Her er de vigtigste partier til valget i Italien

Søndag bliver der afholdt parlamentsvalg i Italien, hvor højrefløjen står til at sejre stort. Information giver dig overblikket over valgets vigtigste partier
Den italienske højrefløjskoalition har grund til at smile. Den fører med 20 procentpoint over venstrefløjen i det italienske valgkamp.

Den italienske højrefløjskoalition har grund til at smile. Den fører med 20 procentpoint over venstrefløjen i det italienske valgkamp.

Mistrulli/Zuma/Ritzau Scanpix

Udland
24. september 2022

Ved parlamentsvalget i Italien står en centrum-højre-koalition bestående af partierne Italiens Brødre, Lega og Forza Italia til at få sammenlagt næsten 50 procent af stemmerne – omkring 20 procentpoint mere end venstrefløjskoalitionen, der føres an af centrum-venstre-partiet Partito Democratico.

Ifølge den italienske valglov kan det valgresultat give højrefløjen op mod 60 procent af pladserne i det italienske parlament.

 

 

Her er en introduktion til de vigtigste partier og deres partiledere:

Italiens Brødre

Leder: Giorgia Meloni, 45 år.

Valgresultat i 2018: 4,4 procent.

Forventet resultat i 2022 ifølge meningsmålinger: 25 procent.

Giorgia Meloni kan blive Italiens nye premierminister.

Giorgia Meloni kan blive Italiens nye premierminister.

Valeria Ferraro/Ritzau Scanpix

Baggrund: Meloni er leder og grundlægger af det postfascistiske parti Italiens Brødre, og partiet har oplevet en eksplosiv opbakning. På få år har hun transformeret partiet, der tidligere blev set som en marginal gruppe af fascistnostalgikere, til en politisk magtfaktor, blandt andet fordi hun holdt partiet ude af Mario Draghis brede samlingsregering, hvilket gjorde det muligt for hende at stå skarpere som den eneste reelle oppositionsstemme.

Hun har især baseret sin valgkamp på at rase imod indvandrerne, venstrefløjen, EU-bureaukrater, staten, høje skatter, kønsideologi og alle former for trusler mod Italiens suverænitet og traditionelle, kristne værdier.

Lega

Leder: Matteo Salvini, 49 år.

Valgresultat i 2018: 17 procent.

Forventet resultat i 2022 ifølge meningsmålinger: 13 procent.

Matteo Salvinis parti Lega indgår i en centrum-højre-koalition med partierne Italiens Brødre og Forza Italia.

Matteo Salvinis parti Lega indgår i en centrum-højre-koalition med partierne Italiens Brødre og Forza Italia.

Valeria Ferraro/Ritzau Scanpix

Baggrund: Salvini var før coronakrisen ledestjernen på den europæiske højrenationale himmel, og Lega nød en opbakning fra 35 procent af vælgerne ved det seneste valg til Europa-Parlamentet. Han slog sig især op på en indvandrerfjendsk linje og en stærk skepsis over for EU. Samtidig har han dyrket tætte forbindelser til Ruslands præsident Putin. Men hans popularitet er styrtdykket, blandt andet efter han væltede den regering, han selv var ledende medlem af i et mislykket forsøg på at erobre premierministerposten, og han mistede sin populistiske kant ved at gå med i Draghis brede samlingsregering.

Forza Italia

Leder: Silvio Berlusconi, 85 år.

Valgresultat i 2018: 14 procent.

Forventet resultat i 2022 ifølge meningsmålinger: 7 procent.

Tidligere premierminister Silvio Berlusconi gør ved dette valg comeback.

Tidligere premierminister Silvio Berlusconi gør ved dette valg comeback.

Piero Cruciatti/Ritzau Scanpix

Baggrund: Berlusconi, den snart 86-årige milliardær, mediemogul og tidligere premierminister, har flere gange været dømt ude, men gør ved dette valg comeback, efter han blev smidt ud af senatet og forbudt at indtage et offentligt embede. Han stiller op, siger han, »for at gøre alle glade«. Berlusconi, der dominerede italiensk politik i løbet af 1990’erne og 00’erne, og som har været centrum i sexskandaler og utallige retssager imod sig, har tidligere været stærkt kritisk over for EU, men fremstiller sig nu som en moderat stemme. »Enhver stemme til Forza Italia vil styrke koalitionens moderate, centrumsøgende profil,« siger han. »Vi er pro-Europa, pro-Vesten, pro-NATO og har det liberale demokrati som referencepunkt.«

Femstjernebevægelsen

Leder: Giuseppe Conte, 58 år.

Valgresultat i 2018: 33 procent

Forventet resultat i 2022 ifølge meningsmålinger: 13 procent.

Tidligere premierminster Giuseppe Contes parti står til at blive næsten to tredjedele mindre end ved seneste valg.

Tidligere premierminster Giuseppe Contes parti står til at blive næsten to tredjedele mindre end ved seneste valg.

Ciro Fusco/Ritzau Scanpix

Baggrund: Protestpartiet Femstjernebevægelsen slog sig op på at ville smadre det politiske system og bekæmpe den korrupte elite, men har i det store og hele blot formået at ødelægge sig selv. Bevægelsen var visionær. Alt skulle gennemreformeres. Det repræsentative demokrati skulle erstattes af et nyt digitalt, direkte demokrati. Partiet fik en kæmpe valgsejr i 2018. Men siden ændrede partiet sig fra et protestparti til et magtparti, da det først indgik i regering med højrenationale Lega og siden slog regeringspjalterne sammen med den diametrale modsætning og hidtidige ærkerival, centrum-venstre-partiet Partito Democratico (PD). Uden betydelige politiske sejre fremstår Femstjernebevægelsen med sine sving fra højre til venstre som en ideologisk tom skal uden identitet. Tidligere premierminister Giuseppe Conte har nu magten i partiet, og han håber, at hans løfter om en minimumløn og fastholdelse af sociale ydelser kan holde liv i vælgeropbakningen. Men partiet står til at blive næsten to tredjedele mindre end ved seneste valg.

Partito Democratico

Leder: Enrico Letta, 56 år.

Valgresultat i 2018: 19 procent.

Forventet resultat i 2022 ifølge meningsmålinger: 22 procent.

Enrico Lettas er ikke lykkedes med at skabe en venstrefløjskoalition, der kan hamle op med højrefløjskoalitionen.

Enrico Lettas er ikke lykkedes med at skabe en venstrefløjskoalition, der kan hamle op med højrefløjskoalitionen.

Pasquale Gargano/Ritzau Scanpix

Baggrund: Den tidligere premierminister Enrico Letta har formået at få skabt større opbakning til sit centrum-venstre-parti, men han har ikke været i stand til at få stablet en venstrefløjskoalition på benene, som kan hamle op med koalitionen på højrefløjen. Lettas koalition – der ud over PD består af to små partier på den yderste venstrefløj – står til at få 20 procentpoint færre end Melonis koalition. Venstrefløjen fremstår splittet. Det eneste, der har kunnet forene den, er modstanden mod det yderste højre, og i stedet for at tale sin egen politik op, så har den i høj grad baseret sin valgkamp på frygt og på at skræmme vælgerne med, at Meloni som premierminister vil blive en katastrofe for landet. Den strategi har ikke virket.

Italien går til valg

Italien er et politisk eksperiment, der fluktuerer vildt mellem populisme og teknokrati. Nu svinger pendulet igen. Politisk kaos lurer igen. En politiker med fascistiske rødder står på spring. Frem mod parlamentsvalget den 25. september portrætterer Information landet, der ofte beskrives som EU’s problembarn. Hvor vil Italien nu forvilde sig hen?

Seneste artikler

 • Postfascisternes triumf i Italien: Europas højrefløj jubler, paven beder

  27. september 2022
  Den postfascistiske og uberegnelige Meloni styrer med sin valgsejr i Italien mod den mest højreorienterede regering siden Mussolini. Mens den europæiske højrefløj jubler, virker midten af europæisk politik lammet: Melonis mulige regering kan blive kaotisk – og en kæmpe kæp i hjulet på EU’s sammenhold
 • Højreekstreme Meloni sejrer stort i Italien og er klar til at blive premierminister

  26. september 2022
  Anført af Giorgia Meloni vinder højrefløjen stort ved søndagens parlamentsvalg i Italien, og den 45-årige står nu til at blive Italiens første kvindelige premierminister og den mest højreekstreme regeringschef siden Mussolini. Nu holder resten af Europa vejret for at se, hvor Meloni fører Italien hen, men det kan stadig tage flere uger at få dannet ny regering
 • Med Meloni som premierminister vil Italien kigge mere mod Orbán end mod Macron

  24. september 2022
  Hvis Giorgia Meloni bliver Italiens nye premierminister, kan det i alvorlig grad ryste Italiens forhold til Europa. Der er lagt op til økonomiske sammenstød og et Italien, der i højere grad vil alliere sig med EU-skeptikere, nationalister og illiberale kræfter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man savner en nærmere beskrivelse af hvad der kaldes «to små partier på den yderste venstrefløj».