krigen i ukraine
Læsetid: 4 min.

Russiske folkeafstemninger er afsluttet og får ukrainere til at frygte indkaldelse

De ulovlige folkeafstemninger, Rusland har afholdt i fire ukrainske regioner, er overstået. Nu frygter ukrainere fra de pågældende regioner, at de indkaldes til at kæmpe mod egne landsmænd som led i Ruslands mobilisering, der efterhånden virker større og bredere end først annonceret
I kølvandet på Ruslands folkeafstemninger i fire ukrainske regioner har flere ukrainske brugere på mediet Telegram delt screenshots, hvor russiske myndigheder opfordrer til at møde op ved militære hovedkontorer »i overensstemmelse med Putins ordre om delvis mobilisering«.

I kølvandet på Ruslands folkeafstemninger i fire ukrainske regioner har flere ukrainske brugere på mediet Telegram delt screenshots, hvor russiske myndigheder opfordrer til at møde op ved militære hovedkontorer »i overensstemmelse med Putins ordre om delvis mobilisering«.

SERGEY PIVOVAROV

Udland
29. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Tirsdag sluttede de såkaldte folkeafstemninger i fire ukrainske regioner, og regionernes russisk-indsatte ledelser har ikke overraskende offenliggjort et resultat, hvor et stort flertal har stemt for indlemmelse i Rusland.

I Kherson skulle 87 procent angiveligt have stemt ja til at lade sig indlemme, mens andelen i henholdsvis Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk er 93,1, 98,4 og 99,2 procent.

Ifølge vidnesbyrd fra ukrainere i områderne og videooptagelser er en del af stemmeafgivelsen foregået ved, at væbnede soldater er gået fra dør til dør og har indsamlet folks stemmer mundtligt. Samtidig er flere ukrainere blevet truet, i forbindelse med at de har skullet afgive deres stemme, skriver The Telegraph.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anders Thomsen

Jeg tror det er vigtigt at vi hjælper de unge russiske mænd, der søger væk fra hvervning til den russiske hær og mod vore grænser, med at søge asyl og til at føle sig velkomne. Der kan let komme 2-300.000 på kort tid, hvis vi åbner grænsen. Det er ikke alene flere hundrede tusinde, som ikke skal kæmpe mod Ukrainerne, men det vil også være 2-300.000 good will ambassadører, som kan ringe hjem til deres familier og fortælle at vi i Vesten er gode mod dem og intet har imod det russiske folk. Vi kan endda give dem et arbejde og et sted at bo og måske være med til at endu flere flygter eller sætter sig op imod regimet.

Frederik Schwane, fin egenfeldt, Kim Morten Nissen, Holger Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

'Folkeafstemningerne' er en rendyrket farce. Hvem i al verden kan tage dem alvorligt?

Jeg gætter på, at mange af de tvangsudskrevne lokale mænd vil benytte først givne lejlighed til at desertere eller overgive sig til den ukrainske hær.

Det er helt fint, for dermed kommer de formentlig til at agere på samme måde som mange af de tvangsudskrevne russere, der nu er udset til at deltage i Putins ukrainske vanvid. Det vil kun bidrage til at demoralisere en i forvejen dybt demoraliseret russisk hær.

Enden er nær.

Ole Olesen, Torben Siersbæk, Steen Bahnsen, Kim Houmøller, Poul Anders Thomsen, Holger Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Nu er det nok ikke alle de indkaldte - i virkeligheden 1,2 millioner eller flere - som skal til Ukraine.
Og da de fleste jo i forvejen har gennemgået militærtjeneste, så står Putin efter en tre-fire måneders ny træning med op mod en million kamptrænede mænd, som kan indsættes, hvor han nu synes.
I gamle dage ville det betyde, at nabolandene også mobiliserede. For en sikkerheds skyld.
Det kan vise sig at være for sent, hvis de ikke gør det...

Torben Siersbæk, Holger Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

@Willy Johansen
Det er formentlig et fåtal, som har kamperfaring. Mobiliseringen har tilsyneladende haft en lidt arbitrær karakter, specielt ude i den russiske provins. Mange steder har man på det nærmeste rekrutteret ret og kravl, og det er næppe en solid kvalifikation at have gennemgået militærtræning for 20-25 år siden.

Putin er ved at stable en pjaltehær på benene og han har tænkt sig at sende dem i krig med et minimum af forberedelse og mangelfuldt eller ikke-eksisterende udstyr.

Staklerne har allerede fået tatoveret 'slagtekvæg' i panden. De ved det bare ikke endnu.

