10 år med Xi Jinping set gennem 10 grafer: Mere velstand, men flere problemer

Kinas politiske elite er denne uge samlet til kommunistpartiets store kongres i Beijing. I sin åbningstale hyldede generalsekretær Xi Jinping partiets bedrifter, men ser man på de ti år, han nu har været ved magten, er perioden præget af lige dele op- og nedture. Her er ti nøgletal, der illustrerer udviklingen
Se, hvad vi har opnået, I kan trygt lade mig blive ved magten, lød budskabet fra Xi Jinping på kommunistpartiets kongres.

Se, hvad vi har opnået, I kan trygt lade mig blive ved magten, lød budskabet fra Xi Jinping på kommunistpartiets kongres.

Selim Chtayti/AFP/Ritzau Scanpix

Udland
19. oktober 2022

Xi Jinping havde fundet de helt store tal frem, da han søndag åbnede kommunistpartiets kongres i Beijing. Traditionen tro er åbningstalen fyldt med lovprisning af partiets bedrifter. Og denne gang havde den kinesiske leder endnu mere brug for at markere sig. I stedet for at træde tilbage efter ti år som generalsekretær gør han klar til at fortsætte.

Se, hvad vi har opnået, I kan trygt lade mig blive ved magten, lød budskabet til de delegerede og til den kinesiske befolkning. Der er da også meget at være stolt af. Fra talerstolen fremhævede Xi, at Kinas BNP det seneste årti er vokset fra 57.000.000.000.000 til 121.000.000.000.000 kroner. Den gennemsnitlige disponible indkomst per indbygger er i samme periode mere end fordoblet, mens 100 millioner kinesere ikke længere lever i fattigdom.

Xi brystede sig også af Kinas teknologiske fremskridt, indsatsen mod forurening og af et bedre socialt sikkerhedsnet med bedre adgang til uddannelse og sundhed. De mere negative aspekter af den kinesiske udvikling dvælede partisekretæren derimod ikke længe ved.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Hvis vi snakker CO2 udledning pr. indbygger, udleder USA dobbelt så meget som Kina. Og en stor del af Kina's udledning skyldes særligt vesten har omlagt en stor del af sin produktion til Kina siden 1995.

Økonomisk har kineserne sammen med en lang række andre ikke vestlige lande opbygget deres eget parallelle økonomiske univers til dollaren. Og den der styre verdens økonomi har en enorm fordel i det pyramidespil, hvor værdierne næsten automatisk strømmer til den der sidder på toppen på den økonomiske pyramide. Kineserne betjener sig af deres egne regler og ovenstående tabeller er sikkert bygget på dollaren og den amerikanske verdensorden og med Amerika som den der sidder øverst på pyramiden. Den model gælder ikke nødvendigvis længere. Og den har kineserne fanget for længst. For ikke at sige hele tiden.

Naja Abelsen, Morten Schunck, Martin Christensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kina´s investeringer i Europa er flyttet til projekter der indgår i den nye silkevej (Belt and Road Initiative) samtidig med udvidelsen af BRICS-samarbejdet der med 41 % af verdens befolkning (faktisk de yngste del) og 20 % af verdensøkonomien (stærkt voksende med nye kandidatlande) det hele unden om dollar-dominansen.

Ser ud til at Xi er ved at blive som Putin og Erdogan . En ‘stærk’ mand som ingen tør sige imod og som har magten for længe. Man ser allerede konsekvensen med økonomien i år , hvor væksten for første gang siden 70’erne bliver mindre end USA. Bl.a på grund af den stædige coronahåndtering og hæmning af det private, hvorfra Kinas vækst og velstand kommer.

Naja Abelsen, Morten Schunck, Peter Beck-Lauritzen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Er der en graf over vestlige investeringer i Kina i samme periode?

Det kunne være spændende og se om erhvervslivet i Vesten stadig har så travlt som tidligere med at flytte produktion til Kina.

Jeg har på fornemmelsen at den er nedadgående og har peaket i løbet af de sidste ti år.

Naja Abelsen, Peter Beck-Lauritzen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Niki - de fleste europæiske bilmærker har fabrikker i Kina - Elon Musk har lige bygget en megafabrik i Shanghai der producerer de forskellige Tesla-modeller (den største fabrik der laver batterier til elbiler ligger i Kina så dér er der ingen flaskehalse)

Peter Beck-Lauritzen

Er tallene troværdige? Hvem beregner dem? Kineserne? Indgår de millioner af ikke færdigbyggede beboelser i BNP? Ja, tyskerne har mange bilfabrikker i Kina. Kinas gæld, i forhold til BNP, er vel ikke større %-vis end USA's
Mener fortsat at Kina er en kolos på lerfødder og afhængig af eksport-afsætning.

Jesper Johannsen

Kina har ikke længere brug for investeringer fra Vesten. Der er næsten dobbelt så mange mennesker i det kinesiske hjemmemarked som USA og EU tilsammen. Dertil kommer 4.500.000.000 mennesker i nærområdet omkring Kina. Ligesom Kina ejer en stor del af USA's kæmpe underskud.

I EU er Tyskland det økonomiske lokomotiv, som trækker læsset. Her er bilindustrien en altafgørende faktor med VW som kongen på tronen. Et VW, som får 40% af sin omsætning fra det kinesiske markede. Samtidig begynder kineserne at blive mere og mere national beviste og stolte. Der har været stor status forbundet med at køre VW i Kina. Men det billede vil vende til fordel for Kinas egne bil producenter. Det samme vil gælde andre vestlige vare. Kineserne kan selv og vil selv. Særligt inden for højteknologi som kunstig intelligens og anden højteknologisk computerteknik har de store ambitioner om at blive de førende i verden. Og de har alle forudsætninger til at blive det. I mange afrikanske udviklingslande som vestlige institutioner ikke vil låne penge til udvikling af landet går Kina ind, ikke bare med den nødvendige investering, men med hele den kinesiske model til opbygning af et land fra bunden af.

Kina har ikke brug for vestens viden, teknologi eller penge længere. Tværtimod. Hvis VW mister sin omsætning i Kina kan tysk økonomi hurtigt falde på røven og dermed skabe voldsomme økonomiske dønninger ud i resten af EU, hvor særligt syd EU ikke er særlig begejstret for Tyskland. Læg dertil en energikrise som truer med at lukke en større andel af virksomheder i Tyskland de næste 12 måneder og en energikrise, som kan strække sig over de næste år frem.

Torben K L Jensen

I realiteten kan Kina være bedøvende ligeglad med Vesten når resten af Verden er potientielle partnere i et økonomisk og handelsmæssigt samarbejde uden om den nuværende vestlige dominans.

Jan Henrik Wegener

Det samlede billede: Kina styret af CCP er mere problem end løsning på verdensplan.
Hvordan med de øvrige "BRICS´er"? Eller er det snart "BRIICS", "BRIIICPS" eller en anden bogstavkombination?

Torben K L Jensen

Forresten - hvordan går det med forureningen i Kina ? Og kan det være en bevidst handling fra Kina´s ledelse side at sætte tempoet ned samtidig med at med man øger udbygningen af en bæredygtig tidssvarende infrastruktur og at man samtidig øger presset på de vestlige økonomier der med dén kinesiske strategi kan se frem til en afmatning der nærmer sig en ression ? Godt for forureningen og den globale opvarmning.

Peter Beck-Lauritzen

Med uddannelse og velstand opstår der andre behov for velfærd og frihed! Vi får se, hvor langt Xi's "spændetrøje" kan indeholde den kinesiske befolkning!
Xi's diplomatiske "bølle-korps" repræsenterer tydeligere og tydeligere hans styreform!

Kinas stormagts drømme er næppe forskellige fra USA´s. Næppe heller fra tidligere Europæiske koloni stormagters drømme: Danmark, Sverige, Spanien, Holland, England, Frankrig, Tyskland. Mange nævnt sikkert nogen glemt. Disse lande bør tage især oppustede venner i skole og formane nye frembrusende magter om at passe på. De værdier små lande - tidligere stormagter - må leve efter må kunne læres også af store lande. Fundamentalt er respekt for andre og beskedenhed, hjælpsomhed og gensidig nytte.

Mon ikke Kina udviser en sådan adfærd i mindst samme grad som USA. Mon ikke krigen i Ukraine skulle kunne lære Rusland samme dyder - på sigt. Hvis det lykkes bør vi være Ukrainere dybt taknemmelige. Alle staters opgave burde være især at holde orden i eget hus; dvs. lighed frihed broderskab! Måden at gøre det på skal naturligvis diskuteres for det fælles bedste; ikke på en måde hvor det gælder om at rage til sig, udøve magt eller dominans. ((( Kors hvor kan man/jeg være naiv!! AK AK.)))

Jesper Johannsen

Inflationen i EU var allerede startet før Ukraine krigen. Krigen har så gennem lukning for russisk gas accelereret den. Men den grundlæggende inflation kan udmærket være et udtryk for, at købekraften stiger andre steder i verden uden for Vesten sfære. Og dermed konkurrencen om råstoffer og varerne. Om ikke så mange år kan det være slut med billige ferie i Thailand, da prisniveauet vil overstige vores. Det er allerede begyndt. Så er det vores tur til at være de billige lande at rejse til.

Tak for en fremragende artikel, Information!

Naja Abelsen, Arne Thomsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar