Analyse
Læsetid: 4 min.

Svensk valggyser: Blågult magtskifte hænger på ét enkelt mandat

Valgtriumfen for det højrenationale parti Sverigedemokraterna tegner til at tippe magtbalancen – og give Ulf Kristersson, lederen af Sveriges nu andetstørste borgerlige parti Moderaterna, muligheden for at blive ny statsminister. Men forhandlingerne vil blive ekstremt vanskelige
Moderaternas leder Ulf Kristersson kan muligvis danne regering med et enkelt mandats flertal.

Moderaternas leder Ulf Kristersson kan muligvis danne regering med et enkelt mandats flertal.

Fredrik Sandberg

Udland
13. september 2022

Sverige står over for et muligt politisk systemskifte. På den yderste marginal – med blot ét enkelt mandats forspring – står den borgerlige blok til at kunne overtage regeringsmagten. Men intet er endeligt afgjort.

Det endelige valgresultat vil reelt ikke være klart før på onsdag, hvor de op mod 100.00 brevstemmer fra udlandssvenskere bliver optalt – for så tæt er udfaldet af søndagens valg til Riksdagen. Og dernæst kan det vise sig mere end kompliceret rent faktisk at kunne danne en ny blågul regering.

Efter optællingen af de ordinære stemmer natten til mandag fører den borgerlige blok med 175 ud af 349 mandater, og skønt forskellen på de to politiske blokke indtil videre kan koges ned til blot cirka 60.000 stemmer, forekommer det usandsynligt, at resultatet vil ændre sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Hullevad

Spørgsmålet er jo om eksklusionen af seriges demokraternes mandater stadigvæk står til troende. Jeg tror at EU domstolen vil gribe ind. Det kan i et demokratisk land ikke passe at +20% af vælgerne frarøves indflydelse. Men ind til nu er det jo tilfældet.

Anders Reinholdt

@Michael Hullevad
Det er der ikke noget usædvanligt i – det er sådan parlamentarismen fungerer. Flertallet trumfer sin dagsorden igennem, og undertiden er det de 49%, der ikke bliver lyttet til. Det vil i øvrigt også være urimeligt hvis 20% af vælgerne skulle diktere dagsordenen.
Men i praksis er det jo faktisk det der er sket. Den massive fokus på indvandrerspørgsmålene og SDs fremkomst har jo trukket det meste af rigsdagen værdimæssigt mod højre – så på den måde har SD allerede haft massiv indflydelse.

Herhjemme er nøjagtig det samme sket – vi er bare et skridt længere fremme(!); Socialdemokraterne m.fl. har jo helt overtaget DFs dagsorden. Resultatet er at DFs eksistensgrundlag er væk; men i praksis har de jo vundet, da deres dagsorden blev dominerende og deres politik blev gennemført.

I min bog er et velfungerende demokrati et der tager reelt og behørigt hensyn til mindretallet – men uden at mindretallet får lov til at diktere dagsordenen.

Inger Pedersen, Hans Larsen, Marja Eden, Jakob Bonde, Erik Fuglsang, Alan Frederiksen og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Alan Frederiksen

Læs eventuelt dette debatindlæg af Göran Rosenberg om demokrati og flertalstyranni i Information den 29. juni 2018.
https://www.information.dk/debat/2018/06/flere-flere-forveksler-demokrat...

I Sverige kalder vi det for den blåbrune blok. Af god grund.

I Danmark kaldes det at tælle til 90!

"I min bog er et velfungerende demokrati et der tager reelt og behørigt hensyn til mindretallet – men uden at mindretallet får lov til at diktere dagsordenen."

Ja, mindretalstyranni - også kaldet diktatur - så vi sidst udøvet i det sorte tårn under Vestagers brutale hånd. Heldigvis er De Økonomisk Uretfærdiges Parti - også kendt som de radikale - sat uden for væsentlig indflydelse med lidt held får de ikke lov at få indflydelse overhovedet efter det kommende valg.

Valgresultatet i Sverige foreligger vel tidligst onsdag - så lad os nu se, hvad der sker.

på onsdag på onsdag på onsdag og begejstringen vil ingen ende tage – løbet er kørt og alle vil stå på bagsmækken af triumphtogets vindervogn – svært at høre journalistisk kritik i gysets kildrende politiske nedturssus og SVT1 valgstudie lignede et melodigrandprix med lidt for stramme schwedish style suits og interaktiv integreret perker på touchskærmen – grymt flot ! Sverige kan bare det pis – heeja jimmiiiiiiiiie ! – memento mori