Svensk valg: Mod alle odds har ’Magda’ givet Socialdemokraterna sejrstroen tilbage

Sveriges første kvindelige statsminister, socialdemokraten Magdalena Andersson, har bragt spændingen tilbage i svensk politik: Et ellers forventet borgerligt magtskifte tegner pludselig ikke til at være det eneste mulige udfald af søndagens rigsdagsvalg
Swedish Prime Minister Magdalena Andersson (C), party leader of the Social Democrats, meets with people living in the Tjarna Angar part of the city of Borlange, Sweden, on Sept. 05, 2022. Andersson is campaigning in Borlange and Falun, ahead of the general elections on Sept 11.

Swedish Prime Minister Magdalena Andersson (C), party leader of the Social Democrats, meets with people living in the Tjarna Angar part of the city of Borlange, Sweden, on Sept. 05, 2022. Andersson is campaigning in Borlange and Falun, ahead of the general elections on Sept 11.

10050 Pontus Lundahl/TT

Udland
8. september 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Sandsynligheden for at gentage succesen – for tredje gang i træk – er forsvindende lille. Men moderne magtpolitik falder sjældent helt forventeligt ud, og særligt i Sverige har regeringsdannelserne vist sig lunefulde, grænsende til det surrealistiske.

55-årige Magdalena Andersson vil kun nå at have været statsminister i 285 dage, før vælgerne skal stemme til søndagens rigsdagsvalg, som i Sverige afholdes med faste intervaller på fire år. Som tidligere finansminister overtog hun regeringsmagten den 30. november sidste efterår og var i udgangspunktet ikke levnet mange chancer.

Den nu 65-årige Stefan Löfven havde langt om længe erkendt, at han næppe ville kunne fortsætte som statsminister. Heldet var ganske enkelt brugt på, efter han på ferm og dreven vis havde fået kapret statsministerposten ovenpå rigsdagsvalgene i både 2014 og 2018 – til trods for, at de borgerlige partier dengang fik massivt flertal tilsammen.

Endnu en gang tyder prognoserne på, at den borgerlige blok vil opnå flertal, men efter Magdalena Andersson først blev formand for Socialdemokraterna og dernæst statsminister, er stemningen vendt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her