Ukrainekrigen
Læsetid: 5 min.

Splidsboel om Putins tale: Han er desperat og forsøger at lukke det hele med feberredning

Efter uger med militære nederlag, internt pres og manglende international opbakning talte Putin onsdag til nationen, annoncerede en delvis mobilisering og truede med atomvåben. Ekspert kalder tiltagene en »pakkeløsning«, hvor det hele må briste eller bære
Den russiske præsident Putin har sat gang i en større mobilisering af 300.000 soldater fra reserven, der med øjeblikkelig varsel skal indkaldes til krigen i Ukraine. Samtidig er der dukket kampagner op som her i Sankt Petersborg under sloganet: »At tjene Rusland er et rigtigt arbejde.«

Den russiske præsident Putin har sat gang i en større mobilisering af 300.000 soldater fra reserven, der med øjeblikkelig varsel skal indkaldes til krigen i Ukraine. Samtidig er der dukket kampagner op som her i Sankt Petersborg under sloganet: »At tjene Rusland er et rigtigt arbejde.«

Olga Maltseva

Udland
22. september 2022

Onsdag eskalerede den russiske præsident Vladimir Putin krigen i Ukraine – først og fremmest ved at annoncere en delvis mobilisering af den russiske hær. Mobiliseringen, som blev meldt ud i en tv-transmitteret tale til nationen, indebærer, at 300.000 soldater fra reserven med øjeblikkelig varsel skal indkaldes til at kæmpe i Ukraine.

»Jeg gentager: Vi taler kun om en delvis mobilisering. Kun folk i den militære reserve vil blive indkaldt,« sagde den russiske præsident med alvorstung mine.

Meldingen kommer efter uger med nederlag på slagmarken, hvor ukrainske styrker har generobret større områder af særligt den nordøstlige Kharkiv-region.

Pakkeløsning

Putin brugte også lejligheden til at anklage Vesten for at have afpresset Rusland ved at true med atomvåben. Hertil tilføjede han, at Rusland »også har forskellige typer våben, og nogle af dem er mere moderne end de våben, NATO-landene har«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Som Ruslands naboer ved , er det kun styrke der virker over for Rusland. Imødekommenhed er bare svaghed og vil blive udnyttet. Jeg håber der snart annoncers tilførsel af kampvogne fra USA og Tyskland . Samt flere misilforsvarssystemer.

Michael Hullevad, Lillian Larsen, John Scheibelein, John Hansen, Anders Thornvig Sørensen, Martin Sørensen, Willy Johannsen, Kim Houmøller, Annette Chronstedt, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen, Jesper Valgreen, Torben Bruhn Andersen, Jacob Nielsen, Christa Una Ryholt, Tommy Clausen, Thomas Bindesbøll, Rolf Andersen, Torben Lindegaard, Holger Nielsen, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Danny Hedegaard, Peter Beck-Lauritzen, Torben Siersbæk, Kim Folke Knudsen og Steffen Weng anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Rusland

Midt i den forudsigelige optrapning fra Vladimir Putin gælder det nu om at handle med hovedet koldt og fornuften intakt.

NATO har ikke angrebet russisk territorium og kommer ikke til at gøre dette med mindre Rusland overfalder et medlemsland af NATO.

NATO og de frie nationer i Vesten har ingen ambitioner om at opløse og sønderdele Rusland. Vi så helst at Rusland bevæger sig i retning af en demokratisk Konføderation på linje med Canada da det giver alle parter også det russiske folk sikkerhed frihed og demokrati.

For Den Frie Verden og Vesten er det ligefrem et scenarium på linje med et mareridt hvis der bryder en ukontrollabel borgerkrig ud i den russiske Konføderation, da det i værste fald kan efterlade flere indbyrdes kæmpende nationer med adgang til Kernevåben.

Det er heller ikke i Kinas og Indiens interesse.

Før Vladimir Putin begik den fatale fejl at indlede en krig mod en nation, som Rusland selv har anerkendt eksistensen af var der faktisk et forhandlingsrum omend indsnævret af Putins ageren i år 2014 til at drøfte Krim halvøens fremtidige forhold og tilknytning til enten Rusland eller Ukraine og til hvis det var muligt at tale uden ledsagelse af hjemmelavede militser og på det sidste den russiske hær at få organiseret rammerne for et selvstyre indenfor Ukraines grænser for Luhansk og Donetsk provinserne der er en del af det selvstændige Ukraine.

