Svend-Erik Runberg, Dennis Tomsen, Rolf Andersen, Jacob Nielsen, Ole Olesen, Steen Bahnsen, Peter Hansen, Frederik Schwane, Peter Rasmussen, Kim Houmøller og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar

Rusland har erklæret Vesteuropa krig. Ikke officielt, men resultatet er det samme. Skal nok bidrage med det jeg kan. Holde 19 grader indendørs og spare på alt andet. Det værste bliver den store gruppe som nu mister deres arbejde. At huspriserne falder mindst 20% er lige så sikkert som amen i kirken. Velkommen tilbage til fremtiden.

Inge Lehmann, Inger Pedersen, Kim Folke Knudsen, Tommy Clausen, Rolf Andersen, Inge Nielsen, Jacob Nielsen, Willy Johannsen, Steffen Gliese og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Citat Lasse Schmidt:

"Mennesker som Gisela Minzer, der siger, at "Folk er jo fortvivlede over, hvordan de skal betale deres regninger", bør måske overveje, om det ikke trods alt er bedre end at ens lejlighed er et bombemål."

Jeg gætter på at du ikke selv er sådan ramt, at du ikke kan klare den ekstreme ekstraordinære økonomiske byrde.
Som krisen udgør for de millioner af borgere, der har mindst.

Jeg er også sådan stillet, at ingen ekstra byrde til nu vælter læsset.

Jeg er enig i at vi ikke skal give efter for demonstranternes krav.
Vi skal ikke vige en tomme i vores støtte til Ukraine!

Men situationen kræver, at de desperate masser kompenseres for den desperation, der driver dem i kløerne på Putin apologeterne i vesten.

Den kompensation er der kun de lande, og landes borgere til at betale som kan betale.

Det være sig skat på overnormal profit, som at vi der kan, vi betaler nødskatter.
Til alle dem der er ved at gå fra hus og hjem, fordi de ikke længere kan betale helt normale og helt nødvendige regninger.

Tyskland gør det rigtige i situationen, om så det bliver for lånte penge.

Og så denne!

Velgjort, mere af samme tak!

Berlingske.dk

Her dræber ukrainerne endnu en »forræder«. Deres spøgelseshær falder russerne i ryggen
Her slutter livet for en angivelig »landsforræder«. En bilbombe sønderriver ham og hans køretøj, og ukrainske partisaner scorer endnu en taktisk og psykologisk sejr. Og det er den nye virkelighed for russerne: De bliver ikke kun angrebet ved fronten, men også i ryggen, og partisanerne – spøgelseshæren – spiller en nøglerolle i ukrainernes offensiv mod Kherson.
https://www.berlingske.dk/europa/her-draeber-ukrainerne-endnu-en-forraed...

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Inge Lehmann, Tommy Clausen, Dennis Tomsen, Willy Johannsen, Steffen Gliese og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

To parallelle demonstrationer med omkring fem tusind deltagere hver, adskilt fra hinanden af politiet - ikke for at afskære dem fra at gå i samlet flok, men for at hindre dem i at slås indbyrdes. Jeg synes det taler for sig selv.

Det er klart, at folk bliver vrede, hvis de har været påholdende med strøm og varme, men alligevel får enorme regninger herfor, samtidig med at de kan se, at de internationale priser på fossile brændsler er nedadgående.

Men næsten endnu mere alvorligt er det, hvis udsigten til eksploderende strøm- og varmeregninger til vinter får mange mennesker til at skifte til subsistensøkonomi på forhånd. Jeg tør ikke tænke på, hvor mange varehuse og butikker, restaurations- og underholdningsindustrier, producentvirksomheder m.m., som dette ville kunne fjerne grundlaget for.

Men det er op til det politiske system at bruge sine muligheder. Der er meget, man kan gøre. Hvis Europa ikke giver efter, men står fast, kan accepten af den økonomiske byrde blive en stærk manifestering af solidaritet med Ukraine. Det vil i så fald blive bemærket både i Ukraine og Rusland, samt i resten af verden.

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Rolf Andersen, Jacob Nielsen, Steffen Gliese, Peter Hansen, Joen Elmbak, Peter Rasmussen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Jeg er enig med den tyske sociologiprofessor og fattigdomsforsker Christoph Butterwegge, i nedenstående;
"er det ganske legitimt at sætte spørgsmålstegn ved sanktionerne, hvis de rammer de fattige i Europa lige så hårdt som de rige i Rusland"

Hvis en socialdemokratisk regering støttet af Enhedslisten ikke kan forstå det, er der ikke noget at sige til, at der er mange af deres potentielle vælgere, der enten stemmer borgerligt eller stemmer blankt ved næste valg. Der skal andet og mere til end nogle symbolske hjælpepakker til ejere af gasfyr og pensionister for at afhjælpe den sociale slagside inflationen og de stigende energipriser har.

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Kim Morten Nissen, Jens Thaarup Nyberg, Ervin Lazar, Per Dørup og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Man holder hånden under virksomheder - ikke borgere i Danmark.

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Inger Pedersen, Carsten Wienholtz, Kim Morten Nissen, Dennis Tomsen og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Jens Mose Pedersen

Det er hårdt for narkomaner at tage en kold tyrker.
Det er hårdt for forbrugere over hele verden at skære ned på deres forbrug.
Energi og resourcer er ikke til rådighed i uendelige mængder som vi ellers er blevet bildt ind.
Vi bør næsten takke Putin for at åbne vores øjne.

Steffen Gliese, Inger Pedersen, erik pedersen, johnny volke og Mogens Kjær anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Bare for at sige hvor indviklet det her er Kina begyndt at eksportere (russisk?) naturgas til Europa som LNG-gas så i virkeligheden skader vi mere os selv end Rusland.

@Danny Hedegaard

Jeg regnede egentlig ikke med, at det var nødvendigt at skrive det, men jo - selvfølgelig skal de hårdest ramte hjælpes økonomisk. Det er den eneste logiske løsning. Samfundet står sammen om at løse den her udfordring, og de bredeste skuldre bærer de tungeste byrder.

"Men situationen kræver, at de desperate masser kompenseres for den desperation, der driver dem i kløerne på Putin apologeterne i vesten."

Helt enig. Jeg har ondt af dem, der rammes økonomisk og i desperation forsøger de enkle løsninger, som de politiske yderfløje serverer.

Det være sagt, så vil det være svært for mig at finde en tåre for de mennesker, der siden februar har valgt at støtte Rusland og som løbende har udnyttet det faktum, at de bor i et frit land, til at spy russisk propaganda ud over de danske medier, vel vidende (med mindre de har en tocifret iq) at den samme opførsel med omvendt fortegn i Rusland ville få dem smidt i fængsel i årtier.

Vi skal støtte alle, der er ramt, uanset deres politiske ståsted. Jeg må dog tilstå, at jeg ville fnise lidt, hvis økonomisk støtte til varmeregning bortfaldt i de tilfælde, hvor modtageren beviseligt havde støttet Rusland offentligt i foråret :-)

Inge Lehmann, Kim Folke Knudsen, Danny Hedegaard, Willy Johannsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Torben K L Jensen 08. september, 2022 - 09:22

".... Kina begyndt at eksportere (russisk?) naturgas
til Europa som LNG-gas ...."
citat fra læserbrev

Det er første gang, jeg læser om kinesiske videresalg af russisk LNG-gas.

Det er velkendt, at Saudi-Arabien importerer russisk olie til gode
indkøbspriser, for så at sælge olien videre til endnu bedre salgspriser.

Og nu kan kineserne tjene en god skilling ved at videresælge russisk gas.

Jamen altså .... Putin skal nok få sin krig finansieret samtidig med, at Kina og Saudi-Arabien tjener gode penge på handlen.

Jørgen Tryggestad, Mogens Holme, Miklôs Tōtfalusi og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Forhåbentlig er noget af den forvirring, der udtrykkes i denne spalte, begrænset til samme rum. Fordrejningerne er i hvert fald.

Til de mennesker i Tyskland, - dvs. til den gruppe det vedrører, har vi sagt, at vi kun behøver Nord Stream 1 for at få gas, men det (rør) har Putin af politiske grunde lukket, erklærede han dagen efter mandagsdemonstrationen. Næste mandag må man forlange "fredsforhandlinger".

