Reportage
Læsetid: 5 min.

Putins mobilisering sender russerne på flugt til Tyrkiet: »Vi kiggede væk, men nu stirrer krigen os i øjnene«

Siden Vladimir Putin annoncerede sin delvise mobilisering onsdag, er titusindvis af russiske mænd flygtet til Tyrkiet, som nu er det land, der har taget imod flest russere. Mændene har efterladt deres job, familier og liv og ved ikke, hvad der venter forude. Information mødte dem i Istanbuls internationale lufthavn
Lufthavnen Sheremetyevo i Moskva. Andrei på 37 år er en af de mange russere, der har forladt Rusland. Han gav 2.500 dollar for sin billet. »Jeg hader Putin, fordi han er ved at ødelægge mit liv,« sagde han til Informations journalist, da han ankom til lufthavnen i Istanbul.

Lufthavnen Sheremetyevo i Moskva. Andrei på 37 år er en af de mange russere, der har forladt Rusland. Han gav 2.500 dollar for sin billet. »Jeg hader Putin, fordi han er ved at ødelægge mit liv,« sagde han til Informations journalist, da han ankom til lufthavnen i Istanbul.

Ivan Vodop'janov/Ritzau Scanpix

Udland
27. september 2022

ISTANBUL – De russiske mænd forbander Vladimir Putin, så snart de træder ud af ankomsthallen.

»Putin, det forpulede kondom, han har ødelagt alt!« råber en af dem højt på russisk ud over hele ankomsthallen.

Mænd fra Rusland ankommer i disse dage til Istanbuls internationale lufthavn i bølger. Tyrkerne kræver ikke visum ved indrejsen ligesom EU, her giver man 90 dages ophold ved ankomst.

Som altid er lufthavnen propfyldt med arabere, asiatere og afrikanere med mange børn og enorme kufferter, som de bruger til at mase sig frem med gennem menneskemyldret, mens de oser cigaretrøg i hovederne på hinanden.

Men i disse dage er det russerne, der er mest iøjefaldende ved parkeringspladserne uden for ankomsthallen. De fleste af dem er på flugt fra Putins mobilisering, der blev annonceret onsdag. Ingen af dem vil dø i en krig, de hverken forstår eller har lyst til at sætte sig ind i.

»Putin er en krigsforbryder! Og jeg nægter at dø for en krigsforbryder,« kommer det fra 37-årige Andrei, som ikke ønsker sit efternavn i avisen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kasper Pedersen

Det gælder om, at komme ud inden grænsen lukker.

"Meduza reports from its sources in Moskva that all men of military age (18-50) are to be banned from leaving Russia when the referendums in the occupied regions of Ukraine end, likely on Sept 28 - three days from now"

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Steffen Gliese, Torben Siersbæk, Rolf Andersen, Jacob Nielsen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Det er jo fuldstændig desperat, hvad de flygtende mænd foretager sig.
Det er lige ud i ingenting.
Jeg skal da lige love for, at Putin har fået vækket russernes bevidsthed om krigen.
Næppe hvad han havde regnet med.
Men rigtig godt nyt for Verden og for freden.
Det bedste, der er sket siden 24.02, uden sammenligning.

Anders Thornvig Sørensen, René Arestrup, Jørgen Mathiasen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen, Steen Bahnsen, Thomas Andersen, Steffen Gliese, Torben Siersbæk, Danny Hedegaard, Rolf Andersen, Jens Christensen, Jacob Nielsen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar

I følge Novo Gazeta , som har oplysninger fra FSB, har 260000 unge mænd forladt Rusland de seneste 4 dage. Der er 16 kilometer bilkø ved Georgien og man kan på Momondo konstatere at prisen for en enkelt Moskva Istanbul f.eks om uge ligger 20000 kr.
Putin regimet vil kunne opføre sig som et såret dyr den kommende tid . Men vi må stå fast i vores støtte til Ukraine uanset om der trues med atom våben efter ‘afstemningerne’

John Hansen, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Jan Kauffmann, Holger Nielsen, Thomas Andersen, Kim Houmøller, Jørgen Mathiasen, Tommy Clausen, Steffen Gliese, Torben Siersbæk, Danny Hedegaard, Rolf Andersen, Anders Thornvig Sørensen og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Alt i alt en god udvikling:

Putin sætter pansrede køretøjer ind mod sine egne. Nu er selv hans mest loyale propagandister bekymrede
Unge russere flygter over hals og hoved fra Vladimir Putins mobilisering. Nu skal pansrede køretøjer standse dem ved vejspærringer, og selv præsidentens trofaste propagandister er bekymrede.
https://www.berlingske.dk/europa/putin-saetter-pansrede-koeretoejer-ind-...