Det kløgtigste den russiske ledelse i Kreml med bare en rest af fornuft i behold kan gøre er at stige ned fra denne meget aggressive retorik og indse, at Ukraine er kommet for at blive en selvstændig nation ligegyldig hvor mange hundreder planer russerne må have liggende i skuffen for opløsningen af Ukraine. Det ukrainske folk har valgt og det er farvel til Rusland for evigt.

Så må der arbejdes i flere etaper for at få lagt lå på konflikten med dels i første omgang en våbenhvile og dernæst total og betingelsesløs russisk tilbagetrækning til linjerne fra før Torsdag den 24 Februar 2022.

Den russiske Regering skal samarbejde med den internationale krigsforbryderdomstol om alle de sager, hvor det russiske militær har begået krigsforbrydelser mod det ukrainske folk- intet skal være glemt og det skal ofrene for disse modbydelige handlinger heller ikke være.

Jo længere Rusland maler sig op i et hjørne af trusler om dit og dat jo mere truer Regimet sin egen nation Rusland med den totale isolation og i værste fald undergang, hvis der handles uansvarligt og irrationelt.

Russiske statsborgere, som ikke ønsker at medvirke i dette krigsvanvid luk dem ind i Vesten. De skal være velkommen her vi kan tilbyde dem en langt bedre fremtid i Vesten sammen med den store russiske diaspora ( russiske indvandrere ) i USA, Canada, Europa ikke mindst DE. Det er helt meningsløst at unge mennesker skal ende deres dage i en skyttegrav, som ligner slaget ved Verdun for et regime, som ikke har bragt andet end ulykke til Rusland.

Når vi taler om at sætte hårdt mod hårdt så er det mod regimet i Kreml og ikke mod det russiske folk som lever i propagandaens og undertrykkelsens vold. Jeg har ingen antipati mod det russiske folk. Det lever med deres historiefortælling om Vesten der hele tiden har invaderet Rusland 1712, 1812, Krim Krigen, Den russisk tyrkiske krig, Den første Verdenskrig og Den anden Verdenskrig.

Det er denne fortælling som Vladimir Putin groft fordrejer og bruger til at hidse hans lands befolkning op mod nationer, der ikke ønsker en fjendtlig relation til det russiske folk.

Ligesom at Vladimir Putin med hans vanvittige overfald på Ukraine Torsdag den 24 Februar 2022 har spillet to nationer med fælles historie og fælles kultur ud mod hinanden og ødelagt familie relationer, som har eksisteret gennem generationer. Derfor skal han og hans regime standses og Rusland tvinges til at slå ind på en anden og ikke krigsgal vej.

Stor anerkendelse herfra af aftenens demonstrationer i flere russiske storbyer mod det krigsvanvid, som regimet i Kreml har kastet Rusland og det russiske folk udi. Vi skal gøre alt hvad vi kan for støtte de modige russiske dissidenter, som nu siger stop under stor personlig risiko.

Regimet i Kreml blev sat på plads på mødet i Samarkand. Indien meldte fra krig vinder ingen venner i længden og Kina holder Rusland ud i strakt arm og skal ikke syltes ind i Putins fantasterier om det russiske imperiums genkomst. Det skal de mange asiatiske folkeslag i Den Russiske Konføderations fjernøstlige Republikker heller ikke og de vil ikke bruges som kanonføde for Kreml regimet i en krig som er tusindvis af kilometer borte. Det har den kløgtige kinesiske ledelse ligeså forstået.

Så må skriften på væggen stå malet for hvor Rusland og det russiske folk befinder sig nu. Vi ønsker under ingen omstændigheder Ruslands undergang punktum.

VH
KFK

Michael Hullevad, Lillian Larsen, Ib Gram-Jensen, Søren Veje, Peter Mikkelsen, Svend-Erik Runberg, Peter Ravn-Olesen, Martin Sørensen, Anne-Marie Esmann, Anita Bondo, Kim Houmøller, Antoniette caldera, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Kenneth Carstensen, Poul Søren Kjærsgaard, Steffen Gliese, Mikael Benzon, Holger Nielsen, Ole Meyer, Alvin Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

" ... der er en del russere, der ikke vil betale for regionerne, og de skal jo til at have sociale goder og lignende...."

Kan Land og Folk ikke starte en indsamling ved sine tilbageværende proselytter?

Jacob Nielsen, Holger Nielsen, Lasse Schmidt, Bent Nørgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Kim Folke: Krim skal også tilbage til Ukraine! Altså, et samlet Ukraine, som før 2014.
Men ellers; send flere våben, gerne de gode og effektive, til Ukraine og Putin hjem til Kreml.

Michael Hullevad, Torben Bruhn Andersen, Jacob Nielsen, Christa Una Ryholt, Torben Lindegaard, Torben Siersbæk, Holger Nielsen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Hvornår lukker vi ørerne, avisspalterne, tv-kanalerne og alle andre medier, som
Putins bruger til at sprede sine evindelige propaganda løgne:

Rusland FORSVARER sig ikke - uanset hvor ofte Putin gentager det.
Rusland ANGRIBER - og alle vi andre har ret til at forsvare os.
Det er sandheden og virkeligheden!

Michael Hullevad, John Hansen, Anders Thornvig Sørensen, Martin Sørensen, Kim Morten Nissen, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Jacob Nielsen, Christa Una Ryholt, Thomas Andersen, Rolf Andersen, Torben Lindegaard, Torben Siersbæk, Holger Nielsen, Lasse Schmidt og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Tvivler stærkt på at Putin er desperat...manden er nok overbevist om at tiden arbejder for ham. Og Putins tålmodighed er næsten grænseløs. Noget han ved at vestens demokratiske politikere ikke kan matche..

Noget tyder jo også på at bl.a. USA fremdeles har en åben dør til samarbejde med Putin & Co.:

tv2.dk, 21-09-2022, kl. 22.19

Amerikansk astronaut sendt til rumstation sammen med to russere

Den amerikanske astronaut Frank Rubio er onsdag blevet sendt til Den internationale rumstation (ISS) sammmen med de to russiske kosmonauter Sergej Prokopjev og Dmitrij Petelin. De tre er sendt afsted med en Sojuz-raket, som onsdag blev sendt op fra Bajkonur Kosmodrom i Kasakhstan. Det er første gang siden Rusland invaderede Ukraine, det sker. Det skriver NRK.

https://nyheder.tv2.dk/live/2022-09-21-nyhedsoverblik#entry=3826794

https://www.nrk.no/urix/rom-for-samarbeid_-to-russere-og-en-amerikaner-s...

Intet nyt fra Østfronten.

Den russiske mobilisering har været ventet i lang tid og kommer til at skabe mere død og ødelæggelse i Ukraine.

De vestlige ledere har bogstaveligt talt skudt sig selv i foden med NATO's beslutning i 2008 om at stille optagelse af Ukraine i udsigt.

Angela Merkel og sikkerhedseksperter advarede mod beslutningen, da NATO-optagelse af Ukraine var en direkte sikkerhedstrussel mod Rusland.

Der går således en lige linje fra NATO-beslutningen til krige landene omkring Kaukasus bjergene, samt til annekteringen af Krim og nu til krigen i Ukraine.

Dertil har USA, UK og flere EU-lande (herunder DK) i årevis ført propaganda kampagner rettet mod Putin, russiske ledere og erhvervsfolk (oligarker), samt haft til hensigt at svække Rusland, hvilket er dokumenteret af eksplicitte udtalelser fra Biden, Bush og andre højtstående politiske ledere.

Velvillige vestlige medier har ukritisk medvirket til at sprede propagandaen og flere toneangivende vestlige medier har ført an i dæmoniseringen af Putin og russiske ledere.

På den anden side har Putin og Rusland i årevis advaret mod optagelse af Ukraine og Georgien i NATO, men er blevet totalt ignoreret af vesten, hvilket de faktiske omstændigheder med den totale afvisning af en ny sikkerhedsorden tydeligt viser, herunder en lækket telefonsamtale mellem Macron og Putin.

Krigen er således temmelig forudsigelig og en direkte konsekvens af oprustningen af Ukraine, samt afvisningen af at give sikkerhedsgarantier til Rusland.

Det udvikler sig muligvis til en direkte krig med Rusland ved EU's grænser og mod våbentransporter, da hverken Rusland, USA eller EU kan tåle at tabe krigen.

Det er ekstremt dumt og farligt.

Mikael Velschow-Rasmussen, Mogens Holme, Alan Frederiksen, Flemming Berger, Steen K Petersen, Anne-Marie Esmann, Arne Albatros Olsen, Anders Graae og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Jens Rendbøll - 21. september, 2022 - 23:53

Forkert præmis:

"De vestlige ledere har bogstaveligt talt skudt sig selv i foden med NATO's beslutning i 2008 om at stille optagelse af Ukraine i udsigt.

Angela Merkel og sikkerhedseksperter advarede mod beslutningen, da NATO-optagelse af Ukraine var en direkte sikkerhedstrussel mod Rusland."

