Baggrund
Læsetid: 9 min.

Verdens energisituation: Midt i den grønne omstilling ser det temmelig sort ud

Der er fuld fart på investeringerne i vedvarende energi, energieffektivisering og elbiler. Men på samme tid oplever de fossile energikilder en genkomst, drevet af bekymringen for økonomien og stuetemperaturen i vinter
En havvindmølle under konstruktion i det østlige Kina. I 2022 ventes de globale investeringer i grøn energiteknologi at overstige 1,4 billioner dollar.

En havvindmølle under konstruktion i det østlige Kina. I 2022 ventes de globale investeringer i grøn energiteknologi at overstige 1,4 billioner dollar.

Ritzau

Udland
21. september 2022

»It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness,« skrev Charles Dickens i sin fortælling A Tale of Two Cities, der har afsæt i dramatiske omvæltninger i Europa for næsten 250 år siden.

»It was the spring of hope, it was the winter of despair,« fortsætter han og indrammer den tvetydighed, der prægede udviklingen, og den usikkerhed om fremtiden, der fulgte med.

På kanten af en vinter med krig, geopolitiske omvæltninger og sårbare økonomier melder i dag samme tvivl og usikkerhed sig: Er vi, drevet af krisen, omsider ved at stille om til et samfund og en økonomi, der er mindre sårbart, mere selvberoende, præget af større bæredygtighed? Eller er vi, skræmt af usikre fremtidsudsigter, i fare for et tilbagefald til gamle tiders uvaner? Har vi grund til at håbe eller grund til at fortvivle?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, det bliver.... og er.... spændende. Mildest talt!
Jeg hepper på alle, der er bare en smule mere optimistiske end jeg.

Wolfgang Mostert

En Jørgen Nielsen "classic": solidt, no-nonsense og veldokumenteret. Dor kunne artiklen have gjort opmærksom på den noget specielle definition af energisubisidier: den definerer forskelle i afgiftsniveauer på bræbdsler som subsidier. Diesel er pålagt ret høje afgifter i EU, herunder i Danmark. Men fordi bensin er pålagt endnu større afgifter ganger man forskellen i afgiftsniveauet med årlig mængde og vupti, man har pludselig ikke en brændselsafgift, men et brændselssubsidie.
Jeg har i flere år forventet, at der måtte komme et tidspunkt hvor den positive storskalaeffekt på prisen af ny VE-teknologi måtte blive imødegået af stigende priser på knappe råvarer, der indgår i processen. Det vil medføre skift i teknologier, der modvirker priseffekten. Vi må se hvordan prisudviklingen går.

De enorme ekstrabetalinger for energi, hvor havner de henne?
Er det muligt at beslaglægge dem og bruge dem til at støtte grøn energi?

Artikler som denne er stærkt medvirkende til, at jeg abonnerer på Information. Tak for indsatsen Jørgen Steen Nielsen.