Det er præcist det der er brug for, når vesten ikke selv lukker grænserne.
Det at så gør Putin det, og at han gør det på hans måde.

Jo mere kaos, desperation og frygt hos en russisk befolkning.
Der nu ikke har anden mulighed, end at konfrontere skæbnen.

Hvis de ikke som slagtekvæg vil trækkes til slagtebænken.
Des bedre!

Putin skal væltes under vægten af hans egen undertrykkelse.

Det er ikke lykkedes i 22 år, men nu er der håb.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Frederik Schwane, Torben Bruhn Andersen, Holger Nielsen og Kim Morten Nissen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Den ene nabo er dømt for voldtægt. Den anden nabo mener derfor ikke, at der er noget forkert i, at han har begået et røveri.

Det har vist sig, at en større del af ens medmennesker benytter sig af logik & etik i den klasse, og ikke uventet er der politiske konstruktioner, som ikke kan holde til det. Jeg nævner bare de graverende spændinger i Die Linke (BRD), men Putins beslutning sætter også andre fortalere for forhandlinger i defensiven.

Med sin mobilisering har han nemlig bekræftet, at han foretrækker krig frem for forhandlinger. Han har desuden sagt, at han er indstillet på en lang krig, og russerne vil antageligt snart indse, at delmobiliseringen er en skinmanøvre for en mere omfattende mobilisering. Putins armé vil fortsætte med at sende dårligt uddannede og umotiverede soldater ind i en krig, hvor de møder en beslutsom modstander, og det sender nu sine virkninger ind i det russiske samfund. Putins eskalation har åbnet en ny front.

Anders Thornvig Sørensen, John Hansen, René Arestrup, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Holger Nielsen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Det er måske heldigt nok, militærnægtere, eller femte kolonne, unddrager sig, til fordel for de motiverede.

Ja, vi er vist milevidt fra Den store Fædrelandskrig.

Putins anakronistiske projekt hører til et andet århundrede - og tiden kan ikke skrues tilbage. Han kan ikke mobilisere en generation, der er født og vokset op med relativ stor frihed og internationalt udsyn - til en krig, som enhver russer kan se er både illegitim og håbløs. De stakkels unge mænd ønsker naturligvis ikke at blive ofret i en så ussel sags tjeneste. Den store Fædrelandskrig var en forsvarskrig, hvor Sovjetunionens var i præcis den situation, Ukraine er i nu.

Putin er helt ude af trit med sin samtid.

/O

Anders Thornvig Sørensen, Jørgen Larsen, René Arestrup, Danny Hedegaard, Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Jens Christensen, Lasse Schmidt, Torben Bruhn Andersen, Jan Kauffmann, Holger Nielsen, Kim Morten Nissen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Omiver Goulin

Mon ikke Putin er opdateret på dette:
https://www.rand.org/pubs/research_reports/RR3063.html

Den russiske politolog Vlad Vexler har sagt det meget koncist:

Putin står i det dilemma, at han har brug for en politisk demobiliseret (læs: passiveret) befolkning for overhovedet at blive siddende ved magten - men nu har brug for den selvsamme befolkning militært moiliseret i Ukraine.

Det er brud på den stiltiende kontrakt mellem den apatiske russiske befolkning og dens politiske ledere. De har givet Putin frie hænder til at skalte og valte med sin udenrigspolitik - på den betingelse at det ikke koster dem deres liv eller velfærd
Det er prisen for passivt samtykke. De volder ikke ham problemer - og han volder til gengæld ikke dem nogen. Det er i princippet den samme kontrakt Putin har med oligarkerne.

Den kontrakt er Putin i voldsom fare for at bryde nu.

/O

Christian Skoubye, Anders Thornvig Sørensen, John Hansen, René Arestrup, Danny Hedegaard, Inge Lehmann, Bent Nørgaard, Eva Schwanenflügel, Torben Siersbæk, Inger Pedersen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

RIA Novosti skriver nu, at der opstilles militære hvervekontorer ved grænsen, så de flygtende unge mænd kan hverves og sendes direkte til Ukraine.

Der er en venlig person, der har samlet TV-klip af Putin, hvor man stille og roligt kan følge udviklingen i løgnene omkring Ukraine:
https://twitter.com/Podolyak_M/status/1574671219470761985

Det starter med, at han da respekterer Ukraines grænser
Derefter at der skam var selvstændige militser
Derefter at militserne havde støtte fra russiske soldater
Derefter at russiske soldater spillede en aktiv rolle
Osv.
Det slutter med udtalelserne om, at der aldrig vil blive en mobilisering og at nu kommer der en mobilisering.

Det er forbløffende, at der stadig er folk, der tror på noget som helst fra den kant.

Christian Skoubye, Eva Schwanenflügel, Anders Thornvig Sørensen, Kim Houmøller, Danny Hedegaard, Inge Lehmann, Torben Siersbæk og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Tak til Kim Abildskov (26. september, 2022 - 22:39) for omtalen af en artikel i Navaja Gazeta!

Jeg fandt den her: https://novayagazeta.eu/articles/2022/09/26/sources-fsb-reports-260000-m..., og der er masser af andet glimrende stof, skrevet af folk, der véd hvad de skriver om - og har et fremragende kontaktnet i Rusland!

Fantastisk korrektiv til de officielle russiske medier!

Man kan i øvrigt støtte Novaja Gazeta's arbejde direkte. Find selv link på hjemmesiden. Jeg bringer intet link, da det ville kunne opfattes som reklame, og sådan noget må man jo ikke levere her :-)

Anders Thornvig Sørensen

@Lasse Schmidt, 27. september, 2022 - 12:13

I sin bog om Putin har Samuel Rachlin beskrevet det særlige stykke russisk kultur, hvor man beundrer én, der kan få folk til at tro på løgne. Da Putin muntert bekendtgjorde, at det skam var russiske soldater, der besatte Krim, og ikke indfødte selvforsvarsstyrker, hvilket han ellers stædigt havde påstået, lo hele den russiske nation med ham ad de naive vesterlændinge. Et rigtigt mandfolk.

Og det skulle man jo tro var nok for tænkende mennesker vest for Rusland. Men åbenbart ikke nok for de bestemmende kræfter i Tyskland, der kvitterede for de russiske narrestreger ved at kaste sig ud i N2-projektet med fuld kraft. Resultatet er og har hele tiden været fuldstændig forudsigeligt.

Magen til tosset verden, regeringer og lande, der kører og sejler, mennesker, der kæmper, såres og dør, og så pludselig, midt i denne den værste konflikt, med en fuldstændig vanvittig mobilisering, kald den hel eller halv, hvad sker der nu for menneskene?

Inf. bringer en fremragende rapport fra lufthavnen i Istanbul.

De unge russere. Vi ser dem på baggrund af et land, en by (en lufthavn) propfuld af mennesker. De mange flygtninge og trange forhold har vi hørt om. Men man får 90 dages ophold ved grænsen.

Willy Johansen skriver:
“Det er jo fuldstændig desperat, hvad de flygtende mænd foretager sig.
Det er lige ud i ingenting.
Jeg skal da lige love for, at Putin har fået vækket russernes bevidsthed om krigen.
Næppe hvad han havde regnet med.
Men rigtig godt nyt for Verden og for freden.
Det bedste, der er sket siden 24.02, uden sammenligning.”

Kan alle disse menneskers skæbnepunkter endelig føre til krigsvendepunktet?

Kommentarerne gode, men en læser skriver om “arabere, indere og negre” og spørger, om Information ingen redaktion har? En anden stemmer i: Ved nærmere eftertanke fremstår skriveriet racistisk og ubehøvlet.

Det opfattede jeg ikke under læsningen. At tale om negre er jo noget nær forbudt. Nu står der “arabere, asiatere og afrikanere” oppe i artikelen. Hvem taler om negre?

Jeg havde i øvrigt svært ved at se sådan en travl og broget lufthavn skildret anderledes, fx på film, og skulle man så lukke øjnene?

Nu har en tredje læser klaret luften. Det er bare gået vel stærkt, og den ene læsning har smittet af på den anden.

Det er uhyggelig spændende, hvordan det kommer til at gå med den krig og det land Rusland.

Anders Thornvig Sørensen

Tom Clancy, forfatteren til bogen bag filmen "Jagten på Røde Oktober", forudsagde den nuværende situation i sin sidste roman, "Command Authority", udgivet december 2013. Ruslands invasion af Ukraine, lukningen af gasforsyningerne til Vesteuropa, en russisk diktators politiske brug af sin kontrol over medierne, osv., alt sammen beskrevet, langt ned i detaljen svarende til den nuværende virkelighed.

Jeg læste bogen ved månedsskiftet marts-april 2014, da en russisk militær invasion for første gang hang som et Damoklessværd over Ukraine.

Bagklogskab bryder jeg mig ikke om, men folk skal heller ikke kunne gemme sig bag en floskel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Command_Authority

Jørgen Mathiasen

Når visse mennesker frakender historiografien videnskabelig status er grunden, at historiske studier ikke er blevet (og ikke er) en nomologisk disciplin. Historievidenskaben kan ikke forudsige, hvad krigen i Ukraine ender med, men de fleste militæranalytikere er nu af den mening, at de russiske styrker har mistet momentum.

Den tyske ruslandspolitik, som blev tæt fulgt af den danske, havde to søjler. For det første mente man at have gjort den erfaring, at man gennem forbindelser af politisk, kulturel og handelsmæssig art kunne udøve en vis indflydelse på det russiske samfund. For det andet kunne man få billig energi i Rusland. På dette støttede tysk industri og tyske regeringer sig frem til den 23 februar 2022.

Det har været årsag til spændinger i EU-kredsen, en langsommelig omstilling til vedvarende energi i Forbundsrepublikken og en udpræget træghed hos de tyske partier. Undtagelser for det sidste kan indskrænkes til at gælde De Grønne og Norbert Rötgen (CDU). Ansvaret er til gengæld meget bredt fordelt og omfatter således også Die Linke. Så sent som mandag aften var der demonstranter i Østtyskland, der forlangte en åbning af Nordstream 2.

Jens Thaarup Nyberg

@Jørgen Mathiasen, 28. september, 2022 - 06:42

Kan du hjælpe :
“ Den tyske ruslandspolitik, som blev tæt fulgt af den danske, havde to søjler. For det første mente man at have gjort den erfaring, at man gennem forbindelser af politisk, kulturel og handelsmæssig art kunne udøve en vis indflydelse på det russiske samfund. … “

Hvilke erfaringer støtter de sig til ?

Jørgen Mathiasen

@Jens Thaarup Nyberg
Det baserer sig på to forhold med rod i samme problem: Tysklands deling.
Med Egon Bahr som rådgiver for Willy Brandt, først regerende borgmester i Berlin, senere forbundskansler, etableredes den såkaldte Ost-politik: Forandring gennem tilnærmelse. Det var en farlig politik for regimet i DDR, og det kan man læse om i Karl Christian Lammers »Det ny Tyskland. Fra sammenbrud til Genforening 1945-1992«. Som titlen siger var det andet forhold genforeningen. Dette forløb fik SPD til at konkludere, at det ikke alene havde haft den rigtige politik, men åbenbart også, at man var de bedste til at forstå russere.

Strategien var Angela Merkel ikke uenig i. (Hun havde observeret den ovre fra østsiden.) Den fortsatte med hende som kansler, alt i mens Gerhard Schröder blev en af Putins venner, og Manuela Schwesig (SPD) sørgede for, at de amerikanske sanktioner mod Nord Stream 2 ikke virkede, så gassen kunne modtages i hendes forbundsland. Det hele fortsatte frem til den 24 februar i år.

Man kan vist bedst kalde tilstanden i tysk politik i den efterfølgende tid for en alvorlig omgang politiske tømmermænd, og for et par dage siden sørgede nogen så for, at gaseksporten ikke bliver genoptaget med et enkelt drej på et håndtag.

Anders Thornvig Sørensen

N2 modstanderne i Tyskland har været politisk hjemløse, fordi midterpartierne svigtede massivt i spørgsmålet.