Torben Siersbæk, Holger Nielsen og Poul Anders Thomsen anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

@René Arestrup

Jeg er nu ikke helt sikker på, du har ret.
Jeg blev selv i sin tid indkaldt lige efter gymnasiet og var i hver fald ikke det mindste "fit for fight."
Det var jeg faktisk efter fire måneders rekruttid.
Det vil gælde for de fleste, uanset hvem de er, er det min erfaring fra dengang.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Reelle folkeafstemninger om løsrivelse overvåget af FN burde have været en del af fredsforhandlingerne mellem Ukraine og Rusland. Det ville man ikke, hverken fra Ukraines eller vestens side. Nu har Putin kommet alle i forkøbet og lukket den mulighed for evigt.
Hvordan skal freden nu forhandles på plads, sådan realistisk set( ud over at Putin skal trække sig ubetinget, hvilket ikke kommere til at ske)?

Flemming Berger, erik jensen, Mogens Holme og Erik Pedersen anbefalede denne kommentar

Under Vietnam krigen søgte unge mænd til Canada og fik ophold. Kanonføde har alle dage været upopulært. At dø for diktatorer og politikere der aldrig selv ville ofre deres liv for en sag, der er tabt på forhånd. Ukrainekrigen er upopulær og for nuværende er enden nær for Putin.

@Jeppe LB

Putin og Rusland lyver og lyver - om nazier, grønne mænd på Krim, mængden af tab i Ukraine, hvor mange der bliver indkaldt til hæren, MH17 og meget mere. Han angriber nabostater og dekorerer tropper, der begår krigsforbrydelser. Han afholder åbenlyst svindelagtige folkeafstemninger i besatte områder.

Har du overvejet, om påstandene om de mange russisk-venlige borgere og alle de udokumenterede overgreb på russisktalende i det østlige Ukraine også er løgn eller blæst ekstremt ud af proportioner? Det ville passe perfekt ind i det billede, som Rusland tegner af sig selv som en nation, der bruger løgn, trusler og vold for at nå sine mål.

Hvis det er løgn - og det ville være lidt mærkeligt, hvis Rusland skulle blive fanget i at fortælle sandheden - så er ønsket om folkeafstemninger intet andet end et knæfald for en voldelig nabo, som man ikke kan forvente vil overholde resultatet.

Jeg forstår godt ønsket om folkeafstemninger. Det virker på overfladen til at være det rationelle valg. Men er folkeafstemninger afholdt på baggrund af løgn, hvor den løgnagtige part har noget at vinde ved afstemningen, og hvor den løgnagtige part har bevist, at den er villig til at bruge løgn og vold for at nå sine mål, virkelig en god løsning?

Det mener jeg ikke, det er.

Ole Olesen, kim Lahn, Torben Siersbæk og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Det der er problematisk vedrørende informationer om krigen i Ukraine og Rusland i det hele taget er at Danmark har ingen journalist i Rusland eller Donbass området, alle informationer kommer fra forskellige vestlige aviser, eller Ukraine s offentlige nyheder s kanaler eller de sociale medier.
Personligt synes jeg at det er absurd at organisere en référendum midt i en krig, man ved at Putin har et formål med det, men vi skal eller ikke bilde os i at ingen i Donbass området fortrækker Rusland frem for Ukraine når nu region har været udsat for lidt af hvert siden 2014 og de russiske talende har følte sig diskrimineret af Kiev s regeringen.
TV kanal Fr 2, en fransk offentlig tv kanal har journalister i Donbass og har viste valget, rigtig at man banker bl.a på folks døren, 3, 4 civile med en soldat og spørger om folk vil stemme, det forgår med stemmesedler, der er også valgsteder.
Jeg tror at mange pro ukrainske folk er flygtet fra Donbass for lang tids siden, mange af dem der er tilbage er russiske talende og mange fattige.
Krigen er også information s krigen.

Willy Johannsen

For at sige det lidt enkelt:
Der er stort set ikke andre end prorussere tilbage i Donbass.
Så hvorfor nøjes med 96 % ja-stemmer?
Under alle omstændigheder var der tale om en farce.
I bedste Sovjet tradition.
Den Putin som elsker!
Og nu skal den vist hyldes og fejres.

Kim Morten Nissen

Hvis Putin bare kan tage land på den måde, hvorfor giver vi så ikke bare resten af Ukraine NATO status?

Hvis Putin må true med atom våben etc. fordi det nu er et angreb på "Rusland".
Så kan vi vel gøre det samme ved at tage resten af Ukraine under NATOs vinger?

" når nu region har været udsat for lidt af hvert siden 2014 og de russiske talende har følte sig diskrimineret af Kiev s regeringen", påstår russisk-venlige medier.

Det er vigtigt at huske følgende:
1. De selvsamme medier viderebringer også andre løgnehistorier fra russisk side, så jeg ser ingen grund til at tro på den version i udgangspunktet.
2. Ukraine valgte - under de påståede overgreb og diskriminationer mod russisk-talende - en russisk-talende præsident, der først efter den russiske invasion er begyndt at bruge ukrainsk som hovedsprog. Det virker altså noget mærkeligt at gøre, hvis man hader russisk-talende som pesten.
3. Det "lidt af hvert" som regionen har været udsat for siden 2014 skyldes, at der er russiske soldater i området. Rusland skaber problemer og beskylder andre for det - som de gør lige nu med atomtrusler. Der er et mønster.

