Baggrund
Læsetid: 6 min.

USA spænder igen ben for Kina i kapløbet om fremtidens teknologier

Nye amerikanske regler for teknologeksport og en omfattende korruptionsskandale i Kina gør ondt på de kinesiske muligheder for udviklingen af mikrochip – hjernen i avanceret teknologi. Men en stor kinesisk nyhed, som måler bare syv nanometer, vækker international opsigt
Præsident Joe Biden sidder med en samling af halvledere, der bruges i mikrochip, ved et topmøde om netop halvledere og forsyningskrisen.

Præsident Joe Biden sidder med en samling af halvledere, der bruges i mikrochip, ved et topmøde om netop halvledere og forsyningskrisen.

Patrick Semansky

Udland
5. september 2022

USA strammer atter grebet om den teknologi, Kina mere end nogen anden ønsker at mestre. Mikrochip – eller halvledere, som de også hedder – bliver ikke kaldt fremtidens olie for ingenting. De bittesmå integrerede kredsløb sidder i alt fra elbiler over kampfly til mobiltelefoner. Det land, der er førende inden for avanceret forskning, design og fremstilling af dem, vil høste store fordele i kapløbet om at implementere spirende teknologier som 5G, kunstig intelligens og kvantecomputere. Selskaber fra udviklede industrinationer som USA, Sydkorea, Japan, Taiwan og Holland sidder på forskellige dele af den lange og ekstremt specialiserede forsyningskæde, mens Kina altid har halset bagefter. Sådan ser USA og dets allierede gerne, at det teknologiske styrkeforhold bliver ved med at være.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

I virkelighed betyder det ikke så meget om Kina i første omgang må holde sig på den lavpraktiske side af it-teknologien så længe de kan forsyne e-bil industrien med micro-chips og sidder på næsten hele verdens produktion af sjældne jordarter der er afgørende for permanente magneter til elmotorerne i bilerne og vindmøller så hvis Europa og USA ryger ind i en depression pga. energikrisen og forsyningssikkerhed kan de mageligt fortsætte med deres nye silkevej der på sigt vil sikre Kina som Verden´s samarbejdspartner på alle områder her økonomisk infrastruktur især mellem BRICS landene . Kina gør jo alt det rigtige når det gælder de overordnede mål. Kina eksporterer infrastrukturer men hvor meget kan man bekæmpe klimaforandringer med et jagerfly til næsten 1 milliard danske kroner ?

Alvin Jensen, Hans Aagaard, jens christian jacobsen, Anders Graae, Holger Nielsen, erik jensen og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I øvrigt ejer Huawei 90 % af alle patenter i 5G-teknologi der også er international standard dvs. hvis feks, Ericsson vil bygge 5G bliver det på licens fra Huawei.

Jens Mose Pedersen

Kina kan jo også bare erobre Taiwan og få fingre i TSMC på den måde.
Det alene vil være gevinst nok for en erobringskrig og måske den væsentligste begrundelse uden at man siger det højt.

Jeg tror ikke, at Vest-Taiwan har de militære muskler til at forsøge den slags, på samme måde som Øst-Ukraine ikke kan besejre Ukraine ;-)