Fremtidens energiforsyning og -politik baserer sig ikke på russiske forsyninger, og det blev klart for mange den 24 februar 2022, inklusive SPD.

Lillian Larsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Jørgen Mathiasen

Fremtiden er et stykke væk, en vinter eller to.

Jens Thaarup Nyberg

Der tilbydes nu vinterrejser til Rusland, med ubegrænsede varme brusebade, sauna og opvarmede ferieboliger med el.

I bund og grund så er det sådan at dem som har de fossile råstoffer, her i bland Rusland og Saudi Arabien, har jo meget lave produktions omkostninger, og behovet for olie og gas har jo ikke været faldende men stigende de senere år. Det var kun lige COVID19 håndteringen/ned lukningen der satte en lille dæmper på forbruget. Vi står i en situation hvor Rusland er villige til at give store rabatter til f.eks. Kina, som så sælger dele af det de importere videre, fordi prisen for slutbrugerne er høj. Europa er det pressede kontinent, da USA er mere eller mindre selvforsynende med gas, og samtidig forsøger at reducerer deres behov for olie en smule, plus de er netto eksportør af olie også. Europa er ikke selvforsynende og dybt afhængige af gas og olie fra Mellemøsten, Rusland og USA. Derfor skal vi omstille os hurtigere, men der er vi ligeledes afhængig af Kina og deres kontrol over natur ressourcer som Litium, kobber og andre råstoffer. Det ser ikke kønt ud.

Kim Folke Knudsen, Inger Pedersen, Miklôs Tōtfalusi, Danny Hedegaard og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det firma, som driver Nord Stream 2, har med nød og næppe undgået en konkurs. Ved en schweizisk ret har firmaet i dag fået en frist til begyndelsen af næste år til at finde penge til at undgå konkursen. Det har demonstranterne i Leipzig næppe vist.

Antoniette caldera

Trods alt udgør disse yderligtgående demonstranter kun et lille men højtråbende mindretal. Det store flertal i både Tyskland og resten af Europa støtter Ukraine og forstår godt, at energiforsyning fra Rusland er noget, der hører fortiden til.

Lillian Larsen, Ole Olesen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Kim Morten Nissen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Miklôs Tōtfalusi

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-08/china-snaps-up-half-p...

Måske er det på tide at smide pandaerne i Zoologisk Have tilbage til Kina. Det var allerede fra dag et en dårlig idé at give dem husly.

Alan Frederiksen

Det er godt nok en arrogant holdning nogle af debattørerne har til de protesterende i Leipzig.. Ifølge Økonom Andreas Steno Lasen i Deadline fra den 7. september kan en husholdning i Tyskland og Frankrig se frem til en 10-15 dobling af deres udgifter til elektricitet og varme.
https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_-en-stor-regning-venter_334815

Steen K Petersen, Inge Lehmann, Mogens Holme, Gaderummet Regnbuen, Per Dørup, Mazdak Maleki, Mikkel Schou og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Ruslands overfald på Ukraine

Vinterkrigen 1939-1940 med det russiske overfald på Finland

Der er rigtig mange fællestræk, og regimet bag er det samme. I går Josef Stalin en krigsforbryder og diktator på linje med Adolf Hitler. I dag Vladimir Putin og hans eneherskende parti i det russiske diktatur Forenede Rusland - Vorherre bevares.

Løgnen står malet i navnet på partiet.

Det Forenede Rusland ( inklusive alle de russere som er spærret inde i Gulag og terrorfængslerne i Rusland ? )

Bemærk at det stalinistiske Sovjetunionen fra 1939-1941 var allieret med det nationalsocialistiske DE i kraft af Molotov Ribbentrop pagten fra August 1939.

Der er med andre ord intet nyt under solen, når den yderste fanatiseret kommunistiske venstrefløj finder sammen med fascister og nationalsocialister.

Det er de demokratiske regeringers ansvar og pligt at hjælpe borgerne i Den Frie Verden gennem denne økonomiske krig, som vi er påført af den russiske diktator Vladimir Putin. Vi afviser alle hans ondskabsfulde forsøg på økonomiske afpresning og ødelæggelse af demokratiet i Europa.