Invitationer om medlemskab af NATO er der vist ikke noget, der hedder.

Optagelse af nye medlemmer sker ved ENSTEMMIGHED blandt de nuværende medlemmer.

Derfor er Tysklands afvisning identisk ned en blokering af en eventuel fremtidig Ukrainsk ansøgning.

Når præmissen er forkert bliver konklusionen det også - som man lærte i tidligere tiders filosofikum på universitetet.

Fat det dog!

Michael Hullevad, Lillian Larsen, Jesper Sano Højdal, Inge ambrosius, Anita Bondo, Eva Schwanenflügel, lars søgaard-jensen, Steffen Gliese, Jacob Nielsen, Thomas Andersen, Thomas Bindesbøll og Lasse Schmidt anbefalede denne kommentar

Min mening er, at der skal mere militært isenkram til Ukraine, dvs. langtrækkende våben, fordi hvis de ikke har de våben de skal bruge, så taber de, og det demokrati de forsøger at indføre, er tabt, det er også i vores interesse, og alle NATO-lande står med håret i postkassen, og dermed er den ukrainske jord farvet rødt til ingen nytte. Verdenskrig 3 står og banker på. Hvornår den kommer, ved jeg ikke, men jeg er sikker på, at det er et spørgsmål om tid. Putin laver måske en mikrofejl, og bum NATO-lande er angrebet. Jeg håber ikke, det kommer der til men hvad gør Ungarn og Tyrkiet, der jo er gode venner med Putin, hvis NATO og Rusland mødes i en krig, der kan undværes. Vil de kæmpe for NATO eller Putin? Bare jeg dog kendte svaret. Men jeg bliver nervøs ved tanken., om det Helvede, der desværre måske er udsigt til.

En stor tak til Torben Siersbæk for at skyde løgnene om Ukraine i NATO ned for gud ved hvilken gang.

Det er ikke så mærkeligt, at der er et stort overlap mellem anti-vaxxere og Putin-støtter. Fakta ser ikke ud til at bekymre nogen af grupperne.

Lillian Larsen, Michael Hullevad, Antoniette caldera, Thomas Helbo Hansen, Eva Schwanenflügel, Ole Olesen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Jacob Nielsen, Brian Andersen, Carsten Nørgaard, Thomas Andersen, Torben Siersbæk, Thomas Bindesbøll og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Herunder kan man se billeder af det, som det russiske indenrigministerium kalder 'små protester':

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-09-22-massevis-af-russiske-demonstran...

Mindst 1300 mennesker er blevet arresteret, flest af dem kvinder.

I mellemtiden flygter mændene ud af Rusland:

https://www.reuters.com/world/europe/flights-out-russia-sell-out-after-p...

Lillian Larsen, Michael Hullevad, Christa Una Ryholt, Willy Johannsen, Anne-Marie Esmann, Jens Christensen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar

Ja, stop krigen. Det kan Rusland gøre i dag ved at trække sig tilbage fra besatte territorier. Rusland startede invasionskrigen og kan stoppe den igen.

Og så giver Jens' YouTube-link da et fingerpeg om , hvor Putin-støtterne / Ukraine-haderne får deres helt utroligt fejlbehæftede analyser fra.

Michael Hullevad, Thomas Andersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Kåre c. Hedlund

@Torben Siersbæk og visse andre...

Du har så ubegribeligt ret i din komentar om, at når præmissen er forkert...
But for all the wrong reasons.

Jeg er virkeligt blevet overrasket over, hvor voldsomme emotionelle reaktioner flere her på debatten udtrykker. Dig selv inklusivt; "Hvis du virkelig mener det, du skriver, så væmmes jeg langt ud over kvalmegrænsen!"

Inden Ukraine-krisen var den slags følelsesmæssige overreaktioner noget man kun så blandt de mest forblændede støtter af, hvad vi nu ved var uvederhæftige corona-bekæmpelses-tiltag. Dem, der hysterisk tilsvinede deres medmennesker og forlangte ofre af andre omkring dem, langt udover hvad nogen lægevidenskab kunne retfærdiggøre eller ville anbefale. Dem. hvis hysteri på de mange virale youtube-videoer idag virker fuldstændigt absurde og uhyggeligt skræmmende.

Det virker som om, de hev deres masker af d. 24 februar og farvede dem blå/gule og firede dem op i flagstangen, og begyndte at jagte de medborgere der udgør "The epedemic of the un-supporting".

