Putin under pres
Læsetid: 8 min.

De russiske høge ånder Putin i nakken. De tvivler på hans evner som stærk leder

Da Putin onsdag annoncerede en delvis mobilisering af den russiske hær, skete det efter flere ugers kritik fra radikale ultranationalister, der har efterspurgt hårdere metoder. Samme kritik eksisterer også i den politiske elite og er sandsynligvis farligere for Putin end krigsmodstanderne, påpeger ekspert
Putin har i høj grad opbygget sit lederskab omkring de patriotiske værdier, som den radikale nationalistiske fløj er tilhængere af. Den fløj betvivler dog i stigende grad hans evner som stærk leder. Her pågribes en demonstrant i Moskva i kølvandet på Putins udmelding onsdag om delvis mobilisering af den russiske hær.

Putin har i høj grad opbygget sit lederskab omkring de patriotiske værdier, som den radikale nationalistiske fløj er tilhængere af. Den fløj betvivler dog i stigende grad hans evner som stærk leder. Her pågribes en demonstrant i Moskva i kølvandet på Putins udmelding onsdag om delvis mobilisering af den russiske hær.

Uncredited/AP/Ritzau Scanpix

Udland
24. september 2022

De var mødt op på en større gågade i Moskva, og budskabet var krystalklart:

»Send Putin til skyttegravene,« råbte forsamlingen af indbyggere i den russiske hovedstad i kor og klappede i hænderne.

Protesten fandt sted onsdag, samme dag som Putin havde holdt sin opsigtsvækkende tale, hvor den russiske præsident kom med direkte atomtrusler og annoncerede en delvis mobilisering af den russiske hær.

Det var især det sidste, der fik protesterne til at bryde ud over hele Rusland onsdag, og ifølge uafhængige monitoreringsgrupper er 1.300 demonstranter blevet arresteret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Johanne Breum Jacobsen, tak for artiklen. Jeg ved ikke med andre læsere, men efter at have læst artiklen, er jeg endnu mere nysgerrig efter hvem den nationalistiske fløj/elite muligvis kunne se som deres alternative, og mere tilfredsstillende ultranationalistiske, nye leder. Hvem er rabiat nok?

Kunne din næste artikel, eller en kollega skrive, en artikel der følger op på dét spørgsmål?

Naja Abelsen, Holger Nielsen, Danny Hedegaard, Lillian Larsen, Jens Christensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Jakob Sulsbrück Møller, Torben Siersbæk, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Jane Jensen, Torben K L Jensen, Susanne Vendt og Mikkel Lambert anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kina og Xi jinping er gaske langsomt ved isolere Rusland (Putins Rusland) ved at trække de østlige tidligere Sovjetrepublikker tættere på Kina med garantier om deres suverænitet - alle lande der ligger på den nye Silkevej - Kina´s storstilede projekt så Kina har ikke råd til fortsat at støtte Rusland i feks. Sikkerhedsrådet. Kina vil droppe Putin som en varm kartoffel og forsøge forhandlinger med alternativer til Putin.
Denne gang bliver det ikke USA der gennemtvinger et regimeskifte - det bliver Kina fordi Putin har brudt et af Beijing´s vigtigste principper - at overholde FN´s Charter om ikke indblanding i andre medlemslandes indre anliggender (da slet ikke angrebskrig) - Kinas røde streg i sandet.

Naja Abelsen, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Erik Karlsen, Kim Morten Nissen, Torben Siersbæk og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

PS : Præsident Biden fremhævede netop dette princip i sin tale i FN - han må have talt med Beijing.

Naja Abelsen, Holger Nielsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Jeg ryddede for nyligt op på en reol og faldt over Frederick Forsyths roman: "Ikon". Det er måske tid at læse den igen.

Naja Abelsen, Holger Nielsen og Ditlev Palm anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Jeg ved ikke, hvad Putin har af problemer på de indre linjer.
Men han har givet modstanden mod hans krig - både hjemme i Rusland og i udlandet - et kolossalt boost med sin mobilisering og sine nye trusler.
Og det var nok ikke lige hans plan.
Han arbejder hårdt på at fælde sig selv.
Og Gud ske lov for det.

Holger Nielsen, Danny Hedegaard, Torben Siersbæk og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Jeg er nu ikke sikker på, at man i Tibet vil skrive under på, at Kina ikke fører angrebs-krig mod andre suveræne stater.

Naja Abelsen, Anne-Marie Esmann, Holger Nielsen, Tommy Clausen, Erik Karlsen, Alan Frederiksen, Torben Siersbæk, Susanne Kaspersen, Arne Albatros Olsen, Peter Mikkelsen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tibet har aldrig været medlem af FN

Thomas Petersen

Jeg tænker, at det nok er den samlede vægt af folkeprotester på en side og høge på den anden, der kan knække Putin. Går han med høgene, mister han sin befolknings støtte, går han med folket, taber han krigen. Ligegyldigt hvor han går hen, vil han dog aldrig kunne vinde krigen, blot forhale den med mere død og ødelæggelse til følge. Det burde ikke være svært at indse, men han er måske allerede mest bekymret for sin egen skæbne. Jeg sagde allerede, da han startede krigen, at nu holder Putin højst to år ved magten. Det står jeg ved.

Naja Abelsen, Bjørn Pedersen, Holger Nielsen, Danny Hedegaard, Torben K L Jensen, Torben Siersbæk, Susanne Kaspersen, Steffen Gliese og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Det ser heldigvis ud til, at protesterne fortsætter i Rusland:

https://meduza.io/en/news/2022/09/24/anti-war-protests-resume-in-russian...

Willy Johannsen

Jeg glemte at nævne, at jeg hørte en russisk Vlog nævne, at mange af Z-tegnene nu er forsvundet.

Naja Abelsen, Holger Nielsen, Danny Hedegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Luk grænserne, og send dem tilbage igen der er kommet ud af Rusland!

Tving russerne til enten at nægte at møde op når de bliver indkaldt.

Eller at desertere ved fronten, hvis de overlever dertil?

Nu handler det om at skabe en situation, hvor vesten kan se på fra sidelinjen, uden at give Putin anledning til at bruge atomvåben.

Mens styret og militæret bryder sammen, under trykket fra modstand hjemme.

Hvis der skal lig på bordet før det sker, så må der lig på bordet!

Men denne gang er det russiske mænd der må risikere livet, for at ende denne krig.
Ved at tage kampen op hjemme i Rusland!

Det kan være opskriften på at redde ukrainske liv, og at stoppe denne krig.
Uden at den afgøres på slagmarken i Ukraine.
Nu må krigen afgøres af krig i gaderne i russiske byer, og et folkeligt oprør mod Putin!

Det var sådan rumænerne slap af med Ceaușescu i 1989.
Som det eneste af østbloklandene da Jerntæppet brød sammen.

Det er tid nu, til at russerne tager deres skæbne i egne hænder, og viser vilje til at risikere livet for det.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Siden Ruslands sammenbrud tilbage i 1989 og til i dag 31 år senere, er Rusland meget forandret, - men det er ikke gået op for den politiske elite og dens ideologer, samt de gamle generaler med stalinistisk betonkommunisme i støvlerne mens de kæmper med rollatoren og de trætte ben.

Den vestlige samhandel med Rusland i den forløbne årrække har skabt "konsumentsamfundet" supermarkedet for næsten ethvert ønske - udover det at fylde maven, er der Ikea, H & M og andre forbrugsgodre -artikler som ikke fandtes tidligere i så rigelige og velfungerende mængder, - tværtimod!

Den gamle naturalieøkonomi og dens mangler afviser de nye generationer af forbrugere som næsten kun har oplevet og er opvokset i konsumentalderen, - som samtidig aldrig har været noget den politiske elite og dens ideologer, samt de gamle generaler med stalinistisk betonkommunisme i støvlerne, aldrig selv har oplevet fordi de selv handlede i "dollar-butikker" med alskens goder og varer fra vesten.

En situation som den russiske politiske elite og ideologer samt gamle generaler ikke har taget højde for eller erkendt, er sket i det russiske samfund, og som bryder med deres indgroede selvforståelse af det russiske samfund, - et samfund de aldrig selv var eller blev en del af i den osteklokke af ideologi de befandt sig i udenfor og over samfundet.

Russerne har fået smag for forbrugsgoderne, og taget dem til sig, og drømmen om at udbygge sit liv med flere goder er blevet en livsstil, - som de nu ser Putins Ukraine-eventyr står i vejen for, med noget de slet ikke ønsker - KRIG, en krig der vil fratage deres drømme, men også en krig som de ingen politisk ideologisk samhørig med eller forståelse har for.

Krigshøgene, de politiske ideologer og meningeliten samt de gamle generaler tror stadig fortiden og historien er med dem, men drømmene om en lille let felttog mod Ukraine bristede ret hurtigt grundet manglende kompetencer hos generaler en strategi og taktik der ikke virkede, - en tro om gammel storhed der brast for mange, og som nu skal reddes med en mobilisering.

Selvindsigten i den russiske ledelse er helt væk, og her ligger risikon for atomkrig på et mindre plan hos ideologerne og især de gamle generaler, - et atomeventyr de i deres alderdom er totalt ligegyldige overfor, både grundet deres alt for høje alder som aktive, og som de tro næste generationer vil dyrke som som helte - trods de har set Stalin blive pillet ned fra sin heltestatus.

Anders Thornvig Sørensen

Putin iscenesætter sig selv som den moderate kraft på midten, der kan holde de russiske høge på plads, forudsat at Ukraine og Vesten giver ham de nødvendige territoriale og/eller magtpolitiske indrømmelser.

Indtil nu har den fidus virket, hver eneste gang Putin brugte den. Han har snoet ledende vestlige politikere om sin lillefinger i årtier. Intet under, at han prøver igen.

Danny Hedegaard

En ukrainsk velkomst til helvede til de såkaldte russiske forstærkninger.

De vil blive slagtet lodret og mejet ned, hvis de når ud i forreste frontlinje!

Hear Ukrainian sergeant’s message for Russians fleeing
https://www.youtube.com/watch?v=5-J_hlSJBNI

Venlig hilsen
Danny Hedegaard