Husk, at Rusland har en interesse i at få os til at tro på historier om overgreb mod russisk-talende. Det passer ind i deres kram, og det er den samme historie, som Sovjetunionen benyttede, da de rykkede ind i det østlige Polen og i Baltikum efter en aftale med Nazi-Tyskland og afholdt folkeafstemninger om tilslutning til Rusland.

Historien gentager sig.

Kim Morten Nissen, Herdis Weins og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

"Lad den, der selv er ren, kaste den første sten".

danmarkshistorien.dk om 1920:

Da Versaillesfreden omsider trådte i kraft, kunne man fastsætte folkeafstemningen i 1. zone, Nordslesvig, til den 10. februar og folkeafstemningen i 2. zone, Mellemslesvig inkl. Flensborg, til den 14. marts. Afstemningen i Nordslesvig gav som ventet et betydeligt samlet dansk flertal, ca. 75 % af stemmerne, og kun ganske få distrikter med tysk flertal. Afstemningen i 2. zone viste et endnu tydeligere tysk flertal, sammenlagt ca. 80 % af stemmerne. Afstemningen i 2. zone var imidlertid ikke samlet, men distriktsvis, men intet afstemningsdistrikt havde dansk flertal.

Slut på danmarkshistorien.dk

Af grunde, der ikke i dag kan udredes, var der ingen, der dengang råbte om valgsvindel. Det ville man med sikkerhed have gjort i dag.

Min egen historielærer i skolen var på Danmarks vegne stolt af dette udtryk for demokrati. Hun mente vi var de første i verden til at afgøre en grænsestrid på demokratisk vis.

Der havde været mange danskere, der i fortørnelse over tabet af Flensborg blev ved med at råbe "Danmark til Ejderen" - men ordet "valgsvindel" havde ingen tænkt på.

Gad vide om ordet overhovedet fandtes i en retsskrivningsordbog anno 1920.

MÅSKE VAR DER I VIRKELIGHEDEN DANSK FLERTAL I FLENSBORG !!!

Torben Siersbæk

@gorm petersen - 30. september, 2022 - 10:05

"MÅSKE VAR DER I VIRKELIGHEDEN DANSK FLERTAL I FLENSBORG !!!"

Den myte kan alle punktere med fette link:

https://danmarkshistorien.dk/vis/materiale/mytevar-der-dansk-flertal-i-f...

Det er helt enkelt vrøvl - uanset hvor god din historielærer var.

gorm petersen, Ib Gram-Jensen og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

"Dette link.....", selvfølgelig.

Torben Siersbæk

Her er endnu et interessant link til Twitter.

Carl Bildt viser et kort over afstemningsresultatet for hele Ukraine, da der i 1991 bar folkeafstemning om uafhængighed.

Se selv: https://twitter.com/carlbildt/status/1576472432445095938?t=LKTiD6lS0kzM9...

TS: Den myte kan alle punktere med fette link

GP: Jeg tror ikke du fik læst mit indlæg godt nok. Min historie-lærerinde troede ikke, der var sket valgsvindel. Hun havde netop moret sig over de tossehoveder (der langt hen ad vejen foretrak monarki for demokrati), som blev ved med at råbe "Danmark til Ejderen" efter den tabte afstemning. Desuden:

"Afstemningen i 2. zone viste et endnu tydeligere tysk flertal, sammenlagt ca. 80 % af stemmerne. Afstemningen i 2. zone var imidlertid ikke samlet, men distriktsvis, men intet afstemningsdistrikt havde dansk flertal."

Og der havde faktisk været distrikter med tysk flertal i nogle af de regioner, der kom til at høre til Danmark.

Min pointe var, at hun var "stolt af" på demokratiets vegne, at Danmark var det første land i verden til at afgøre en grænseregions tilhørsforhold ved hjælp af en folkeafstemning hos de berørte borgere !!!

Og formålet med mit indlæg var at minde om, at folkeafstemninger om tilhørsforhold ikke pr. automatik er illegitime. Det synes at være en underforstået præmis hos de øvrige indlæg.

Skulle de være det, burde Danmark anstændigvis levere Nordslesvig tilbage til Tyskland.

Den mest saftige beskrivelse af situationen dengang, har jeg set i "Den sidste Danmarkshistorie" af Søren Mørch. Danmark var virkelig til grin internationalt dengang. Retspolitisk havde DK ikke nogen sag overhovedet - og magtpolitisk -- prøv at kigge på den lillebitte knast, der stikker op fra Nordtyskland. Hvis Vendsyssel ville erklære sig uafhængigt af Danmark, ville areal-joken være ca 100 gange mindre.