For et almindeligt rask menneske burde det være en indre advarsels-lampe, hvis man føler så voldsomme indre reaktioner, fordi andre mennesker tilkendegiver en holdning der divergerer fra ens egen. Og i den grad give anledning til selvransagelse.

Jeg kan anbefale "The Psychology of Totalitarianism" af Mathias Desmet, eller fremsøg ham på Youtube. Den giver nogle fantastiske redskaber, hvis man drøner rundt med angst og frustrationer man ikke helt ved hvor kommer fra eller hvad man skal gøre ved.

Mikael Velschow-Rasmussen, Alan Frederiksen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Et tip til dem, der helst ikke vil misinformeres om noget så vigtigt som Ruslands invasion af Ukraine:
https://en.wikipedia.org/wiki/Disinformation_in_the_2021%E2%80%932022_Ru...

Det er en god liste over den misinformation, som er kommet fra begge parter i konflikten - og andre.

Man kan mene, hvad man vil, om Wikipedia, men én ting er Wikipedia rigtig god til: Kildehenvisning. Man kan dykke længere ned i sagerne og undersøge, hvad der er hoved og hale i dem.

Kim Morten Nissen

Hvad er det helt præcist der er galt med mennesker som Putin, Trump, Kim, Stort set alle magthavere (ja inklusiv de danske), evigheds kriminelle etc.
Er de bare afstumpet og Skide ligeglade med alle andre, fordi de har deres på det tørre?

Eller er der noget galt i den verden vi lever i, siden de kan vokse op og blive som de er?

Fokus bør være på at få afsluttet krigen i Ukraine, inden vi finder ud af, om Rusland har en atomar escalate to de-escalate strategi.

"Finally, Western leaders must invest and believe in crisis management mechanisms that can effectively ensure war termination before escalation to nuclear war. It is unlikely the West could defeat Russia militarily and completely without the latter resorting to the use of nuclear weapons: Russia has invested in the world’s largest nuclear arsenal to make just such an eventuality impossible. A (near-)peer adversary with a large nuclear arsenal cannot be forced to complete capitulation. This forces a rethink of how Western states deliberate theories of victory, war termination, and potential post-war coexistence with their adversaries."

https://www.chathamhouse.org/2022/07/myths-and-misconceptions-around-rus...

Torben Siersbæk

Læs Anne Applebaums stykke om Putin og talen i The Atlantic.
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2022/09/putin-speech-delay-ukr...

Michael Hullevad og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Der skal fratrækkes et element af propaganda og løse rygter, og intet kan siges med sikkerhed endnu. Men forskellige beretninger fra Rusland peger muligvis i retning af, at en langt større militær mobilisering end officielt tilkendegivet allerede er begyndt eller er under forberedelse.

Uden at være militærekspert på nogen måde, har jeg selv en instinktiv respekt for store antal, når det gælder soldater. Uanset hvor dårligt trænede eller udrustede, de måtte være. Jeg vil meget fraråde at bruge Ruslands fiaskoer i starten af krigen som en sovepude i den forbindelse.

Det kan godt være, at halvdelen af de ekstra mobiliserede bliver sat ud af spillet, men den anden halvdel går styrket gennem kampen. Dette ved Ukrainerne om nogen, for det var deres mobilisering nedefra, med "naturlig udvælgelse" som de selv kaldte ildprøven ved fronten, der standsede Ruslands første aggression mod Ukraine i foråret 2014.

Den russiske mobilisering, selv hvis den virkelig kun er delvis, forrykker den militære balance i hele Europa. De baltiske lande og Finland kommer i forøget fare ved den. Jeg håber derfor på, at ratifikationen af NATO-udvidelsen med Sverige og Finland kan blive gennemført hurtigst muligt.

Eva Schwanenflügel

@ Torben Siersbæk

Den artikel fra The Atlantic af Anne Appelbaum ville jeg gerne have læst, men man skal desværre have abonnement..

Kunne du eventuelt hive et par gode citater ud, og opridse hvad hun mener?

Eva Schwanenflügel

@ Anders Thornvig Sørensen

Du kan på ingen måde sammenligne den ukrainske kampvilje med modvilligt tvangsindkaldte russiske reservesoldater.

De mænd der kan, er i vild flugt over de russiske grænser:

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-09-22-udsolgte-fly-og-koe-ved-graense...

Og det er netop kommet til offentlighedens kendskab, at oligarkernes familiemedlemmer slet ikke har tænkt sig at møde op til mobilisering:

"Det blev afsløret under et spektakulært telefonopkald for to dage siden, hvor en tv-journalist ringede til Nikolaj Peskov, der er søn af Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, og præsenterede sig som rekrutteringsofficer i militæret."