Den der fodrer den russiske ulv graver sin egen grav i fremtiden og det er faktisk velgørende at få afskåret båndene til regimet i Kreml helt og holdent nu.

Vladimir Putins regime har finansieret flere partier målrettet med henblik på at skabe det af russerne planlagte kaos i Europa, som skal gøre kontinentet modent for russisk afpresning og russisk kontrol over de europæiske nationer. Der er tale om en målrettet forberedelse af at omstyrte demokratierne og den frie vestlige Verden i Europa og underlægge Europa som en del af det russiske imperium.

Ukraine er første prøveballon - lykkes det så går overfaldene videre efter modellen i Vinterkrigen 1939-1940 med forsøget på at besætte hele Finland og udslette vores nordiske broderfolk.

Front Nationale i Frankrig under Marine Le Pen - Hun er en marionet på linje med Petain med diktaturet. Front Nationale er massivt finansieret af Vladimir Putin og den russiske efterretningstjeneste.

Lega Norte i Italien

AFD i DE ligeså muldvarp for Vladimir Putins regime og forsøg på at erobre kontrollen over selve DE.

Sverigesdemokraterne - hvor er de henne i dette spil ? ved SÄPO noget vi ikke ved ? Hvordan stiller Sverigesdemokraterne sig til svensk NATO medlemskab og er de allerede sendt i byen af den russiske diktator for at ydmyge NATO og forhindre svensk og finsk optagelse i NATO ? Den der samarbejder med Rusland og den russiske diktator skal omgående levere modydelser sådan er spillet punktum.

Det ødelagte Republikanske parti i USA med Donald Trump fløjen, hvor den russiske diktator Vladimir Putin finansierede hetzkampagnen mod Hillary Clinton og FSB lækkede alskens informationer om Hillarys korrespondance.

Tro ikke at det er tilfældige protestpartier, som bare opstår udi den blå luft for sådan fungerer den russiske aggression ikke. Den er kløgtig gennemtænkt og benytter alle pressionsmidler hensynsløst. Kreml er mestre i det her forberedende arbejde inden krigen og overfaldene kommer.

Det handler om en ting. Hvor vil vi placere os i historien på den rigtige side eller ?

Hvad er vigtigst frihed og demokrati eller varme stuer som finansierer det krigsgale diktatur i Rusland ?

Fordelen er at Ukraine ikke blev valset ned omgående og derfor kan russerne ikke skjule deres krigsforbrydelser, som de ville kunne, hvis Ukraine var blevet valset ned på en uge eller to. Det kan vi takke det heltemodige og tapre ukrainske folk for. De kæmper den kamp vi kommer til at kæmpe i morgen.

om de russiske krigsforbrydelser i de besatte områder mod det ukrainske folk

https://share.america.gov/report-russias-filtration-operations-violate-i...

Kongens Nei - Leve Kong Haakon den VII

https://www.youtube.com/watch?v=ByMLGti4wB0

Jesper Christensen om filmen Kongens Nei
https://www.youtube.com/watch?v=JzTnHQfjSsA

Frihed er det dyrebareste Guld

Tirsdag den 9 April 1940

Torsdag den 24 Februar 2022

Leve et frit og uafhængigt Ukraine - Leve det tapre ukrainske folk.

VH
KFK

Det er måske en anelse forsimplet at knytte krigen i Ukraine til den øjeblikkelige inflation. Der er mange forskellige faktorer på spil.

Krigen - eller rettere russernes reaktion på den vestlige støtte til Ukraine - har helt sikkert en indflydelse på energiprisernes himmelflugt og ja, det gør ondt, måske især på dem, der har mindst. Derfor er det også vigtigt, at regeringerne i Europa gør alt for at støtte dem, der er hårdest ramt. Det vil under alle omstændigheder være udtryk for en total kortslutning, hvis vi lægger os fladt ned for Putins afpresning.

Lillian Larsen, Steffen Gliese, Anders Thornvig Sørensen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

@Kim Folke Knudsen

Jeg har i debatten været tilbageholdende med, at tilslutte mig din konsekvent radikale linje overfor Rusland.

Som alle andre har jeg desperat ønsket, at holde Danmark og vesten ude af en krig mod Rusland.
Over tid har jeg rykket mig, og tilkendegivet opbakning bag, at vesten ignorerer Ruslands trusler om brug af taktiske atomvåben.

Og at vi går all in på Ukraines side, med forbehold for at det ansvarlige politiske og militære niveau vælger at vi gør det.

Nu er jeg efterhånden nået til den overvejelse, om vi reelt har noget valg?
Om ikke vi lige så godt kan løbe risikoen en gang for alle, og gå ind militært for at stoppe Rusland nu?

Ikke fordi jeg er ønsker det, men fordi at jeg mere og mere får den opfattelse, at Rusland bringer os i en situation hvor vi ikke har andet valg.

Jeg føler at vi med forsinkelse bliver bragt i samme situation, som USA blev bragt i da Japan angreb landet, som Polen blev bragt da Tyskland angreb landet.

USA og Polen havde ikke andet valg end at kæmpe!

Storbritannien og Frankrig kunne have føjet Tyskland, men gjorde det ikke.
Og betalte prisen for det, men de frelste verden ved at tage kampen op.

Er vi nu et sted, hvor valget står mellem et vanærende svigt af Ukraine, til gengæld for en forhandlet fred med Rusland.

Eller en fuldtonet vestlig deltagelse i krigen på Ukraines side.

Hvis ikke Rusland lider det totale nederlag, vil landet i fremtiden angribe også vores lande.
Med det samme ikke valg til følge, som USA og Polen havde i 1939 og 1941.

Ja det betyder død og ødelæggelser, også på dansk jord.
Ingen havde troet at det kunne komme dertil:-(
Men er det der vi ender.
Hvad enten vi vil det eller ej uanset, hvis ikke Rusland stoppes nu?

Til vinter kan det være for sent.
Til vinter kan massarbejdsløshed hærge, mennesker kan sulte .

Og byerne kan gå til grunde i anarki og massernes desperation.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Anders Thornvig Sørensen

Jens Thaarup Nyberg, 08. september, 2022 - 11:26

Træffende bemærkning, for vi burde vitterlig bekymre os om energiforsyningen i vinteren 2023-24. Når de nuværende gaslagre er opbrugt, skal man ikke regne med russisk hjælp til at få dem genfyldt. Ukraine er begyndt officielt at forvente en uafbrudt fortsættelse af krigen ind i næste år.

Jeg håber stærkt på, at franskmændene får styr på deres akraftværker til næste år.

Kan være akraftværker kan balancere elnettet og køre op i spidsbelastningstidspunkterne (så kører de bare halvkraft udenfor denne tid), men sådan kører franskmændene ikke deres elnet.

Det franske elnet er stærkt afhængig af tyske gasdrevne elværker, samt vandkraft. Det er det der driver priserne ligeså meget op som tyskernes planlægning.
Der er så ikke meget i nyhederne fra italienerne, der også er stærkt afhængige af russisk gas.

Udfaldet af franskmændenes elproduktion fra akraft er rigtig rigtig stort. Så hvis de kommer på nettet, letter det på størrelsen af gasbehovet.

Ligeledes er meget af vandkraften sydpå udfordret af vandmangel. Lad os håbe det ikke gentager sig næste år.

Der bygges også flittigt på flere LNGmodtagesteder i Europa, som må forventes at blive færdige næste år.

Flere lande er vist også med på biogasbølgen nu. Danmarks gasforbrug dækkes af 29% biogas på årsbasis.

Thyrafeltet forventes på plads næste år.

Gaspipelinen fra Norge til Polen er begyndt at levere.

Anden allerede planlagt VE bliver fortsat udbygget.

Dem der økonomisk kan er blevet motiveret til øget installation af solceller (de har virkelig bidraget godt i år), isolering og varmepumper.

Selv rumæneren er begyndt, at isolere deres huse med Rockwool.

De Gazpromejede gaslagre er under administration, så de næste år begynder at fylde op i marts som normalt (det gjorde de ikke i 2021). Gazprom ejer f.eks. hele 40% af Tysklands gaslagerkapacitet.

Forhåbentlig kommer olkiluoto 3 endelig på nettet, reaktoren kan stå for 14% af Findlands elforbrug.

Så er der faldet i forbruget fra de fattige. De har ikke råderum mere, til at betale for varme, el, medicin eller mad. I UK har de derfor bl.a. set en stigning i madforgiftning.

I Danmark er 75% af de syge på kontanthjælp eller kontanthjælpssatser. Der er ikke planlagt hjælp til dem af nogen art. Det er en gruppe, der i forvejen tit ikke oplever pensionsalderen. Færre personer betyder også mindre forbrug.

Der er gang i udbygningen af fjernvarme.

I Berlin, der kan aftage tysk vindmøllestrøm, bygges der siloer med varmtvandslager. De kan klare fjernvarmebehovet ved udfald i tre dage.

Vi har statistisk set kun lavvindsår hver fjerde år. Variansen er vist kun 4%, men mange bække små.

Så når vi når 23/24, er mange ting anderledes.

Lillian Larsen, Jens Christensen, Steffen Gliese, Danny Hedegaard, Jørgen Mathiasen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er ganske rigtigt, at tyskerne med gas producerer strøm til Frankrig. Til gengæld kunne kansler Scholz for et par dage siden oplyse, at der vil komme gas gennem et nyt rørsystem den modsatte vej, og det antager jeg er gas, som bliver losset i franske havne.

Hvis man vil høre vurderinger af den tyske energiforsyning, så var der én af Sabine Fischer, Stiftung Wissenschaft und Politik, mandag i Hart aber fair. Her sagde hun bl.a., at Putins pression gennem gas kun virker frem til foråret.

Inge Lehmann, Jens Christensen, Steffen Gliese og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Den tyske forestilling om forandring gennem samhandel, "Wandel durch Handel", har holdt stik, men blot i modsat retning. I Rusland har energihandelssamarbejdet styrket den institutionelle og politiske magtkoncentration omkring regimets inderkreds og tilknyttede økonomiske stormænd. I Tyskland har samarbejdet skabt økonomisk-politiske magtcentre inden for - og på tværs næsten hele vejen igennem - det partipolitiske system. Disse magtcentre omkring energi og industrisamhandel har virket som stærke interessepolitiske loger på Kremls vegne.

Ikke underligt, hvis Putin har konkluderet, at det i virkeligheden er ham, der bestemmer over Europa, men blot mangler at demonstrere det. I så fald må man jo se, om han får ret.

Danny Hedegaard

Jeg er med på at vi beskatter borgere i dette land, og at vi ikke konfiskerer borgernes penge!

Men vi ved jo godt at vi er et stort mindretal, som for manges vedkommende når som helst kunne betale en nødskat på 10000 kr, uden at kunne mærke det.

Færre igen, men mange nok kunne det gøre det samme, hvis de blev opkrævet 100000 kr i nødskat.

Tænk hvis 1 eller 2 millioner af os, hver betalte 10000 kr i nødskat?
Det ville give 10 eller 20 milliarder kr på en gang.

Og hvis 100000 eller 200000 hver betalte 100000 kr i nødskat, ville det give det samme beløb.

Problemet er at sådan tænker vi ikke, for vi betaler alle i forvejen en progressiv skat efter evne.

Men det ændrer ikke ved at pengene findes på borgernes konti, hvor der står 1 billion kr, alene på anfordrings konti.
De er så pt reduceret med 10 % i værdi af den stigende inflation.

Som jeg ser det bør vi i krise og krigstid friholde det flertal fra nødskatter, som har mindst.
Og holde os til at det store mindretal der kan betale en problem fri nødskat, det er også os der skal betale den.

Selvfølgelig er det kritisk at kræve det af borgerne, og det må aldrig danne præcedens, som noget vi bare gør regelmæssigt når riget fattes penge.

Men en pandemi og nu krig i Ukraine, med alle de følger det har.
Indbyder efter min mening til at vi overskrider hidtidige røde grænser for, hvem der betaler hvor meget, og hvornår i skat.

Jeg er klar, og jeg accepterer at betale 10000 kr i nødskat, hvis mindst 1 million andre skatteydere også gør det.
Det er penge vi allerede har i banken, og ikke noget der er afhængig af vores løbende indkomst.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard