Analyse
Læsetid: 4 min.

Svensk valg: Ny blågul statsminister får mere end svært ved at regere

Spændingerne internt i den borgerlige blok i Sverige er så fundamentale, at den samlede valgsejr på blot to mandater kan blive vanskelig at veksle til en klar og kontant linje for den nye forventede statsminister: Moderaternas formand, Ulf Kristersson
Moderaternas leder, Ulf Kristersson, er blevet en lus mellem to negle, fordi det synes noget nær umuligt at få det højrenationale parti Sverigedemokraterna og det midtersøgende parti Liberalerna til at mødes om en kommende regering.

Moderaternas leder, Ulf Kristersson, er blevet en lus mellem to negle, fordi det synes noget nær umuligt at få det højrenationale parti Sverigedemokraterna og det midtersøgende parti Liberalerna til at mødes om en kommende regering.

Fredrik Sandberg/TT (646659)

Udland
16. september 2022

Problemerne er kun lige begyndt. Sverige har i de senere år forvandlet sig til et stadig mere uregerligt land, og udfaldet af søndagens valg ændrer ikke væsentligt på de dybe, parlamentariske modsætninger, der fortsat splitter Rigsdagen på kryds og tværs. Enkle flertal findes ikke længere i Sverige.

I første omgang kan Moderaternas formand, Ulf Kristersson, glæde sig over, at det netop er lykkedes for den borgerlige blok i Sverige at vinde et snævert mandatflertal. Og nu er det i det mindste en ny partileder, som står med det bøvlede ansvar for at skulle håndtere de mange akutte og overlappende kriser, som martrer Nordens suverænt største land.

Efter optællingen af brevstemmerne fra udlandet har de fire partier, som peger på 58-årige Ulf Kristersson som ny statsminister, samlet set fået 176 ud af Rigsdagens 349 medlemmer, og har dermed et flertal på to mandater.

»Moderaterna og de andre partier på mit hold har fået det mandat til forandring, som vi bad om,« sagde Ulf Kristersson i et opslag på Instagram, hvor han lykkeligt undviger den foranstående kattepine: »Jeg indleder nu arbejdet med at skabe en ny, handlekraftig regering.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Du godeste, hvor har dem med de "helt rigtige meninger" ødelagt Sverige.
At de ikke selv kan se det er fortvivlende.
De skal åbenbart helt elimineres - ved et eller flere nye valg - før Sverige kan rejse sig igen.

Henrik Ilskov-Jensen, svend christian tychsen, Kim Folke Knudsen og Jørgen Munksgaard anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@20 November 2001

Det svenske valg er en tro kopi af det danske Folketingsvalg 20 November 2001

hvor Dansk Folkeparti DF overtog rorpinden over den borgerlige skude.

og så gik det ellers med tiden ned af bakke for de borgerlige socialliberale og oprindelige Konservative Folkepartier med øje for de svageste skulle have en hjælpende hånd. De små borgerlige midterpartier som kunne formidle et samarbejde hen over midten med Socialdemokraterne, de gik neden om og hjem og i polariseringens lys opstod det ene spektakulære enkelt sags parti efter det andet.

2001-2009 holdt det med noget af den borgerlige politik intakt takket være en yderst dygtigt og effektiv Statsminister Anders Fogh Rasmussen og fordi V og K stadigvæk var større vælgermæssig end DF. De borgerlige partier styrede den økonomiske politik og DF fik lov til at regere og herske over retspolitik og # Værdipolitik # læs partiets indgroede modvilje mod flygtninge og indvandrere med baggrund i Afrika og Mellemøsten.

2015-2019 Her strålede DF i sin gule glans med +21,1% stemmerne. Den Gule Feber var brudt ud i hele Dannevang. Lille Lars endte nu med sidde i båden ude på det hvide hav, medens DF dikterede kursen ned i mindste detalje. Tendensen med at herse med Venstre og Statsministeren bredte sig fra det magtfulde DF til de andre trængte borgerlige småpartier LA og Det Konservative Folkeparti. Nu skulle de også til at stille ultimative krav som der ikke kunne afviges fra. Midt i Det Blå Marionetteater sad så stakkels Lille Lars og skulle holde sammen på den altid konfliktsøgende og stridbare dysfunktionelle familie.

Helt galt gik det da DF legede med tanken om at skifte dansepartner midt i det hele og efterlade Lille Lars solo til fordel for Fru Mette der havde forstået at tale lidt det samme sprog som DF.

Sandhedens Øjeblik foråret år 2019 indfandt sig. Mange vælgere jeg ligeså kunne faktisk vældig godt lide Statsminister Lars Løkke Rasmussen, men han endte med at stå med en Pyrrhussejr. Der var ikke internt i Venstre forståelse for rækkevidden af ødelæggelsen af partiet ved at de havde inviteret DF ind på frikort uden Regeringsansvar så +21,1% af vælgerne kunne foreslå hvad som helst når som helst og altid bagefter skyde skylden på Venstre ministrer, hvis der var noget som gik galt med de lovforslag, som DF selv havde lagt frem.