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-09-23-spektakulaert-fupopkald-faar-pu...

De reservister der nu indkaldes, er i mange tilfælde midaldrende familiefædre, der på ingen måde har spor lyst til at deltage i "specialoperationen".
Hvem skal også sørge for deres genoptræning? Mange af officererne er allerede døde i krigen eller stadig ved fronten.

Det der forekommer virkelig farligt, er de falske folkeafstemninger, man vil 'afholde' i de fire provinser.
Når Putin kan hævde, de hører under russisk territorium, kan han foretage sig uhyrlige ting i forsvaret for disse.

"'Putins filosof' Alexander Dugin konkluderer på samme måde, at Rusland står over for ”det endelige opgør”.

Og han ser tre mulige udfald på dette opgør med Vesten:

Det første er et russisk nederlag, som efter Alexander Dugins mening vil betyde det endelige farvel til den russiske nation.

Den anden mulighed er en altødelæggende atomkrig, som også vil betyde enden på Rusland.

Den tredje mulighed er – set fra hans synspunkt – mere opløftende, nemlig en russisk sejr. Ikke bare en sejr over Ukraine, men over det samlede Vesten.

Det kan åbne en gylden fremtid for den russiske nation:

- Alle kompromiser bliver glemt. Rusland bliver entydigt en nation med en klar religiøs, social orienteret og antikapitalistisk ide. Liberalisme og vestlig tænkning bliver forbudt. Sabotage, tyveri, dovenskab og korruption straffes med glødende jern i henhold til krigens love, skriver han."

https://nyheder.tv2.dk/udland/2022-09-22-putins-stoetter-droemmer-om-den...

Torben Siersbæk

Eva Schwanenflügel - 23. september, 2022 - 16:32

Jeg har desværre ikke abonnementm på The Atlantic, men man kan læse nogle artikler uden.

Jeg prøver at kopiere hele stykket ind, så må vi se, om det går an....

"The Kremlin Must Be in Crisis

Putin’s erratic actions are not those of a secure leader.

By Anne Applebaum

SEPTEMBER 21, 2022

About the author: Anne Applebaum is a staff writer at The Atlantic.

If an American president announced a major speech, booked the networks for 8 p.m., and then disappeared until the following morning, the analysis would be immediate and damning: chaos, disarray, indecision. The White House must be in crisis.

In the past 24 hours, this is exactly what happened in Moscow. The Russian president really did announce a major speech, alert state television, warn journalists, and then disappear without explanation. Although Vladimir Putin finally gave his speech to the nation this morning, the same conclusions have to apply: chaos, disarray, indecision. The Kremlin must be in crisis.

In fact, no elements of the delayed speech were completely new or unexpected. Russian authorities have long intended to hold sham referenda in the Ukrainian territories they occupy. Putin and his television propagandists have been making subtle and unsubtle nuclear threats since February. Quietly, a creeping mobilization has been going on for many weeks too, as the Russian army has sought to recruit more men to replace the soldiers who it still does not admit have been killed, wounded, or exhausted by the war. But now that Ukraine has successfully recaptured thousands of square miles of Russian-held territory, the sham referenda are being rushed, the nuclear language is being repeated, and the mobilization expanded. These are not the actions of a secure leader assured of his legitimacy and of the outcome of this war.

In part, the crisis stems from Putin’s fears that he will lose whatever counts as his international support. No ideology holds together the global autocrats’ club, and no sentiment does either. As long as they believed Russia really had the second largest army in the world, as long as Putin seemed destined to stay in power indefinitely, then the leaders of China, Belarus, and Kazakhstan, along with the strongmen running India and Turkey, were happy to tolerate his company.

But Putin’s supposedly inevitable military victory is in jeopardy. His army looks weak. Western sanctions make problems not just for him but his trading partners, and their tolerance is receding. At a summit in Uzbekistan last week, he was snubbed by a series of Central Asian leaders. Indian Prime Minister Narendra Modi told him that “today’s era is not an era of war,” and Chinese President Xi Jinping expressed his “concerns” as well. On Monday, Turkish President Recep Tayyip Erdoğan told PBS that he had urged Putin to end the war: “The lands which were invaded will be returned to Ukraine.” And those lands, he made clear, should include Crimea, which Russia annexed in 2014, following a sham referendum much like the ones it now plans to stage in other parts of occupied Ukraine.

But while losing support abroad is bad, losing support at home is worse, and there are some signs of that too. Putin might not care much about the Russian liberals and exiles who oppose the war, but he may worry (and should worry) about people who are supposed to be on his side—people such as Alla Pugacheva, a Soviet-era pop star who has millions of mainstream followers and has recently proclaimed both her patriotism and her opposition to the war. Putin may also worry about the disappointed, pro-war nationalist bloggers, active on social media, who have been criticizing the conduct of the war for some time. “Mobilization is, let’s put it bluntly, our only chance to avoid a crushing defeat,” one of them recently wrote. No one has stopped or arrested these critics, perhaps because they have protectors high up inside the security services, or perhaps because they are connected to the heavily armed mercenaries who are now doing much of the important fighting in Ukraine. If their loyalty isn’t assured, then Putin isn’t secure either.

At the same time, the Russian president has to balance the discontent of that heavily armed minority against the wishes of the mostly apathetic, mostly silent majority. For the past six months, Putin has been telling the latter that there is no war, just a special military operation; that Russia has suffered no losses, just some temporary setbacks. Given that the army is victorious and everything is fine, most people need not alter their lives in any way. Now events have forced Putin to change his language, but it seems there are limits. Thus he speaks not of a true mass mobilization—which would involve conscripting young men in enormous numbers—but of partial mobilization: no students, no general call-up, just the activation of reservists with past military experience. Supposedly Russia has 300,000 such people, though it’s not clear how many of them are actually fit to fight or whether there are enough weapons and gear for them either. Presumably, if better equipment were available, it would already be on the battlefield.

Finally, and perhaps most important, the speech and a series of legal changes announced yesterday reflect a crisis inside the military. In truth, the Russian army faces not just a logistical emergency or some tactical problems but also a collapse in morale. That’s why Putin needs more soldiers, and that’s why, as in Stalin’s time, the Russian state has now defined “voluntary surrender” as a crime: Under a law approved by the Russian Parliament yesterday, you can be sent to prison for up to 10 years. If you desert your guard post in Donetsk or Kherson (or change into civilian clothes and run away, as some Russian soldiers have done in the past few weeks). The state has also decreed new penalties for mutiny—“using violence against a superior”—and stealing while in uniform. If the Russian army were a reliable, enthusiastic, dedicated fighting force, then the state would not need to declare harsh punishments for deserters, looters, and mutineers. But it is not.

Over the next few days, the bogus referenda will gather headlines, and the nuclear threats will create fear, as they were designed to do. But we should understand these attempts at blackmail and intimidation as a part of the deeper story told by this delayed speech: Support for Putin is eroding—abroad, at home, and in the army. Everything else he says and does right now is nothing more than an attempt to halt that decline."

Michael Hullevad og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Eva Schwanenflügel, 23. september, 2022 - 16:52

Forskellen i motivationsgrad er naturligvis vigtig, men der er tre ting at bemærke. For det første fokuserer pressedækningen kun på den spektakulære flugt fra militærtjenesten og protesterne i Ruslands større byer. Den overser dem, der så at sige ubemærket møder frem til indkaldelsen. Den overser også den passive støtte til regimet i landområderne og de mindre byer.

For det andet foregik Ukraines mobilisering i foråret 2014 på den måde, at de ivrige frivillige gik forrest i kamplinjen, mens den - dengang, skal understreges - ikke nær så velmotiverede ukrainske hær støttede dem bagfra. På samme måde kan de ekstra mobiliserede russiske soldater holdes lidt tilbage og stadig give vigtig støtte til deres mere egnede kammerater i front. Desuden giver det større antal russiske soldater bedre mulighed for at slide ukrainerne ned ved hjælp af et konstant rotationssystem. Det var på den måde, at Sovjetunionen fremtvang en afgørelse mod de talmæssigt underlegne finner i Vinterkrigen.

For det tredje er soldaters kampmoral ikke kun et spørgsmål om politisk eller ideologisk motivation. Når soldater kæmper, gør de det i høj grad for og sammen med deres fæller i uniform.

Det er også er spørgsmål om, hvordan soldaterne bliver behandlet af hæren som institution. På det punkt har Rusland store interne problemer. Men om Rusland løser disse problemer eller ej, har resten af verden ingen indflydelse på. Derfor vil det være uklogt at satse på, at russerne ikke får løst problemerne. Inden for Rusland vil presset formentlig vokse for at få gjort noget ved bureaukratiske mellemlag, der direkte stjæler fra soldaterne, osv., i takt med at mobiliseringen involverer mange flere mennesker direkte i krigen.

Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Siersbæk

Tusind tak for Anne Appelbaums artikel !

