Krigen i Ukraine
Læsetid: 6 min.

Nu har Ukraine fået momentum. Og det er ved at gå op for russerne

Mens Rusland de seneste dage har lidt nogle af de hidtil største nederlag på slagmarken, indviede Putin et nyt pariserhjul i Moskva og mindede russerne om at slappe af. Alt imens breder vreden og bekymringen sig i Rusland
Mens Rusland de seneste dage har lidt nogle af de hidtil største nederlag på slagmarken, indviede Putin et nyt pariserhjul i Moskva og mindede russerne om at slappe af. Alt imens breder vreden og bekymringen sig i Rusland

Ukrainian Armed Forces

Udland
12. september 2022

Søndag passerede Ruslands krig i Ukraine dag 200, og det har næppe gået meget dårligere for russerne end nu.

Siden den 6. september har ukrainske styrker generobret mere end 3.000 kvadratkilometer territorium, lyder estimatet fra tænketanken Institute for the Study of War (ISW). Det er mere, end hvad russiske styrker er lykkedes med at tage siden april, og udviklingen bliver beskrevet af internationale medier som de russiske troppers »største nederlag« siden tilbagetrækningen fra Kyiv i marts måned og som en stor ukrainsk sejr – et scenarie, der i begyndelsen af krigen blev beskrevet som usandsynligt af flere observatører.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Willy Johannsen

Ved Gud, hvor ukrainerne fortjener det!

Jens Christensen, Michael Hullevad, Carsten Troelsgaard, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, Christa Una Ryholt, Thomas Bindesbøll, Danny Hedegaard, Thomas Andersen, Torben Siersbæk, Morten Pedersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Lasse Schmidt, Peter Hansen, Lillian Larsen, Holger Nielsen og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar

Go Ukraine, go!

Michael Hullevad, Steffen Gliese, Christa Una Ryholt, Holger Nielsen, Thomas Bindesbøll, Danny Hedegaard, Torben Siersbæk, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

Zelenskyy henvendte sig til russerne i dag og sagde det godt:
"Without gas or without you? Without you.
Without light or without you? Without you.
Without water or without you? Without you.
Without food or without you? Without you.
Winter & hunger, darkness & thirst aren’t as terrible as your "friendship & brotherhood"

Maia Aarskov, Peter Hansen, Torben Bruhn Andersen, Michael Hullevad, Torben Lindegaard, Steffen Gliese, Christa Una Ryholt, Holger Nielsen, Thomas Bindesbøll, Søren Kristensen, René Arestrup, Lillian Larsen, Danny Hedegaard, Torben Siersbæk, Morten Pedersen, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Det må så være nu Ukraine også viser en form for storsind og appellerer til fred inden Rusland måske mobiliserer alle og hvad så?
Skal Vesten så fortsat bruge milliarder med støtte og våben, mens verden lider- for det koster i forhold til millioner andre steder på kloden og glem alt om grønnere og klimaløsninger.

Anders Graae, Morten Munkesø, David Zennaro, Alan Frederiksen, Lars Løfgren, Hans Aagaard og erik jensen anbefalede denne kommentar

@Viggo Okholm

Storsind er skam vist. Ukraine har klart meldt ud, at Rusland skal trække sig tilbage fra alle besatte territorier i Ukraine og være klar til at tale krigsskadereparationer - så kan de mødes. Det er da rimelige krav.

Vi venter spændt på, om russerne helst vil fortsætte den miljømæssige katastrofe, som Rusland har startet, og sende endnu flere unge mænd i døden, eller om de kan se fornuften i at stoppe nu.

P.G. Olsen, Jens Christensen, Peter Hansen, Rolf Andersen, Fam. Tejsner, Torben Bruhn Andersen, Antoniette caldera, Michael Hullevad, Ole Olesen, Torben Lindegaard, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, Christa Una Ryholt, Holger Nielsen, Thomas Bindesbøll, Kim Morten Nissen, René Arestrup, Thomas Andersen, Lillian Larsen, Danny Hedegaard, Torben Siersbæk, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

@Viggo Okholm

Ved det russiske statslige gasselskab anlæg nær Finland har der de sidste over to måneder været brændt naturgas af i stor stil. Uafbrudt, så vidt jeg ved. Flammerne er så høje, at de kan ses på lang afstand fra den finske side af grænsen. Det er enorme mængder gas, der efterhånden er futtet af dér.

Det var den gas, som Rusland skulle have leveret til Tyskland gennem N1, men som Rusland i strid med indgåede aftaler i stedet holdt tilbage og brænder af. Igen skal tilføjes, så vidt jeg har forstået.

Jeg kan ærligt talt ikke se, for det første, hvordan krigen i Ukraine skulle standse det generelle miljø- og klimasamarbejde mellem de vestlige lande indbyrdes - eller overhovedet i resten af verden eksklusive Rusland. Det samarbejde kører sit eget løb. Kulkraften får forlænget levetid, pga. det russiske gasstop, men samtidig intensiverer man bestræbelserne på at udvikle grønne energikilder.

For det andet kan jeg ikke se formålet med at inddrage Rusland i internationalt miljøsamarbejde, så længe landet har politiske ledere, der ganske åbenlyst, ikke blot indrømmer, men direkte praler af at lyve og bedrage, afgive falske løfter, og systematisk bryde alle indgåede aftaler.

Helt bortset fra brugen af bestikkelse, pression og almindelig moralsk korrumpering af andre landes ledere og samfund som led i en imperialistisk udenrigspolitik. Putin er den første statsleder i verdenshistorien, der direkte har instrumentaliseret den aktive udbredelse af homofobisk ideologi og propaganda til at skaffe sig politisk magt over andre lande.

Ydermere, så forudsætter et effektivt internationalt miljøsamarbejde, at der er demokratisk virkerum for de lokale græsrødder. Hvis ikke de kan få adgang til at anskaffe og videregive information til offentligheden, vil der ikke være nogen til at holde de rige og mægtige i ørerne, og erfaringen viser tydeligt, hvad dét vil betyde for miljøbevarelsen. Men netop dette stykke informations- og organisationsfrihed er der efterhånden ikke mere tilbage af i Rusland. Ved coronadødstallene og i diverse andre sammenhænge har man set, hvor vilkårlige, politisk styrede og upålidelige, russiske officielle statistikker er. Et miljøpolitisk samarbejde med Rusland vil ikke være det papir værd, det er skrevet på, så længe landet er som det er i øjeblikket.

Michael Hullevad, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Fam. Tejsner, ejvind ravn, Torben Bruhn Andersen, Antoniette caldera, Ib Gram-Jensen, Steffen Gliese, Christa Una Ryholt, Holger Nielsen, Thomas Bindesbøll, René Arestrup, Kim Houmøller, Lillian Larsen, Danny Hedegaard og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

En forjættende tanke trænger sig på, som jeg håber at medier med kilder fra nu af, vil kunne forholde sig til, på andet en blot spekulativ basis.

Hvis Ukraines succes på slagmarken fortsætter med samme styrke som nu, så vil Ukraine på et eller andet tidspunkt fremtvinge et russisk nederlag på slagmarken.

Men undervejs håber jeg på at der opstår muligheder for, og en vilje til i det russiske magtcentrum at gennemføre et magtskifte.

Hvor en ny russisk ledelse vil acceptere at afslutte krigen, og trække russiske tropper tilbage.

Før og uden at Rusland nødvendigvis lider det totale nederlag på slagmarken.

Jeg har hidtil stået for det standpunkt at Rusland må lide et så totalt nederlag, at landet ikke vil kunne rejse sig efterfølgende, for igen at kunne invadere sine naboer.

Spørgsmålet er om Rusland ikke allerede har lidt så store tab, at en genrejsning af landets militære styrke er umuligt indenfor en længere årrække?

Det der har overrasket negativt, det er at Putin har kunnet overleve med magten intakt.

I så lang tid, og med så store russiske tab siden starten af krigen.

Allerede da angrebet på Kyiv slog fejl, håbede jeg at det kun ville være et spørgsmål om tid, førend der kom et kup mod Putin.

Som ville afslutte krigen.

Det skete desværre ikke, men nu må vi håbe at en svækket censur og kontrol med medier og nyhedsstrømme.

I en kombination af at folket i stigende grad mærker konsekvenserne af vestlige sanktioner, herunder rejse restriktioner.

Det tilsammen vil kunne give top folk i den russiske regering og i det russiske militær, den opfattelse at tiden er inde til at stoppe denne krig.

Ikke fordi vi et øjeblik bør tro at de vil kunne drives til handling, af noget der ligner moralske overvejelser om berettigelsen af denne krig.

De har alle blod på hænderne, og ville ikke et øjeblik overveje at træde i karakter, hvis Rusland havde succes.

Vi kan blot håbe at der findes rationelle realister, også i toppen af regimet i Rusland.

Der i den nuværende situation ønsker at kunne påvirke deres egen fremtid, efter et nederlag til Rusland?

Og som ikke ønsker at gå ned med Titanic, men som vil gøre alt for selv at sikre sig en plads i redningsbåden.

Jeg bemærkede i et tweet fra en debat på russisk tv, at en pensioneret militær analytiker, der i begyndelsen talte Putins version af krigen midt imod.

Han deltog nu igen som den mest åbenmundede realist i debatten.

Efter at man ellers havde lukket munden på ham.

Jeg blev meget overrasket over det.

Venlig hilsen

Danny Hedegaard

Michael Hullevad, Lillian Larsen, Torben Siersbæk, Peter Hansen, Eva Schwanenflügel, Fam. Tejsner, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Holger Nielsen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Jeg synes Putin burde indvie nogle flere pariserhjul.
Det klæder ham så meget bedre end rollen som bitter hævngerrig krigsherre

/O

Lillian Larsen, Torben Siersbæk, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Michael Hullevad, Torben Lindegaard, Steffen Gliese og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Nu gælder det bare om for Ukraine , såvel som for Vesten (USA), om ikke at falde for fristelsen til at invadere Rusland. Men hey, hvem har lyst til at være dér anyways, så mon ikke de ukrainske styrker besinder sig ved grænsen?

As for Putin:
https://theins.ru/en/news/254860

Rusland truer med atomkrig i tide og utide - lad nu være med at falde for det. De truer hele tiden med atomvåben. I 2015 truede Rusland Danmark med atomvåben.

Putin kan ikke trykke på knappen alene. Alle dem, der trykker på knappen, ved, at de selv, deres børn og deres børnebørn vil dø som følge af den handling. Det er simpelthen usandsynligt - I think Russians love their children too.

Lad nu være med at falde for Putins ynkelige forsøg på afpresning.

Lillian Larsen, Torben Siersbæk, René Arestrup, Peter Hansen, Jens Christensen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Torben Bruhn Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Og i nat slukkede Rusland for strømmen i Ukraine.
En række kraftværker er sat ud af funktion, og el til jernbanen, der fragter tropper og materiel, mangler,

@Lasse Schmidt
12. september, 2022 - 09:49

Det er ikke den store atomkrig som er realistisk. Det er brugen af taktiske(små kortrækkende)våben som er risikoen.

Thomas Andersen

@ John

Tvangsudskrivelse af militær tjeneste i krigstid er forhåbentlig ikke en indikation for om et land er demokratisk.
Enhver nation der er blevet og i fremtiden vil blive invaderet, vil kræve militær tjeneste af sine borgere.

Hvis du mener det er en indikation for demokrati, at både mænd og kvinder tvinges i militær tjeneste, må du se mod Israel. Her er militærtjeneste ligestillet imellem kønnene.
Men så halter det vist med resten.

Jørgen Mathiasen, Torben Siersbæk, David Zennaro, ejvind ravn og erik jensen anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Hold også lige øje med dette:

"In Rare Rebuke, Municipal Lawmakers In Several Districts Demand Putin's Resignation"

https://www.rferl.org/a/russia-lawmakers-putin-resignation-petition/3202...

Michael Hullevad, René Arestrup, Lillian Larsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Thomas Bindesbøll - 12. september, 2022 - 17:27.

Særdeles interessant link!

Men mon ikke de lokalpolitikere skal frygte, at der bliver begået selvmord på dem?

De kunne jo f.eks. blive syge - og blive sprunget ud af højtplacerede vinduer!

René Arestrup, Thomas Bindesbøll, Lillian Larsen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar

Sprækkerne bliver flere og flere. Jeg føler mig overbevist om, at Putin-regimet lever på lånt tid. Og det ukrainerne har gang i lige nu, skubber for alvor hen imod Putins endeligt.

Måske kommer det til at gå langt hurtigere end de fleste har forestillet sig.

Torben Siersbæk

@René Arestrup - 13. september, 2022 - 06:52

Du kan meget vel have ret.

Man kan bare frygte at en junta, der måtte vælte ham, er endnu mere radikal og hensynsløs, både overfor Ukraine, og mht. våbenanvendelse.

Danny Hedegaard

Information skal ikke høre et ondt ord for, at avisen ikke holder os orienteret helt i realtid, som DR og andre større konkurrenter!

Tværtimod, det er ikke en kvalitet i sig selv at komme først med hver eneste korte lille opdatering.

Det mangler ikke på Information.dk, det er blot en mulighed til anden side.
Som dybest set siger mere om os der følger med, end at det betyder at først også er bedst.