Ser det ud til at Ulf Kristersson fra Moderaterna har lært noget af denne danske valgsaga - NEJ DESVÆRRE.

I Danmark ser Søren Pape Poulsen Det Konservative Folkeparti ud til at lægge ud med den samme stil gøre sig afhængig af Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne, og ja alliancen af partier under overskriften DF´s efterfølgere.

Ingen synes at have lært af Det Blå Marionet Teaters Deroute under Lille Lars.

For Sverigesdemokraterna vil da ikke uden videre give slip på magten- hvorfor skal de ikke have ministerposter, når de er det største parti oprigtig talt valgt af folket det er jo sandheden ?.

og hvis ikke så må alternativet være at 99% af Regeringsgrundlaget: Det bliver afskrift af Sverigesdemokraternes program og så kan der lige være 1% til M og KD.

I Liberalerna som jeg personligt har stor sympati for, der fejrede partiet valgaftenen med, at de havde fået +4,6% af stemmerne. Det tidligere Folkeparti fra den borgerlige Alliancen ( C+KD+M+L) fejrede, at de lå 0,6% fra spærregrænsen. Mit gæt er, at denne her Regering sender Liberalerna ned under gulvbrædderne.

Mit råd til Liberalerna: Gå endelig ikke ind i denne mærkværdige Regering til fremme af Sverigesdemokraternes forestillinger. Hold jer langt ude og stem fra sag til sag.

Den Regering som kommer nu har intet at gøre med en borgerlig alliance regering, hvor partierne alle sammen deler borgerlige og liberale værdier.

Ligeså Kristdemokraterna et oprindeligt meget værdibaseret og humanistisk borgerligt centrumsparti. De valgte i denne omgang at tale SD mere end lidt efter munden. Kristdemokraterna ligger nu på +5,3% mod +6,3% i år 2018. Da deres norske søsterparti Kristeligt Folkeparti gav sig til at samarbejde med Fremskrittspartiet i Norge, så endte Kristeligt Folkeparti med at få en gevaldig vælgerlussing ved det efterfølgende Stortingsvalg.

Et parti på ægte kristne værdier - det går ikke at krydse det med Sverigesdemokraternas forskelsbehandling af borgerne alt efter om du er ursvensker eller ikke oprindelig svensker med stamtavle tilbage til Gustav Vasa´s dage.

Centerpartiet - som er meget tæt på mit eget ståsted. Ja de tabte overalt ude i Glesbygden mange stemmer til Sverigesdemokraterna for Udkantsverige er nu begyndt at stemme med fødderne mod det politiske etablissement i Stockholm.

Jeg er trist til mode ved Annie Lööfs farvel til formandsposten. Annie har været en eminent og altid saglig fortaler for et parti der både er liberalt og som også tager den grønne klimadagsorden alvorligt.

Sverige mærker polariseringens vinde- vinde der tilgodeser Vladimir Putins gode venner i de vestlige demokratier.

Kommer Sverigesdemokraterna til at stikke en kæp i hjulet for NATO medlemskab og udløse en gigantisk krise for NATO og ikke mindst for Sverige og Finland. Hvor gode venner er Sverigesdemokraterne med regimet i Kreml ??. Den autoritære tankegang fejler ikke noget. Det bliver interessant at se, hvad som hænder.

Sverigesdemokraterna ser ligesom Donald Trump og Vladimir Putin gerne, at EU det europæiske fællesskab bliver sprængt i luften.

og hvor mange absurde love får Sverige nu på retsområdet nu da borgernes rettigheder formentlig er til salg, fordi bandekriminaliteten har skabt angst og et krav om kontante modforholdsregler nogen af kravene i øvrigt fornuftige.

Jeg havde så langt foretrukket Magdalena Andersson og en Socialdemokratisk Regering men vælgerne har talt i Sverige og deres valg må vi altid respektere.

Vi får se, hvordan det går med Ulf Kristersson og Moderaternas nye Regering.

VH
KFK

Hvad med at se, hvordan det rent faktisk kommer til at gå i Sverige, der gennem flere år har været hærget af bander, knivoverfald, skuddrab og voldtægter på grund af en slatten retspolitik.

Antoniette caldera

Trods alt er det nok nemmere at få 4 borgerlige partier til at enes i Sverige end op til 7 i Danmark, hvis de alle kommer ind. Bliver der blåt flertal i Danmark efter næste valg, kan Sverige meget vel komme til at ligne en oase af ro og harmoni i sammenligning med det danske kaos, hvor enten Jakob Ellemann eller Søren Pape Poulsen skal få alt fra Nye Borgerlige til Lars Løkkes Moderater til at enes. Alene det, at vi ikke engang ved, hvem af de to, der er den primære statsministerkandidat, siger en del.