Det lader til, at hendes analyse flugter med min, så det tager jeg som udtryk for, at jeg ikke er helt på afveje ;)

Eva Schwanenflügel

@ Anders Thornvig Sørensen

For det første ville det næppe være nødvendigt med tvangsmobilisering, såfremt der var nok frivillige soldater.
De russiske fængsler er ved at være tømte, det var bunden, der blev skrabet..
Hvad angår frivillige fra landområderne, kommer der også ligposer tilbage dertil, eller slet ingen nyheder fra vestfronten, så spørgsmålet er, hvorvidt opbakningen vil fortsætte, nu hvor det er tydeligt, at 'specialoperationen' ikke går som forudsagt, og det er nødvendigt at mobilisere flere soldater?

For det andet mener jeg ikke, at det er nok at de mobiliserede så at sige 'holdes i baghånd', idet de regulære tropper er udmattede, udsultede og mangler udstyr.
Hvordan skal de også bakke op, kunne man spørge, når de højst sandsynligt ikke får nok træning og udstyr?
Skal de bare stå som fugleskræmsler med høtyve og forsøge at forskrække missilerne?

For det tredje er kampmoralen netop et issue; det går bestemt ikke særlig godt med den, for hvad er det egentlig, man kæmper for?

Jeg er fuldstændig enig med dig i, at den russiske hær har problemer.
Den er ekstrem brutal overfor de undergivne, og nu er der kommet endnu værre love imod at desertere.
Det er heller ikke motiverende!
Og om man nogensinde kommer den omfattende korruption tillivs, vil jeg tillade mig at tvivle på..

Men selvfølgelig er jeg bekymret for, at krigen bare fortsætter længe endnu, og at uhyggelige våben på et tidspunkt tages i anvendelse.

Michael Hullevad, Anders Thornvig Sørensen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

@Eva Schwanenflügel

Det er klart, at tvangsmobilisering skyldes utilstrækkelighed af frivillige soldater. Jeg håber blot, at Vesten ikke sover i timen nu, men gør klar til i tilstrækkelig grad at udruste Ukraine militært mod russiske angreb (eller modangreb) af en helt anden kaliber end hidtil. Ukraines vej til sejren går netop over en lang krig, hvor Ruslands strategiske underlegenhed slår igennem, så det frygter jeg ikke, håber det ejheller, det er nok simpelthen et livsvilkår.

Michael Hullevad, Torben Siersbæk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anders Thornvig Sørensen

Her må jeg fuldt ud tilslutte mig dine betragtninger!

Michael Hullevad

Ukraine mangler kampvogne (kom nu med de leoparter), jets giv Polen forsikring om erstsating for de gamle USSR fly de har på lager. Antiluftsskyts er også en mangelvare!
Jo hurtigere "krigen" er ovre , jo hurtigere er vi tilbage til normale tilstande.

Steen K Petersen

Censuren er vidt udbredt efterhånden.
Selv på Information sletter man læserkommentarer.

Hvorfor har i slettet andres og mine kommentar i denne tråd ?

Torben Siersbæk

@Steen K Petersen - 30. september, 2022 - 15:27

"Censuren er vidt udbredt efterhånden."

Det er stadigvæk noget vrøvl at tale om censur her.

Dette er en avis, der har en redaktion.

Der er fastsat spilleregler for indlæggene, og hvis de ikke bliver respekteret kan redaktionen slette dem. Det kan redaktionen faktisk også, selv om et indlæg overholder spillereglerne. Det er stadig ikke censur af den grund.

https://da.m.wikipedia.org/wiki/Censur

Det et interessant at påstanden om censur bliver ved med at dukke op, selv om det gentagne gange er blevet understreget, at det er noget vås!

Hvilket formål tjener påstanden andet end at mistænkeliggøre Information?

Steen K Petersen

Hold nu op hr. Siersbæk, det er jo fordi folk som dig og ligesindende, anmelder andres meninger som stødende, at moderator så bliver nød til også at fjerne dine.

Eks; historisk indlæg i denne tråd, tips kan findes gennem google,

"Steen K Petersen

23. september, 2022 - 14:21
Tak for kommentaren Lasse Schmidt, den bekræfter jo kun de udskamniger, hentydninger, stråmænd, bortforklaringer og ikke mindst intimidering fra jer med de "rigtige" meninger.

I er jo så nærtagede at I anmelder mine meninger og andres indlæg som stødende, I vil ikke stå ved det og demokratisk er det en fallit erklæring”

Det er slet og ret censur - kort og godt