Men seneste nyt på Berlingske.dk, som igen har det fra Skynews.com, er at russerne nu nægter at kæmpe:

Ukraine: Russiske soldater nægter at kæmpe
https://www.berlingske.dk/internationalt/ukrainerne-slaar-tilbage-i-krig...

Det er en meget interessant udvikling, for til nu har det heddet sig at russerne ikke kæmper, fordi de ikke kan, fordi de mangler alt til at kunne kæmpe.

Men hvis det nu skyldes at russerne ikke vil kæmpe, og hvis det kan smitte hele vejen gennem, geledderne?
Så udgør det den bedste mulighed for at opnå ukrainsk sejr, og dermed fred inden nogle af os, ellers turde håbe på.

For uanset hvor uduelig det russiske militær ellers har vist sig til nu.
Så har de jo det krudt de har tilbage, til at forårsage yderligere meningsløs død og ødelæggelse.
Så længe de ville kunne fortsætte med det, uanset så udsigtsløst det end ville være at gøre det.

Hvis russerne nu simpelthen lægger våbnene, og stikker af, eller overgiver sig, så er det den bedste udgang på denne tragedie vi alle kan ønske os.

Desværre har for mange russiske soldater nok blod på hænderne, fra alle deres utallige krigsforbrydelser.
Til at de tør overgive sig i et massivt omfang:-(

Men Ukrainerne sender nu granater med løbesedler ind over russerne.
Med opfordring til at de overgiver sig.
Forhåbentlig virker opfordringen?

Både fordi det sparer blod på begge sider, hvis russerne overgiver sig i stedet for at Ukraine skal nedkæmpe dem.
Og fordi det bringer en masse uskadt russisk materiel i hænderne på Ukraine.
Der kan bruge det alt sammen til deres videre fremrykning:-)

Russiske høges krav om at erklære krig, for at kunne mobilisere, er tom bragesnak.
Som ingen gang har på jorden.

Rusland har for længst passeret det punkt, hvor mobilisering kunne udgøre en mulighed.
Nu er det for sent, Rusland kan ikke udruste nye mobiliserede enheder, de kan ikke træne dem, og de kan ikke anvende dem meningsfuldt.

Eneste mulighed er at indsætte ubrugelige reserver, som ren kanonføde, hvor udfaldet er givet på forhånd.

Vi får håbe at de begyndende sprækker i det hjemlige russiske sammenhold.
Udvikler sig til at hjemmefronten ikke vil tillade mobilisering, og at russiske mænd simpelthen vil nægte at møde op hvis de får indkaldelsen.

Og så må Tyskerne ellers godt se at få leveret de kampvogne til Ukraine, som de har lovet, som Ukraine minder dem om at de har lovet.
Tyskland bør skamme sig over ikke at gøre det:-(

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Christa Una Ryholt, Michael Hullevad og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

@Torben Siersbæk
'Man kan bare frygte at en junta, der måtte vælte ham, er endnu mere radikal og hensynsløs, både overfor Ukraine, og mht. våbenanvendelse.'

Ja, det kan man naturligvis ikke udelukke. Spørgsmålet er blot hvad en flok høge reelt kan stille op? Som Danny Hedegaard så udmærket ræsonnerer ovenfor, vil en generalmobilisering ikke hjælpe russerne en disse - hverken nu eller på længere sigt. Det vil under alle omstændigheder være en voldsom eskalering, som potentielt rummer vidtrækkende indenrigspolitiske konsekvenser.

Og den der med atomvåben tror jeg simpelthen ikke på. Uanset hvilke høge, der eventuelt måtte komme til.

Håbet er naturligvis, at fornuftens stemme vil sejre og at et nyt 'regime', på klog og pragmatisk vis, vil vise en ny og mere bæredygtig vej for de stakkels russere.

Torben Siersbæk, Herdis Weins og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Nu kom krigen både i 2008 mod Georgien, i 2014 over Krim, og nu i 2022 invasionen af Ukraine.

På grund af europæisk/tysk afvisning af amerikanske anbefalinger af at optage Georgien og Ukraine i Nato.
På trods af de baltiske lande og Polens advarsler i årevis, mod europæisk afhængighed af russiske energi import.

Det kunne alt sammen have været undgået, hvis EU havde lyttet til de nye medlemslande af EU og Nato.
Som alle ved at den eneste grund til at de har overlevet som selvstændige stater, efter jerntæppets fald.
Det er at de i tide blev medlemmer af Nato.

Men når nu tragedien er indtruffet, kan der langsigter komme det ud af det.
At et besejret afvæbnet og magtesløst Rusland, vil være ellimineret som den konstante trussel mod alle sinde naboer
Som Rusland altid har udgjort!

Det giver helt andre muligheder for i forening.
På tværs af kloden at koncentrere os om sammen med USA, at imødegå kommende årtiers trusler fra et stadigt mere magtfuldt Kina.

Gad vide hvad Xi Jinping har tænkt sig at fortælle Putin, som han efterhånden forhåbentligt anser for en kæmpe idiot?
Når de snart mødes i Uzbekistan:-)

Bliver interessant at se om fortællingen om et venskab uden grænser, stadig kan holde facaden.

Men ok Kina kan se frem til masser af billig olie og gas fra et falleret Rusland, i desperat pengenød.

God plan, lyder det til!

Ukraine Seeks NATO Like Bloc To Protect Against Putin’s Russia l Will US & UK Sign The Proposal?
https://www.youtube.com/watch?v=fUR5-uwd6t8

Ligner en skabelon, som vi måske kunne udvide med Taiwan sammen med Ukraine i en aftale?

Altså Japan, Australien, Sydkorea og Singapore forpligter sig sammen med os om at forsvare Ukraine fremadrettet mod Rusland.
Og vi gør det samme sammen med dem, om at forsvare Taiwan mod Kina.

Kunne være rart at få Indien med, men de er ikke til at regne med, lidt ligesom Erdogan/Tyrkiet.
Men de er uundværlige begge 2, når ellers bare de spiller med på nogle vigtige tangenter.
Og det er både Erdogan og Modi ganske dygtige til, at balancere på et knivsæg og spille på begge banehalvdele.

Alt i alt tror jeg at bundlinjen samlet set er i plus for vesten, med både Tyrkiet og Indien?

Xi Jinping vil selvfølgelig blive stiktosset, men selv om han ligesom Putin er farlig, så er han modsat Putin ikke idiot.

Det der trods alt er ret betryggende ved Kina, det er at Kinas diktatur er kompetent.
Kina æder dig kun hvis de kan se at du er svag.
Men så gør de det til gengæld også, når Kina mener at tiden er kommet til at æde os.

Derfor må vi ikke være svage, men stærke, så Kina også forstår at vi det.

Det er den eneste troværdige opskrift på fred i vor tid.
Ingen ny Chamberlain i det 21 århundrede!!

Den sidste af slagsen i det 20 århundrede, kostede vores forældre og bedsteforældre dyrt i blod, sved og tårer.

Fred i vor tid bliver dyrt i oprustning, men det er bedre end at betale prisen i blod.
Som Polen gjorde det i 1939 og Ukraine nu gør det i 2022!

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Torben Siersbæk

@René Arestrup - 14. september, 2022 - 17:29.

"Håbet er naturligvis, at fornuftens stemme vil sejre og at et nyt 'regime', på klog og pragmatisk vis, vil vise en ny og mere bæredygtig vej for de stakkels russere."

Rigtigt.
Men det forudsætter at det er realistiske og rationelle beslutningstagere, der bestemmer i Kreml.
Tør vi tro på at den præmis er sand?

Torben Siersbæk

Ufatteligt, at der stadig findes læsere af Information, der jo må antages at have mere end to brikker at flytte med, der finder det rimeligt at relativere de russiske krigsforbrydelser i det land de, uprovokeret overfaldt 24. februar!

Læs i dagens Politiken: https://politiken.dk/udland/art8981955/%C2%BBDet-er-v%C3%A6rre-end-noget....

Forbrydelserne foregår INDE I UKRAINE og er - tragisk nok forventeligt - en videreførelse af de uhyrligheder, der blev afdækket i Bucha tidligt i krigen, da det russiske militær blev smidt ud af Kyiv-området.

Det er tilsyneladende endnu ikke er gået op for disse apologeter (vel den mest neutrale og mindst følelsesladede betegnelse for dem), at de med deres indlæg legitimerer forfærdelige krigsforbrydelser og samtidig modarbejder suveræne, demokratiske landes ret til selvbestemmelse. Men HVIS de HAR indset denne kendsgerning er der tale om at de propaganderer for et forbryderisk russisk regimes ret til - kvit og frit - at underkue nabolandene.
Jeg troede - naivt - at den holdning hørte til hos den nazistiske femtekolonne i Danmark i tiden indtil 1945!

Lasse Schmidt, Christa Una Ryholt, René Arestrup og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar